Atopijski dermatitis (ekcem) kod dece

• Ekcem ili atopijski dermatitis, šta je pravilnije? Ekcem je stari naziv koji se odomaćio među roditeljima, a atopijski dermatitis je ime koje više vole doktori jer odražava suštinu ove dugotrajne i dosadne bolesti.

atopijski dermatitis

Ovo su zapravo sinonimi i ne utiču na našu dalju priču.

 • Kako nastaje ekcem

Atopijska konstitucija znači da je dete predisponirano (ima skolonost) za alergijske bolesti. Ovo je zapisano u genetskom kodu, najčešće se nasleđuje, ali ima dece koja su prva u porodici započela “liniju” ekcema. Ekcem je zapravo kombinacija ove genetrske predispozicije i spoljašnjih faktora koji “provociraju” nastanak bolesti. Suština ekcema, na nivou same kože, je zapravo suva i osetlljiva koža. Ova koža je sklona svrabu i osipu. Alergolozi vole da kažu da je ekcem u stvari “svrab koji se osipa” što je u velikoj meri tačno .

 • Zašto nastaje crvenilo kože

Kada se pojavi crvenilo, jasno je da je nastalo zapaljenje – ono je primarno (u početku) alergijsko (uz faktore sredine koji doprinosi reakciji), ali se kasnije može nadovezati sekundarna infekcija – bakterijska, ali nažalost i gljivice se mogu “uvaliti” u ranjenu kožu. Ovo prilično komplikuje lečenje, ali se često dešava u prvom “ataku” dermatitisa, dok se još ne zna od čega dete  zapravo boluje.

 • Da li deca sa ovom bolešću mogu dobiti i druge alergijske bolesti

Nažalost da!

Ne nasleđuje se bolest nego sklonost ka oboljenju. Sklonost ka alergijskim bolestima znači da dete, pored ekcema može oboleti i od astme, polenkse  kijavice,  alergija na hranu…Sve se ovo može destiti, ali i NE MORA! Treba biti oprezni optimista.

 • Kada se otkriva i kako izgleda

Obično već u prvoj godini života kada se prvo uočavaju “ostrva” suve i hrapave kože koja postaje crvena (eritematozna), a ako se dete drapa, mogu se videti i znaci infekcije (žućkaste “ogebotine”, ljuspice, kao i brzo širenje promena). Može se pojaviti bilo gde, ali se obično vidi na obrazima, pregibima, ali i na spoljašnjoj strani ruku i nogu. Ima i “podmuklih” formi atopijskog dermatitisa koje mogu da zavedu roditelje, ponekad i lekare, pa da se zakasni sa postavljanjem dijagnoze.

Neretko su bebe sa ekcemom sklona i čestim ojedima.

Može se javiti i kod starije dece, ali se kod većine mališana javi relativno rano.

 • Da li često kupanje bebe pogoršava ekcem

Voda je “neprijatelj” za bebe koje imaju sklonost ka atopijskom dermatitisu! Paradoksalno, ali istinito – voda, koje nema u koži (koja je suva) smeta! Smeta jer kupanje ISUŠUJE kožu i tako pogoršava problem suve i osetljive kože. Zato bebe ne treba kupati više od dva do tri puta nedeljno, naravno uz detaljni negu i pranje  genitalnog regiona.

ODMAH posle kupanja bebu treba nežno osušiti mekim pamučnim peškirom, pa namazati hidrantnom kremom.

 • Kako se leči

Najvažnije je da se dijagnoza atopijskog dermatitisa postavi što pre! Kada se zna sa čime se borimo, navažnija je adekvatna nega suve i osetljive kože. Osnov nege su hidrantne kreme kojima se koži “dotura” ono što joj nedostaje – voda! Hidrantne kreme “hrane” suvu kožu i tako joj pomažu da bude jača i zdravija. Uz izbegavanje onog što detetu “pojačava” ekcem (alergeni) ovo je osnov prevencije!

Pročitajte i: Ekcem kod beba

Kada se pojave svi znaci dermatitisa (crvenilo koje se širi, ljuspice – deskvamacija kože…) onda kreme za negu NISU dovoljne. Tada lekar prepisuje lekovite kreme. Pošto je atopijski dermatitis zapaljensko stanje kože preporučuju se anti-inflamatorni preparati (lekovi koji smiruju zapaljenje).

Postoje dve vrste antiinflamatornih lekova koje se koriste u terapiji atopijskog dermatitis.

Posebno kod jakih upala primenjuju se kreme koje sadrže kortikosterode.  Ove masti i kreme prodiru u  kožu, sprečavaju inflamaciju i umanjuju svrab. Međutim, dugotrajna upotreba preparata koji sadrže kortikosterode povećava rizik od pojave neželjenih efekata. Atrofija (“istanjenje”) kože je jedna od vrlo poznatih neželjenih efekata koja se javlja pri korišćenju preparata koji sadrže kortikosteroid.

Preparati koji ne sadrže kortikosterode (inhibitori topičnog kalcineurina) su dragocena alternativa i mogu se koristiti od druge godine života.  Posebno su pogodne za korišćenje na osetljivim delovima tela kao što je lice kao i za korošćenje kod dece i osoba koji nisu tolerantni na preparate koji sadrže kortikosterode. Inhibitori topičnog kalcineurina (pimekrolimus) imaju vrlo specifičan način delovanja. Inhibiraju upravo one ćelije koje su većinom odgovorne za inflamaciju kože kod atopijskog dermatitisa. Oni su posebno efektivni ako se nanesu na kožu pri prvim znacima razbuktavanja bolesti i mogu sprečiti njegovo širenje.

Ove, kao i druge lekove za lečenje ekcema svakako treba davati detetu  samo po savetu lekara – terapija “na svoju ruku” dugoročno predstavlja opasnost za dete.

 • Da li je dete sa ekcemom opasno po drugu decu

NIJE!

Ovo nije zarazna bolest, ma kako ponekad grozno izgledala! Zato decu sa atpijskim dermatitisom treba uključiti u igru sa drugom decom i omogućiti im pravilnu  socijalizaciju bez bremena “različitog” deteta!

 • Može li se potpuno izlečiti

Dok se genska terapija (zamena “loših” gena zdravim) ne ustanovi kao rutinska metoda lečenja ekcem se ne može potpuno izlečiti! Zato je nega kože uz izbegavanje faktora koji pogoršavaju atopijski dermatitis suština dobre  kontrole ove dosadne bolesti.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Milana says:

  Mi koristimo kozmetiku Babycream i trenutno pijemo latopik probiotik,to nam je za sada dovoljno.Leto smo pregurali pijuci xyzal.

 2. J says:

  Moj djecak ima 6 mjeseci i isto ima problem sa suvom kozom, tjeme suvo, bijelo, ispucalo. Na obrazima je isto imao takav osip prvo crvenilo, pa poslije suva koza koja je pucala, koristimo pantenol ujutro poslije umivanja i navece i pomogao je, a u toku dana mazemo sa jekoderm mast. Osip se povlaci i ne svrbi ga vise. Zanima me da li pantenol moze da se maze i na tjeme ili da koristimo pantenol rastvor u bocici? Ako moze nekakav savjet. Vidjela sam da imaju samponi za tjemenjacu ali neznam da li to moze pomoci. Trenutno izbjegavamo sampone i gelove za kupanje.
  Hvala!

 3. Natali says:

  Pozdrav ,moja beba je sa cetri ipo meseca dobila atopijski dermatitis po celom licu ,a dermatolog je prepisao elocom i linola gamu,sad imamo sest meseci .Pet dana bude sve super i opet se vrati .Da naglasim da smo pre toga koristili pavlovicevu, A-dermu i sebamed ,a mustelu koristimo za celo telo jer nam je po rodjenju bila mnogo suva koza i zahvaljujuci njoj koza po telu je tako mekana.Po preporuci prijatelja sad smo kupili staroplaninski melem i dva dana vec mazemo i nista se ne desava ..pomoc
  Hvala.

  • MojPedijatar says:

   Vašu bebu treba da pregleda DERMATOLOG koji se bavi bebama i malom decom!

   NIJE rešenje u ponavljanim kortikosteridnim kremama.

   • Natali says:

    Kakvo je vase iskustvo sa staroplaninskim melemom da li to pomaze ili ne ..jos jednom hvala i pozdrav.

    • MojPedijatar says:

     Nemamo NIKAKVO iskustvo!

     Još jednom, da dete OBAVEZNO pregleda dermatolog koji se bavi bebama i malom decom, pa da se ovo leči.

 4. Maja says:

  Postovani,imam bebu od 3 meseca i lekar je ustanovio da ima tezi oblik ekcema i rekao da ne smem da cistim bebi nosic fizioloskim rastvorom,niti da upotrebljavam aspirator. Sta mi vi savetujete u vezi toga,posto je bebi zapusen nosic i ima problem nocu sa spavanjem zbog toga.Hvala najlepse!

  • MojPedijatar says:

   Da se OBAVEZNO ispira nosić fiziološkim, ali da se pazi da se lice ne kvasi, a ako se to desi – da se odmah obriše.

 5. Marina says:

  Postovani, mojoj bebi od 4 meseca se pre dva dana pojavilo crvenilo na obrazima i vratu. Mislim i da je svrbi, stalno trlja lice rucicama, najvise oci. Mazem joj rastvorom borne kiseline i sebamed kremom exta soft, povuce se na par sati pa ponovo izbije. Molim za savet

  • MojPedijatar says:

   Nastavite mazanje ovom kremom BEZ ispiranja bornom kiselinom – i da se prati.

   AKo za 5 do 7 dana NE prođe – da se obavi pregled kod Vašeg pedijatra.

 6. Marina says:

  Postovani, mojoj bebi od 4 meseca se pre dva dana pojavilo crvenio na obrazima i vratu u vidu sitnih bubuljica. Mislim i da je svrbi, stalno trlja lice rukicama, a najvise oci. Mazem joj rastvorom borne kiseline i sebamed kremom extra soft. Povuce se na par sati pa ponovo izbije. Molim za savet

  • MojPedijatar says:

   Nastavite mazanje ovom kremom BEZ ispiranja bornom kiselinom – i da se prati.

   AKo za 5 do 7 dana NE prođe – da se obavi pregled kod Vašeg pedijatra.

   • Marina says:

    Danas smo bili kod pedijatra jer se crvenilo prosirilo i na grudi. Dao nam je uput za kozno, a tamo su nam rekli da je u pitanju ekcem i dali da mazemo elocom i ispiramo antiekcem sapunom. Da li je bezbedno koristiti kortikosteroide kod bebe? Hvala!

 7. Suzana says:

  Mojoj bebi od 3 ipo meseca se pojavilo na obrvi malo crvenilo kao male bubuljice malo hrapavo cini mi se da je svrbi cese oko malo vise, nema nigde vise na telu. Bilo je u prvom mesecu, i sada se opet pojavilo. Da li je moguce da je taj atipijski dermatitis? Mazem joj pantenol kremu. Hvala

  • MojPedijatar says:

   Ako hidrantna krema sa pantenolom NE pomogne – da se obavi pregled. Bez pregleda se ne.može znati o cemu se radi.

Strana 6 od 9<<<45678>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA