Da li je poželjno da deca dele krevet sa roditeljima?

Roditelji koji spavaju u istom krevetu sa detetom ne izlažu riziku ni zdravlje mališana, niti ugrožavaju svoj brak, mišljenje je psihologa.

Česte dileme sa kojima se suočavaju roditelji čija deca ne spavaju u svom krevetu tiču se zabrinutosti  za razvoj i zdravlje mališana. Psiholog Darsija Narvaez sa Univerziteta Notr Dam savetuje roditeljima da ne brinu, i da je osamostaljivanje dece i prelazak u dečju sobu samo pitanje vremena.

Uzrast kada je dete spremno da se preseli u svoju sobu varira, a deljenje kreveta je prisutno u brojnim zemljama i kulturama. Prema istraživanjima, skandinavske i porodice u Aziji  češće dele krevet u odnosu na porodice u Americi i Kanadi, dok se uzrast dece koja napuštaju krevet roditelja kreće od 18 meseci do 10 godina.

Na prelazak u dečji krevet i osamostaljivanje mališana utiču brojni faktori, kao što je deljenje sobe sa bratom ili sestrom (što olakšava odlazak iz kreveta roditelja), dolazak bebe u porodicu (tako se obezbeđuje sigurnost bebi i neometan san za starijeg brata ili sestru) i sam proces razvoj deteta. Naučna istraživanja nisu došla do podataka da deljenje kreveta dece i roditelja utiče na kognitivni, socijalni i emotivni razvoj najmlađih.

Zabrinutost roditelja zbog “uzurpiranog“ bračnog kreveta javlja se i zbog uticaja na bračni život. Međutim, istraživanja nisu došla do podataka da kvalitet bračnog života i odnos roditelja trpi zbog deljenja kreveta sa mališanima. Do povećanog stresa i uticaja na odnose partnera može doći kada dete zbog određenih problema ne može da spava u svojoj sobi i ima problem sa nesanicom, kaže psiholog Narvaez.

Izvor: yumama.com

Podeli:

Komentari

  1. jelena says:

    postovani moja beba ima 8 ipo meseci lepo jede napredna je i dalje sisa ono sto mene zanima je primetila sam da su mi se grudi smanjile ali vidim dajos imam mleka zanima me dali postoji mogucnost da imam manje mleka i da bebi treba dohrana na flasicu, hvala

  2. Nana says:

    Poštovani, moj bebac spava sa mnom u krevetu od petog meseca ( od kad smo izašli iz bolnice gde je operisao skafocefaliju) jer mu je krevetac postao tesan i bojala sam se da ne povredi glavu. On je krupna beba, star je 10 meseci i trenutno je u fazi prohodavanja. Za sada je dobro jer kad se noću probudi odmah zaspi jer vidi da sam ja tu. Moj najveći razlog za zajedničkim spavanjem je bezbednost jer ne može nikako da padne sa kreveta. Na tržištu ne postoji ni jedan dovoljno velik a bezbedan krevet za bebu, a kao što sam rekla krevetac mu je odavno tesan. Da li mnogo grešim i dokle tako može bez posledica po njegov razvoj? Hvala Vam unapred.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA