Bol u grlu bez povišene temperature

Kod jednog broja dece, naročito školskog uzrasta, se može javiti jak bol u grlu koji nije praćen povišenom telesnom temperaturom. Obično se deca probude sa suvim, bolnim grlom i brzo traže “nešto da se uradi”. O čemu se radi – hajde da vidimo!

Foto:Privatna arhiva

DA LI LEČITI ILI ČEKATI?

Zašto se javlja “jutarnje bolno grlo”?

Grlo je “na udaru” različitih mikroorganizama, pre svih virusa i bakterija. Zato ne treba da čudi što mnogo dece “boluje” od grla. Tokom grejne sezone je suv vazduh u spavaćim sobama, pa ako se ne stave “ovlaživači” na radijatore (ili druga grejna tela) jutarnja suvoća usta i grla je neprijatna i bez infekcije.

Ipak, ovde je bol toliko jak da se sigurno radi o infektivnom procesu. Tu postoje dve varijante ili je početak bakterijske infekcije ili je “u pitanju” virus.

Da li treba odmah dati antibiotik?

Naravno da ne!

Nije svaki bol u grlu angina (kako se to obično pogrešno misli), a naročito ako nema visoke temperature. Ima mnogo virusa koji “grickaju” grlo i prave veoma bolno zapaljenje. Ima ih mnogo krajem jeseni i tokom zime, a prenose se prljavim rukama, ali i direktnim kontaktom (poljupcem, na primer).

Kada dete pregleda pedijatar, vidi se “ranjeno grlo” koje je crveno, ali bez gnojnih “čepova”.

A bris grla? 

To je najbolji način da se utvrdi ima li bakterija u grlu koje treba lečiti.

Bris je jednostavna i jeftina dijagnostička metoda koja se može uraditi u velikom broju laboratorija, čak i bez odlaska u zdravstvenu ustanovu. Posle 24-sata i “prvog čitanja” se već može znati da li “raste” neka od patogenih bakterija koju treba “tući” antibiotikom.

Može li bez brisa?

Može!

Ako dete nema visoku temperaturu, dobrog je raspoloženja i ne žali se na druge tegobe, nema potrebe da se žuri sa brisom grla. Ako se radi o “standardnim” virusnim upalama grla dete će već za dan – dva biti bolje, bol će se smanjivati i proći, pa bris nije neophodan!

Podeli:

Komentari

 1. Tanja says:

  Sin ima 8 godina, ima grlobolju, nema temp, ne kašlje. Navečer ne može da diše dobro, bar tako kaže, jer mu kao nešto stoji u grlu. Prepadne se, pa ga i stomak zaboli. Tjera sebe da postigne da bi kao sklonio to iz grla. Popio je amoksicilin.
  Nema poboljšanja.

 2. ZABRINUTA MAMA EVE says:

  Dete već drugi dan ima temperaturu, žali se da je boli grlo, bez kašlja tem izlazi na 39,gledala sam joj ima po krajnicima bele kesice pije OSPAMOH sirup i BLOK MAKS. Šta predlazete?

 3. Sunčica says:

  Postovanje,

  Nakon dvonedeljne temperature od 39-40C, panklav antibiotika (koji je dao efekat tek 5.dan), dete i dalje kaslje, kasalj sad traje mesec dana. Brisevi grlo/nos su negativni, krv ne pokazuje nikakve viruse, crp u ref. vrednostima. Ima 2 godine. Kad se zakaslje (suvo) pitam je sta je boli, pokazuje mi na grlo. Sta da radimo, nemam resenje jer nema ni temperaturu i ne curi nos.
  Supe jede i voli, cajevi onako, karamel mleko…

  Molim Vas pomozite, savet, info, sugestija, bilo sta. Mnogo brinemo.

  • MojPedijatar says:

   Kada dete ima bol u grlu a nema povišenu temperaturu, dovoljna terapija je antiseptčki sprej 3x posle jela npr Tantum verde spre.

 4. Mimica says:

  Dete kasljuca ne curi nos nema temperaturu kad se nakaslne kao da iskasljuje ,sta savetujete?

Strana 4 od 4<1234

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA