Čokolada povećava broj nobelovaca!

Britanski medicinski časopis napravio je vezu između konzumiranja čokolade i broja dobitnika Nobelove nagrade po zemljama.

Karta “Nju Ingland džornal of medisin” ilustruje odnos između konzumiranja čokolade i broja nobelovaca u 32 zemlje sveta. Iako se na prvi pogled čini da je reč o jednoj od šaljivih mapa, grafikon koji ovih dana kruži Tviterom nije šala, bar tako tvrde ovi naučnici.

U zabavnom članku, koji je potkrepljen statističkim podacima, autor grafičkog prikaza doktor medicine Franc H. Meserli navodi da veza postoji. Svojim istraživanjem obuhvatio je ukupno 23 zemlje, a rezultati pokazuju da Švajcarska ubedljivo vodi. U Švedskoj je zabeležio izvesno odstupanje, budući da je sa godišnjom potrošnjom od 6,4 kilograma čokolade po stanovniku, tokom godina trebalo da iznedri 14 nobelovaca, a ima ih 32. Meserli ovo objašnjava šaljivo – mogućnošću da su Šveđani posebno podložni blagotvornom uticaju čokolade na mozak, ili da im Nobelov komitet daje prednost. Blagotvorno dejstvo čokolade na mozak Meserli objašnjava prisustvom flavonoida, sekundarnih biljnih supstanci, za koje se tvrdi da pozitivno deluju na kognitivne sposobnosti.

Naravno, ostalo je nepoznato koliko je čokolade konzumirao svaki nobelovac ponaosob.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA