Antibiotik nije lek za obaranje visoke temperature

Svako ko se bavi lečenjem dece sreće se sa ogromnim brojem pitanja koja se tiču nekritičke (prekomerne) upotrebe antibiotika kod pacijenata koji imaju visoku temperaturu u toku virusnih infekcija.  Slede najčešća pitanja vezana za povišenu temperaturu, antibiotike i lekove za obaranje visoke temperature.

temperatura

Foto: Flickr

Hladni dani su stigli, a sa njima i brojne infekcije. Iako se zimi uglavnom misli i priča o gripu on je samo jedan (ali i veoma opasan virus) od mnogih koji napadaju decu, ali i odrasle. Nosići rade, deca kijaju i kašlju, a to se skoro može smatrati normalnim za zimske mesece. Ako dete nema visoku telesnu temperaturu ne treba mnogo obraćati pažnju na ove uobičajene tegobe.

Svako ko se bavi lečenjem dece sreće se sa ogromnim brojem pitanja koja se tiču nekritičke (prekomerne) upotrebe antibiotika kod pacijenata koji imaju visoku temperaturu u toku virusnih infekcija.  Slede najčešća pitanja vezana za povišenu temperaturu, antibiotike i lekove za obaranje visoke temperature.

Koji su najčešći uzroci povišene temperature u ovom hladnom periodu?

 

Uzroci povišene temperature kod dece su raznoliki, ali uzimskom periodu prvo mesto čvrsto drže virusne infekcije disajnih organa. Kada govorimo o pretškolskom uzrastu, preko 90% svih infekcija disajnih organa čine upravo virusne infekcije.

Zašto moje dete i dalje ima visoku temperaturu, iako je već pod antibiotskom terapijom, a a živahno je kad temperatura padne?

Ovde smo se osvrnuli na pitanje velikog broja roditelja koji smatraju da davanjem antibiotika temperatura mora da se normalizuje. Ovo naprosto nije tačno, kada govorimo o virusnim infekcijama. Medicinska činjenica je da NEMA antibiotika koji može da pobedi virus!

Zato je potpuno jasno zašto dete koje uzima antibiotik, a ima virusni unfekciju ima “pravo” da ima visoku temperaturu 5 do 7 dana – koliko obično infekcija traje! Ako je virusna infekcija uzrok visoke temperature, a virus je nedodorljiv za antibiotik, nema prepreka za njegovo razmnožavanje. Kad je dete dobrog raspoloženja (kad temperatura padne) skoro sigurno se radi o virusnoj infekciji!

Treba zapamtiti medicinsku istinu da ANTIBIOTIK NIJE ANTIPIRETIK – dakle NE služi umesto leka koji obara povišenu temperaturu!

Da li davanje antibiotika “unapred” pomaže deci koja pate od virusnih infekcija?

Ne pomaže! Koncept “da ipak damo antibiotik da se dete pokrije” je  potpuno pogrešan!

Ako dete ima sve znake virusne infekcije (najbolje je da to pedijatar potvrdi kada se radi o deci sa visokom telesnom temperaturom) ANTIBIOTICI SE NE DAJU “unapred”!

Ima li izuzetaka, da li postoje virusne infekcije koje ipak traže antibiotsku terapiju?

Jedna od komplikacija virusnih infkecija može biti i upala pluća. Iako je ona primarno virusna UVEK se daju antibiotici, a razlog je lako razumeti – kada virus ošteti plućno tkivo ono je “ranjeno” i lako se inficira i bakterijama  koje u normalnim okolnostima (kada nema virusne infekcije) NISU opasne za dete. Zato se daju antibiotici – da se spreči dodatno pogoršanje koje bi produžilo tok bolesti i iscrpelo dete.

Drugi razlog su takozvane mešane infekcije. Desi se da uz virusne infekcije “ide” i poneka bakterija, koja u uslovima oslabljenog imuniteta (koji je iscrpljen virusnom infekcijom) lako napada bronhije i plućno tkivo. I tada su antibiotici od velike pomoći.

Ipak, ove sitacije nisu česte, i mnogo je veća verovatnoća da će se dete oporaviti od virusne infekcije. Kada se komplikacije dese, posle pregleda pedijatra se donosi odluka o daljem tretmanu i eventualnom uvođenju antibiotika.

Podeli:

Komentari

 1. Jelena says:

  Dete od 3,5 godine se prehladio, dete se zalio na bol u uvetu,pedijatar Kaze crvene bubne opne,upala usiju i dobili smo amoksiklav. Posle 2 dana dete celu noc povraca i dobija temperaturu 38,5. Da li je moguće da dobije temperaturu pod terapijom? Sta da radim?

 2. Tamara says:

  Postovani dete od 3,5 godine ima temperaturu koja ide do 39 vec 3 dana isli smo kod pedijatra dobio je da pije Cefzim ne kije ne kaslje sve je uredu, da li je moguce da se radi o urinarnoj ifekciji zali se da ga boli pisa antibiotik pije vec 2 dana i nesto ne pomaze moze li neki savet sta da radimo?!

  • MojPedijatar says:

   Trebalo je uraditi bar sediment urina i naravno krvnu sliku iz prsta.
   Sada ostaje da pije antibiotik i dosta tečnosti.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA