5 saveta ako imate dete koje se raspravlja

Volim kada dete ima svoje mišljenje. Cenim dete koje razmišlja o svemu, koje nije uplašeno da iznese svoje mišljenje. To su hrabra deca i veoma je zabavno biti u njihovom društvu.

raspravljanje

Ima puno  pozitivnih stvari kada se radi o ovoj deci. Njihova uverenja su obično potvrđena. Oni obično izrastaju u sjajne lidere.

Ali, ovakva deca su sklona raspravama. I dok je tu zdrava doza rasprave to je u redu, ali, deca koja se raspravljaju sve vreme…? To prilično može da izludi, zar ne?

Mi imamo jedno takvo dete kod kuće. I ja sam prva koja kaže da da postoje čari sa tom te tvrdoglavom decom, ali se te situacije često mogu završiti frustracijom.

Ako ovakvo dete pitate da opere zube, reći će : „OK, ali ne mogu dok ne završim…“

Ako mu kažete da sredi sobu, reći će : „Ali prvo moram da…“

Ako mu ponudite hokej, reći će „ Ali ja sam želeo da klizam.“

I samo da bismo ga testirali, mi ćemo reći da je nebo plavo, samo da bismo ga čuli kako se raspravlja da je to više senka vode.

On uvek kontrira.

I to je zabavno, ali ne uvek.

Moj muž i ja želimo da podignemo dete koje je nezavisno, sposobno da razmišlja samo za sebe. Takođe želimo da odgajimo dete koje razume i poštuje autoritete, i koje ume da bude i ponizno. I mi upravo radimo na tome da da naučimo našeg dečaka da razmišlja svojom glavom, ali i da nas poštuje. I da sve dok je u našoj kući… sluša bez rasprave.

Prilično sam sigurna da nismo jedini koji imaju dete koje toliko voli da se raspravlja, mislila sam da bi bilo korisno da podelimo savete do kojih smo došli. Ovi saveti će vam pomoći u danima kada vam je potrebno malo više mira kod kuće.

Podeli:

Komentari

  1. Tanja says:

    Gluposti! Razvijanje sopstvenog mišljenja i stava jednostavno ne ide sa bespogovornim slušanjem i poniznošću


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA