Atopijski dermatitis (ekcem) kod dece

• Ekcem ili atopijski dermatitis, šta je pravilnije? Ekcem je stari naziv koji se odomaćio među roditeljima, a atopijski dermatitis je ime koje više vole doktori jer odražava suštinu ove dugotrajne i dosadne bolesti.

atopijski dermatitis

Ovo su zapravo sinonimi i ne utiču na našu dalju priču.

 • Kako nastaje ekcem

Atopijska konstitucija znači da je dete predisponirano (ima skolonost) za alergijske bolesti. Ovo je zapisano u genetskom kodu, najčešće se nasleđuje, ali ima dece koja su prva u porodici započela “liniju” ekcema. Ekcem je zapravo kombinacija ove genetrske predispozicije i spoljašnjih faktora koji “provociraju” nastanak bolesti. Suština ekcema, na nivou same kože, je zapravo suva i osetlljiva koža. Ova koža je sklona svrabu i osipu. Alergolozi vole da kažu da je ekcem u stvari “svrab koji se osipa” što je u velikoj meri tačno .

 • Zašto nastaje crvenilo kože

Kada se pojavi crvenilo, jasno je da je nastalo zapaljenje – ono je primarno (u početku) alergijsko (uz faktore sredine koji doprinosi reakciji), ali se kasnije može nadovezati sekundarna infekcija – bakterijska, ali nažalost i gljivice se mogu “uvaliti” u ranjenu kožu. Ovo prilično komplikuje lečenje, ali se često dešava u prvom “ataku” dermatitisa, dok se još ne zna od čega dete  zapravo boluje.

 • Da li deca sa ovom bolešću mogu dobiti i druge alergijske bolesti

Nažalost da!

Ne nasleđuje se bolest nego sklonost ka oboljenju. Sklonost ka alergijskim bolestima znači da dete, pored ekcema može oboleti i od astme, polenkse  kijavice,  alergija na hranu…Sve se ovo može destiti, ali i NE MORA! Treba biti oprezni optimista.

 • Kada se otkriva i kako izgleda

Obično već u prvoj godini života kada se prvo uočavaju “ostrva” suve i hrapave kože koja postaje crvena (eritematozna), a ako se dete drapa, mogu se videti i znaci infekcije (žućkaste “ogebotine”, ljuspice, kao i brzo širenje promena). Može se pojaviti bilo gde, ali se obično vidi na obrazima, pregibima, ali i na spoljašnjoj strani ruku i nogu. Ima i “podmuklih” formi atopijskog dermatitisa koje mogu da zavedu roditelje, ponekad i lekare, pa da se zakasni sa postavljanjem dijagnoze.

Neretko su bebe sa ekcemom sklona i čestim ojedima.

Može se javiti i kod starije dece, ali se kod većine mališana javi relativno rano.

 • Da li često kupanje bebe pogoršava ekcem

Voda je “neprijatelj” za bebe koje imaju sklonost ka atopijskom dermatitisu! Paradoksalno, ali istinito – voda, koje nema u koži (koja je suva) smeta! Smeta jer kupanje ISUŠUJE kožu i tako pogoršava problem suve i osetljive kože. Zato bebe ne treba kupati više od dva do tri puta nedeljno, naravno uz detaljni negu i pranje  genitalnog regiona.

ODMAH posle kupanja bebu treba nežno osušiti mekim pamučnim peškirom, pa namazati hidrantnom kremom.

 • Kako se leči

Najvažnije je da se dijagnoza atopijskog dermatitisa postavi što pre! Kada se zna sa čime se borimo, navažnija je adekvatna nega suve i osetljive kože. Osnov nege su hidrantne kreme kojima se koži “dotura” ono što joj nedostaje – voda! Hidrantne kreme “hrane” suvu kožu i tako joj pomažu da bude jača i zdravija. Uz izbegavanje onog što detetu “pojačava” ekcem (alergeni) ovo je osnov prevencije!

Pročitajte i: Ekcem kod beba

Kada se pojave svi znaci dermatitisa (crvenilo koje se širi, ljuspice – deskvamacija kože…) onda kreme za negu NISU dovoljne. Tada lekar prepisuje lekovite kreme. Pošto je atopijski dermatitis zapaljensko stanje kože preporučuju se anti-inflamatorni preparati (lekovi koji smiruju zapaljenje).

Postoje dve vrste antiinflamatornih lekova koje se koriste u terapiji atopijskog dermatitis.

Posebno kod jakih upala primenjuju se kreme koje sadrže kortikosterode.  Ove masti i kreme prodiru u  kožu, sprečavaju inflamaciju i umanjuju svrab. Međutim, dugotrajna upotreba preparata koji sadrže kortikosterode povećava rizik od pojave neželjenih efekata. Atrofija (“istanjenje”) kože je jedna od vrlo poznatih neželjenih efekata koja se javlja pri korišćenju preparata koji sadrže kortikosteroid.

Preparati koji ne sadrže kortikosterode (inhibitori topičnog kalcineurina) su dragocena alternativa i mogu se koristiti od druge godine života.  Posebno su pogodne za korišćenje na osetljivim delovima tela kao što je lice kao i za korošćenje kod dece i osoba koji nisu tolerantni na preparate koji sadrže kortikosterode. Inhibitori topičnog kalcineurina (pimekrolimus) imaju vrlo specifičan način delovanja. Inhibiraju upravo one ćelije koje su većinom odgovorne za inflamaciju kože kod atopijskog dermatitisa. Oni su posebno efektivni ako se nanesu na kožu pri prvim znacima razbuktavanja bolesti i mogu sprečiti njegovo širenje.

Ove, kao i druge lekove za lečenje ekcema svakako treba davati detetu  samo po savetu lekara – terapija “na svoju ruku” dugoročno predstavlja opasnost za dete.

 • Da li je dete sa ekcemom opasno po drugu decu

NIJE!

Ovo nije zarazna bolest, ma kako ponekad grozno izgledala! Zato decu sa atpijskim dermatitisom treba uključiti u igru sa drugom decom i omogućiti im pravilnu  socijalizaciju bez bremena “različitog” deteta!

 • Može li se potpuno izlečiti

Dok se genska terapija (zamena “loših” gena zdravim) ne ustanovi kao rutinska metoda lečenja ekcem se ne može potpuno izlečiti! Zato je nega kože uz izbegavanje faktora koji pogoršavaju atopijski dermatitis suština dobre  kontrole ove dosadne bolesti.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. snezana-krstic says:

  moj sin ima 4 god.vec godinu dana ima atopijski dermatitis,koristim šampon sebamed,i kremu a-derma i odlicno se pokazalo, pazim da mu se koza ne isušuje i nemamo velikih problema,retko po potrebo koristim elocom kremu i to 3-4 dana.Mora se biti strpljiv jer dok samo neprodje nema pomoci,meni je tako rekla dermatolog,a probala sam pre svasta,ova sad terapija mi se najbolje pokazala.

  • MojPedijatar says:

   Ovo je SJAJNA kombinacija krema! 
   Vi ste uradili ono što je najbolje za dete – pronašli ste šta najbolje odgovara detetu, pa “ne menjajte tim koji dobija”. Nastavite ovako i smeši se odlična perspektiva!

   • Sanja says:

    Meni je potrebna pomoc moja cerka ima 4 god i ima jako suvu kozu i svrab kao da ima neke sitne sitne bubuljice i to je svrbi a najvise posle kupanja sta da radim dali je to opasno

  • savic dusica says:

   ja imam jedan problem i molim vas da mi pomognete.Moj sin ima jedanajst ipo meseci i juce mu se pojavila alergija od vrata do guze .Jutros smo se javili dezurnom pedijatru ona ga je komplet pregledala (grlo,usi,pluca) i rekla da je sve uredu i da je po njenom misljenju to virusna alergija.JA vas molim za neki savet on je zivahan i jako nemiran rosetao je i po njegovom ponasanju ne bih rekla da mu nesto fali ali taj osip i crvenilo se ne povlaci MOLIM VAS ZA SAVET

   • MojPedijatar says:

    Virusna ospa (NE postoji virusna alergija) NE zahteva bilo kakvu terapiju, a kod većine dece se spontano povlači obično za 7 do 10 dana (ponekad i koji dan duže).

  • Vanja says:

   Moj sin je imao rane po telu, i rekao nam je dermatolog da pije Latopic 3meseca, evo već godinu dana, nigde nema.

 2. slobodan-gligorijevic says:

  Mi smo naše dete više od šest meseci lečili od atopijskog dermatitisa klasičnim lekovima, tačnije raznim vrstama kortikosteroida u kombinaciji sa antibioticima, potom kremama na bazi zobi, kremama na bazi noćurka, itd. Sve ovo je bilo bezuspešno i veoma mučno kako za dete tako i za nas. Na kraju smo pomoć potražili od pedijatra homeopate i detetu je za 15 dana ekcem nestao kako sa lica 8gde je bio najizraženiji) tako i sa nogu i ruku. Od tada je prošlo dva i po meseca i naše dete nema više nikakvih problema po pitanju ekcema koji na licu izgledao kao žive rane. Mislite i o drugim načinima lečenja…

  • MojPedijatar says:

   Ništa nemamo protiv homeopatije – samo je važno da je sprovodi lekar koji zna kako se to radi! Vaše iskustvo je ODLIČNO, a nama je drago da imate dobrog homeopatu.

  • Jelena Lalic says:

   Slobodane, možete li mi molim Vas poslati kontakt Vašeg homeopate. Djevojčica ima četiri godine, atopijski dermatitis i sve smo probali…
   Hvala unaprijed!

  • natasa says:

   Moja cerka ima od rodjenja atop.dermatitis i sve sam probala.Sada vec ima 14god i muku mucimo sa ranama na telu.Molim te ako moyes da mi posaljes broj tel.homeopate koji ti je pomogao.

  • Ubovic Drazana says:

   Postovani gospodine,molim vas da mi dostavite broj telefona vaseg homeopate.Naime moja cerkica ima 16 meseci i muku mucimo sa atopijskim dermatitisom svasta smo probali ali nista nepomaze pa smo se odlucili na homeopatski nacin lecenja te vas molim da mi pomognete. Imam jedno pitanje za vas posto ste vi bili pre godinu dana kod homeopate kakvo je sada stanje kod vaseg deteta? Mozeteme kontaktirati na br telefona 064 336-1200 ako mozete sto pre da mi se javite, unapred puno hvala i pozdrav.

  • marina says:

   Molim vas kažite mi broj pedijata homeopata.Pozdrav.

  • Nina says:

   Slobodane, nadam se da ste uključeni još u ovu temu pošto vidim davno ste pisali post.
   Da li bi mi mogli poslati broj pedijatra homeopate. Borimo se vec 3 godine, obilazimo dermatologe i u državnim ustanovama i privatne, ali pomaka na žalost ni malo nema.
   Unapred hvala !

  • Bojana says:

   Poštovani gospodine Gligorijeviću,

   Da li možete da mi pošaljete kontakt telefon pedijatra kod kojeg odlazite?

  • Marija Mitrovic says:

   Postovani Slobodane,

   Molim Vas za kontakt Vaseg homeopate.

   Hvala

 3. natasa says:

  Da li ishranom mogu poboljsati vlaznosst koze.DETE MI IMA CETIRI GOD.I JAKU UPALU KOZE ,NE YNAM VISE KAKO DA SPRECIM DA SE POJAVLJUJE CESTO.

  • MojPedijatar says:

   Korekcija ishrane, u smislu izbacivanja namirnica koje pogoršavaju ekcem, ima smisla. Za to je potrebna alergolška obrada, ali i Vi možete pomoći “detektivskim” istraživanjem namirnica koje pogoršavaju ekcem.

 4. dina says:

  Molim vas za savjet.Kako najbolje sanirati otvorene upaljene rane od ars kod djeteta starog 1,5godinu.Do sada smi koristili brojne kreme i za ovu ranu na nozi ništa ne pomaže.Stanhe se ne popravlja već godinu dana,a trenutno koristimo sami kamilicu kao oblog i pantexol kremu i sada na rani nema više žutila ni ljuskica,alu he zato otvorena još uvijek i jako crvena.Dijete se u dalje često cese i onda raskrvari ranu.molim vas za savjet.Kako da je saniramo što prije,da zaraste?

  • MojPedijatar says:

   Kad dete ima inficirani atopijski dermatits 5 do7 dana se mora koristiti krema koja sadrži antibiotik i kortikosteroid (Belogent ili Didermal). Kad se infekcija smiri sledi dugotrajan proces nege kože hidrantnim kremama sa pantenolom. Tu se mora, uz saradnju sa dermatologom, odabrati pravi put, a to je često dugotrajan proces koji traži mnogo strpljenja i kontrola.

 5. mira says:

  Moje dete ima ekcem ali jako malo na ruci i bradi, doktorica nam je preporucila neku kremu i kupku lipikard al to nama nepomaze,nezeli da nam da uput za dermatologa. Ali sam cula od iskustva drugih za gentamicin mast,pa me zanima da li smem to da mu koristim bez lekara?

  • MojPedijatar says:

   Samo nega kože, za sada ovde NE treba antibiotik. Ako za 5 do 7 dana nema boljitka prvo da se obavi kontrolni pregled, pa da se vidi šta dalje.

 6. tatjana says:

  Posovani, moja cerka ima 9 god.od pre tri godine na tabanima joj se koza ljupila i to preko celog tabana,i to vecinom u letnjem period (sto znaci da nije od obuce kako su nas ovde ubedjivali doktori) koristili smo pantenol kremu ali nije pomogla. Prosle godine sam pocela da joj stavljam nocu kombinaciju kantariona u maslinovom ulju i koza je prestala da se ljupi. Uporedo sa tim njoj se zadnjih 5-6 godina usne kompletno preljupe ali svakog dana cak i ona nova kozica…sve smo probali sto su nam preporucili lekari ali usne se i dalje ljupe. Sta bi mogao biti razlog i sta da radimo? Pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Nema dileme – vaše dete mora da pregleda dermatolog!

   Ovo predugo traje i NE reaguje na uobičajene tretmane, pa je vreme za dermatologa

 7. olivera says:

  postovani, imam bebu od 6 meseci i pojavio mu se ekcem, prvo na spoljnim delovima ruku, a zatim i po celim ledjima. Konsutovali smo dermatologa i mazali smo garamicin i hidrokortizon 5 dana, prvu izutra, drugu uvece. Boljitak je bio trenutni, ali cim smo prestali sve se navratilo. Inace ga kupam uljanom kupkom i koristim A DERMA kremu. Imate li neki predlog, posto sam malo skepticna za korikosteroide obzirom da je jako mali. Hvala!

  • MojPedijatar says:

   Najvažnija je nega kože – treba pronaći hidrantnu kremu koja će bebi prijati, a to traži vremena i strpljenja. Bebu ne treba kupati češće od 2 puta nedeljno dok se ovo sredi.

   Sa Vašim pedijatrom napravite detaljan plan postepenog i strpljivog uvodjenja nemlečnih namirnica, a dojenje nastavite što duže! Ako ne dojite OBAEZNO uzmite HA (hipoalergijsku) formulu.

Strana 1 od 912345>>>