Čime su to bebe prekrivene kada se tek rode?

Trenutak rođenja deteta najvažniji je događaj svakog roditelja. Priprema koja traje devet meseci maksimalno poveća nestrpljenje roditelja i kao večnost čini se momenat kada će majka prvi put videti svoju bebu. Za razliku od filmskih scena, u kojima se mališani većinom rađaju okupani i sjani, bebe u realnosti izgledaju malo drugačije.

babe

Preslatki mališani odmah po rođenju po sebi imaju tragove krvi i amnionske tečnosti, ali i gustu beličastu supstancu verniks. Ovaj izraz na latinskom znači sirasti premaz. Verniks nastaje u 18. nedelji trudnoće, štiti dete u materici, a svoju ulogu nastavlja i nakon rođenja.

Zato Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se kupanje novorođenčeta odloži prva 24 časa ili bar šest časova nakon porođaja. Verniks održava telesnu temperatutu, što je posebno važno kod novorođenčadi.

Poslednja istraživanja pokazala su da vernik sadrži antioksidantne i antiinfektivne molekule, važna je zaštita kože bebe od bakterija u okolini u koju je beba tek stigla, a kako sadži 80 odsto vode, odlično i vlaži kožu.

Ko zna, možda napretkom tehnologije jednog dana budemo kupovali verniks za lepotu i održavanje kože odraslih.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA