6 činjenica koje treba da znate o prevremenom pubertetu

Ako se vaša ćerka razvija mnogo brže nego što ste očekivali, nemojte previše brinuti. U današnje vreme, više od 10 odsto devojčica ulazi u pubertet pre osme godine života…

hrana

3. Obraćajte više pažnje na način ishrane.

Endokrini (hormonski) “disruptori” su hemikalije koje u našem telu oponašaju hormone i, na žalost, nalaze se na raznim mestima u našem kućnom okruženju. Ali to ne znači da bi iz kuće trebalo da nestane sva konzervirana hrana, flaširana voda, i teflonsko posuđe. “Ove hemikalije su sveprisutne u našem okruženju, kao i u telima naših ćerki. Ono o čemu bi trebalo da vodimo računa je količina unosa”, kaže doktor Dirdorf.

“Devojčicama se kroz reklame nameće ideja o korišćenju proizvoda za intimnu negu, na primer. Koža, veoma aktivan organ, sve to upija”, kaže doktor Grinspen. To je još jedan razlog zašto bi trebalo otvoreno da porazgovarate sa svojom ćerkom i objasnite joj za šta je koji proizvod. Naučite je, takođe, kada bi i koji proizvod uopšte i trebalo da koristi.

voce

4. Ne izbegavajte meso u potpunosti a ishranu planirajte tako da bude bogata voćem i povrćem.

Važnije od kupovine organskih namirnica i “ukidanja” mesa iz dijete je izbegavanje nepotrebnog šećera (grickalice, fast food…). Gojaznost uglavnom “donosi” prevremeni pubertet, a dete bi svakako trebalo da se hrani zdravo, ušlo ono u pubertet ili ne.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA