Alergijska reakcija kod dece zahteva hitnu intervenciju

Novopečenim roditeljima nije nimalo lako da prepoznaju simptome alergije kod dece pogotovo u prvim godinama života pa su alergijske reakcije mnogo opasne.

Foto: Pixabay

Namirnice na koje su deca najčešće alergična su belance, kozije mleko, orašasti plodovi, med, bobicasto voce, riba, morski plodovi i drugo.

Kako mnoge bolesti mogu da imaju slične simptome kao alergije, važno je za roditelje da znaju da razlikuju ključne simptome. Simptomi alergije su problemi sa kožom (svrab, osip, otok), disanjem (kijanje, šištanje u plućima, bol u grlu), stomakom (mučnina, povraćanje, dijareja) i cirkulacijom (bleda koža, vrtoglavica, nesvestica). Najozbiljnija reakcija je anafilaktički šok koji može da dovede i do smrtnog ishoda.

– Ukoliko roditelji primete bilo koju od ovih reakcija na hranu, treba odmah da isključe sumnjivu namirnicu i da se eventualno jave pedijatru za savet. Isključivanjem namirnice na koju je dete alergično, u roku od 3 do 5 dana, tegobe se uglavnom povlače, rekla je pedijatar primarijus doktor Ruža Bajić, iz Specijalne ordinacije iz pedijatrije “Dečija igra”.

Alergije na neke namirnice mogu biti prolaznog karaktera, kao na primer alergija na proteine kravljem mleka koja prođe do uzrasta 2 ili 3 godine, dok je alergija na ribu i morske plodove uglavnom doživotna.

– Alergijske  reakcije na hranu uglavnom nisu ugrožavajuće po život, tako da ne zahtevaju hitnu intervenciju. Da bi se predupredile alergijske reakcije na namirnice, roditelji treba da se pridržavaju saveta pedijatra o ishrani odojčeta u prvoj godini života. Jako je važno da se nemlečna hrana uvodi u ishranu sa napunjena 4 meseca života deteta, savetuje doktorka Bajić.

Telegraf

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA