Atopijski dermatitis (ekcem) kod dece

• Ekcem ili atopijski dermatitis, šta je pravilnije? Ekcem je stari naziv koji se odomaćio među roditeljima, a atopijski dermatitis je ime koje više vole doktori jer odražava suštinu ove dugotrajne i dosadne bolesti.

atopijski dermatitis

Ovo su zapravo sinonimi i ne utiču na našu dalju priču.

 • Kako nastaje ekcem

Atopijska konstitucija znači da je dete predisponirano (ima skolonost) za alergijske bolesti. Ovo je zapisano u genetskom kodu, najčešće se nasleđuje, ali ima dece koja su prva u porodici započela “liniju” ekcema. Ekcem je zapravo kombinacija ove genetrske predispozicije i spoljašnjih faktora koji “provociraju” nastanak bolesti. Suština ekcema, na nivou same kože, je zapravo suva i osetlljiva koža. Ova koža je sklona svrabu i osipu. Alergolozi vole da kažu da je ekcem u stvari “svrab koji se osipa” što je u velikoj meri tačno .

 • Zašto nastaje crvenilo kože

Kada se pojavi crvenilo, jasno je da je nastalo zapaljenje – ono je primarno (u početku) alergijsko (uz faktore sredine koji doprinosi reakciji), ali se kasnije može nadovezati sekundarna infekcija – bakterijska, ali nažalost i gljivice se mogu “uvaliti” u ranjenu kožu. Ovo prilično komplikuje lečenje, ali se često dešava u prvom “ataku” dermatitisa, dok se još ne zna od čega dete  zapravo boluje.

 • Da li deca sa ovom bolešću mogu dobiti i druge alergijske bolesti

Nažalost da!

Ne nasleđuje se bolest nego sklonost ka oboljenju. Sklonost ka alergijskim bolestima znači da dete, pored ekcema može oboleti i od astme, polenkse  kijavice,  alergija na hranu…Sve se ovo može destiti, ali i NE MORA! Treba biti oprezni optimista.

 • Kada se otkriva i kako izgleda

Obično već u prvoj godini života kada se prvo uočavaju “ostrva” suve i hrapave kože koja postaje crvena (eritematozna), a ako se dete drapa, mogu se videti i znaci infekcije (žućkaste “ogebotine”, ljuspice, kao i brzo širenje promena). Može se pojaviti bilo gde, ali se obično vidi na obrazima, pregibima, ali i na spoljašnjoj strani ruku i nogu. Ima i “podmuklih” formi atopijskog dermatitisa koje mogu da zavedu roditelje, ponekad i lekare, pa da se zakasni sa postavljanjem dijagnoze.

Neretko su bebe sa ekcemom sklona i čestim ojedima.

Može se javiti i kod starije dece, ali se kod većine mališana javi relativno rano.

 • Da li često kupanje bebe pogoršava ekcem

Voda je “neprijatelj” za bebe koje imaju sklonost ka atopijskom dermatitisu! Paradoksalno, ali istinito – voda, koje nema u koži (koja je suva) smeta! Smeta jer kupanje ISUŠUJE kožu i tako pogoršava problem suve i osetljive kože. Zato bebe ne treba kupati više od dva do tri puta nedeljno, naravno uz detaljni negu i pranje  genitalnog regiona.

ODMAH posle kupanja bebu treba nežno osušiti mekim pamučnim peškirom, pa namazati hidrantnom kremom.

 • Kako se leči

Najvažnije je da se dijagnoza atopijskog dermatitisa postavi što pre! Kada se zna sa čime se borimo, navažnija je adekvatna nega suve i osetljive kože. Osnov nege su hidrantne kreme kojima se koži “dotura” ono što joj nedostaje – voda! Hidrantne kreme “hrane” suvu kožu i tako joj pomažu da bude jača i zdravija. Uz izbegavanje onog što detetu “pojačava” ekcem (alergeni) ovo je osnov prevencije!

Pročitajte i: Ekcem kod beba

Kada se pojave svi znaci dermatitisa (crvenilo koje se širi, ljuspice – deskvamacija kože…) onda kreme za negu NISU dovoljne. Tada lekar prepisuje lekovite kreme. Pošto je atopijski dermatitis zapaljensko stanje kože preporučuju se anti-inflamatorni preparati (lekovi koji smiruju zapaljenje).

Postoje dve vrste antiinflamatornih lekova koje se koriste u terapiji atopijskog dermatitis.

Posebno kod jakih upala primenjuju se kreme koje sadrže kortikosterode.  Ove masti i kreme prodiru u  kožu, sprečavaju inflamaciju i umanjuju svrab. Međutim, dugotrajna upotreba preparata koji sadrže kortikosterode povećava rizik od pojave neželjenih efekata. Atrofija (“istanjenje”) kože je jedna od vrlo poznatih neželjenih efekata koja se javlja pri korišćenju preparata koji sadrže kortikosteroid.

Preparati koji ne sadrže kortikosterode (inhibitori topičnog kalcineurina) su dragocena alternativa i mogu se koristiti od druge godine života.  Posebno su pogodne za korišćenje na osetljivim delovima tela kao što je lice kao i za korošćenje kod dece i osoba koji nisu tolerantni na preparate koji sadrže kortikosterode. Inhibitori topičnog kalcineurina (pimekrolimus) imaju vrlo specifičan način delovanja. Inhibiraju upravo one ćelije koje su većinom odgovorne za inflamaciju kože kod atopijskog dermatitisa. Oni su posebno efektivni ako se nanesu na kožu pri prvim znacima razbuktavanja bolesti i mogu sprečiti njegovo širenje.

Ove, kao i druge lekove za lečenje ekcema svakako treba davati detetu  samo po savetu lekara – terapija “na svoju ruku” dugoročno predstavlja opasnost za dete.

 • Da li je dete sa ekcemom opasno po drugu decu

NIJE!

Ovo nije zarazna bolest, ma kako ponekad grozno izgledala! Zato decu sa atpijskim dermatitisom treba uključiti u igru sa drugom decom i omogućiti im pravilnu  socijalizaciju bez bremena “različitog” deteta!

 • Može li se potpuno izlečiti

Dok se genska terapija (zamena “loših” gena zdravim) ne ustanovi kao rutinska metoda lečenja ekcem se ne može potpuno izlečiti! Zato je nega kože uz izbegavanje faktora koji pogoršavaju atopijski dermatitis suština dobre  kontrole ove dosadne bolesti.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. svetlana prec says:

  Poštovani,imam sina od 3god,krajem avguta su mu se pojavile na guzi crvene plažice koje su bile suvlje na dodir,na moru mu se sve povuklo ali od sept.ne znam šta da radim, jer mu se te promene ne povlače skroz vec budu boje kože ili se zacrvene,dermatolog kaže da ima atopijski tip kože dobili smo afloderm i lonola fett kremu ali to nije trajno rešenje,inače kupam ga svako veče sapunom sa kozjim mlekom i mažem celo telo uriage xemosom po preporuci dermatologa,primetila sam i da mu se predeo oko anusa zacrveni često ne znam da li je to povezano a promene na guzi i butinama koje sam opisala ga ne svrbe niti se perutaju samo u “crvenoj”fazi budu grube i isušene na dodir….

  • MojPedijatar says:

   Sve odgovara atopijskom dermatitisu!

   Tu Vam je nega kože najvažnija, a hidrantne kreme treba da budu “stub” nege osetljive kože. Linola je odličan izbor.

 2. Jelena says:

  Da li je neko od roditelja koristio melem Miroslava Vasica i koja su vam iskustva?

 3. ELISABETTA says:

  Bok, ja se javljam iz HRVATSKE, imam dijete od godinu dana, sa 6 mjeseci dobio je atop.dermatitis, isli na alergolosku i napravili alergotest, vadili krv i vidilo se da je alergican na bjelanjak od jaja, al ja mu to nikad nisam dala, a i sada pazim. ovo ljeto bilo je super jer nije bas toliko imao, sad kako je dosla jesen opet po cijelom tijelu je imao suhu kozu, crvenu po pregibima, na ledjima, ispod vrata. mazemo nekom nasom kremicom i doktor dao kapi za alergiju, to pijemo vec skoro mjesec dana. Sad ubrzo idemo opet u alergolosku pa da vidimo sta ce nam reci.. ja ga kupam 2 puna na tjedan jer rekli su da nesmijem puno, i poseban shampoon imam za njega kao i kremice. pitam se do kolko godina cemo ovako? i moram svaki dan nanjeti kremice jelda? hvala

  • MojPedijatar says:

   Nega kremama za hidraciju kože mora biti svakodnevna! To jeste zamorno, ali je (uz izbegavanje kontakta sa vodom i potencijalnih alergena u hrani) jedini način da pomognete detetu da se izbori sa ovim dosadnim i dugotrajnim problemom.

   Nemoguće je prognozirati trajanje problema, jer je to individualno i nepredvidivo. Za fo Vam je potrebno strpljenje i upornost.

 4. ELISABETTA says:

  Hvala vam na odgovoru, i svakodnevno mazes, al za dobro djeteta radim to jer i sama znam da je to jako iritirajuce.

 5. Azra says:

  Poštovanje!
  Moj dječak ima 11 mjeseci prije 10-ak dana je imao virusni osip i sad mu je koža u fazi ljuspanja uglavnom po rukama i nožnim prstićima. U svemu tome mu se pojavio crven osip kao ekcem na jednom obrazu.Na početku sam mislila da je to zbog virusnog osipa ali osip se povukao a to ne,naprotiv kao da se malo i proširilo,pa me to sad zabrinjava.Njega to uglavnom ne svrbi i ne ljuspa se. Da li imate neki savjet čime da to probamo tretirati? Do sada smo koristili bademovu kremu i originalnu pavlovićevu mast a kad smo vani hipp wind&wetter kremu.Hvala!

  • MojPedijatar says:

   Za sada samo da se maže HIDRANTNOM kremom za bebe.

   Ako za 4 do 5 dana ne bude bolje, treba obaviti pregled pa videti šta dalje da se radi.

 6. merima says:

  Halo.dr.imam.jed veliki problem sa ćerkom ona ima 3 godina ima nekakvu alergiju ona od kada se rodila ima to ovako ta are gija ccrveni krv ide od kože molivas kazite mi koju krema da koristim mismo iz nemačke ovde sva kerm sam uzela ali ne pomaga molivas kazite mi jel ovo alergija ili ekcem

  • MojPedijatar says:

   To je naprosto NEMOGUĆE proceniti bez pregleda!

   Po Vašem opisu se skoro sigurno radi o upornom ekcimu, a on je u najvećoj meri uzrokovan sklonošću ka alergijama.

   NEMA prave terapije bez pregleda dermatologa koji se bavi decom, pa to morate obaviti.

 7. merima says:

  Postovani..imam kcerku od tri pune godine.prije cetri mjeseca dobila je urtikarijun,od nekog sirupa.ima vec dvadeset dana.pojavilo se joj na licu dva ekcema,i mazala sam joj.i povuklo se.pa opet se pojavi na drugoj strani lica,i gdje se pojavilp malo je hrapavo.i odjednom nestane,pa se opet kao zacrveni.i to je samo na licu.kad prolazi bude kao krastica..sta vi mislite sta je..

  • MojPedijatar says:

   To je zaista teško proceniti bez pregleda, ali je važno da mažete hidrantnu kremu i (koliko je moguće) što manje kvasite ove delove kože.

   Ako i pored redovnog mazanja ovo me prodje ili se pogorša, treba obaviti pregled.

Strana 2 od 9<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA