Antibiotik nije lek za obaranje visoke temperature

Svako ko se bavi lečenjem dece sreće se sa ogromnim brojem pitanja koja se tiču nekritičke (prekomerne) upotrebe antibiotika kod pacijenata koji imaju visoku temperaturu u toku virusnih infekcija.  Slede najčešća pitanja vezana za povišenu temperaturu, antibiotike i lekove za obaranje visoke temperature.

Foto: Flickr

Mogu li se ibuprofen i paracetamol davati istovremeno?

Ne treba davati oba leka istovremeno.

Postoje definisane preporuke za kombinovanje paracetamola i ibuprofena (u intervalima kad istekne dejstvo jednog leka, a ponovo se javi veoma visoka temperatura), ali to treba raditi samo po upustvu pedijatra. Ovakvo kombinovanje je važno u sprečavanju ponavljanja febrilnih konvulzija (“frasa”), ali za to su roditelji ove dece unapred pripremljeni i obučeni.

Ova dva leka se mogu kombinovati (opet ne istovremeno) i u terapiji veoma jakih glavobolja (migrena), ali je i to isključivo u domenu lekara koji precizira doze i intervale kombinovanja ibuprofena i paracetamola.

 

Kako se antipiretici doziraju?

Antipiretici se dakle daju po potrebi, kada je temperatura preko 38-38,5oC, ali se mora poštovati doza leka i intervali davanja. Precizno doziranje određuje lekar, ali pomenuti preparati su prilično bezbedni i mame treba da znaju koliko dete može dobiti leka, a da se ne pretera, ali i da se ne da mala doza koja nema efekta. Uputstvo za upotrebu sadrži bezbedno doziranje, pa ga uvek treba pročitati.

 

Kada lek počinje da deluje?

Svi antipiretici obično traže 15-30 minuta (nekad i duže) za početak dejstva. Zato treba biti strpljiv, a ako temperatura i dalje raste ponoviti tuširanje mlakom vodom. U prvim danima infekcije često je nemoguće, i pored adekvatne doze leka, u potpunosti normalizovati visoku temperaturu! Dobro je da ona bude ispod 38oC, pa i roditelji treba da znaju da sve dok je infekcija u burnoj fazi, ne treba očekivati “čudotvorni” efekat leka za potpunu normalizaciju telesne temperature.

 

Visoka temperatura se pojavila “u sred noći” – kada možemo mirno sačekati jutro, a da se ne trči u dežurnu ustanovu?

  • Ako se dete posle neprijatnog buđenja brzo rasani, uspostavlja ubičajen kontakt sa roditeljima.
  • Kada posle davanja antipiretika aksilarna (merena pod miškom) temperatura “padne” ispod 38 stepeni.
  • Kada se dete, posle pada temperature, oraspoloži, a potom nastavi mirno da spava (naravno, bez nepotrebnog pokrivanja i utopljavanja).
  • Ako pored povišene temperature nema drugih ozbiljnih simptoma i znakova bolesti (kašalj u napadima, otežano i čujno disanje, povraćanje u seriji…) ne treba žuriti, mirno sačekajte jutro.

Podeli:

Komentari

  1. Dete od 3,5 godine se prehladio, dete se zalio na bol u uvetu,pedijatar Kaze crvene bubne opne,upala usiju i dobili smo amoksiklav. Posle 2 dana dete celu noc povraca i dobija temperaturu 38,5. Da li je moguće da dobije temperaturu pod terapijom? Sta da radim?

    Odgovori na komentar
  2. Postovani dete od 3,5 godine ima temperaturu koja ide do 39 vec 3 dana isli smo kod pedijatra dobio je da pije Cefzim ne kije ne kaslje sve je uredu, da li je moguce da se radi o urinarnoj ifekciji zali se da ga boli pisa antibiotik pije vec 2 dana i nesto ne pomaze moze li neki savet sta da radimo?!

    Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA