Da li je bezbedno dojiti bebu za vreme trudnoće?

Mnoge mame često su u dilemi da li da nastave sa dojenjem u novoj trudnoći. Evo šta savetuju stručnjaci sa klinike “Mejo”…

dojenje tokom trudnoće

Iako najčešće  mame ne planiraju da ubrzo nakon porođaja ponovo ostanu u drugom stanju, ovakve situacije nisu retke. Međutim,  javlja se sumnja – da li dojenje može da ugrozi novu trudnoću, kao i da li će uticati na bebu koja sisa?

Ukoliko i vas muči ovo pitanje, odgovor je da nemate razloga za brigu sve dok vodite računa o ishrani i unosite velike količine tečnosti.

Ono što bi trebalo da znate jeste to da dojenje u trudnoći može da izazove blage kontrakcije materice. Iako ove kontrakcije nisu opasne, doktor može da vam zabrani dojenje ukoliko postoji opasnost od prevremenog porođaja.

Pročitajte i Dojenje je najbolje

Takođe, ukoliko planirate da nastavite sa dojenjem budite spremni na promene koje vaša beba može da primeti. Iako će vaše mleko tokom trudnoće biti podjednako hranljivo, sadržaj će se verovatno promeniti, pa samim tim i ukus. Pored toga, proizvodnja vašeg mleka će se verovatno smanjivati kako trudnoća bude napredovala.

Pročitajte i Dojenje i najčešći problemi tokom dojenja

Tokom trudnoće moguća je i preosetljivost bradavica, kao i pojava mastitis, pa se nelagodnost može intenzivirati tokom dojenja.

Izvor: Mayoclinic

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA