Mogu li se kombinovati paracetamol i ibuprofen kod dece

Visoka temperatura, jaki bolovi, dete dobije lekiće, ali su tegobe i dalje prisutne – šta dalje da se radi?

Foto: Pixabay

Evo najčešćih pitanja roditelja koja obrađuju baš ovu temu:

Dete (5-godišnja devojčica) ima visoku temperaturu već treći dan, urađena je krvna slika, doktorka kaže da je virusna infekcija i da ne treba antibiotik. Prvi dan je povraćala, ali nije imala proliv, pa smo temperaturu obarali Febricet čepićima. Drugi dan povraćanje prestaje, ali je i trećeg dana temperatura uporna! Dali smo Febricet čepić u 9h, a u 11 sati dete opet ima 39.6! Istuširali smo je mlakom vodom, ali je opet 39.5, pa ne znam šta da radim – da li smem da dam Febricet sirup, iako je pre dva sata dobila čepić?

Febricet supozitorije su odličan izbor leka za obaranje temperature kod dece koja povraćaju! Ipak, kada je temepratura ovako visoka, a NIJE vreme za sledeću dozu paracetamola nemojte davati Febricet sirup! To je isti lek, koji se daje na dva načina, pa se doza SABIRA i može doći do prekoraćenja predviđene doze!

Ako temepratura raste, tuširanje mlakom vodom NE pomaže, a nije vreme za sledeću dozu, treba dati ibuprofen sirup. To NIJE Isti lek kao paracetamol, odličan je antipiretik i može se, u ovakvim situacijama, kombinovati sa paracetamolom.  Važno je da se NE prekorači dnevna doza (koju prepisuje pedijatar, ali se može pročitati u uputstvu leka) istog leka!

Sin ima 3 godine, a sa 19 meseci je imao febrilne konvulzije. Sada ima visoku temperaturu koju obaramo ibuprofenom (na njega bolje reaguje nego na paracetamol). Imao je 38.8, dali smo ibuprofen, ali je pole 45 minuta temperatura skočila na 39.3, iako smo ga prethodno istuširali! Šta da radimo, bojimo se ponavljanih konvulzija, da li da damo Diazepam ili da ponovimo dozu ibuprofena?

NE TREBA ponavljati ibuprofen PRE isteka bezbednog perioda od prethodne doze! Prošlo je SAmo 45 minuta od prethodne doze, a najbolje je da prođe bar 6 sati do naredne doze ibuprofena.

Pošto dete ima sklonost ka febrilnim konvulzijama (“fras”), a temperatura raste, i pored tuširanja mlakom vodom, dajte Febricet čepić! To je paracetamol, dakle drugačiji lek od ibuprofena i efikasan antipiretik.

Delovaće brzo i sigurno pomoći detetu da “obori” visoku temperaturu.

Ćerka ima 14.5 godina i 68 kg, ima česte glavobolje koje su shvaćene kao migrena (od koje i ja patim). Savetovano nam je da čim dobije glavobolju damo ibuprofen 400 mg. Dajemo ga tri puta na dan, ali se već drugu noć budi sa jakom glavoboljom. Mogu li da joj dam Febricet tabletu kad je ovako jak bol, iako nije prošlo 6 sati od prethodne doze ibuprofena?

Odlična ideja

Febricet je odličan analgetik, a dobro se “slaže” sa ibuprofenom u terapiji jakih glavobolja, pa i migrena. Slobodno dajte detetu Febricet tabl. od 500 mg kad je glavobolja probudi, ali se može dati i u toku dana – ako se jaki bolovi jave između predviđenih doza ibuprofena.

Mogu se dati tri tablete od 500 mg  u toku 24 sata (sa razmakom od 6 do 8 sati), osim ako Vaš pedijatar ne preporuči drugačije.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Ivana Jovic says:

  Dete 4 godina ima temperaturu 39,4 stavila sam joj cepic eferalgana u 18h i pored toga ona i dalje je 38,5,da napomenem i tusirana je?Da li bih smela da joj dam Brufen sirup mada jos nije vreme!?

 2. Boris says:

  Dete ima 10 god. i oko 30kg. Danas mu je temperatura rasla od 37.7 do 39.5. Dobio je dozu eferalgana/paracetamola kada je temp.bila 38.6 i onda uveče kada je porasla na 39.5. Grlo ga malo grebe i nozdrve su mu zatvorene, dosta sekreta. Da li da promenimo terapiju, probamo sa nekim jačim brufen sirupom ili da ostanemo na eferalganu?
  Hvala Vam na odgovoru.

 3. Gordana says:

  Dete ima gnojnu anginu,dobija longacef injekcije…ali temp vec treci dan 39.-39.8…na koliko sati minimlno sme kombinacija brufena i paracetamola?

 4. Aleksandra says:

  Koliko ako ibuprofen ne pomaze mora da prodje da bi se dao paracetamol?(dete 31kg…9ipo godina

  • MojPedijatar says:

   Ibuprofen i Paracetamol se mogu dati naizmenično na 4h.
   Samo Ibuprofen minimum mora proći 6h.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA