9 odličnih saveta kako da pomognete detetu da uspe

Kao roditelji, normalno je da želimo najbolji mogući početak za svoju decu i često tražimo načine kako da im pomognemo da uspeju u životu. Uspeh zahteva rad, red i disciplinu, ali i ohrabrenja.

Foto: Pixabay

Vežbajte strpljenje i radite zajedno sa decom na kreiranju rasporeda, postavljanju ciljeva i vaše dete će cvetati.

Evo nekoliko saveta koji će vam sigurno pomoći:

Razgovarajte

Jedan od najefektnijih načina da pomognete detetu da uspe jeste da razgovarate o njegovom danu. Pitajte dete o školi i domaći zadacima i o tome kakav je bio njegov dan. Pričajte o usponima i padovima. Možda ovo nekome zvuči kao previše ali je važno da pokažete interesovanje za njegov napredak. Ako imate savete za dete, podelite ih sa njim. Razgovori o školi pokazuje da verujete da je obrazovanje važno.

Redovno pregledajte školske zadatke

Pregledajte sve – i dobro i loše i sve između. Ali, posvetite svakom predmetu dovoljno vremena. Čitajte pažljivo kako biste bili sigurni da ste razumeli sve što vidite. To vam može pomoći da definišete jake i slabe oblasti i znate na čemu treba da se radi.

Komunicirajte sa nastavnicima

Deca provode mnogo vremena u školi sa nastavnicima i učitaljima! Razgovarajte sa njima. Oni mogu imati odlične savete kako vaše dete da poboljša učenje. Pored toga, učitelj bi trebalo da može da upozori i na neka sociološka pitanja koja mogu da utiču na detetov uspeh. Komunikacija sa učiteljima i nastavnicima bi trebalo da pomogne u definisanju uzroka problema.

Naglas rešavajte probleme

Možda zvuči ludo, ali deluje! Kada dete dobro čuje problem, može bolje da ga reši. Glasno pričajte o problemima i mogućim rešenjima sa detetom. Nađite tri predloga i diskutujte koji najbolje detetu odgovara. Na primer: „Da bi popravio ocenu, možeš da, ili učiš više sam, da uzmemo privatnog profesora ili da te ja preslišavam svako veče. Šta misliš da je najbolje?“  Ovim detetu pomažete da razvije mehanizam donošenja odluka u glavi a što je veština za ceo život. Ako samo paničite, derete se i slično, to vas nigde neće odvesti.

Koristite i onlajn resurse

Mnogo besplatnih i korisnih informacija je dostupno na interenetu. Guglujte malo i pronađite informacije koje vama trebaju, ohrabrujte decu da čitaju i na engleskom. Napravite listu omiljenih sajtova i video snimaka na youtube-u iz kojih dete može da uči. Ovim detetu pomažete da nauči da traži informacije a što je jedna od osnovih poslovnih veština. Počnite od malena.

Napravite miran deo za učenje u kući

Koliko god da je kuća mala ili velika, sigurno postoji neko mirno mesto gde je moguće detetu postaviti sto za učenje. Sa godinama, tu će doći kompjuter i sve ostalo, ali to jedno udobno mesto će detetu dati osnovu da uspostavi naviku učenja, naviku koju treba da zadrži ceo život. Manja je verovatnoća da se to desi ako se mesto učenja stalno menja, čas je na podu a čas za stolom itd.

Prepoznajte i hvalite trud

Nagradite vaše dete lepim rečima i zagrljajima kada dobro uradi zadatke ili bilo koji projekat. Vaše reči imaju mnogo više snage nego što mislite i mogu značajno ohrabriti dete u svemu što radi. Razmislite i o tome da nakon važnih kontrolnih ili dodatih uspeha imate i neki poseban ritual kao nagradu. Na primer, idete zajedno na sladoled ili kolač.

Dajte detetu prostor da diše

Svi mi mislimo dobro kada decu deset puta dnevno pitamo o domaćim zadacima i školi, ili kada malo usisamo dok ona uče i slično. Ponekad je teško osloboditi se „majčinskih“ nagona ali je nekad baš to neophodno! Svakom ljudskom biću je potrebno malo prostora samo za sebe i ono što radi, malo vremena da se izduva ili samo opusti. To je način da malo saberemo svoje ideje i misli u glavi. Škola i domaći zadaci su sami po sebi dovoljan pritisak, da ne pominjemo ostale aktivnosti i obaveze. Pustite ih da se malo i odmore, ne postavljajući pitanja o tome kad će da uče a kad i uče pustite ih da to rade u miru.

Ohrabrite i izlive kreativnosti

Deca u školi uče svakodnevno. Kao što ih ohrabrujete da budu što bolja u tome, treba da im obezbedite i vreme za malo kreativnosti. Ako imaju hobi ili interesovanja koja vole, pomozite im tako što ćete im obezbediti materijale za podršku te aktivnosti. To može biti toliko jednostavno kao recimo blok i olovka ili platno i tempere ako voli da crta, prava dobra fudbalska lopta ako voli fudbal itd. Time ćete detetu pokazati da podržavate njegove životne izbore i ono će se osećati slobodno da vam o njima priča. Nemojte osuđivati i uskraćivati jer to vodi u suprotnom smeru.

Da li vi imate neki savet kako da pomognete deci da uspeju? Podelite ih sa drugim mamama!

NajboljaMamaNaSvetu

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA