10 životnih lekcija koje sam naučila kao devojčica, a zaboravila kao mama

Svaki roditelj želi svom detetu da obezbedi srećan i bezbrižan život, ali nažalost nije uvek sve u našim rukama. Mama Kejt Švajcer pripremila je za svoju ćerku nekoliko saveta koje se nada da će pamtiti celog života.

Foto: Pixabay

Često razmišljam o životnim lekcijama kojima bih htela da naučim svoju ćerku. Međutim, razmišljajući o tome sam otkrila da su se mnoge lekcije koje sam ja naučila u njenim godinama nekako izgubile usput i da ih ja danas, kao majka, ponovo učim sa njom.

Nekada pomislim da sam bila pametnija i mudrija kao mlađa. To je verovatno zbog toga što se nakon bezbrižnog odrastanja susrećemo sa životom koji nije uvek tako sladak kao onda kada smo bili mali i kada su se o nama brinuli mama i tata. Sve te prepreke i problemi na putu sazrevanja nas promene i uobliče, ali zbog njih često zaboravljamo na to ko smo bili i šta smo znali.

Iz tog razloga, volela bih da moja devojčica zauvek upamti nekoliko važnih životnih lekcija, koje sam ja na žalost uspela da zaboravim:

Veruj svom instinktu

Od malih nogu tvoj instinkt ćete voditi. Prati ga. To je tvoja intuicija, a devet od deset puta ispostaviće se da je u pravu. Kako odrastaš, možda će se dogoditi da prestaneš da veruješ sebi. Često ćete neko drugi ubeđivati u nešto drugo i terati te da promeniš način razmišljanja, ali važno je da ne odustaješ od onoga u šta veruješ.

Rizikuj, ali budi svesna i posledica

Nemoj se plašiti skoka. Samo budi spremna na ono što te čeka ako padneš.

Nikada nemoj dozvoliti nekome da te ubedi da nešto ne možeš

Možda toga sada nisi svesna, ali u nekom trenutku u svom životu počećeš da misliš da postoje određene stvari koje nisu za tebe – da su samo dečaci dobri u tome, da samo imućna deca to mogu da priušte, da samo popularne devojke mogu da idu tamo…. Ako to dozvoliš, vrlo brzo će to postati tvoj standardni način razmišljanja. Ti si gospodar svog života i možeš sve, ako to iskreno želiš.

Voli iskreno i slobodno

Srca koja se nikada nisu slomila, nikada nisu ni volela. Cvet će uvenuti, voljeni ljubimac će uginuti, a jednog dana i gospodin Pravi možda neće ostati. Ali to ne znači da više nikada nećeš ili ne treba da voliš.

Voli svoje telo

To je jedino telo koje imaš. Tretiraj ga sa poštovanjem – hrani ga zdravo i voli ga. Nemoj nikada da se upoređuješ sa drugima.

Učiti na sopstvenim greškama je dar

Prirodni talenat je neverovatan, zaista. Ali nije obavezan. Posvećenost i naporan rad ćete odvesti dalje u životu, a period kada ti ne ide najbolje obezbediće ti više mogućnosti za razvoj, nego kada ti sve ide kao od šale.

Priznaj kada nisi u pravu

Progutati svoj ponos nije uvek lako, ali jednostavne reči poput “izvini” – kada se izgovore zaista iskreno – mogu učiniti mnogo toga.

Suze nisu znak slabosti

Negiranje sopstvenih emocija je najgora stvar koju možeš da uradiš, a odmah iza toga sledi i da dozvoliš bolu da previše dugo vlada tvojim životom. Ako ti se plače, slobodno plači. Pusti suzu i pusti to iz sebe zauvek.

Vreme leči sve rane

Za sve one strašne stvari koje ti se dogode, kada plač nije dovoljan, znaj da vreme može učiniti čuda. Moraš imati dovoljno strpljenja i snage da preguraš svaki sledeći dan koji će biti sve lakši. I zapamti da će, čak i nakon mnogo vremena, u tvom srcu ostati velika praznina, ali ćeš morati da naučiš sa njom da živiš.

Nemoj shvatati sve previše lično

Pokušaj da ne dozvoliš da te kritike rastrgnu, baš kao što ne smeš ni da dozvoliš da ti se pohvale obiju o glavu. Nemoj da očekuješ da ćete drugi tretirati uvek onako kako zaslužuješ. I zapamti da se svet ne vrti oko tebe, možda se vrti moj svet (mamin), ali ja sam izuzetak.

Izvor: Yumama

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA