5 pravila o bezbednom čuvanju lekova

Pet korisnih saveta gde, kako i koliko dugo čuvati lekove u kućnoj apoteci, a da budu bezebedni za upotrebu.

Foto: Canva

1. Gde je najbolje čuvati sirupe (koji nisu antibiotici), u frižideru ili na tamnijem mestu u ormaru?

Ako nije drugačije naznačeno lekove treba čuvati na suvom, tamnom i hladnom mestu.  Hladnim se podrazumeva temperatura do 25 stepeni..

Idealni su ormarići, ali oni koji nisu u kupatilu ili kuhinji gde je vlažno i postoji velika varijacije ambijentalne temperature.

Postavlja se pitanje sta raditi tokom leta, kada je sobna temperatura daleko viša. Ako nemate hladniju prostoriju nabavite klima uređaj – koristiće i vama i lekovima. Ipak je jeftinija varijanta da ih stavite u frižider dok vrućine prođu, ali NE na led.

2. Koliko dugo mogu da se čuvaju sirupi za kašalj ili za obaranje temperature u frižideru?

Postoji dve vrste sirupa (suspenzija). Jedni se prave u apoteci dodavanjem prečišćene vode u “lekoviti prah”. Takve suspenzije (na primer antibiotici) se obavezno mućkaju pre davanja i korsite se sedam dana van frižidera ili deset do četrnaest dana u frižideru. Oni se potom bacaju, ako ih dete ne popije do kraja.

Druga vrsta su fabrički napravljene suspenzije ili sirupi. Oni traju do označenog roka.

Otvorene bočice ovih sirupa  (za kašalj, spuštanje temperature…) se mogu čuvati u frižideru do datuma označenog na kutiji leka. Naravno treba ih dobro zatvoriti i staviti van domašaja dece.

3. Da li ovi preparati gube jačinu posle izvesnog vremena?

Ne! Možete ih koristiti dok su u roku, pod uslovom da ih čuvate kako treba. Aktivna supstanca bi trebalo da izdrži i šest meseci po isteku roka, ali to ne treba proveravati. Čim leku istekne rok zaslužio je da se osmah baci!

4. Da li može da se nastavi sa korišćenjem lekova koji ste nosili na put, pa vratili?

Taj lek se može koristiti ako ste ga čuvali u propisanim uslovima (gore navedenim). Ostavite ga za sledeće putovanje, a najbolje je da mu istekne rok (koji je sada obično tri do pet godina) a da nemate potrebu da ga upotrebite!

5. Šta raditi sa sirupom protiv kašlja, za obaranje temperature ili protiv alergije ako je izvesno vreme bio na sunčanom mestu?

Sunce, ili preciznije rečeno, sunčevo zračenje nepovoljno utiče na većinu aktivnih supstanci koja se nalazi u lekovima, naročito ako je lek duže stajao (par sati ili duže) na suncu. Neki lekovi (to je uvek jasno naznačeno na pakovanju) su izuzetno osetljivi na sunce, pa i kratko vreme izlaganja dovodi do “kvarenja” leka.

Drugi nepovoljan faktor je toplota – lek se u zatvorenoj posudi na suncu greje, pa čak i kada spoljna temperatura i nije previsoka. To je dobro poznati efekat staklene bašte koji, naravno, važi za lekove koji se pakuju u staklene providne flašice. Visoka temperatura rastvora u kome se lek nalazi po pravilu dovodi do ubrzanog gubitka dejstva aktivne supstance. Zato je najsigurnije baciti taj lek i kupiti novi koga ćete sigurno brižljivije čuvati.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Bozana says:

  Postovani,
  Koliko dugo se moze koristiti fizioloski rastvor ako se izvlaci pomocu igle i sprice, pri cemu druga igla ostaje zabodena u bocu?

  • MojPedijatar says:

   Nema tu ograničenja, ako se vodi računa da se špric redovno menja…

   NEUPORDIVO je bolje i bezbednije koristiti prečišćenu morsku vodu u vidu spreja, probajte MARISSIMO baby sprej

 2. Olga says:

  pomesala sam lekove i sirup panklav drzala na polici i davala detetu ..dok sam hemomicin stavila u frizider i davala drugom detetu.. Upravo sam sada videla da je panklav trebao da bude u frizideru umesto hemomicina.. Dete je pilo 3 dana. Sada sam lek stavila u frizider. Pitanje je da li mogu da nastavim da koristim lek..nije bio izlozen suncu. Hvala

 3. Jelena says:

  Postovani sirup Bimunal sam otvorila pre pet dana i cuvala na sobnoj temperaturi tek kasnije sam videla da bi nakon otvaranja trebalo da se cuva u frizideru .Da li smem da nastavim da dajem detetu ?

 4. Dragana says:

  Postovani jedno pitanje sirup blok maks za temperatura na bazi paracetamol pise nakon prvog otvaranja traje 3meseci da li postoji mogucnost da traje i duze od 3meseci ako se cuva otvoren u frizideru npr5ili6meseci ili mora striktno mora da se otvoren iskoristi u roku od 3meseci kao sto je i navedeno na uputstvu


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA