5 saveta ako imate dete koje se raspravlja

Volim kada dete ima svoje mišljenje. Cenim dete koje razmišlja o svemu, koje nije uplašeno da iznese svoje mišljenje. To su hrabra deca i veoma je zabavno biti u njihovom društvu.

odlaganje obaveza

  1. Ostanite pozitivni

Ako imate dete sklono raspravljanju, podsetite sebe da postoji mnogo pozitivnih strana takvog karaktera.  On ili ona će verovatno izrasti u jakog lidera, i uradiće sjajne stvari.

  1. Pričajte o tome!

Pričajte sa svojim sinom ili ćerkom o uslovima. Treba da budu sigurni da raspravljanje sa njihovim roditeljima nije prihvaćeno. Recite im da, čak iako su sigurni da su oni u pravu, treba da pokažu poštovanje. VI ste njihov roditelj i oni moraju da poslušaju ono što vi kažete. Ovo se odnosi na njih i kada imaju 7 i kada imaju 17 godina. Postoji mesto raspravi, ali generalno pravilo je da moraju da poslušaju i pokažu poštovanje. Ovo pravilo samo po sebi može izbeći dosta rasprava I preispitivanja samog sebe.

  1. Koristite pravilo apelovanja

Ponudite svom detetu prilku da apeluje. To je lek onima koji su skloni raspravljanju, i biće lakše za vaše dete da pregrizu jezik kada naprosto umiru od želje da vam se suprotstave. Dajte im šansu da promisle o stvarima, i onda kada je prilika za to saslušajte ih. Oni moraju da osete da želite da ih čujete, i da je i njihovo mišljenje važno. Oni će se osećati sigurno ako vide da postoji fer sistem.

  1. Primenite niz posledica kao nastavljaju sa raspravom

Oni kojima je navika da se raspravljaju neće lako odustati. Tako da je mudro ako to očekujete, i spremni ste za momenat kada će se to desiti. Preporučujem da koristite jednu od dve posledice za koje će vaše dete znati da ih čeka ako pokušavaju da vam se suprostave. Možete im dati upozorenje. Onda: dajte im očekivanu posledicu sa osmehom, ali jakim stavom. To može biti oduzimanje neke privilegije, ili davanje nekog dodatnog posla. Podsećajte ih na to. Baš svaki put. Neka posledice budu neugodne toliko da uzbuđenje oko rasprave prestaje.

  1. Nagradite poslušnost

Uočite pozitivne strane. Uočite kada vas dete odmah posluša. Ako im kažete koliko puno vam to pomaže, i koliko cenite njihovu saradnju, to će ih podstaći da to rade još više. Kada spoznaju mir i slogu koju poslušnost donosi, možda će želeti da izgrade nove navike. I možda će bit još slađe od prvih.

Priredila: Ivona Jovanović

Huffingtonpost

Podeli:

Komentari

  1. Tanja says:

    Gluposti! Razvijanje sopstvenog mišljenja i stava jednostavno ne ide sa bespogovornim slušanjem i poniznošću


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA