Atopijski dermatitis (ekcem) kod dece

• Ekcem ili atopijski dermatitis, šta je pravilnije? Ekcem je stari naziv koji se odomaćio među roditeljima, a atopijski dermatitis je ime koje više vole doktori jer odražava suštinu ove dugotrajne i dosadne bolesti.

atopijski dermatitis

Ovo su zapravo sinonimi i ne utiču na našu dalju priču.

 • Kako nastaje ekcem

Atopijska konstitucija znači da je dete predisponirano (ima skolonost) za alergijske bolesti. Ovo je zapisano u genetskom kodu, najčešće se nasleđuje, ali ima dece koja su prva u porodici započela “liniju” ekcema. Ekcem je zapravo kombinacija ove genetrske predispozicije i spoljašnjih faktora koji “provociraju” nastanak bolesti. Suština ekcema, na nivou same kože, je zapravo suva i osetlljiva koža. Ova koža je sklona svrabu i osipu. Alergolozi vole da kažu da je ekcem u stvari “svrab koji se osipa” što je u velikoj meri tačno .

 • Zašto nastaje crvenilo kože

Kada se pojavi crvenilo, jasno je da je nastalo zapaljenje – ono je primarno (u početku) alergijsko (uz faktore sredine koji doprinosi reakciji), ali se kasnije može nadovezati sekundarna infekcija – bakterijska, ali nažalost i gljivice se mogu “uvaliti” u ranjenu kožu. Ovo prilično komplikuje lečenje, ali se često dešava u prvom “ataku” dermatitisa, dok se još ne zna od čega dete  zapravo boluje.

 • Da li deca sa ovom bolešću mogu dobiti i druge alergijske bolesti

Nažalost da!

Ne nasleđuje se bolest nego sklonost ka oboljenju. Sklonost ka alergijskim bolestima znači da dete, pored ekcema može oboleti i od astme, polenkse  kijavice,  alergija na hranu…Sve se ovo može destiti, ali i NE MORA! Treba biti oprezni optimista.

 • Kada se otkriva i kako izgleda

Obično već u prvoj godini života kada se prvo uočavaju “ostrva” suve i hrapave kože koja postaje crvena (eritematozna), a ako se dete drapa, mogu se videti i znaci infekcije (žućkaste “ogebotine”, ljuspice, kao i brzo širenje promena). Može se pojaviti bilo gde, ali se obično vidi na obrazima, pregibima, ali i na spoljašnjoj strani ruku i nogu. Ima i “podmuklih” formi atopijskog dermatitisa koje mogu da zavedu roditelje, ponekad i lekare, pa da se zakasni sa postavljanjem dijagnoze.

Neretko su bebe sa ekcemom sklona i čestim ojedima.

Može se javiti i kod starije dece, ali se kod većine mališana javi relativno rano.

 • Da li često kupanje bebe pogoršava ekcem

Voda je “neprijatelj” za bebe koje imaju sklonost ka atopijskom dermatitisu! Paradoksalno, ali istinito – voda, koje nema u koži (koja je suva) smeta! Smeta jer kupanje ISUŠUJE kožu i tako pogoršava problem suve i osetljive kože. Zato bebe ne treba kupati više od dva do tri puta nedeljno, naravno uz detaljni negu i pranje  genitalnog regiona.

ODMAH posle kupanja bebu treba nežno osušiti mekim pamučnim peškirom, pa namazati hidrantnom kremom.

 • Kako se leči

Najvažnije je da se dijagnoza atopijskog dermatitisa postavi što pre! Kada se zna sa čime se borimo, navažnija je adekvatna nega suve i osetljive kože. Osnov nege su hidrantne kreme kojima se koži “dotura” ono što joj nedostaje – voda! Hidrantne kreme “hrane” suvu kožu i tako joj pomažu da bude jača i zdravija. Uz izbegavanje onog što detetu “pojačava” ekcem (alergeni) ovo je osnov prevencije!

Pročitajte i: Ekcem kod beba

Kada se pojave svi znaci dermatitisa (crvenilo koje se širi, ljuspice – deskvamacija kože…) onda kreme za negu NISU dovoljne. Tada lekar prepisuje lekovite kreme. Pošto je atopijski dermatitis zapaljensko stanje kože preporučuju se anti-inflamatorni preparati (lekovi koji smiruju zapaljenje).

Postoje dve vrste antiinflamatornih lekova koje se koriste u terapiji atopijskog dermatitis.

Posebno kod jakih upala primenjuju se kreme koje sadrže kortikosterode.  Ove masti i kreme prodiru u  kožu, sprečavaju inflamaciju i umanjuju svrab. Međutim, dugotrajna upotreba preparata koji sadrže kortikosterode povećava rizik od pojave neželjenih efekata. Atrofija (“istanjenje”) kože je jedna od vrlo poznatih neželjenih efekata koja se javlja pri korišćenju preparata koji sadrže kortikosteroid.

Preparati koji ne sadrže kortikosterode (inhibitori topičnog kalcineurina) su dragocena alternativa i mogu se koristiti od druge godine života.  Posebno su pogodne za korišćenje na osetljivim delovima tela kao što je lice kao i za korošćenje kod dece i osoba koji nisu tolerantni na preparate koji sadrže kortikosterode. Inhibitori topičnog kalcineurina (pimekrolimus) imaju vrlo specifičan način delovanja. Inhibiraju upravo one ćelije koje su većinom odgovorne za inflamaciju kože kod atopijskog dermatitisa. Oni su posebno efektivni ako se nanesu na kožu pri prvim znacima razbuktavanja bolesti i mogu sprečiti njegovo širenje.

Ove, kao i druge lekove za lečenje ekcema svakako treba davati detetu  samo po savetu lekara – terapija “na svoju ruku” dugoročno predstavlja opasnost za dete.

 • Da li je dete sa ekcemom opasno po drugu decu

NIJE!

Ovo nije zarazna bolest, ma kako ponekad grozno izgledala! Zato decu sa atpijskim dermatitisom treba uključiti u igru sa drugom decom i omogućiti im pravilnu  socijalizaciju bez bremena “različitog” deteta!

 • Može li se potpuno izlečiti

Dok se genska terapija (zamena “loših” gena zdravim) ne ustanovi kao rutinska metoda lečenja ekcem se ne može potpuno izlečiti! Zato je nega kože uz izbegavanje faktora koji pogoršavaju atopijski dermatitis suština dobre  kontrole ove dosadne bolesti.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Aleksandra says:

  Sve pohvale za sajt, uvek nadjem odgovor za svoje nedoumice pa mi je i sad potreban savet. Uskoro punimo 8 meseci , inace imamo atopijski dermatitis koji se pojavi kad nesto u organizmu ne stima,kako nam je i objasnio pedijatar. Sa dva meseca smo imali bronhiolitis i takodje dermatitis se pojavio na kozi sve dok obolenje nije proslo. Sada smo izasli pre 10 dana iz bolnice zbog urinarne infekcije izazvane eserihijom . Pre uspostavljanja dijagnoze takodje nam se na kozi pojavio dermatitis po ramenima ,licu i rukicama ali je nakon terapije i bolnickog lecenja prestalo i mirovalo par dana. Sada pijemo profilaksu sirup cefaleksin uvece 3ml vec desetak dana , i dermatitis u vidu stanja koje ste opisali u tekstu; hrapava koza sada po ledjima i rukicama, obrazu ,suva i zuckasto crvene boje se pojafljuje sve vise. Kod doktora nismo isli da bi pogledao dete. Mazala sam kozu nevenovom wileda kremom ali ne primecujem boljitak. Da li da posetimo dermatologa ili to moze biti reakcija od sirupa posto se ne povlaci vec je cini mi se sve vise grubo i hrapavo , ljuspicavo. Dete je veselo , kontrolisemo urinokulturu. Hvala , svako dobro

  • MojPedijatar says:

   Probajte prvo neku drugu (pošto ova ne pomaže) hidrantny baby kremu (Nivea, Linola, Seba med..) još par dana.

   Ako u nekoliko narednih dana ne bude boljitka – vreme je za pregled.

 2. Iva says:

  Postovani, podelila bih nase islustvo. Dete je od godinu dana imalo ekcem upodno 4 meseca. Sada imamo dve godine, i za sada se uspesno borimo, nema tragova ekcema. Nasa kombinacija je A -derma kupka (exomega), Avene mleko za telo (Xeracalm baume) i tri meseca smo pili Latopic probiotik.

 3. Tanja says:

  Postovani, mojoj bebi od deset meseci se prvobitno iznad usne pojavilo blago crvenilo, potom se proširilo na bradu, to je bilo pre mesec dana, pošto sam videla da ne prolazi uradili smo bris kože i izolovana je bakterije stafilokoka. U dogovoru sa dermatologom počeli smo sa gentamicin kremom i linola fet kremom, vec pet dana i nema nikakvog poboljsanja. Dermatolog nam nije rekla da se radi o atopijskom dermatitisu. Samo da to koristimo i to je to. Zanima me posto ja mislim da to zapravo i jeste atopijski dermatitis da li je on uvek povezan sa nekom alergenom, bilo nutritivne ili inhalacione prirode, kako bih znala šta dalje? Da li je potreban u tom slučaju i pregled alergologa? I koliko je stafilokoka opasna kada se izoluje na koži bebe? Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Ako u narednih par dana NEMA boljitka, MORA se obaviti komtrolni pregled i menjati terapija! Bez pregleda je nemoguće komentarisati ovaj problem.

 4. Ana says:

  Postovani, imamo 13 meseci po nastanku hladnijeg vremena pojavile su nam se sitne crvene taackice po nogama, kasnije su bile ljuspicaste . Doktor je mislio da je neka kontaktna alergija , rekao je da izbacimo sintetiku itd, sto i ne koristimo samo pamucne stvari…nakon toga se osip blago prosirio na ruke i pomalo na stomaku. Doktor je predlozio da ukljucimo mogucnost alergije na hranu . Stanje se pogorsalo po nogicama u vidu pecata crvenih koji se ujutro povuku i ne budu jako crveni kao uvece , po rukicama, licu..sumnjam na jaja ili kravlje mleko . Od kolekcije Mustele koju sam pocela da koristim , po preporuci doktora, su se negde povukle ali na nogama idalje ima i pomalo po rukama crveni pecati , to traje vec jace od mesec ipo dana…Trenutno nisam u mogucnosti da odem do doktora da pogleda . Ali sam primetila da reaguje i na hladnocu. Molim misljenje, plasim se da nije virusno, ne svrbi ga ali… koje pretrage trebam da uradim , Hvala svako dobro

  • MojPedijatar says:

   I pored velike želje da pomognemo, ova vrsta problema se NE MOŽE procenjivati bez pregleda i praćenja deteta. To naprosto mora da uradi Vaš š
   pedijatar, a očigledno je da to ide na bolje.

 5. Tanja P says:

  Da li iko moze da preporuci nekog dermatologa u beogradu za atopisjki dermatitis. Ja nisam sigurn d se radi o tome,ali sudeci po ovim komentarima, verovatno nazalost jeste. Na spoljnoj strani listova joj je suva koza, a sad se pojavio i mali deo na obrazu i spoljnom delu butine. Nju to ne svrbi,ali se plasim. Mazala sam u pocetku la roche kremom ali kao da bi joj koza bila jos suvlja, onda mi ej neka doktorka prepisala emulziju sa adoli kapima i to joj maze,, ali to je sve kratkotrajno, ne resava problem. Molim za savet i sugestiju.

  • MojPedijatar says:

   Prvi korak jeste upravo odabir hidrantne kreme koja će najviše prijati detetu. Tu treba strpljenja, da bi se prava krema pronašla, ali ako ni to NE dovede do poboljšanja – ima smisla da se obavi pregeld dermatologa.

   Na Dermatološkoj klinici u Beogradu (pri Klinčkom centru) postoji dečje odeljenje sa dermatolozima koji se baš bave decom, pa bi tamo trebalo zakazati pregled.

 6. Ana says:

  Mom sinu je dijagnostikovan atopijski dermatitis tek sa 5 god. Ali on nikad nije imao svrab, niti ljustenje koze, nista dramaticno! osim sto su mu cele ruke, i jedan deo nogu rapav i pun nekih sitnih kao bubuljicica! kupa se samo dove sapunom ( po preporuci lekara) i maze se atopik kremom sa 5% uree! i nista mu bolje, a ni gore nije!

  • MojPedijatar says:

   Ako poboljsanja ne bud u narednih 7 do 10 dana – potreban je kontrolni pregled dermatologa.

 7. Slavica says:

  Postovani, moja beba ima 4 meseca i vec nekih mesec i po – dva, muku mucimo sa ekcemom po celom telu. Nedavno sam otkrila kremu A-DERMA Exomega koja nam dosta pomaze i smiruje kako crvenilo tako i svrab, ali novi se novi ekcemi i dalje pojavljuju. Posto iskljucivo dojim bebu, da li je moguce da da ekcem provociraju neke namirnice koje ja unosim i sta bih to trebala izbegavati? Hvala unapred na odgovoru, svaki savet je dobrodosao.

  • MojPedijatar says:

   Vi treba da se hranite zdravo i izbegavate namirnice koje Vama smetaju, ali bez preterivanja sa svežim i ceđenim citrusnim i jagodičastim voćem, a treba svakako izbegavati orašaste plodove, čokoladu u čokoladne kremove (ponekad ih možete koristiti), a NE treba jesti.mesne.prerađevine i konzervisanu hranu.

Strana 4 od 9<<<23456>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA