Mikroorganizmi koji „vrebaju“ iz hrane - Portal Moj peijatar
Moj pedijatar
  • Beba
    • 0-6 m
    • 6-12 m
    • 12-24 m
    • Dojenje
    • Razvojne tabele
  • Dete
    • Mališani
    • Školarci
    • Tinejdžer
    • Sport
    • Razvojne tabele
  • Porodica
    • Roditeljstvo
    • Škola
    • Zimovanje
    • Letovanje
    • Praznici
    • Kreativno / Uradi sam
  • Ishrana
    • Nemlečna hrana
    • Vitamini i minerali
    • Namirnice
    • Recepti
  • Pedijatar
    • Najčešće bolesti
      • Alergije
      • Dečja hirurgija
      • Digestivni trakt
      • Infektivne bolesti
      • Kardiologija
      • Korona virus COVID19
      • Logoped
      • Neurohirurgija
      • ORL
      • Psihologija
      • Respiratorni sistem
      • Stomatologija
      • Ostale bolesti
    • Simptomi
    • Lekovi
    • Vakcine
    • Laboratorija
    • Hitna stanja
    • Zanimljivosti iz medicine
  • Video
  • Vesti
  • Pitajte pedijatra
    • Postavite pitanje pedijatru
    • Najnovija pitanja
    • Pretraga pitanja i odgovora
No Result
View All Result
Moj pedijatar
  • Beba
    • 0-6 m
    • 6-12 m
    • 12-24 m
    • Dojenje
    • Razvojne tabele
  • Dete
    • Mališani
    • Školarci
    • Tinejdžer
    • Sport
    • Razvojne tabele
  • Porodica
    • Roditeljstvo
    • Škola
    • Zimovanje
    • Letovanje
    • Praznici
    • Kreativno / Uradi sam
  • Ishrana
    • Nemlečna hrana
    • Vitamini i minerali
    • Namirnice
    • Recepti
  • Pedijatar
    • Najčešće bolesti
      • Alergije
      • Dečja hirurgija
      • Digestivni trakt
      • Infektivne bolesti
      • Kardiologija
      • Korona virus COVID19
      • Logoped
      • Neurohirurgija
      • ORL
      • Psihologija
      • Respiratorni sistem
      • Stomatologija
      • Ostale bolesti
    • Simptomi
    • Lekovi
    • Vakcine
    • Laboratorija
    • Hitna stanja
    • Zanimljivosti iz medicine
  • Video
  • Vesti
  • Pitajte pedijatra
    • Postavite pitanje pedijatru
    • Najnovija pitanja
    • Pretraga pitanja i odgovora
No Result
View All Result
Moj pedijatar
No Result
View All Result

Mikroorganizmi koji „vrebaju“ iz hrane

21/06/2017
in Nemlečna hrana
0

Verovatno svaki roditelj ima iskustva sa „pokvarenim“ stomakom – dete povraća, ima proliv, temperaturu… Najčešće se radi o blagim poremećajima, ali neretko je detetu neophodna pomoć pedijatra. Ko su „krivci“ za ove probleme?

Svetska Zdravstvena Organizacija procenjuje da u zemljama u razvoju godišnje ima preko 700 miliona epizoda proliva kod dece do 5 godina starosti, koja i najčešće oboljevaju. Najčešći uzročnici infekcija koje se prenose hranom su norovirusi, a zatim slede bakterije kao što su Salmonella, Clostridium perfringens, Campylobacter, Staphylococcus aureus… Neki od ovih uzročnika su vrlo infektivni, pa se mogu preneti i kontaktom sa obolelom osobom, dok je za one manje zarazne neophodna velika količina mikroorganizama, pa je njihovo prenošenje rezervisano za kontaminiranu hranu i vodu.

Klinička slika

 

Najčešće manifestacije su proliv i povraćanje, koji mogu biti praćeni blago povišenom temperaturom i bolovima u stomaku. Ukoliko dete ne unosi dovoljno tečnosti da bi se nadoknadio gubitak, može doći do dehidratacije, što i jeste najveća opasnost, naročito kod male dece. Znači dehidratacije su suve usne i jezik, proređeno mokrenje ( suva pelena! ), ubrzan srčani rad, letargija… Može doći i do narušavanja odnosa i ravnoteže elektrolita (soli ) u krvi, pogotovo ukoliko se detetu daju neodgovarajući napici ( npr. čista voda ).

U zavisnosti od uzročnika, klinička slika može imati i neke specifičnosti.

Norovirusi su mali virusi koji su odgovorni za epidemije kod starije dece i odraslih, ali i za zimske epidemije kod odojčadi. Retko se dijagnostikuju, jer laboratorijski test nije u širokoj upotrebi. Ove epidemije su tipične za kolektive, gde se najčešće virus prenosi sa zaražene osobe putem hrane. Nakon kraće inkubacije ( 12h ) javlja se povraćanje i mučnina, koji dominiraju kliničkom slikom. Bolest traje 1-3 dana.

Staphylococcus aureus – u hranu dospeva sa zaražene osobe prilikom njenog pripremanja, a zatim oslobađa svoj toksin, čijim unošenjem i nastaje bolest. Kada je toksin već dospeo u hranu, ne može se uništiti prokuvavanjem! Inkubacija je vrlo kratka ( do 6h ), a početak je vrlo buran, sa obilnim povraćanjem i prolivom, praćenim bolovima u stomaku. Tegobe prolaze spontano nakon 1-2 dana.

Bacillus cereus – u adekvatnim uslovima ( nedovoljno termički obrađena hrana ( pirinač, meso ), ili nepravilno rashlađivana ) proizvodi toksin koji prouzrokuje bolest. Javljaju se povraćanje i proliv, obično blagog stepena, koji prolaze nakon 1-2 dana.

Escherichia coli – 3 „podvrste“ prouzrokuju vodeni proliv različite težine. Po oziljnosti komplikacija izdvaja se jedan serotip – E.coli O157:H7, koja može dovesti do razvoja tzv. hemolitičko uremijskog sindroma ( anemija, trombocitopenija ( smanjen broj trombocita ) i bubrežna insuficijencija (slabost) ), što je razlog da brigu o detetu preuzme pedijatrijski nefrolog, u bolničkim uslovima.

Salmonella –  infekcije putem hrane su vrlo česte. Inkubacioni period je oko 36 h, nakon čega se javlja bol u stomaku, povraćanje i proliv ( često sa primesama krvi ), koji traje oko 7 dana. Klinička slika u nekim slučajevima može zahtevati hospitalizaciju. Nakon akutne faze, može se javiti faza kliconoštva ( naročito kod dece mlađe od 5 godina ), tokom koje su bakterije i dalje prisutne u stolici ( moguće prenošenje na osobe u kontaktu sa kliconošom! ). Upotreba antibiotika može produžiti fazu kliconoštva, zbog čega je rezervisana samo za specifične slučajeve ( bebe mlađe od 3 meseca, imunokompromitovane osobe i sl ).

Shigella – bakterija odgovorna za najveći broj smrtnih ishoda usled dijarealnih poremećaja u nerazvijenim zemljama. Inkubacija traje do nedelju dana, a najizraženiji simptomi prolaze u prva 3 dana. Kliničku sliku karakteriše povišena telesna temperatura, bolovi u stomaku i proliv ( vodeni ili sa primesama krvi ), i može varirati od blage, koja spontano prolazi, do teške, uz moguće ozbiljne komplikacije ( konvulzije, hemolitičko uremijski sindrom itd). Kod tečkih kliničkih slika u terapiju se uvodi antibiotik.

Campylobacter – vrlo čest uzročnik oboljenja koje se prenose hranom ( živinsko meso, nepasterizovano mleko, kontaminirana voda ).  Inkubacioni period je od 2-5 dana, nakon čega se javlja proliv koji može sadržati primese krvi, bolovi u stomaku i povišena telesna temperatura. Bolest obično traje do 2 dana, ali može trajati i duže od nedelju dana, naročito kod imunokompromitovanih osoba. Moguće komplikacije su autoimune prirode ( npr. zapaljenje zglobova ). Antibiotska terapija se ne upotrebljava rutinski, nego samo u određenim slučajevima.

Strana 1 od 2
12Sledeća
Tagovi: bakterijehranaishrana
ShareTweetSendSendShare
0

Komentari 0

Ostavi komentar

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezani članci

sekret

Kako izbaciti sekret iz disajnih puteva

03/12/2025
igra

Senzo-motorička igra

02/12/2025
pažnja

Razvoj zdravih navika kod dece za vežbanje pažnje

01/12/2025
zapušen nosic

Kako otpušiti nosić detetu pred spavanje?

28/11/2025
Prikaži još

Vesti

Porodična putovanja i mentalno zdravlje – kako pripremiti decu za promenu okoline

Australija zabranjuje društvene mreže za mlađe od 16 godina

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR pokreće novogodišnju kampanju ,,Zagrljaj detinjstva“

Razvoj zdravih navika kod dece za vežbanje pažnje

Da li postoji veza između zračenja mobilnih i raka?

Instagram

Moj pedijatar

Copyright © 2023.
Moj Pedijatar

ODRICANJE ODGOVORNOSTI
Materijal koji je preuzet s interneta smatra se javno dostupnim, ukoliko nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi s autorskim pravima na određeni materijal, povreda autorskih prava je učinjena nenamerno. Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.

  • O nama
  • Marketing
  • Politika poslovanja
  • Kontakt

Pratite nas na društvenim mrežama

No Result
View All Result
  • Početna strana
  • Beba
  • Dete
  • Porodica
  • Ishrana
  • Pedijatar
  • Video
  • Vesti
  • Pitajte pedijatra
  • Najnovija pitanja
  • Pretraga pitanja i odgovora