5 legendarnih Diznijevih crtaća koje će vaše dete obožavati

Napredak moderne tehnologije itekako je primetan i u filmskoj industriji, naročito kada su u pitanju animirani filmovi. Svake godine snimi se više desetina crtaća vrhunskog kvaliteta koji postanu pravi hitovi, kako među decom, tako i kod odraslih.

Nekada je bilo potrebno uložiti mnogo više truda da bi se oživeli animirani junaci. Radilo se na hiljade crteža i animacija kako bi se napravio jedan crtani film. Međutim, to uopšte ne znači da su u poređenju sa ovim koji se danas snimaju, stariji crtaći slabijeg kvaliteta. Naprotiv. Osim vrhunskih crteža oni su  karakteristični i po izvanrednim pričama, zabavnim, poučnim i edukativnim. Mnogi od tih filmova i danas su rado gledani, a po popularnosti se izdvajaju oni nastali u magičnom studiju Volta Diznija. Tamo ih je snimljeno mnogo i teško je izdvojiti one najbolje, ali bi moj izbor, usklađen  sa onim što moj dvogodišnji sinčić trenutno obožava da gleda, mogao da izgleda ovako.  

Vini Pu (Whinie the Pooh)

Ovo je priča o družini plišanih životinja, igračaka dečaka Kristofera Robina. Njegov otac, engleski romanopisac Alen Aleksander Miln,  najpre je napisao dve knjige stihova o svom sinu („Kad smo bili vrlo, vrlo mladi“ i „Sada nas je šestoro“), a dve godine kasnije, tačnije 1926. godine i dva toma priča o Kristoferu Robinu i njegovim plišanim drugarima. Knjige „Vini Pu“ i „Kuća na uglu Pu“ prevedene su na više desetina jezika i prodate u nekoliko desetina miliona primeraka. Šezdesetih godina dvadesetog veka Volt Dizni otkupljuje prava na Alenove knjige. Prvi animirani film  „Vini Pu i medeno drvo“ počeo je da se prikazuje 1966. godine. Posle njega snimljeno je još mnogo nastavaka, a deca širom sveta i danas uživaju u pričama o , nespretnom plišanom medvediću koji voli da jede med Viniju, dečaku Kristoferu Robinu, lepo vaspitanom Praslinu, vrhunskom skakaču Tigru, baštovanu Zeki, namrgođenom magaretu Iaru, obrazovanoj i učtivoj Sovi, mladom kenguru Ruu i njegovoj mami Kangi.

https://www.youtube.com/watch?v=pzaS9zWQ_lY

Knjiga o džungli (The Jungle Book, 1967.)

Inspirisana istoimenom knjigom Rudjarda Kiplinga, Knjiga o džungli, snimljena 1967. godine, bila je i poslednji dugometražni animirani film koji je lično proizveo Volt Dizni. Reč je o animiranoj muzičkoj komediji koja prati dogodovštine Moglija, dečaka koga je u indijskim džunglama uzgajila vučja porodica. Tu su i veseli i bezbrižni medved Balu, moćni vladar svih majmuna i veliki ljubitelj džeza kralj Lu, krvožedni tigar Šir-Kan, strogi i odani crni pater Bagira, džinovski slon Pukovnik Hati koji u osvit zore neumorno uvežbava svoju patrolu, lukavi piton Ka i dr.  Ne mogu a da ne pomenem ove impresivne statističke podatke: za potrebe snimanja Volt Dizni i njegova ekipa ručno su naslikali 760 pozadina, a za svaki minut animacije filma koji traje oko 80 minuta ostvareno je 1.440 različitih slika.

https://www.youtube.com/watch?v=fCFbRebWc2w

Slon Ćira (Goliath the Second, 1960.)

Ćira je mali, nejaki devetogodišnju slon koji stalno upada u nevolje, neprestano stvarajući brige svojoj majci. Njegov otac, Ćira I, bio je vođa krda, „najveći slon džungle, imao je kljove povijene nagore, što se među slonovima veoma cenilo“. Ali sićušni Ćira ga je stalno sramotio, sve dok jednoga dana nisu sreli strašnog miša, a Ćira je bio jedini među slonovima koji je imao hrabrosti da mu se suprotstavi…

Ovaj crtać se osamdesetih i devedesetih godina često prikazivao na Televiziji Beograd, sa nezaboravnom sinhronizacijom glumaca koji su pozajmili glasove mnogim crtanim junacima, poput Nikole Simića, Đuze Stojiljkovića, Miće Tatića itd.

Mikijeva radionica: Točkovi (The Mouse Factory: Wheels, 1972-1974.)

Ista glumačka ekipa radila je sinhronizaciju i za čuveni Diznijev serijal Mikijeva radionica, koji je u vreme kada sam ja bio dete (osamdesetih i devedesetih) bio izuzetno popularan kod nas. Naročito su upečatljive bile uvodna i završna replika „Miki Maus ima čast da Vam prikaže film“ i „Čemu ovo služi, uz to i ne radi“. U okviru ovog serijala ukupno su snimljena 43 animirana filma u kojima su glavni junaci bili Miki, Mini, Pluton, Šilja, Paja patak i brojni drugi poznati Diznijevi likovi. Sve epizode su dobre, ali je moj izbor ipak pao na epizodu Točak, priči o značaju ovog ljudskog izuma za razvoj civilizacije, u kojoj je glavna uloga pripala Paji patku.

https://www.youtube.com/watch?v=5vFgbLXb9p4

Ben i ja (Ben and Me, 1953.)

Ovaj fantastični animirani film je priča o Bendžaminu Frenklinu i njegovom prijatelju mišu Amosu, koji je i pripovedač. Film govori o svim zgodama i nezgodama čuvenog američkog naučnika i političara i o tome kako mu je Amos pomagao u pisanju novinskih članaka i političkih govora, ali i u naučnim eksperimentima. I za ovaj crtać urađena je izvanredna sinhronizacija od strane naših glumaca koje sam prethodno već pomenuo.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA