Čir na koži

Šestogodišnji dečak ima gnoji “čir” na unutrašnjoj strani desne butine širine oko jednog centimetra. Crven je i otečen sa žućkastim vrhom, ali se nije provalio. Detaljno smo pretražili kožu i nema na drugim mestima. Šta da radim?

Foto: Canva

Nema sumnje da se radi o lokalnoj infekciji kože. Stručno se naziva furunkul. Kako je ova pojava prilično česta, obično se dešava u toplim danima (ali nije neobično da se javi u bilo koje doba godine), pa hajde da se detaljnije pozabavimo ovim neprijatnim problemom.

 • Ko uzrokuje gnojnu infekciju kože

cir-na-kozi-18Radi se o bakterijskoj injfekciji, tu nema dileme.

Vi ste lepo primetili da je gnoj već prisutan, što je siguran znak bakterijske infekcije. Obično se radi o mešovitim infekcijama stafilokokama i streptokokama. I jedna i druga bakterija se nalaze na površini kože, a kako “čir” svrbi dete se češe i dodaje bakterije iz okoline. Skoro uvek se radi o infekciji korena dlačice, iako se kod male dece to obično ne vidi.

 • Zašto se javlja kod dece

Postoje delovi kože koji su pogodno mesto za infekciju. Unutrašnje strane butina se lako trljaju jedna o drugu, a i taj deo je podložniji znojenju. Tako je i verovatnoća da se infekcija pojavi veća. Još ako dete ima “nežnu” ili suvlju kožu to je laka meta za bakterije. Neadekvatna higijena je faktor koji može doprineti infekciji, ali se tada obično javi više žarišta infekcije.

 • Kako se leči

Terapija zavisi od težine infekcije. Uvek se počinje lokalnom terapijom – povidon jod (ili Eozin kod manjih promena) treba naneti dva puta dnevno na čistu kožu. Treba izbeći odeću koja ima sintetičke materijale, a ako je moguće ne pokrivati taj deo kože. Ako se infekcija stavi pod kontrolu prestaće širenje “čirića”, potom će početi da se “suši” i na kraju će se potpuno povuči. Ovo ne traje manje od sedam dana, ponekad i duže.

 • Treba li dete da pogleda hirurg

Ako se i pored lokalne terapije terapije infekcija širi (to se lako vidi jer “čir” postaje sve veći i ružniji, ali i bolniji) neophodna je “mini” hirurška intervencija.

Sterilnim instermentom se “provali” gnoj iz furunkula (drenaža) i ranica se lepo očisti i pokrije povidonom i sterilnom gazom. Ovo naravno valja uraditi u ambulanti, a ne u “kućnoj radinosti” (osim ako niste lekar i i imate potrebni materijal). Posle nekoliko previjanja (ovo možete sami) uz pomoć povidona i sterilne gaze sve će biti dobro.

 • Kada su potrebi antibiotici

Nema koristi od antibiotika jer se radi o lokalnoj infekciji. Ove “gnojne” bakterije stvaraju jednu posebnu opnu koja izoluje žarište infekcije (apsces) pa je antibiotiku nemoguće da putem krvi stigne do dobro ušuškanih bakterija.

Ipak, ako se infekcija proširi na potkožno tkivo, ili ako dete počne da ispoljava znake takozvane sistemske (opšte) infekcije neophodna je antibiotska terapija. Lekar odlučuje da li će se dati injekcije ili sirup, ali to nije Vaš “slučaj”. Probajte sa lokalnom terapijom a ako posle dan dva ne bude bolje javite se Vašem pedijatru.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Kisnaglista says:

  Pojavila mi se bubuljica na ledjima, vise je sa desne strane. Rekli su mi da je potkozna bubuljica i da je ne diram… Pocela je jako da me boli ne mogu da spavam nocu na toj strani, oteklo je i crveni se. Posto sam procitala sve ovo ipak mislim da je cir. U sustini treba da ga pustim da on sam pukne?

 2. Bubamara says:

  Moja mama je prvo imala čir u donjem predjelu ledja, išla je kod ljekara, koristila sto je doktor propisao i čir je prošao. Ali sada se opet javio ispod predthog cira. Koji je vas savjet i sta treba da radi kako se vise ne bi ponavljali. Poz.

  • MojPedijatar says:

   Nije to zalečeno.kako treba, pa.se MORA obaviti ponovni pregled.

   Nekada su oni uporni i teški za lečenje, ali bez preglrda nema prave procene.

 3. Zeljka zivkovic says:

  Dobro vece izaslo mi je nesto na bitini u ubutrasnjoj strani jako me boli i izgleda kao potkozna bubuljica, ne mogu da sedim, lezim, svaki put se povredim, jedino legnem na par minuta sa strane, ne znam da li je cir, jel nema zuckasto naa kraju, ne znam sta da radim, ovo mi je ovako vec drugi dan, kako ja to da izlecim ili da se javim doktoru.

  • MojPedijatar says:

   NEMA dileme!

   OBAVEZNO treba obavti pregled, pa da se prepiše odgovarajuća terapija.

 4. Irma says:

  Poz pojavila mi se bubuljica u predjelu butine, mislila sam na početku da je obični cviljak potkožni bio je bolan nisam puno obracala paznju na njega. Dok jedni noc nisam osjetila kako gori i da me koza oko njega boli i da je crvena, nakon nekog vremena pojavio se i gnjoj a crvenilo se rasirilo jos oko njega, i taj gnjoj mi je slučajno pukao, i nakon nekog vremena koza okolo nije bila puno crvena nego vise je krenula da se kao guli! Sad Nez. Da li je u pitanju cir ili nesto drugo, jos uvijek mi ima to, i koza je na tom području bas hrapava, volila bih da mi date odg. Nikad prija nisam imala nista slicno. Hvala

 5. Nina says:

  Muz ima veliki cir na zadnjici vec par dana. Nece da ide kod se malo ga kako boli. Tek sad sam cula da je cir zarazan. Imam dvoje male dece. Sad se plasim i za njih i za sebe jer smo stalno sa njim. Deca se igraju sa njim u krevetu… Spavamo u istoj posteljini. Kolika je verovatnoca da dodje do zaraze i ako je ima kada bi se pokazalo.

 6. tanja petrovic says:

  bolujem od ti potkozni cirovi od 16 islasam lekaru on mi kazao da nema leka pa telasam vas da pitam dali ima leka od ti cirovi dase ne pojavljuju vise

 7. Dragana says:

  Imam dijete 10 godina ima toliko tih cibica ali neke su jako velike crvene gnojne jako ga svrbe i bole doktor ništa ne kaže nezna šta je popio je pencilin ali ništa nije pomoglo mažem kremom ni to ne pomaze molim za savjet
  Unaprijed hvala

Strana 4 od 5<12345>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA