17 znakova koje je izdvojila Mensa koji ukazuju da imate inteligentno dete

Često se roditelji pitaju da li je njihovo dete posebno nadareno, a sada postoje znakovi koji vam mogu pomoći da to otkrijete.

Foto: Pixabay

Mensa je najstarije i najveće međunarodno udruženje visokointeligentnih pojedinaca, a ljudi okupljeni u ovom udruženju tvrde da prema određenim znakovima možete prepoznati hoće li vaše deete biti nadareno.

1. Neobična memorija
Mogućnost pamćenja tablica vremena, adresa ili imena država u mladoj dobi mogla bi biti pokazatelj inteligencije – ako se vaše dete seća malih detalja ili širokog spektra informacija koje biste i sami mogli zaboraviti, ono će možda moći savladati matematiku ili strane jezike brže od druge dece.

2. Ranije prelaženje intelektualnih prekretnica
Učenje čitanja, razgovora ili savladavanje igranja društvenih igara brže od vršnjaka moglo bi značiti da je vaše dete inteligentnije, ali možda će mu trebati više stimulacije da bi dobilo potrebne izazove.

3. Rano čitanje
Ako je vaše dete počelo čitati ranije od svojih vršnjaka, možda će se u budućnosti pokazati da je visokointeligentno.

4. Neobični hobiji ili interesi ili poznavanje funkcionisanja određenih predmeta
Interes za vozove ili filmove vrlo je čest kod dece, ali ako vaše dete zaista može razlikovati naučnu fantastiku od komedije, možda pokazuje znakove darovitosti. Bavljenje hobijima može biti znak da traže mentalni izazov koji će zadovoljiti.

5. Netolerancija druge dece
Visoko inteligentnoj deci može biti frustrirajuće družiti se s vršnjacima  jer možda neće moći razumeti zašto ih drugi ne mogu pratiti. Takođe je dokazano da nadarena deca mogu biti osetljivija od ostalih pa bi se mogla uznemiriti ako ih vršnjaci izostave ili zadirkuju.

6. Svest o svetskim događajima
Svest o bitnim vestima i svetu oko njih – naprimer, postavljanje pitanja o politici – moglo bi ukazivati ​​na traganje za dodatnim znanjem.

7. Postavljaju si visoke standarde
Darovita deca mogu biti osetljiva na neuspeh jer su obično perfekcionisti i ponosni su na veštine i znanje koje mogu steći. Kao rezultat toga, oni mogu sebi postaviti vrlo visoke standarde i biti uznemireni kad nešto pogreše.

8. U školi su izuzetno  uspešni
Možda se čini očiglednim, ali ako vaše dete u školi ostvaruje natprosečne rezultate, možda nije stvar samo u tome da uživa u svojim školskim predmetima, već bi moglo imati i veći IQ od većine.

9. Radije provode vreme s odraslima ili sami
Provođenje vremena s odraslima moglo bi značiti da je vaše dete željno učiti od onih razvijenijih od njih samih, dok usamljene aktivnosti poput čitanja mogu ukazivati ​​na to da trebaju akademsku stimulaciju kako bi zadovoljili želju za izazovima.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA