Baš sve o dioptrijskim naočarima za decu

Dečiji vid se intenzivno razvija tokom prvih pet godina. Neke preglede vida lekar obavlja odmah po rođenju,  a nakon prvog  rođendana slede redovne i vanredne kontrole vida.

dečiji vid

 A kako izabrati oftalmološka sočiva( poznatija kao “stakla”)?

Ono sto je jako važno, oftalmološka sočiva treba da budu od plastike ,nikako od stakla.  Mihailo posebno preporučuje  da sočiva  budu organska (vrsta plastike), a ne mineralna, zbog prirode loma i opasnosti od povreda.

Druga važna stvar su zaštite koje roditelj treba da odabere. Antirefleks  je jedna od njih, po mogućstvu u poboljšanoj verziji (višeslojni antirefleks-HSC), koji ujedno sadrži i sloj za umanjeno grebanje i sloj za brže odmagljivanje. Drugi zaštitni sloj je ERP ili STAR DUST, koji je veoma važan u preveneciji negativnog uticaja  kompijuterskog zračenja, kao i svih drugih zračenja koja su prisutna svuda oko nas. Najbolje što možete da odaberete za svoje mališane je Openvision plastika,koja ima prošireno vidno polje,te deci omogućava lakše navikavanje na naočare,i mnogo komforniji osećaj pri nošenju istih.

I na kraju, stručnjaci sa kojima sam razgovarala smatraju da ne postoji medicinska potreba da  mališani imaju više od jednog para naočara, kao  ni bilo kakav razlog za ograničenje (sem finansijskog) ukoliko deca ili roditelji žele da imaju više pari.

Dip.-defektolog-Tiflolog-Aleksandra-Malović

Tekst je pisan u saradnji sa diplomiranim defektologom-Tiflologom, Aleksandrom Malović, koja je stručni konsultant u oblasti refrakcije u “DIOPTi” i optičarem-optometristom Mihailom Đekićem.

Uživajte u odrastanju i blistavom pogledu vašeg deteta.

Ako vam je članak bio koristan, podelite ga sa prijateljima, koristiće i njima.

Autor: Jelena Vojvodić

www.toddlersjoy.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA