Beba od nekoliko meseci na moru: Maltretiranje ili korist?

Mnogi roditelji se pitaju da li da kreću na more sa bebom ili je, ipak, bolje da ostanu kod kuće. Dug put, vrućina, udaljenost od bebinog lekara u slučaju da dođe do nekih nepredviđenih situacija čine se kao dovoljni razlozi da odmah odustanete. Međutim, pedijatri smatraju da su i bebe od samo nekoliko meseci spremne za svoje prvo letovanje i da će im boravak na moru i te kako prijati.

Pedijatar Svetlana Bacetić ističe da bebi promena klime veoma prija, a da morski vazduh i boravak na moru utiču na opšti psihofizički razvoj deteta i jačanje celog organizma.

Prema njenim rečima, na moru je veoma važno posvetiti pažnju nezi i zaštiti dečje kože, jer je koža bebe mnogo tanja od kože odraslih, smanjena joj je zaštitna funkcija, a povećana propustljivost, proizvodnja melanina još nije uspostavljena pa je smanjena zaštita od UV zračenja.

– Prvo i najvažnije jeste izbegavanje direktnog izlaganja suncu, a budite svesni i refleksnog zračenja. Dakle, ni u senci vaša beba nije zaštićena, jer se sunčevi zraci reflektuju od peska, vode, betona. Zato je veoma važno da u periodu od 11 do 16 časova sa bebom boravite u dubokoj hladovini ili u sobi – savetuje pedijatar.

Dok boravite na plaži, bilo da je ona peščana ili kamenita, dete bez obzira koliko je malo treba da ima kupaće gaće i nije dobro da na plaži bude golo.

– Kupaće gaćice će sprečiti eventualne infekcije. Pesak lako može da iziritira nežnu bebinu kožu, pa u dodiru sa morskom vodom može doći do infekcije. Takođe, pesak može ući u genitalije, kao i kamenčići, naročito kod devojčica, i dovesti do oštećenja. Ukoliko za vodu koristite specijalne pelene za kupanje skinite ih kada beba izađe iz vode, da bi se koža luftirala, i obucite joj suve kupaće gaćice – savetuje dr Bacetić.

O čemu treba voditi računa kada se bira mesto za odmor?

Izbegavajte mesta koja su udaljena od prodavnica, domova zdravlja, koja imaju probleme sa vodosnabdevanjem, ali i urbana, bučna mesta, sa velikom frekvencijom ljudi, takozvane „centre svih dešavanja“. Veoma je važno da se odabere destinacija koja ima pedijatra ili je pedijatar blizu i lako dostupan.

Upoznavanje sa morem

Prvi put na moru dete će se možda uplašiti od buke i talasa, pa će odbijati da uđe u vodu. Evo kako da ga odobrovoljite:

– Dete nikako nemojte naglo i na silu da stavljate u more, niti naglo sa njim da skočite u vodu, jer će u vas da izgubi poverenje, pa će svaki novi pokušaj ulaska u vodu biti uzaludan. Budite pažljivi, strpljivi i nežni, pa će dete zavoleti more.

– Prvo detetu pokvasite nožice ili sednite zajedno sa njim u plićak. Kada se dete malo navikne na vodu i njenu temperaturu, polako mu kvasite i ostale delove tela.

– Držite bebu u naručju, okrenutu licem prema sebi. Kod vas će se osećati sigurno i lakše će se opustiti, a posle je podstičite na posmatranje oko sebe. Na moru joj zaista mnogo toga možete pokazati. Uza sva ta nova iskustva, dete se neće uplašiti vodenog prostranstva.

– Da bi se dete osećalo prijatno u moru potrebno je da se i vi lepo osećate i da se ne bojite. Svoje pozitivne emocije prenećete i na dete.

– Kada dete uronite u vodu, nagnite ga lagano prema napred i ono će refleksno početi da maše nožicama i rukicama. Tim refleksom dete traži oslonac u vodi. Ubuduće će se ovaj refleks razviti u plivačke pokrete.

– Uvek držite detetu glavicu iznad vode, naročito ako niste vežbali s njim uranjanje glavice u vodu. Naime, refleks zadržavanja daha postoji do četvrtog meseca života i ako prestanete da ga aktivirate dete će se verovatno zagrcnuti vodom ako se nakratko potopi, što može da ugrozi njegov odnos prema moru.

Blic zena

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram