6 važnih metoda u vaspitanju kako bi dete naučilo da se nosi sa stresnim situacijama

Ako decu naučite kako da se nose sa stresnim situacijama, u kasnijem životnom dobu biće manje podložna anksioznosti

Foto: Freepik

Razdražljivost i teskoba mogu da ukažu na stres – Ovo stanje se može manifestovati i gubitkom sna, nedostatkom apetita i motivacije. Ako primetite neke od ovih znakova, kao sredstvo prevencije trebalo bi da sprovedete sledeće strategije.

Usporite i smanjite pritisak u svakodnevnoj rutini
Deca koja su uvek u žurbi nikad nemaju vremena za mir. Pre nego što ih ujutru odvedete u školu, dajte im vremena da se mirno pripreme.

Započinjanje dana vikanjem, prigovaranjem i pretnjama nije put do opuštenog dana. Uverite se da je sve spremno za sledeći dan prethodne večeri, to će pomoći da jutra prođu mnogo mirnije.

Vodite dijalog sa svojom decom kad god imate priliku
Važno je da znate da li postoji nešto u životima vaše dece što ih opterećuje. Pitajte ih da li im ide sve dobro u školi i društvu.

Naravno, ne možete da rešite svaki problem koji vaša deca imaju i to ne bi ni trebalo da pokušavate. Ali možete da im budete vodilja i da im pomognete da reaguju na odgovarajući način.

Ograničite njihovo učestvovanje u vannastavnim aktivnostima
Među roditeljima je sve veća tendencija da prijavljuju svoju decu na razne umetničke i sportske aktivnosti. Iako je negovanje interesa i talenata važno, takođe je bitno da im date vremena da jednostavno budu deca – slobodna i neopterećena.

Budite uzor asertivnog ponašanja
Najbolji način za odgajanje dece je korišćenje sopstvenog primera. Ako želite da vaša deca nauče da reaguju na zdrav način u situacijama koje ih stavljaju u iskušenje, najbolje je da se tako i sami ponašate.

Usadite im zdravu rutinu spavanja
Deca koja dovoljno spavaju i dobro se odmaraju manje su sklona stresu i bolje su pripremljena za obradu informacija na koje naiđu u školi.

Ograničite deci upotrebu tehnologija
Deca koja provode sate pred ekranom imaju veće šanse da pate od stresa. Neka se igraju na otvorenom i provedu neko vreme daleko od TV-a, tableta i mobilnog telefona. Mališane ništa bolje neće opustiti od provođenja kvalitetnog vremena sa porodicom.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA