Atopijski dermatitis (ekcem) kod dece

• Ekcem ili atopijski dermatitis, šta je pravilnije? Ekcem je stari naziv koji se odomaćio među roditeljima, a atopijski dermatitis je ime koje više vole doktori jer odražava suštinu ove dugotrajne i dosadne bolesti.

atopijski dermatitis

Ovo su zapravo sinonimi i ne utiču na našu dalju priču.

 • Kako nastaje ekcem

Atopijska konstitucija znači da je dete predisponirano (ima skolonost) za alergijske bolesti. Ovo je zapisano u genetskom kodu, najčešće se nasleđuje, ali ima dece koja su prva u porodici započela “liniju” ekcema. Ekcem je zapravo kombinacija ove genetrske predispozicije i spoljašnjih faktora koji “provociraju” nastanak bolesti. Suština ekcema, na nivou same kože, je zapravo suva i osetlljiva koža. Ova koža je sklona svrabu i osipu. Alergolozi vole da kažu da je ekcem u stvari “svrab koji se osipa” što je u velikoj meri tačno .

 • Zašto nastaje crvenilo kože

Kada se pojavi crvenilo, jasno je da je nastalo zapaljenje – ono je primarno (u početku) alergijsko (uz faktore sredine koji doprinosi reakciji), ali se kasnije može nadovezati sekundarna infekcija – bakterijska, ali nažalost i gljivice se mogu “uvaliti” u ranjenu kožu. Ovo prilično komplikuje lečenje, ali se često dešava u prvom “ataku” dermatitisa, dok se još ne zna od čega dete  zapravo boluje.

 • Da li deca sa ovom bolešću mogu dobiti i druge alergijske bolesti

Nažalost da!

Ne nasleđuje se bolest nego sklonost ka oboljenju. Sklonost ka alergijskim bolestima znači da dete, pored ekcema može oboleti i od astme, polenkse  kijavice,  alergija na hranu…Sve se ovo može destiti, ali i NE MORA! Treba biti oprezni optimista.

 • Kada se otkriva i kako izgleda

Obično već u prvoj godini života kada se prvo uočavaju “ostrva” suve i hrapave kože koja postaje crvena (eritematozna), a ako se dete drapa, mogu se videti i znaci infekcije (žućkaste “ogebotine”, ljuspice, kao i brzo širenje promena). Može se pojaviti bilo gde, ali se obično vidi na obrazima, pregibima, ali i na spoljašnjoj strani ruku i nogu. Ima i “podmuklih” formi atopijskog dermatitisa koje mogu da zavedu roditelje, ponekad i lekare, pa da se zakasni sa postavljanjem dijagnoze.

Neretko su bebe sa ekcemom sklona i čestim ojedima.

Može se javiti i kod starije dece, ali se kod većine mališana javi relativno rano.

 • Da li često kupanje bebe pogoršava ekcem

Voda je “neprijatelj” za bebe koje imaju sklonost ka atopijskom dermatitisu! Paradoksalno, ali istinito – voda, koje nema u koži (koja je suva) smeta! Smeta jer kupanje ISUŠUJE kožu i tako pogoršava problem suve i osetljive kože. Zato bebe ne treba kupati više od dva do tri puta nedeljno, naravno uz detaljni negu i pranje  genitalnog regiona.

ODMAH posle kupanja bebu treba nežno osušiti mekim pamučnim peškirom, pa namazati hidrantnom kremom.

 • Kako se leči

Najvažnije je da se dijagnoza atopijskog dermatitisa postavi što pre! Kada se zna sa čime se borimo, navažnija je adekvatna nega suve i osetljive kože. Osnov nege su hidrantne kreme kojima se koži “dotura” ono što joj nedostaje – voda! Hidrantne kreme “hrane” suvu kožu i tako joj pomažu da bude jača i zdravija. Uz izbegavanje onog što detetu “pojačava” ekcem (alergeni) ovo je osnov prevencije!

Pročitajte i: Ekcem kod beba

Kada se pojave svi znaci dermatitisa (crvenilo koje se širi, ljuspice – deskvamacija kože…) onda kreme za negu NISU dovoljne. Tada lekar prepisuje lekovite kreme. Pošto je atopijski dermatitis zapaljensko stanje kože preporučuju se anti-inflamatorni preparati (lekovi koji smiruju zapaljenje).

Postoje dve vrste antiinflamatornih lekova koje se koriste u terapiji atopijskog dermatitis.

Posebno kod jakih upala primenjuju se kreme koje sadrže kortikosterode.  Ove masti i kreme prodiru u  kožu, sprečavaju inflamaciju i umanjuju svrab. Međutim, dugotrajna upotreba preparata koji sadrže kortikosterode povećava rizik od pojave neželjenih efekata. Atrofija (“istanjenje”) kože je jedna od vrlo poznatih neželjenih efekata koja se javlja pri korišćenju preparata koji sadrže kortikosteroid.

Preparati koji ne sadrže kortikosterode (inhibitori topičnog kalcineurina) su dragocena alternativa i mogu se koristiti od druge godine života.  Posebno su pogodne za korišćenje na osetljivim delovima tela kao što je lice kao i za korošćenje kod dece i osoba koji nisu tolerantni na preparate koji sadrže kortikosterode. Inhibitori topičnog kalcineurina (pimekrolimus) imaju vrlo specifičan način delovanja. Inhibiraju upravo one ćelije koje su većinom odgovorne za inflamaciju kože kod atopijskog dermatitisa. Oni su posebno efektivni ako se nanesu na kožu pri prvim znacima razbuktavanja bolesti i mogu sprečiti njegovo širenje.

Ove, kao i druge lekove za lečenje ekcema svakako treba davati detetu  samo po savetu lekara – terapija “na svoju ruku” dugoročno predstavlja opasnost za dete.

 • Da li je dete sa ekcemom opasno po drugu decu

NIJE!

Ovo nije zarazna bolest, ma kako ponekad grozno izgledala! Zato decu sa atpijskim dermatitisom treba uključiti u igru sa drugom decom i omogućiti im pravilnu  socijalizaciju bez bremena “različitog” deteta!

 • Može li se potpuno izlečiti

Dok se genska terapija (zamena “loših” gena zdravim) ne ustanovi kao rutinska metoda lečenja ekcem se ne može potpuno izlečiti! Zato je nega kože uz izbegavanje faktora koji pogoršavaju atopijski dermatitis suština dobre  kontrole ove dosadne bolesti.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Sneska says:

  Mozda glupo pitanje ali ako koza bebe ne sme da se kvasi, u nasem slucaju lice je zahvaceno ad a treba svaki dan naneti kremu kako najbolje to uciniti? Ipak mora se lice oprati pre kreme ili…? Hvala i pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Obrišete lice mekanim peškirom koji je natopljen mlakom vodom, pa osušite (“utapkate”) suvim peskirom, pa ODMAH naneste hidrantu kremu.

 2. sanjalic@ says:

  Pozdrav svima.Moje dete ima 3 God.Od svoje prve godine ja sam sumljala da dete ima alergiju na mleko.Tek u drugoj godini je vodila na ispitivanja i dokaze se da dete ima alergiju na apfa lakto albumin 1.7 i kikiriki.Dete dok je pilo mleko sasvim drugi tip ekcema joj je izlazilo.Sad kako su ukinuli mleko i na malu kolicinu izasli su joj atopijski ekcemi koji se premestaju,traju po dvadeset dana i duze,izlaze uglavnom posle kupanja.I ja imam problema sa kozom na slican nacin.Dali da se rade detetu neke dodatne analize da se vidi dal je na nesto jos alergicna?Dali joj je alergija jos vise napredovala?Dali su lekari napravili gresku sto su joj ukinuli mleko i mlecne proizvode da joj organizam zaboravi na alergiju?

  • MojPedijatar says:

   Ako boljitka posle ukidanja kravljeg mleka nema to NE znaci da ga treba vratiti u ishranu – NAPROTIV, treba istrajati u NE davanju proteina kravljeg mleka!

   Vaše dete bi trebalo da pregleda dermatolog koji se bavi decom, pa da se vidi šta dalje da se radi.

 3. Vaksi says:

  Moj sin ima 3 godine vec pola godine imamo problem ekcema po licu .Pojavi se i mi mazemo domacim medom od kadulje od toga se povuce nekoliko dana pa se opet pojavi zavisi od vremena ako je hladnije izade izrazenije .Doktorica je preporucila hidrantne kreme proba li smo nekoliko nije pomoglo .

  • MojPedijatar says:

   Sada je vremenda dete pregleda dermatolog (koji se bavi decom) pa da se vidi šta dalje da se radi.

 4. ajsela says:

  Imam bebu 4meseca I ima veoma suvu kozu da li postoji krema protiv suve koze moj lekar kaze samo pavloderm krema al nista to ne pomaze da li vi znate koja krema I koja kupka?

  • MojPedijatar says:

   To NIJE dobar izbor – treba mazati neku od hidrantnih krema za bebe – Seba Med je odličan izbor.

 5. RENATA says:

  Postovana
  Curica od rodjenja ima AD ne dajemo joj alergijsku hranu pije hipoalergijsko mleko aptamil ja sam prestala da je dojim pre 15dana pazila sam na ishranu.Probali smo razne kupke razne kreme od la roche.bioderma,kortikosteroida,seba meda,linola…sve sto nam je dermatolog preporucio za dermatitis i nista ne pomaze.Mazem je 20 puta na dan tako da joj je koza uvek hidrirana.Vec me je strah da je mazem sa kortiko kremama jer one pomazu samo tih 5 dana koliko je dozvoljeno da mazemo u jednom mahu.Inace curica ima 9 mes.interesuje me da li sme da koristi homeopatske kreme lekove i sta vi preporucujete?Unapred hvala…

  • MojPedijatar says:

   Vašu bebu, sa ovom formom atopijskog dermatitisa, naprosto mora da leči i prati jedan dermatolog (koji se bavi decom) i Vaš pedijatar (koji prati bebu od rođenja).

   Zaista je nemoguće preporučivati negu kože i lečenje bez pregleda i praćenja bebe.

   • RENATA says:

    Postovana
    Sve to prate jedan pedijatar i dermatolog…svaki mesec odlazimo na pregled i svaki put druga krema i kortiko samo joj je na pregibima nogu i ruku kriticno koza puca i curi.Radimo sve kako nam kazu i nikako koza da se oporavi.Sta raditi?

    • MojPedijatar says:

     U tom slučaju bi trebalo uključiti i pedijatra -alergologa u lečenje deteta.

     • RENATA says:

      ukljucili smo i njega…ima alergiju na kikiriki kakao cokoladu i orase.Znaci sve smo ukljucili u ovih 9 mes.njenog zivota i svega se pridrzavamo.Interesuje me da li ha aptamil i D3 kapi za bebe mogu da uticu na dermatitis jer samo jos to nismo izbacili iz upotrebe od rodjenja?

     • MojPedijatar says:

      Mislim da to nije uzrok AD

 6. Elvira says:

  Postovanje imam bebu 5 mjeseci i ima po stopalima gdje su zglobovi i pocelo kod ruku malo crvenilo i osip drpa nogu uz nogu nervozan je pedijatar kaze da je od suhe koze preporucila mi je jekoderm mast i bademovu kremu ali nista ne pomaze sta bi mi vi preporucili sta da radim

  • MojPedijatar says:

   Treba mazati hodrantnu baby kremu, a ako nema pomaka za 5 do 7 dana – da se obavi kontrolni pregled.

 7. Tamara says:

  Mozete li mi pomoci.. Moja cerka ima 6 godina i vec oko dva meseca ima crvenilo na spoljsnim stranama dlanova. Nekada cak i krvare. Doktorka nam je preporucila pantenol kremu ali ne pomaze

  • MojPedijatar says:

   Ako za 3 do 5 dana nema boljitka – menjate kremu. Probajte Seba med hidrantnu kremu.

Strana 5 od 9<<<34567>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA