Cvekla za bebe – najbolji i najzdraviji recepti!

Mnogi pedijatri sugerišu uvođenje cvekle od bebinih 8-10 meseci starosti. Cvekla za bebe je dobar izbor jer sadrži značajnu količinu kalcijuma, kalijuma, pa čak i vitamina A.

Foto: Pixabay

Cvekla spada u najzdravije povrće, a naročito je dobra za krvnu sliku. Cvekla se često dodaje kao sastojak u salatama i čorbama, a koristi se i kao prirodno sredstvo za bojenje. Iako je cvekla dostupna tokom cele godine, ona se i dalje smatra sezonskim povrćem. Osim što se upotrebljava cvekla u ishrani, tačnije koren cvekle (mada se i listovi mogu koristiti u ishrani), ovo povrće je i koristan izvor saharoze.

Cvekla za bebe je dobar izbor jer sadrži značajnu količinu kalcijuma, kalijuma, pa čak i vitamina A. Vitamin A i kalcijum igraju veliku ulogu u zdravom razvoju vaše bebe.

Kada može da se uvede cvekla za bebe?

Mnogi pedijatri sugerišu uvođenje cvekle od bebinih 8-10 meseci starosti. Kao i uvek, preporučujem da se prvo konsultujete sa svojim pedijatrom.

Hrana koja se dobro meša sa cveklom:

– jabuke

– beli krompir

– grašak

– tikvice

– smeđi pirinač

– sočivo

– piletina

– svinjetina

– tofu.

Cvekla – recepti za bebe

Pire od cvekle

Sastojci:

– 1 sveža cvekla

Priprema:

Operite i ogulite cveklu (prethodno joj uklonite zelene vrhove!). Zatim iseckajte cveklu na male komade. Cveklu možete kuvati na pari ili u malo vode, dok ne omekša. Nemojte zadržavati i koristiti za razređivanje kašice vodu u kojoj se kuvala cvekla, jer u sebi sadrži nitrate. Ispasirajte skuvanu cveklu, da se napravi pire. Dodajte čistu vodu koliko je potrebno da se postigne glatka tekstura.

Pire od cvekle i krompira

Sastojci:

– 1 šolja kuvanog pirea od cvekle

– 2 šolje pirea od krompira

Priprema:

Pomešajte pire od cvekle i krompira da se dobije ujednačena smesa. Dodajte 1/2 čaše meko kuvane šargarepe, naseckane na sitno (za starije bebe).

Zapečena cvekla i pirinač

Sastojci:

– 2 šolje kuvane narezane cvekle

– 3 šolje kuvanog pirinča

– 1 mala kockica crnog luka

– 1 šolja kuvane iseckane piletine ili ćuretine

– 1/2 šolje pileće supe

– 3 žumanca

– malo mleka ili 1/4 šolje punomasnog jogurta

– začini po želji

Priprema:

Pomešajte cveklu, pirinač, crni luk i piletinu ili ćuretinu u odgovarajućoj posudi i dobro promešajte.

Dodajte mleko (ili jogurt) i žumanca, pa takođe promešajte.

Podmažite tepsiju sa maslinovim uljem, i raširite smesu podjednako u ovoj tepsiji.

Pecite na 180 C oko 50 minuta do 1 sat. Izvadite jelo iz rerne i ostavite da odstoji 5 minuta pre serviranja.

Tamara Nikoličić
dipl. biolog i master prof. biologije

Izvor: Detinjarije.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA