Da li je u redu da starije dete čuva mlađe?

Opis koji najčešće ide uz reč detinjstvo jeste bezbrižno. To svakako ne znači da dete ne treba da ima svoje brige, zadatke, izazove ili frustracije, ali znači da ukoliko ne mora, ne treba da ima brige kojima nije dorastao.

deca px

Foto: Pixabay

Kada primetite da sve češće tražite pomoć od starijeg deteta pri čuvanju mlađeg, prvo što treba da imate u vidu jeste da starije dete ne treba da snosi posledice zbog toga što porodica ima više članova i što je roditeljima zahtevnije nego sa jednim detetom.

To svakako ne znači da ne treba da starije dete uključujete u brigu o mlađem, ali je jako važno da procenite šta je ono što starije dete ne opterećuje, a gde možda preterujete i tražite od njega više nego što mu prija.

Čuvanje mlađeg bate ili seke – težak zadatak

Uopšteno govoreći, starije dete ne bi trebalo da čuva mlađe. Dajemo mu odgovornosti za koje uzrasno i mentalno još uvek nije sazrelo. Njegova uloga je da se igra i zajedno odrasta sa svojim bratom ili sestrom. Kada starijem detetu date zadatak da brine o mlađem, bez obzira da li bili postpuno sami ili u vašoj neposrednoj blizini, ono će umesto da se bezbrižno igra, “motriti” na mlađe da mu se nešto ne desi, sa ciljem da ne bi bilo grđeno ili kažnjeno ukoliko se mlađem dogodi neka neprijatnost.
Osim toga, može se truditi da ugađa mlađem dok ga čuva – da se mlađe dete ne bi plakalo ili tužakalo ga roditeljima. Takav odnos koji se stvara među njima nije ravnopravan i svakako ide na štetu i jednom i drugom kao i njihovom odnosu sada i u budućnosti.

Kada je vreme da oboje dece ostanu kući bez nadzora?

Trenutak kada deca mogu da ostanu sama bez roditeljskog nadzora jeste trenutak kada je svako dete pojedinačno spremno za takvu vrstu odgovornosti. Ukoliko mlađe dete treba da ostane samo bez vas po prvi put, ponašajte se na sličan način kao kada je prvo dete prvi put ostajalo samo. Promenu uvodite postepeno. Iako je tu stariji brat ili sestra, trebalo bi da prvo ostane zajedno sa njim ili njom kratko, pa zatim duže ukoliko vidite da se dobro snalazi i da se ne žali što je bez vas.


U situaciji kada deca ostanu sama kod kuće, bitno je i da čujete glas starijeg deteta – da li vam se žali i da li ga opterećuje to što ste ga ostavili sa mlađim bratom ili sestrom? Situacije u kojima mlađe dete ostaje samo sa starijim, a da je pritom mlađe dete nesamostalno u oblačenju ili serviranju obroka, treba izbegavati, jer u velikom meri može opterećivati starije dete koje je bez obzira što je starije, i dalje – dete.

Iako voli da brine o svojoj seki ili bati, da li je starije dete odgovorno za njih?

Uvek obratite pažnju na ono što vam deca saopštavaju. Može se desiti da vaše dete zaista uživa u brizi o mlađem detetu i da procenite da to što su bati ili seki namazali parče hleba njima ne predstavlja nikakav napor. Međutim, ono što je i u ovom kontekstu bitno naglasiti jeste da nikada ne možete znati da li deci može da se desi neprijatnost dok niste sa njima i da, u tom slučaju, starije dete ne treba da snosi odgovornost za mlađe. Imajte u vidu da iako to nije vaša namera, starija deca se najčešće osećaju odgovorno.

S druge strane, ako kod kuće ostavljate dvoje dece koja su približno sposobna za samostalnu brigu o sebi i ona znaju da svako treba da pre svega da brine o sebi, ali i pomogne onom drugom kada je potrebno, onda ne postoji bojazan da će se starije dete u slučaju nezgode osećati odgovorno.

Starije dete nije adekvatna zamena za roditelja

Deca funkcionišu slično kao odrasli. Kada odrasli dobiju zadatak u kome nisu dobri, osećaju se loše i smanjuje im se samopouzdanje. To se upravo dešava sa starijom decom kada dobiju zadatak da čuvanju mlađe veoma često i po više sati dnevno. Budu iscrpljeni, fizički i emotivno ne mogu da doskoče izazovima koje pred njih postavlja čuvanje brata ili sestre. A ako se desi neka nezgoda, i u slučaju da ih roditelji ne optužuju, oni ne mogu da se ne osećaju krivima i odgovornima, što je opet veliki teren za njihovu zrelost i godine.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA