6 činjenica koje treba da znate o prevremenom pubertetu

Ako se vaša ćerka razvija mnogo brže nego što ste očekivali, nemojte previše brinuti. U današnje vreme, više od 10 odsto devojčica ulazi u pubertet pre osme godine života…

Raniji ulazak deteta u pubertet ili prevremeni pubertet nije strašan onoliko koliko vam se čini. Bilo da devojčica prolazi kroz pubertetske promene pre vremena ili na vreme – proces je svakako uznemirujuć onda kada počne. Zato su psiholog Džulijana Dirdorf i Luiz Grinspen, dečiji endokrinolog, odlučile da razbiju mnogobrojne mitove na ovu temu u svojoj knjizi “The New Puberty: How to Navigate Early Development in Today’s Girls”, objavljenoj u septembru 2014. godine. “Ako uspemo da devojčicama predstavimo ovaj proces na najnormalniji način, umanjićemo strah koji promene svakako izazivaju”, kaže Dirdorf.

Evo 6 bitnih stavki koje nam mogu pomoći da razumemo šta “prevremeni pubertet” zaista znači:

pubertet

Foto: Charlieeclark/flickr

1. Pubertet nije događaj, već proces.

Doktor Grinspen kaže kako se tokom svoje prakse najčešće sretala sa zabludom kako pubertet počinje menstruacijom. Pubertet, zapravo, počinje mnogo ranije a jedan od prvih znakova je razvoj grudi, što se svakako može dogoditi već oko sedme ili osme godine života.

seksualnost

2. Prevremeni pubertet za sobom ne donosi i seksualnost.

Roditelji se brinu kada shvate da pubertet može početi u sedmoj godini života, jer taj proces povezuju sa seksualnom aktivnošću, smatra doktor Grinspen. “Ovako mlade devojčice ne razmišljaju o seksu. Roditelji bi samo trebalo da povedu računa da ne seksualizuju proces puberteta”, kaže doktor Dirdorf.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA