10 stvari koje želim da naučim sina pre nego postane tinejdžer

Imam neverovatnog 11 – godišnjeg sina. On je pametan. Zasmejava me svaki dan. On je ljubazan i velikodušan. Ali za ime Boga, usporite vreme, moj sin postaje čovek pred mojim očima . On više nije bucko, mali plavokosi dečak u koga sam se prvi put zaljubila pre 11 godina .

Foto: Photosavvy

Porastao je  desetak centimetara tokom leta , skoro me  prerastao . Njegove školske cipele ove godine su broj 39,  svaki dan se sapletem o džinovske Nike u sred dnevne sobe.

Izvanredno i donekle zastrašujuće,  ali  moj mali dečak grabi prema odraslom dobu. Već smo  u prelaznom dobu. Nije baš tinejdžer, a nije ni dete. Stojimo na pragu dlačica i  ludih hormona. Počela sam da razmišljam o vrsti tinejdžera kakav želim da on bude za par godina. I o tipu čoveka kakav na kraju da postane. Ima toliko životnih lekcija koje i dalje želim da ga naučim. Toliko veština je potrebno da bude dobar čovek . Evo 10 stvari  koje moj sin mora da nauči pre nego postane tinejdžer.

  1. Ljubaznost je moć, ne slabost. Blagost je snaga. Kao empatija. Nije “muški“ biti okrutan. Nije „slaba“ biti nežna. Prečesto potcenjujemo moć ljubaznosti koja može da okrene svet.
  2. Telo devojke pripada samo njoj. Nemaš prava na njega, bez obzira ko je ona i koliko ste dugo zajedno. Ona pravi pravila u vezi njenog tela. Na isti način i ti možeš napraviti pravila koja se tiču tvog tela. I dečak može reći Ne.
  3. Izrazi svoja osećanja. Koristi svoje reči. Nemoj se plašiti. Naša osećanja su ono što nas čini ljudima. Ne budi pećinski čovek.
  4. Kuvaj, čisti, peri svoj veš. Svaki čovek treba da bude u stanju da skuva nešto ukusno (u najmanju ruku jestivo), počisti za sobom i opere svoju odeću. I molim te reci da veruješ da ništa od toga nije ženski posao.
  5. Reci, “molim”, “hvala” I “izvini” svaki dan. Maniri su važni. Maniri, iako nedovoljno iskorišćeni u ovom modrenom svetu će vas izdvojiti. U školi, u karijeri, u budućim odnosima. Sa manirima ćeš daleko stići u životu.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA