9 važnih rečenica koje treba da ponavljate deci

Neke rečenice imaju posebnu težinu i vrednost – one deluju pozitivno i razvijaju socijalnu inteligenciju vašeg deteta.

Foto: Canva

Možda ste kao roditelj svesni koliko je s decom važno razgovarati. Možda se zaista i trudite da puno razgovarate sa svojom decom, ali neke rečenice imaju posebnu težinu i vrednost – one deluju pozitivno i razvijaju socijalnu inteligenciju vašeg deteta.

1. Volim te, bez obzira na to što si uradio. Sve do otprilike desete godine deca ne mogu da razlikuju i rečenice: „Mama ne voli kako se ponašam“ i „Mama me ne voli“. Za njih je to jedno te isto. Zato budite dosledni u tome da detetu ponavljate kako ga volite bez obzira na sve.

2. Uspećeš. Verujem ti! Vaš zadatak je da bodrite dete kad posustaje i da mu postavite ciljeve tako da su mu oni dostupni. Porodični život svakodnevno pruža mogućnost da dete uspešno izvrši svoje zadatke. To može biti odevanje, postavljanje stola, pomaganje pri kupovini…

3. Nema veze ako pogrešiš. Ne možete očekivati od dete da ne greši. Svi grešimo i kroz greške učimo. Nije važno što dete ima poteškoća u učenju vožnje bicikla bez pomoćnih točkića ili ne zna lepo da oboji crtež, već je važno da negujete želju i volju da isprobava nove stvari i ne plaši se neuspeha.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA