Važno je pravilno korišćenje klime u prostoru u kome borave deca

Globalno otopljavanje uveliko pogađa i nas, a da ne govorimo kako je u “toplijim krajevima”. Nema dileme da li klimatizacija potrebna (svakako jeste), već kako zdravo klimatizovati prostor za život i rad, a naročito ambijent gde su deca.

Foto: Pixabay

Treba li klimatizovati stan gde žive mala deca

Odgovor je kratak – treba, ali uz poštovanje nekoliko važnih principa:

  • Očistite filtere! To je izuzetno važno jer prljavi filteri mogu biti pravo “leglo” mikroorganizama (gljivica, ali i bakterija) koji se lako šire po stanu. Ako je klima nova, filteri su u redu, ali već posle jedne sezone filteri se pre prve upotrebe moraju oprati. To je posao od desetak minuta – u uputstvu se vidi kako se filteri skidaju, a ovo je idealan poslić za tate.
  • Proverite ispravnost klime – ovo je važno za klima uređaje koje se koriste nekoliko godina. Ako primetite neobičan miris posle uključivanja, ili “nešto krči” dok klima radi odmah isključite klimu i zovite majstora! Najbolje bi bilo da obavljate preporučene redovne servise pre nego se problem desi.
  • Klima ne sme direktno da “duva” na dete! Lako je podestit krilca ventilatora da duvaju tako da u prostoriji bude prijatno, a da niko od ukućana nije izlođen direktnoj struji hladnog vazduha.
  • Podesite prijatnu temperaturu – ne pravite hladnjaču od stana! Pravilno je da temperaturna razlika “spolja – unutra” bude pet do sedam stepeni. Naravno, ako je napolju 40 stepeni, ovo je neprimenljivo, i tada treba podesiti ambijentalnu temperaturu tako da svima bude prijatno. Nemojte svaki čas da palite i gasite klimu, to nema smisla!
  • Ne izlazite sa detetom “naglo” napolje iz klimatizovane prostorije. To je pravi šok za sve, a naročito za dete. Ako planirate da duže budete van stana pametno je bar petnaestak minuta pre izlaska iz stana isključite klimu. Ako vam se žuri, ili zaboravite to da uradite, budite u hodniku bar pet minuta pre izlaska na vrućinu.
  • Izbegavajte nagli ulazak u rashlađen stan. Većina novih klima uređaja ima tajmere pa možete podestit početak rada klima uređaja pre povratka kući. To stvarno nije zdravo. Bolje je po dolasku u stan ili kuću uključiti klimu pa se polako rashladiti nego ući u “frižider od stana”. Naravno, ako podesite da vam u stanu bude pet stepeni manje nego napolju, onda možete da uključiti klima uređaj i pre povratka kući.

Ako poštujemo ove principe nema bojazni da će se dete imati zdravstvene probleme.

pas

Šta da klimom tokom noći

To zavisi od mesta stanovanja. Ako ste blizu šume ili reke, noći su prijatne, otvorite pozore i ugasite klima uređaj (prethodno se zaštite se od komaraca). Ako ste okruženi betonom, onda neka klima radi, li uključite “sleep (ili night) mode” koji skoro sve nove klime imaju. Tako će temperatura biti prijatna, a dobar san je obezbeđen.

Treba li klimatizovati vrtiće i škole

Tu nema dileme – treba, uz poštovanje principa zdravog korišćenja i održavanja klima uređaja. Loše je da neke sobe imaju, a druge nemaju klimu! Ta “nejednaka klimatizacija” može biti veoma neprijatna i ponekad opasna za zdravlje dece. Zato je centralna klimatizacija najbolja za velike objekte, ali je nažalost i veoma skupa za naknadnu ugradnju.

Manji vrtići se lako mogu klimatizovati standardnim klima uređajima, ali je potrebno održati jednaku (ili približno istu) temperaturu u svim prostorijama.

Tako će deci biti prijatnije, ali će i osoblje koje radi sa decom će biti ornije za rad, tako da će svima bolje nego da se “kuvaju” u neklimatizovanim vrtićima.

Da li je dobro imati klimu u kolima

Naravno da jeste!

Ako idete na duži put, klima je neophodna. Prethodno posetite servis, promenite filtere i prekontrolišite klima uređaj. Podesite mlaz hladnog vazduha tako da “ne bije” u dete. Pre izlaska iz kola ugasite klimu bar na deset minuta, a koji minut pre napuštanja vozila otvorite prozore da se naviknete na spoljnu temperaturu i izbegnete temperaturni “šok”.

Kada želite da “trknete” kolima negde na desetak minuta nije pametno uključivati klima uređaj, jer morate izaći iz auta taman kad ste unutra postigli željenu temperaturu. To “seckanje” nije dobro za dete.

Zaključak je jednostavan – klima uređaji su dobri za sve, pa i za dete, ako se poštuju osnovni i dobro poznati principi zdrave klimatizacije. Nemojte se kuvati!

Ne treba zaboraviti da klime nisu samo “spuštači” visoke telesne temperature, već smanjuju vlažnost vazduha koja je neprijatna bar koliko i vrućina.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA