Atopijski dermatitis (ekcem) kod dece

• Ekcem ili atopijski dermatitis, šta je pravilnije? Ekcem je stari naziv koji se odomaćio među roditeljima, a atopijski dermatitis je ime koje više vole doktori jer odražava suštinu ove dugotrajne i dosadne bolesti.

atopijski dermatitis

Ovo su zapravo sinonimi i ne utiču na našu dalju priču.

 • Kako nastaje ekcem

Atopijska konstitucija znači da je dete predisponirano (ima skolonost) za alergijske bolesti. Ovo je zapisano u genetskom kodu, najčešće se nasleđuje, ali ima dece koja su prva u porodici započela “liniju” ekcema. Ekcem je zapravo kombinacija ove genetrske predispozicije i spoljašnjih faktora koji “provociraju” nastanak bolesti. Suština ekcema, na nivou same kože, je zapravo suva i osetlljiva koža. Ova koža je sklona svrabu i osipu. Alergolozi vole da kažu da je ekcem u stvari “svrab koji se osipa” što je u velikoj meri tačno .

 • Zašto nastaje crvenilo kože

Kada se pojavi crvenilo, jasno je da je nastalo zapaljenje – ono je primarno (u početku) alergijsko (uz faktore sredine koji doprinosi reakciji), ali se kasnije može nadovezati sekundarna infekcija – bakterijska, ali nažalost i gljivice se mogu “uvaliti” u ranjenu kožu. Ovo prilično komplikuje lečenje, ali se često dešava u prvom “ataku” dermatitisa, dok se još ne zna od čega dete  zapravo boluje.

 • Da li deca sa ovom bolešću mogu dobiti i druge alergijske bolesti

Nažalost da!

Ne nasleđuje se bolest nego sklonost ka oboljenju. Sklonost ka alergijskim bolestima znači da dete, pored ekcema može oboleti i od astme, polenkse  kijavice,  alergija na hranu…Sve se ovo može destiti, ali i NE MORA! Treba biti oprezni optimista.

 • Kada se otkriva i kako izgleda

Obično već u prvoj godini života kada se prvo uočavaju “ostrva” suve i hrapave kože koja postaje crvena (eritematozna), a ako se dete drapa, mogu se videti i znaci infekcije (žućkaste “ogebotine”, ljuspice, kao i brzo širenje promena). Može se pojaviti bilo gde, ali se obično vidi na obrazima, pregibima, ali i na spoljašnjoj strani ruku i nogu. Ima i “podmuklih” formi atopijskog dermatitisa koje mogu da zavedu roditelje, ponekad i lekare, pa da se zakasni sa postavljanjem dijagnoze.

Neretko su bebe sa ekcemom sklona i čestim ojedima.

Može se javiti i kod starije dece, ali se kod većine mališana javi relativno rano.

 • Da li često kupanje bebe pogoršava ekcem

Voda je “neprijatelj” za bebe koje imaju sklonost ka atopijskom dermatitisu! Paradoksalno, ali istinito – voda, koje nema u koži (koja je suva) smeta! Smeta jer kupanje ISUŠUJE kožu i tako pogoršava problem suve i osetljive kože. Zato bebe ne treba kupati više od dva do tri puta nedeljno, naravno uz detaljni negu i pranje  genitalnog regiona.

ODMAH posle kupanja bebu treba nežno osušiti mekim pamučnim peškirom, pa namazati hidrantnom kremom.

 • Kako se leči

Najvažnije je da se dijagnoza atopijskog dermatitisa postavi što pre! Kada se zna sa čime se borimo, navažnija je adekvatna nega suve i osetljive kože. Osnov nege su hidrantne kreme kojima se koži “dotura” ono što joj nedostaje – voda! Hidrantne kreme “hrane” suvu kožu i tako joj pomažu da bude jača i zdravija. Uz izbegavanje onog što detetu “pojačava” ekcem (alergeni) ovo je osnov prevencije!

Pročitajte i: Ekcem kod beba

Kada se pojave svi znaci dermatitisa (crvenilo koje se širi, ljuspice – deskvamacija kože…) onda kreme za negu NISU dovoljne. Tada lekar prepisuje lekovite kreme. Pošto je atopijski dermatitis zapaljensko stanje kože preporučuju se anti-inflamatorni preparati (lekovi koji smiruju zapaljenje).

Postoje dve vrste antiinflamatornih lekova koje se koriste u terapiji atopijskog dermatitis.

Posebno kod jakih upala primenjuju se kreme koje sadrže kortikosterode.  Ove masti i kreme prodiru u  kožu, sprečavaju inflamaciju i umanjuju svrab. Međutim, dugotrajna upotreba preparata koji sadrže kortikosterode povećava rizik od pojave neželjenih efekata. Atrofija (“istanjenje”) kože je jedna od vrlo poznatih neželjenih efekata koja se javlja pri korišćenju preparata koji sadrže kortikosteroid.

Preparati koji ne sadrže kortikosterode (inhibitori topičnog kalcineurina) su dragocena alternativa i mogu se koristiti od druge godine života.  Posebno su pogodne za korišćenje na osetljivim delovima tela kao što je lice kao i za korošćenje kod dece i osoba koji nisu tolerantni na preparate koji sadrže kortikosterode. Inhibitori topičnog kalcineurina (pimekrolimus) imaju vrlo specifičan način delovanja. Inhibiraju upravo one ćelije koje su većinom odgovorne za inflamaciju kože kod atopijskog dermatitisa. Oni su posebno efektivni ako se nanesu na kožu pri prvim znacima razbuktavanja bolesti i mogu sprečiti njegovo širenje.

Ove, kao i druge lekove za lečenje ekcema svakako treba davati detetu  samo po savetu lekara – terapija “na svoju ruku” dugoročno predstavlja opasnost za dete.

 • Da li je dete sa ekcemom opasno po drugu decu

NIJE!

Ovo nije zarazna bolest, ma kako ponekad grozno izgledala! Zato decu sa atpijskim dermatitisom treba uključiti u igru sa drugom decom i omogućiti im pravilnu  socijalizaciju bez bremena “različitog” deteta!

 • Može li se potpuno izlečiti

Dok se genska terapija (zamena “loših” gena zdravim) ne ustanovi kao rutinska metoda lečenja ekcem se ne može potpuno izlečiti! Zato je nega kože uz izbegavanje faktora koji pogoršavaju atopijski dermatitis suština dobre  kontrole ove dosadne bolesti.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. dragana says:

  Molim vas za pomoc,sin mi ima 4 i po god dijagnoza mu je atopijski dermatitis. Ne postoji krema od bd,pg,bg itd koju nijesmo probali po preporuci drugih roditelja i doktorice,kupke,alergotestovi,ishrana… Nista ne pomaze! Zadnje nekoliko dana njemu su ruke bukvalno unistene on vristi koliko ga svrbi nokti su okruzeni ranama i perutavom kozom. Da li postoji mogucnost dijagnoze psorijaza jer nam je dr Visnjic iz Bg rekao da postoji mogucnost da je to posto smo mu samo slike poslali zbog trudnoce nijesam bila u mogucnosti da ga povedem ipak je daleko zq 9ti mj.. Hvala vam i iz izvinite na ovako dugom postu…

  • MojPedijatar says:

   To je zaista teško proceniti bez pregleda, ali je verovatnije da se radi o atopijskom dermatitisu koji je sada u “razbuktaloj” fazi.

   Vašem detetu sada treba vrhunski dermatolog koji se bavi decom da se reši ovaj problem, a onda da se obavi eventualna dodatna dijagnostika (alergolška obrada…)

 2. TONKA says:

  ZA ATOP.DERMATITIS JE NAJBOLJI MELEM KREMA TREBA STALNO MAZATI I NAKON NEKOG VREMENA SE VIDE REZULTATI,A KREMA NA BAZI KORTIKOSTEROIDA VISE NASTETI NEGO STO POMOGNE,PRVO POMOGNE,A POSLIJE TOLIKO ISTANJI KOŽU I VISE JE TESKO VRATITI JE U NORMALU,

 3. Marija says:

  Imam troje dece,i kod sva tri deteta od 20dana krece ekcem….u letnjem periodu uopste nema znakova ali u zimskom da,sin 4,cerka 2 god pomaze nam linola krem,a bebici od tri meseca uspeli smo sa lica i tela da uklonimo cestim mazanjem ali u predelu polnog organa spolj mazemo vec pet dana afloderm i nema nikakvih poboljsanja,da li da pokusamo sa necim drugim

  • MojPedijatar says:

   Prvo da se uradi bris, pa onda da počnete da mažete Daktanol mast. Kad stigne bris, da se vidi šta dalje.

 4. Danijela says:

  Ima nade!!!Moje iskustvo je sledece:Devojcica je imala 3 godine kada joj je dijsgnostikovan atopijski dermatitis.Kupovali smo razne kreme ali nists nije pomoglo.Naravno elocom ali kratkog daha.Izborili smo se a evo recepta:1.izbacite kortikosteroide cak i sirup za alergije
  2.u pocetku izbacite mleko i jaja pojacava akutnu fazu
  3.u akutnoj fazi pecate mazati hiper jeko cink kremom
  4.kada se sasusi:ja sam napravila sama ulje od nevena:u maslinovo domace ulje sam odokativno dodala caj od cveta nevena i time negovala kozu
  Treba biti uporan
  Posle godinu dana nestao je ekcem ispod pazuha pa postepeno sve ostalo
  Kada su ostale fleke mazala sam saljicev melem za opekotine “jomelop”I od tada hvala Bogu nista se nije vratilo.I naravno more.
  To je moje iskustvo pokusajte,i naravno bez kortikosteroida.
  Nadam se da ce vam pomoci!

 5. zeljka says:

  Moja kćerka ima ekcem od drugog meseca života.Napunila je osamnaest godina.Prošli smo mnogo terapija i lekara.Pokušavali da se “skinemo” sa kosteroida, koristili alternativne preparate, ali uzalud.Ekcem je stalno prisutan, u manjoj ili većoj meri. Zahvaćeno je celo telo, lice, naročito pregibi. U ranoj dobi, kada se ekcem pojavio, i vrlo brzo krenuo u agresivnu ekspanziju, pomogali su isključivo kosteroidni preparati. Nažalost, i sada, ukoliko pokuša da se “skine” sa tableta, ubrzo usledi pogoršanje.U kućnoj apoteci imamo pozamašnu kolekciju lekova i preparata , zvanične i alternativne medicine, kozmetike za higijenu…prosto, ne znamo kako dalje.
  Pre desetak godina pokušali smo i sa homeopatijom, ali nismo imali rezultat i pored upornosti ( više od godinu dana smo posećivali homeopatu). Moguće da nismo naišli na “pravog”, pošto nismo imali prethodnu preporuku.Pokušali bismo ponovo sa homeopatijom, pa molim roditelje koji imaju dobro iskustvo, da proslede telefon svog homeopate.
  Hvala unapred.
  Zeljka

 6. Natasa says:

  Postovani,

  Na poslednjoj kontroli kod pedijatra nam je receno da nasa beba od sedam meseci ima mnogo suvu kozu sklonu atopijskom dermatitisu.Za negu smo dobili la roche posay lipikar baume ap da joj mazemo posle kupanja i la roche posay lipikar syndet za kupanje.Vec sutradan bebi se osula koza…noge , ruke , ledja…to su bile sitne crvene tackice i ja sam odmah uzela preporucenu kozmetiku i pocela da je koristim.Za dva dana to se dosta smirilo,mada se nije sve povuklo.Ne znam da li je to bila samo isusena koza ili ipak pocetak ekcema.Molim Vas,da li je dovoljno da koristim ovo sto mi je preporuceno ili ipak mora doktor ponovo to da pogleda?
  Hvala Vam.

  • MojPedijatar says:

   Nastavite korišćenje prepisanu kremu i kupku – to je za sada dovoljno.

   Bez pregleda je naprosto nemoguće proceniti prirodu osipa.

 7. Mamauna says:

  Postovani, moja cerkica ima godinu i po dana. Od 3 meseca smo imali problem sa suvon kozom, i to potkolenice su bile suve kao smirgla. To je taman proslo negde oko prvog rodjendana, ali se tad pojavilo na rucnom zglobu ekcem koji ima faze- skoro nestane pa se pogorsa sa svakom kijavicom ili rastom zubica. Kad smo bili na moru to na rukici je buknulo, nikad gore nije bilo i jos se pojavilo iza kolena na prevojima i sa unutrasnje strane butine. Mazemo cortinat ( pharmalife) ali iskreno receno nam vise ne pomaze. Inace je ona alergicna na proteine kravljeg mleka i na laktozu, pa je to i jedan od razlog sto je jos uvek dojim.
  Ne kupa se u kadici, nikad i nije, mazemo kozu svaki dan ali ne vtedi… bojin se da joj mazem kreme na bazi kortikostroida. Da li imate neki pametniji predlog? Hvala Vam unapred

  • MojPedijatar says:

   Prvi korak je hidrantna krema da pantenolom (baby program Nivea ili Linola ili Bepanten ili Sebamed). Ako za nekoliko dana nema boljitka pregled je obavezan, pa da se vidi šta dalje da se radi.

Strana 3 od 9<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA