Baš sve o dioptrijskim naočarima za decu

Dečiji vid se intenzivno razvija tokom prvih pet godina. Neke preglede vida lekar obavlja odmah po rođenju,  a nakon prvog  rođendana slede redovne i vanredne kontrole vida.

dečiji vid

Veoma je važno da se one ne preskaču, zato što je prekasno da se neki pregledi obave nakon napunjene pete godine. To vam može delovati čudno,  ali nakon toga mozak „nauči“ da vidi nejasno, pa nošenje naočara ne pomaže.

Ukoliko ste roditelj prevremeno rođene bebe kontrole kod oftamologa su česte i pomno se prati razvoj dečijeg vida. Ukoliko je vaše dete terminski rođena beba bez većih komplikacija, potrebno je da odvedete svog mališana na  vanredan oftamološki pregled ukoliko:

        Pri igranju drži igračke pred nosom

        Često naleće na predmete i ćoškove, čak i kada se kreće po poznatom prostoru

        Često čkilji ili naginje glavu na jednu stranu dok gleda u neki predmet

        Starija  deca se žale na umor ili glavobolju

        Gleda razroko (ne odnosi se na bebe) ili su zenice različite veličine.

Pripremite dete za oftamološki pregled

Kako kompletan oftamološki pregled podrazumeva „širenje zenica“  bilo bi dobro da svoje dete pripremite na to. Kao i obično, igra je najbolji, najjednostavniji i detetu najbliži način za prezentaciju novih i nepoznatih stvari. Mami ili tati kanuti kap prokuvane vode u oko (stvarno ili kao-kao), da se oko opere i bude čisto, tako da dete vidi da je to zabavan, a ne traumatičan postupak. Nakon toga „oprati okce“ drugom roditelju, lutki, medi, Spajdermenu, dinosaurusu… svim važnijim igračkama redom. Zatim nekome od njih staviti naočare da bolje vidi i bude lep/a. Glasno i naglašeno se diviti lepoti naočara.

Sem pripreme za sam pregled, ovo predstavlja i pripremu za nošenje naočara koje detetu mogu biti potrebne.  Roditeljima je često teško kada njihova veoma mala deca moraju da nose naoučare i pitaju se da li će mališani to želeti. Nekako je veći problem roditeljima, nego deci. Kada mališani vide koliko im je lakše da gledaju i sami će želeti da nose naočari. Ako je u pitanju predškolac, moguće je da je zabrinut/a zbog zadirkivanja i reakcija okoline. Stručnjaci savetuju da je u tom trenutku važno pokazati saosećanje, i mada se sa time slažem, ako do sada niste- ovo je prava prilika da naučite svoje dete pristupu Ja sam OK, ti si Ok i tome da je svako „nekakav“. Da bi svi voleli da budu kao nacrtani, ali da smo svi mi istinski lepi baš zbog toga što se razlikujemo. Neko je visok, neko nizak, neko nosi naočari, neko ima plave oči… i sve je to potpuno u redu. Ključna stvar kod ovakvog pristupa je da ga se i sam roditelj pridržava.  A ako vam usvajanje novih životnih stavova ne ide onoliko brzo koliko biste želeli, razmislite da za početak i vi počnete da nosite naočari, bez dioptrije, naravno. Dete predškolskog uzrasta već zna da se sve porodice po nečemu razlikuju, a ovako će imati snažan osećaj zajedništva sa vama.

 Kako izabrati pravi okvir

Pravi okvir vi  birate samo ako je vaše dete veoma malo, ili ako su vam finansije izuzetno ograničene. Čak i tada, pokušajte da omogućite detetu da bira makar između dva modela. Ukoliko samo odabere naočare, manja je verovatnoća da će osećati neprijatnost dok ih nosi.

Ukoliko je vaše dete veoma malo (ili još beba), Aleksandra  preporučuje silikonski ram- najsavitljiviji je i ne žulja dete.  Ističe da je kvalitet rama najčešće vezan za cenu, ali ne i za trajnost. Čak i kvalitetni, skupo plaćeni ram se u igri može iskriviti ili slomiti.

Kada se radi o manjim dioptrijama, ne postoje ograničenja vezana za izbor rama, dok se kod većih dioptrija preporučuju manji ramovi. Mogu biti i metalni, ali su se plastični najbolje pokazali u praksi.

Osim izgleda rama, posebnu pažnju posvetite odabiru prave veličine. Potrebno je da ram dobro stoji na nosu, da ručke rama ne klize ili ne spadaju pri saginjanju glave.  Nešto skuplja, ali i ugodnija solucija za nošenje su ramovi sa „fleksom“ na korenu ručke.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA