7 vrsta odnosa majke i ćerke: A od toga kakvu vezu negujete zavisi u kakvu osobu će dete izrasti!

Iako sa majkom nemamo uvek savršen odnos,  ne bismo ih menjale ni za šta na svetu. Odnos majke i ćerke je veoma važan u životu svake žene. Majku niko ne može da zameni jer samo ona može da nam da bezuslovnu ljubav.

Foto: Flickr

Iako su neke karakteristike jedinstvene za sve mame, one su ipak individualne, posebno ako uzmemo u obzir njihove vaspitne metode. Neke majke neguju sa ćerkama odnos najbolje prijateljice, dok su druge strože.

Stručnjaci su definisali sedam tipova odnosa majki i ćerki sa svojim prednostima, ali i ponekim manama.

Sestre

Ukoliko sa svojom majkom imate ovaj odnos onda ste ravnopravne i uglavnom se nadopunjujete. Postoji mogućnost da ćerke preuzmu ulogu oslonca, odnosno demonstrirajući odgovornost i brigu majke.

Kako ovakav odnos utiče na ćerke: Devojke vaspitane u ovakvom tipu odnosa su veoma odgovorne i nekad postaju vođe. Imaju osećaj za poštovanje granica među ljudima, ali se istovremeno mogu osećati emocionalno zapostavljeno, te se boje odbacivanja.

Najbolje prijateljice

Prijateljski odnos između majke i ćerke zasniva se na poverenju, te će se ćerka uvek najpre obratiti majci ukoliko naiđe na neki problem.

Majka je dosta uključena u život svoje ćerke, te preuzima uloge u zavisnosti šta njoj treba. Mogu biti jedna drugoj ljubavni eksperti, najbolje prijateljice, šoping partnerke ili ”partnerke u zločinu”.

Kako ovakav odnos utiče na ćerke:  Uglavnom se ne boje izazova i preuzimanja rizika. Često preuzimaju inicijativu i ne boje se odbacivanja.

Strankinje

Ukoliko svoju majku držite dalje od vaših događaja, te ona uvek poslednja sazna novosti u vašem životu, onda vi spadate u ovaj odnos. Majka i ćerka obično ne uključuju jedna drugu u svoje živote i zapravo se jedva poznaju.

Kako ovakav odnos utiče na ćerke: Ćerke majki s kojima su otuđene verovatnije će u kasnijoj dobi upasti u depresiju, osećaće teskobu i manjak samopouzdanja.

Uz to, veća je verovatnoća da će biti u vezama koje su frustrirajuće. Istovremeno, ove devojke izrastaju u odgovorne, nezavisne žene, s obzirom na to da su naučile da same rešavaju svoje probleme.

Degradirani odnos

Ovakav odnos majke i ćerke liči na prethodni. Međutim, obično se odnosi na jednu stranu i uključuje narcisoidnost. Majka ili ćerka su radije usmerene samo na sebe, negujući imidž kakav žele da drugi vide umesto da međusobno ostvaruju istinsku povezanost. Potreba za ostavljanjem savršenog utiska, u stvarnosti degradira odnos majke i ćerke.

Kako ovakav odnos utiče na ćerku: U slučaju narcisoidne majke, ćerke obično traže pažnju i potvrdu tuđih osećanja, a ćerke proizašle iz ovakvog odnosa se doživljavaju pouzdanima i vrlo odanima. Ako je ćerka u ovakvom odnosu narcisoidna, a majka ne pokušava da utiče na njeno ponašanje, devojka može postati sebična i netolerantna.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA