7 dobrih razloga za malu razliku među decom

Pre nego sto sam zatrudnela po drugi put moj dragi i ja smo razmišljali o tome koliku razliku da napravimo među decom-malu ili veliku. Jako brzo smo se odlučili na malu razliku a evo i zbog čega:

– Prvi i najbitniji-bliskost među decom. Smatramo da deca sličnog uzrasta imaju ista interesovanja, mogu zajedno da se igraju svega, imaju ista razmišljanja. Jedno izađe iz jedne faze,drugo uđe. Ta faza će nama duže da traje ali kad prođe,prošla je, nema vraćanja na nju nakon nekoliko godina.

– Odsustvo ljubomore. Dete u ovom periodu neće ni shvatiti šta se desilo, videće da je nešto drugačije ali i to će brze da prođe i brže ce prihvatiti prinovu za razliku od dece gde je razlika 3,4,5 godina koje su dokazane kao godine gde je ljubomora najizraženija. Takođe,deca prva sećanja formiraju tek sa 3 godine, retko sa 2,tako da će u prvim sećanjima našeg starijeg deteta brat-sestra već biti tu.

– Biće im zanimljivije. Starije dete će od starta imati nekog za igru a mlađe će brže napredovati uz starije.

– Nama će u početku biti napornije ali kasnije mnogo lakše. Kada deca stasaju za vrtić ( a neću da ih upisujem pre 3. godine) mi ćemo moći da se vratimo u neke naše tokove. Da se posvetimo sebi samima, nama i našim poslovima koje nećemo prekidati jer nakon 3, 4 godine dolazi drugo dete pa sve iz  početka.

– Dok smo uhodani i u bebećem ritmu biće nam lakše da sve prođemo opet. 🙂 Sve smo to prošli skoro, svega se sećamo, sve nam je sveže, imamo energije….

– Za par godina porodične aktivnosti će biti bogate, zanimljive, i svi ćemo moći da učestvujemo, to ne bismo mogli da tada imamo dete od recimo 5 godina i bebu.

– Briga o dve bebe je izazov i avantura koju jedva čekamo da prođemo! :)))

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA