Bronhiolitis kod dece

Malo toplo, malo hladno, tako se “zaleću” i bolesti disajnih organa. Ovog puta vam pišemo o bolesti – bronhiolitisu, koja se pretežno javlja kod beba, ali baš starija deca (kao i odrasli) mogu doprineti nastanku ove neprijatne bolesti.

 inhalacija

 • Zar to nije isto što i bronhitis?

NIJE!

Većina roditelja je čula za bronhitis i upalu pluća (potpuno različite bolesti), ali bronhiolitis zvuči nekako neobično, kao da je to neka nova bolest. Ipak, radi se o bolesti disajnih organa, koja je dugo prisutna, ali se neretko pogrešno protumači kao bezazlena prehladica, pa je moguće da se dijagnoza ne postavi na vreme. Imajući u vidu da je bronhiolitis baš sada aktuelan sledi detaljan prikaz ove bolesti kroz odgovore na najčešća pitanja roditelja.

 • Šta je zapravo bronhiolitis?

Bronhiolitis se prevodi kao zapaljenje bronhiola, malih po prečniku, ali veoma velikih po ukupnoj dužini (i površini). Zato je veiki  deo pluća (preciznije rečeno disajnih puteva u plućima) u problemu.

Zapaljenje znači da je sluzokoža bronhiola zadebljala, pri tom stvara veliku količinu sekreta, koji dodatno komplikuje situaciju i doprinosi suženju (opstrukciji ili spazmu).

 • Ko je kriv za nastanak bronhiolitisa?

Naravno, glavnooptuženi su virusi, koji vole da usele u ćelije disajnih organa, pa ih zovemo i respiratorni virusi.

Jedan od njih je “šampion” u izazivanju bronhiolitisa – zove se  respiratorni sincicijalni virus (RSV).

I jedan virus srodan gripu – virus parainfluence je na crnoj listi, mada ima i drugih mikronapasnika koji uzrokuju ovu neprijatnu bolest (na primer, adenovirusi). Svi ovi virusi imaju jednu nezgodnu osobinu – dugo se zadržavaju u sluznici disajnih organa. Tako da stara izreka: “Virus prolazi za sedam dana uz terapiju, a za nedelju dana bez terapije”, nažalost odavno ne važi! Ovi mogu da borave nedeljama i mesecima u disajnim organima deteta.

 • Zašto najviše dece oboljeva u hladnom periodu godine?

Ovim virusima prija hladnoća, ali i nagle vremenske promene, tako da su obično aktivni  potkraj jeseni i tokom cele zime, mada se sporadično javljaju tokom cele godine. Zato je sada “udarno doba”, a kao što smo napomenuli, boravak u zatvorenim prostorijama pogoduje širenju virusa i oboljevanju.

 • Zašto su bebe najviše pogođene?

Ova bolest nije retka već u prvim mesecima života, ali može da se javi u toku cele prve godine, nekada i nešto kasnije. Bebe imaju veoma slabašan imunitet, pa su virusi veoma opasni kada stignu u disajne organe.

Pored “tankog” imuniteta, disajni putevi su manjeg promera nego kod veće dece, a snaga mišića koji učestvuju u disanju (respiratorna muskulatura) – kod beba je prilično mala.

 • Kako izgleda beba koja ima bronhiolitis?

Kod većine beba bolest počne nekako bezazleno (podmuklo), kao obična kijavica – nosić curi, čuje se da se dete malo muči dok diše, ali je apetit očuvan i deca prvih dana nemaju većih problema. Potom je količina sekreta u plućima sve veća, dete se bori da savlada gust i leplji sekret, pa počinje sve teže da diše i sve slabije da jede.

To je jedna od karakteristika ove bolesti – otežano disanje sa šištanjem. Kada se to desi, deca gotovo ništa ne mogu da jedu, neretko povraćaju sluzav sekret, veoma su nervozna i loše spavaju (stalno se bude). Telesna temperatura obično nije visoka, a ako i poraste, obično ne ide preko 38,5 stepeni.

Podeli:

Komentari

 1. zabrinuta mama says:

  Postovanje..
  Moj sin ima bronhitis od druge godine a u februaru puni cetiri. Alergican je na grinje i jaje. Svako dva, tri mjeseca na inhalacijama i flixotide i ventolin po potrebi. Cesto mu je nosic zacepljen i curi. Molim vas za savjet? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Savet je da se OBAVEZNO obavi pregled pedijatra-pulmologa, pa da se krene sa PROFILAKSOM – preventivnom terapijom!

 2. Maja says:

  Postovani , moja beba od 13 meseci evo vec 15ak dana kaslje, bili smo kod dr par puta kazu bronhitis, ispila je terapiju eritromicin, pije flavamed, inhalira se, veceras je dobila i injekciju jer kod svakog veceg kaslja svaki dan ona ostane bez daha i samo se omlitavi, izgubi svijest na trenutak ili sta vec, sta bi moglo da bude da tako ne moze da dodje do vazduha ?

  • MojPedijatar says:

   NEMA prave procene bez pregelda, ali SVE ukazuje da se radi o suženju disajnih puteva – bronhiolitisu. Inhalatorna terapija je najvažnija – uz kontrole i praćenje bebe.

 3. milica banđur says:

  Mojoj bebi staroj tri mjeseca prije 15-tak dana na redovnoj kontroli od strane pedijatra konstatovan je bronhijalitis. Propiisane su inhalacije 2x dnevno spalmotil i beba je primila šest urbazona, nakon čega je utvrđeno da je isti izliječen. Moje pitanje glasi. U slučaju da se ista ili slična situacija ponovi da li treba da beba prima urbazone, jako sam zabrinuta, jer sam na internetu čitala da to nije bezazlen lijek pogotovo ako se daje često i u većim dozama. Unaprijed zahvalna

  • MojPedijatar says:

   Bronhiolitis se NE LEČI urbazonima već inhalacijama!

   Ako postoji potreba za kortikosteroidimam onda se daje INHALACIJA Pulmicortom – to JESTE kortikosteroid, ali NIJE injekcija već lek koji “radi” direktno u plućima

 4. Kostana says:

  Moj sin ima 6 meseci sa 5 meseci je bio hospitalizovan na decijem odeljenju zbog upale pluca bili smo 13 dana.Nakon toga on i dalje kaslje i i dalje je pun sekreta.Vodila sam ga kod decijeg pedijatra,imao inhalacije berodualom i pulmikortom,primao je i urbazon inekcije od toga mu jedan dan bude bolje pa opet gore sve u krug.Sa 6 meseci smo ponovo hospitalizovani sa dijagnozom bronhiolitis i dalje inhalacije i urbazon pa samo otpusteni nakon 6 dana.Medjutim i dalje kaslje i ima sekret inhalira se ali ne pomaze.Sta da radim? hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Vase dete treba da pregleda PULMOLOG, pa da se započne profilaktička (preventivna) terapija.

 5. Maki says:

  Mozete li mi reci smije li se inhalirati beba od 3 mjeseca fizioloskim rastvorom?

 6. JASMINA says:

  DEČAK OD 3 GODINE IMA ATOPIJSKI DERMATITIS ALERGIČAN JE NA PŠENICU I PROTEIN IZ MLEKA(VALJDA KAEZIN) POVREMENO IMA OPSTRUKCIJE I TADA GA INHALIRAJU PULMIKORTOM A NEKAF I SPALMOTILOM NJEGOVA MAJKA JE CELU TRUDNOĆU IMALA BAKTERIJU MIKOPLAZMU PA ME INTERESUJE DA LI SVE OVO NIJE POSLEDICA TE BAKTERIJE DA JE ON UNEO NEKAKO TU BAKTERIJU .

  • MojPedijatar says:

   JAsno je da se radi o atopijskoj konstituciji – dakle SKLONOSTI ka alergijama! To zaista nema veze sa opisanom bakterijom u trudnoći

 7. MARIJA TRAJKOVIC TOT says:

  Moje dete ima nepunih 11 meseci. Prva opstrukcija je bila sa dva meseca, druga sa 3,5 meseca bolnicko lecenje, treca 4,5 meseci bolnicko lecenje, i sada sa 11 meseci opet. Sekret krene da mu se sliva i odma krece suvi kasalj.
  Pitanje: da li je moguce da je ostala plodova voda u plucima jer je prilikom rodjenja udahnuo plodovu vodu?
  Da li mogu pomoci svom detetu i kako?

  • MojPedijatar says:

   Ovo NEMA veze sa plodovom vodom – tu NEMA dileme!

   Vašu bebu treba da pregelda pedijatar – pulmolog i da se cidi šta dalje da se radi.

Strana 4 od 8<<<23456>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA