7 vrsta odnosa majke i ćerke: A od toga kakvu vezu negujete zavisi u kakvu osobu će dete izrasti!

Iako sa majkom nemamo uvek savršen odnos,  ne bismo ih menjale ni za šta na svetu. Odnos majke i ćerke je veoma važan u životu svake žene. Majku niko ne može da zameni jer samo ona može da nam da bezuslovnu ljubav.

Foto> Flickr

Odbacivanje

Reč je o još jednom slučaju u kojem se odbacivanje sprovodi prema jednoj strani, a najčešće to rade majke. Njih je veoma teško impresionirati, te ravnodušnošću umanjuju značaj postignuća svojih ćerki. Zbog toga se devojke još više trude kako bi postigle nemoguće – zadovoljiti svoju mamu.

Kako utiče na ćerku: Devojke obično tokom odrastanja izgube samopouzdanje, osećaju se nedostojne pažnje, dok istovremeno očajnički žude za ljubavlju i priznanjem.

Navijačice

Mama postaje najglasnija navijačica kako bi podstakla svoju ćerku da proživi život što više. Obično su vrlo uključene u živote svojih ćerki i nikada ih ne napuštaju. Često žive kroz njihova postignuća, održavaju ih, ali su i zahtevnije. Stručnjaci smatraju da na ovaj način na svoje ćerke ispoljavaju svoje neispunjene ambicije.

Kako utiče na ćerke: Ćerka može da izgubi osećaj sebe, te se prilikom donošenja odluka previše oslanja na druge.

Autoritativan odnos

Reč je o odnosu u kojoj majka svojoj ćerki ne dozvoljava izbor, ne vrednuje njena mišljenja i stavove, te je stalno kontroliše. Za svoju veliku zahtevnost nalazi opravdavanje u tome da to radi za ćerkino dobro.

Kako utiče na ćerke: Ćerke u ovakvom odnosu često postaju otvoreno ili potajno buntovnice. Previše su samokritične, imaju nisko samopouzdanje, te ne vrednuju svoje statove. Posledica toga je upadanje u depresiju.

S druge strane, ćerke iz ovog odnosa su vrlo odgovorne i posvećene u svojim odnosima.

Stil kurir

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA