Bronhiolitis kod dece

Malo toplo, malo hladno, tako se “zaleću” i bolesti disajnih organa. Ovog puta vam pišemo o bolesti – bronhiolitisu, koja se pretežno javlja kod beba, ali baš starija deca (kao i odrasli) mogu doprineti nastanku ove neprijatne bolesti.

 inhalacija

 • Zar to nije isto što i bronhitis?

NIJE!

Većina roditelja je čula za bronhitis i upalu pluća (potpuno različite bolesti), ali bronhiolitis zvuči nekako neobično, kao da je to neka nova bolest. Ipak, radi se o bolesti disajnih organa, koja je dugo prisutna, ali se neretko pogrešno protumači kao bezazlena prehladica, pa je moguće da se dijagnoza ne postavi na vreme. Imajući u vidu da je bronhiolitis baš sada aktuelan sledi detaljan prikaz ove bolesti kroz odgovore na najčešća pitanja roditelja.

 • Šta je zapravo bronhiolitis?

Bronhiolitis se prevodi kao zapaljenje bronhiola, malih po prečniku, ali veoma velikih po ukupnoj dužini (i površini). Zato je veiki  deo pluća (preciznije rečeno disajnih puteva u plućima) u problemu.

Zapaljenje znači da je sluzokoža bronhiola zadebljala, pri tom stvara veliku količinu sekreta, koji dodatno komplikuje situaciju i doprinosi suženju (opstrukciji ili spazmu).

 • Ko je kriv za nastanak bronhiolitisa?

Naravno, glavnooptuženi su virusi, koji vole da usele u ćelije disajnih organa, pa ih zovemo i respiratorni virusi.

Jedan od njih je “šampion” u izazivanju bronhiolitisa – zove se  respiratorni sincicijalni virus (RSV).

I jedan virus srodan gripu – virus parainfluence je na crnoj listi, mada ima i drugih mikronapasnika koji uzrokuju ovu neprijatnu bolest (na primer, adenovirusi). Svi ovi virusi imaju jednu nezgodnu osobinu – dugo se zadržavaju u sluznici disajnih organa. Tako da stara izreka: “Virus prolazi za sedam dana uz terapiju, a za nedelju dana bez terapije”, nažalost odavno ne važi! Ovi mogu da borave nedeljama i mesecima u disajnim organima deteta.

 • Zašto najviše dece oboljeva u hladnom periodu godine?

Ovim virusima prija hladnoća, ali i nagle vremenske promene, tako da su obično aktivni  potkraj jeseni i tokom cele zime, mada se sporadično javljaju tokom cele godine. Zato je sada “udarno doba”, a kao što smo napomenuli, boravak u zatvorenim prostorijama pogoduje širenju virusa i oboljevanju.

 • Zašto su bebe najviše pogođene?

Ova bolest nije retka već u prvim mesecima života, ali može da se javi u toku cele prve godine, nekada i nešto kasnije. Bebe imaju veoma slabašan imunitet, pa su virusi veoma opasni kada stignu u disajne organe.

Pored “tankog” imuniteta, disajni putevi su manjeg promera nego kod veće dece, a snaga mišića koji učestvuju u disanju (respiratorna muskulatura) – kod beba je prilično mala.

 • Kako izgleda beba koja ima bronhiolitis?

Kod većine beba bolest počne nekako bezazleno (podmuklo), kao obična kijavica – nosić curi, čuje se da se dete malo muči dok diše, ali je apetit očuvan i deca prvih dana nemaju većih problema. Potom je količina sekreta u plućima sve veća, dete se bori da savlada gust i leplji sekret, pa počinje sve teže da diše i sve slabije da jede.

To je jedna od karakteristika ove bolesti – otežano disanje sa šištanjem. Kada se to desi, deca gotovo ništa ne mogu da jedu, neretko povraćaju sluzav sekret, veoma su nervozna i loše spavaju (stalno se bude). Telesna temperatura obično nije visoka, a ako i poraste, obično ne ide preko 38,5 stepeni.

Podeli:

Komentari

 1. Marija says:

  Posyovani,beba mi ima 10 meseci,isto tako zapusen nos,puno sekreta,temperatura 2dana ,38,5..Crp je bio 16.kazu virus,koji je prouzrokovao bronhiolitis ..Da li je tad bormqlno da beba ubrzano dise i da se cuje krcanje u plucima?

 2. Bojana R says:

  Izuzetno dobar tekst, kao uostalom i svi drugi dr Vukomanovica. Uvek kada sam u nedoumici, posetim ovaj sajt i stvarno mi razjasni mnoge situacije.

 3. Amfvxv says:

  Pozdrav i postovanje….dakle, imam bebu od devet meseci (inace rodjena u sedmom m.) Ima izrazito skripanje u grlu…kod doktora smo bili i evo vec nedelju dana idemo po kontrolama…imali smo inhalacije, ospamax sirup je bio, sad mu prepisali panacef, primio je do sad cetiri urbazona, i danas je radjen snimak, gde se vidi da nema upale pluca, vec bronhiolitis…sta dalje, dajte neki savet molim vas, kako pomoci detetu?

 4. Andjelka says:

  postovani,imam dve curice koje su bile prehladjene. prvo temp.kod obe,pa nosic curi,kasalj. terapija inhalacija. kod jedne je proslo kod druge vec dva dana se cuje skripanje u plucima. nema temp.ne slinavi lepo jede igra se,na dan se zakaslje max 5 puta. danas na kontrolu rastvor i 5 kapi beroduala jos 4 dana. da napomenem da u kuci i veliki kaslju doktor kaze virus. u kolektiv ne idu. tu su i zaradile. imate li neki savet? koliko ce ovo da traje, prvi put su ovakav virus dobile sad ce dve godine. da li je opasno ovo skripanje u plucima? hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda je nemoguce napraviti pravu procenu, ali mislim da je tereapija sasvim dobra i da je treba sprovesti kako je preporučeno.

 5. Andjelka says:

  Hvala Vam puno na odgovoru. Poceli smo sa terapijom. Nadam se brzo ce proci.

 6. Sanja says:

  Postovani,
  Beba ima 7 meseci, stariji sincic je preneo virus, ovo je cetvrti dan da beba ima visoku temperaturu, prelazi 39 ponekad, krvnu sliku sam radila 2 puta, juče poslednji put i pokazuje virusnu infekciju.. Od terapije uzima bronhodilatator sirup spalmotil i lekove za obaranje temperature. Od juče ne želi da jede, i zujanje u plućima je izrazito jako, teško diše i pored spalmotila. Tražila sam mišljenje 2 pedijatra i jedan tvrdi da ne treba davati antibiotike jer se radi o virusu a drugi bi odmah uključio antibiotike. Grlo je oteceno, pluća zvižde ali krvna slika pokazuje virus.. Molim Vas recite mi vaše mišljenje, da li da uključim antibiotik ili ne, ja jesam protiv upotrebe ukoliko nema potrebe a i krvna slika jučerašnja je pokazala isto ali temperatura je visoka i teško diše i posle trodnevne primene spalmotila. Unapred zahvalna na odgovoru

 7. Goca says:

  Postovanje,beba 5,5 meseci wec mesec dana krci,pili smo pancef i sad hemomicin plus inhalacije 2x na dan sa berodualom ali nista
  Radili smo labarstoriju ona je ok,snimali smo pluca i na snimku se wide mrlje doktorka kaze da je to taj slajm

Strana 7 od 8<<<45678>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA