30 načina da se povežete sa vašom bebom

Male stvari za velike uspomene.

mama i beba

Foto: Flickr

1. Dojite ukoliko ste u mogućnosti

Ovde se ne radi samo o nutritivnoj vrednosti majčinog mleka – dok vaš mališan sisa čuje otkucaje vašeg srca, oseća vaš miris št je neprocenjivo.

2. Gledajte bebu u oči tokom hranjenja
Važno je gledati bebu u oči dok je hranite jer će na taj način ona stvoriti bliži odnos sa vama, i počeće da oseća ko ste vi zaista za nju i koliko joj značite.

3. Uputite joj poruku
Poruke izgovorene bebi učiniće da se i vi i ona osetite voljeno i srećno – ništa ne može zameniti osećaj kada ona čuje vaš glas i počne da se kikoće i guguće.

4. Odložite svoj telefon
Vaši prijatelji, kolege i porodica razumeće zbog čega vam je sada potrebno i po nekoliko sati da odgovorite na poruke – sada najveći deo svog vemena posvećujete novom malom biću u svom životu.

5. Gledajte se zajedno u ogledalu
Bebe u ranom uzrastu ne razumeju koncepr gledala i odraza u njemu ali to je u redu. Bebe vole da gledaju lica ljudi a ovo je odličan način da se bolje upozna sa svojim odrazom u ogledalu.

6. Slušajte bebine otkucaje srca
Setite se samo kako ste se obradovali  kada ste privu put čuli otkucaje bebinog srca na ultrazvuku – onaj nežan zvuk može biti vaša muzika svaki put kada to poželite.

7. Spavajte dok i ona spava
Nemojte osećati krvicu ukoliko zaspite gotovo uvek kada spava i vaša beba ili ako se uspavate ujutro. Odmorna mama je srećna mama a to je ono što je bebi najpotrebnije.

8. Uradite nešto lepo za svog partnera
Verovali ili ne, bebe na svoj način registruju kakvu povezanost imate sa svojim partnerom. Ojačajte vašu vezu zajedničkom večerom ili filmom – kao u stara dobra vremena.

9. Ne stresirajte sebe
Za mnoge roditelje veliki izazov predstavlja googlanje o razvoju i promenama kod svoje bebe ali nemojte to raditi sebi  jer je svaka beba jednistvena kao i njen razvoj. Uživajte u trenucima odrastanja i u onome što se sada dešava sa vašom bebom.

10. Telesni kontakt
Bebu ste 9 meseci nosili u svom stomaku i sigurno je da i vama i njoj ovaj direktni kontakt nedostaje. Nošenje u kengur položaju koji pomaže bebama da se umire i imaju ujednačeno disanje i rad srca.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA