Antibiotik nije lek za obaranje visoke temperature

Svako ko se bavi lečenjem dece sreće se sa ogromnim brojem pitanja koja se tiču nekritičke (prekomerne) upotrebe antibiotika kod pacijenata koji imaju visoku temperaturu u toku virusnih infekcija.  Slede najčešća pitanja vezana za povišenu temperaturu, antibiotike i lekove za obaranje visoke temperature.

 

Foto: Flickr

Kada bez dlaganja treba obaviti pregled?

 • Kada beba u prva tri meseca života ima visoku temperaturu treba neizostavno posetiti pedijatra. Posle pregleda i brzih laboratorijskih analiza (krvna slika, pregled mokraće) pedijatar će postaviti dijagnozu i odrediti terapiju. Infekcije u prvim nedeljama života se po pravili leče u bolnici, zato ne treba čekati. Ovo važi i za bebe u prvih 12 meseci života kojima temperatura ne padne posle rashlađivanja i datog leka (antipiretika).
 • Ako je dete pospano, totalno bezvoljno, ne može “na noge”, povremno “ječi” ili se ponaša neobično. Ovo dete pored temperature ima sigurno još neki problem koji ide uz febrilnost. Ne treba očajavati, jer i sasvim obične bolesti mogu biti uzrok ovakvom stanju, ali dijagnozu treba prepustiti pedijatru.
 • Kada dete i pored pada temperature bolno plače, uznemireno je, neraspoloženo, neće da spava. To znači da ga, pored temperature, još nešto “muči”. Povijte ga uz sebe, utešite, ali ako no to ne pomaže pođite kod pedijatra.
 • Ako je detetu nemoguće dati lek za temperaturu, ili ako nemamo lekove pri sebi (što ne bi smelo da se desi – sve može da se nema, ali lekovi za obaranje temperature moraju biti na raspolaganju) dete mora kod pedijatra. Ipak, i tada bi valjalo rashladiti dete tuširanjem mlakom vodom, pre polaska kod pedijatra.
 • Ako i pored antipiretika i rashlađivanja temperatura ne pada, nego i dalje raste pa prelazi 40 stepeni. Ovo se veoma retko dešava, ali tada dete treba odvesti lekaru.
 • Kada dete počne da se “grči”, ukoči pogled, ne reaguje na pozive – to su febrilne konvulzije – “fras”. Evo šta da se uradi:

Kada se desi prvi put, roditelji su potpuno zatečeni, pa je najbolje da što pre odvedu dete u najbližu zdravstvenu ustanovu. Ako nemaju mogućnosti za transport, treba pozvati hitnu pomoć. Dok dete ne stigne kod lekara (ili dok hitna pomoć ne stigne kući) – dete treba staviti na bok, NE VADITI JEZIK i ne prskati hladnom vodom po licu. Treba ga ostaviti samo u peleni.

Kako većoj deci (koja ne mogu uzimati tablete), a teško prihvataju sirup, dati ibuprofen, pošto slabo reaguju na paracetamol?

 

Ponekad je teško je dete naterati da pije lek, ali treba pokušati strpljivim razgovorima uz objašnjenje zašto je to dobro i korisno. Ipak, ima situacija (kakva je upravo sprečavanje febrilnih konvulzija) kada se mora brzo delovati!

Tada je dobro imati lek koji ima “jaču” koncentraciju aktivne supstance, pa se sa MANJOM količinom postiže isti efekat!

Sada je dostupan  Ibuprofen sirup koji u 5 ml sadrži 200 mg ibuprofena, što je dvostruko veća doza u odnosu na “standardni” preparat (Brufen sirup 100mg/5ml).

Tako sa samo 5 ml leka (koji možete “ugurati” dozerom koji se nalazi u pakovanju) postiže odličan efekat za obaranje povišene temperature. Svakako treba voditi računa da se poštuje preporučena dnevna doza, ali se to jasno može videti u uputstvu za upotrebu ili (što je najbolje) precizirati sa pedijatom koji prati dete.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Dete od 3,5 godine se prehladio, dete se zalio na bol u uvetu,pedijatar Kaze crvene bubne opne,upala usiju i dobili smo amoksiklav. Posle 2 dana dete celu noc povraca i dobija temperaturu 38,5. Da li je moguće da dobije temperaturu pod terapijom? Sta da radim?

  Odgovori na komentar
 2. Postovani dete od 3,5 godine ima temperaturu koja ide do 39 vec 3 dana isli smo kod pedijatra dobio je da pije Cefzim ne kije ne kaslje sve je uredu, da li je moguce da se radi o urinarnoj ifekciji zali se da ga boli pisa antibiotik pije vec 2 dana i nesto ne pomaze moze li neki savet sta da radimo?!

  Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA