Bol u grlu bez povišene temperature

Kod jednog broja dece, naročito školskog uzrasta, se može javiti jak bol u grlu koji nije praćen povišenom telesnom temperaturom. Obično se deca probude sa suvim, bolnim grlom i brzo traže “nešto da se uradi”. O čemu se radi – hajde da vidimo!

Foto:Privatna arhiva

DA LI LEČITI ILI ČEKATI?

Zašto se javlja “jutarnje bolno grlo”?

Grlo je “na udaru” različitih mikroorganizama, pre svih virusa i bakterija. Zato ne treba da čudi što mnogo dece “boluje” od grla. Tokom grejne sezone je suv vazduh u spavaćim sobama, pa ako se ne stave “ovlaživači” na radijatore (ili druga grejna tela) jutarnja suvoća usta i grla je neprijatna i bez infekcije.

Ipak, ovde je bol toliko jak da se sigurno radi o infektivnom procesu. Tu postoje dve varijante ili je početak bakterijske infekcije ili je “u pitanju” virus.

Da li treba odmah dati antibiotik?

Naravno da ne!

Nije svaki bol u grlu angina (kako se to obično pogrešno misli), a naročito ako nema visoke temperature. Ima mnogo virusa koji “grickaju” grlo i prave veoma bolno zapaljenje. Ima ih mnogo krajem jeseni i tokom zime, a prenose se prljavim rukama, ali i direktnim kontaktom (poljupcem, na primer).

Kada dete pregleda pedijatar, vidi se “ranjeno grlo” koje je crveno, ali bez gnojnih “čepova”.

A bris grla? 

To je najbolji način da se utvrdi ima li bakterija u grlu koje treba lečiti.

Bris je jednostavna i jeftina dijagnostička metoda koja se može uraditi u velikom broju laboratorija, čak i bez odlaska u zdravstvenu ustanovu. Posle 24-sata i “prvog čitanja” se već može znati da li “raste” neka od patogenih bakterija koju treba “tući” antibiotikom.

Može li bez brisa?

Može!

Ako dete nema visoku temperaturu, dobrog je raspoloženja i ne žali se na druge tegobe, nema potrebe da se žuri sa brisom grla. Ako se radi o “standardnim” virusnim upalama grla dete će već za dan – dva biti bolje, bol će se smanjivati i proći, pa bris nije neophodan!

Podeli:

Komentari

 1. Ljiljana anic says:

  Moja curica ima vec dva tjedna bol u grlu temperature nema popila antibiotik opet boli pije sirup za alergiju i nista molim vas da mi date savjet

  • MojPedijatar says:

   BRIS grla.treba da se uradi PRE davanja antibiotika, pa da se utcvrdi UZROK!

   Ako je bris negativan – BESMISLENO je davati antibiotik – to je onda skoro sigurno virusna infekcija, a ona se NE leči antibiotikom – to dete mora samo da pobedi.

 2. Sladjana says:

  Poštovani,moje dete je juče dobilo osip po nekim delovima tela,grudi,malo ramena,na unutrašnjim prevojima nogu,i malo po stomaku,žalila se da je svrbi i odvela sam je kod pedijatra.Pregledala je i videla da joj je crveno grlo,ona nije imala temperaturu,normalno se ponašala čak se nije ni žalila na bol u grlu.Dr.je prepisala hemomicin, jer sumnja na sarlah iako mi nije dala da joj vadim bris grla.Moje pitanje je kako je ona sigurna da je u pitanju bakterijska INF.a ne virusna i da li je to stvarno sarlah?Da li da čekam kontrolu koja je zakazana za utorak ili sutra opet da je vodim,dala sam joj antibiotik,ona i dalje normalno funkcioniše sem tog osipa koji je i dalje prisutan i koji je svrbi?

 3. Milana says:

  Moj decak je imao 2dana temperaturu, zalio se na bol u uhu i 3dan sam primetila da mu je grlo upaljeno. Pedijatar je prepisao penicilin. Budi se nocu na 15min cim zaspi, posle druge doze, da li ima nesto da mu bar malo ublazi bol.

 4. suzana says:

  Moje dete ima wec wise od dwa meseca se zali na bol u grlu. Brisevi ok. Antibiotika je toliko popio da wise ne znaju sta da mu dalju. Inhalacije pulmikort berodual sad pulmikort spalmotil jer slajmowiito kaslje . Usi mu powremeno crwene pa sad sumljaju na usi pa hoce da mu ugrade cewcice za koje nisam bas. Ja wise ne znam sta da radim sta mu swe nisam dawala i na prirodnoj bazi. Dete ima 6 god i neku wrstu astme

  • MojPedijatar says:

   VAše dete naprosto MORA da pregleda ORl specijalista – koji se bavi decom i da donese KONAČNU odluku! Svakako NIJE rešenje u ovolikim antibioticima!

 5. Nikola says:

  Vec mesec dana imam upala grla vec popio sam dva antibiotika nista od to ,uradio sam bris nije se nista pokazalo savetovao sam se sa specijalistom on tvrdi da mi je pocetak na virusom dao mie neke sprejove ali opet nista od to sta mozr biti

  • MojPedijatar says:

   PRE antibiotika treba da se uradi BRIS GRLA, a NE da se napamet uzima antibiotik!

   Ako se bolovi nastave – da se obavi ORL pregled

 6. Bojana says:

  Moje dete od 4 god vec sedam dana ima mol u grlu,nos pun,izduva punu maramicu zrelog sekreta,imao je temperaturu samo jedno vece pola sata 37.3,sama je prosla,ispiram mu grlo spricem pod mlazom,a ispira i sam zalfijom,sodom bik.(u rastvoru sa prolom vodom),srebrnom vodom,pije tecnisti ,limunade,ostali sokici,cajevi,bol je prisutan,ima bele skramice na krajnicima(gnojna angina),mada manje nego par dana,al mi se sve to oduzilo..super je raspolozen i super jede,supice pilece na prvom mestu pa sve ostalo….planiram sutra da ga vodim dokt.a nisam za antibiotike.Dal smem da cekam vise???

  • MojPedijatar says:

   Mislim da ima smisla da se (ujutro PRE bilo kakvog ispiranja) uradi BRZI BRIS NA STREPTOKE. Ako bude negativan, a se primenjuje BRAX sprej, 5 – 7 dana…

 7. Ivana says:

  Dete od 8 godina vec 5 dana kasljucs u zatvorenom prostoru. Crveno mu je grlk ali bez povisene temp. Dok spava ny stranu ne kaslje. Nos ne curi. Pije vec 2 dana sirup od islamskog lisaja. Da li treba ukljuciti jos nesto?

Strana 3 od 4<1234>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA