Bebin prvi osmeh

Prvi osmeh vašeg mališana jedan je od onih trenutaka roditeljstva koji se zauvek pamte. Kada je vreme da se dete prvi put nasmeje često muči sve novopečene roditelje.

Foto: Canva

Znate li da se prvi bebini osmesi dogode već u stomaku? Da, beba se smeje i pre nego što je rođena. Tada se radi o refleksnom osmehu, a ne emocionalnoj reakciji na okolinu.

Prvi bebin osmeh mnogo govori o razvoju. Kada se beba prvi put nasmeje znači da joj je vid znatno poboljšan od rođenja i u stanju je da prepozna vaše lice. Bebin mozak i nervni sistem tada su dovoljno zreli da više nema refleksnih osmeha, a beba postaje svesna da nen osmeh podstiče povezivanje s ljudima. Osmehom će tako od sada do kraja života izražavati zadovoljstvo, uzbuđenje i sreću.

Refleksan osmeh nestaje najkasnije kada je beba stara oko dva meseca, a prvi pravi osmeh možete očekivati između 6. i 12. nedelje života.

Ako još iščekujte prvi osmeh donosimo vam načine kako možete podstaći bebu na osmeh:

Razgovarajte s bebom.

Uspostavljajte kontakt očima kada pričate.

Smešite se detetu često.

Smešne grimase, oponašanje glasanja životinja ili duvanje na detetov stomačić može podstaći smeh, ali s ovim radnjama nemojte preterivati.

Kada se beba prvi put nasmeje, kasnije će to stalno ponavljati. Na svaki njen osmeh vaše oči će zasijati i sami ćete početi da se smejete. U početku osmeh će biti odogovor na vokalnu i vizuelnu stimulaciju. Kasnije, kada se poboljša bebin vid, počeće da se smeje na sam pogled na mamu i tatu. Iako ćete vi videti najviše bebinih osmeha, beba će se smešiti i drugima. Vremenom beba će početi da dodaje i zvučne efekte svom osmehu.

S vremenom će bebin osmeh biti propraćen i zvukom smejanja, pa tako do 5. meseca života možete očekivati i smeh propraćen pravim kikotanjem. Izostanak bebinog osmeha ne znači nužno da nešto nije u redu ili da je beba nesrećna. Bebe vrlo često doživljavaju skokove u razvoju sa nekoliko nedelja odstupanja, tako da nema razloga za zabrinutost. Ako se vaša beba ne nasmeši do navršenog 3. meseca, tada to spomenite pedijatru.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA