10 sjajnih razloga zašto biste trebali patlidžan da uvrstite u ishranu!
Moj pedijatar
  • Beba
    • 0-6 m
    • 6-12 m
    • 12-24 m
    • Dojenje
    • Razvojne tabele
  • Dete
    • Mališani
    • Školarci
    • Tinejdžer
    • Sport
    • Razvojne tabele
  • Porodica
    • Roditeljstvo
    • Škola
    • Zimovanje
    • Letovanje
    • Praznici
    • Kreativno / Uradi sam
  • Ishrana
    • Nemlečna hrana
    • Vitamini i minerali
    • Namirnice
    • Recepti
  • Pedijatar
    • Najčešće bolesti
      • Alergije
      • Dečja hirurgija
      • Digestivni trakt
      • Infektivne bolesti
      • Kardiologija
      • Korona virus COVID19
      • Logoped
      • Neurohirurgija
      • ORL
      • Psihologija
      • Respiratorni sistem
      • Stomatologija
      • Ostale bolesti
    • Simptomi
    • Lekovi
    • Vakcine
    • Laboratorija
    • Hitna stanja
    • Zanimljivosti iz medicine
  • Video
  • Vesti
  • Pitajte pedijatra
    • Postavite pitanje pedijatru
    • Najnovija pitanja
    • Pretraga pitanja i odgovora
No Result
View All Result
Moj pedijatar
  • Beba
    • 0-6 m
    • 6-12 m
    • 12-24 m
    • Dojenje
    • Razvojne tabele
  • Dete
    • Mališani
    • Školarci
    • Tinejdžer
    • Sport
    • Razvojne tabele
  • Porodica
    • Roditeljstvo
    • Škola
    • Zimovanje
    • Letovanje
    • Praznici
    • Kreativno / Uradi sam
  • Ishrana
    • Nemlečna hrana
    • Vitamini i minerali
    • Namirnice
    • Recepti
  • Pedijatar
    • Najčešće bolesti
      • Alergije
      • Dečja hirurgija
      • Digestivni trakt
      • Infektivne bolesti
      • Kardiologija
      • Korona virus COVID19
      • Logoped
      • Neurohirurgija
      • ORL
      • Psihologija
      • Respiratorni sistem
      • Stomatologija
      • Ostale bolesti
    • Simptomi
    • Lekovi
    • Vakcine
    • Laboratorija
    • Hitna stanja
    • Zanimljivosti iz medicine
  • Video
  • Vesti
  • Pitajte pedijatra
    • Postavite pitanje pedijatru
    • Najnovija pitanja
    • Pretraga pitanja i odgovora
No Result
View All Result
Moj pedijatar
No Result
View All Result

10 sjajnih razloga zašto biste trebali patlidžan da uvrstite u ishranu!

03/09/2019
in Namirnice
0

Ovaj ljubičasti plod ima veliki uticaj na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, kao i na prevenciju raka. Patlidžan, prepoznatljiv po jarko ljubičastoj boji potiče iz Indije i konzumira se već 3000 godina, a nakon ostatka Azije, uzgoj se proširio i na Evropu, u 14. veku.

Foto: Pixabay

Veganska kuhinja ga prepoznaje kao odličnu alternativu za meso, jer je dobar izvor proteina.

Svež patlidžan u 100 grama ima samo 24 kalorije, dok kuvani ima 35, uz to je i bogati izvor vlakana, posebno celuloze koja je dobra za probavu, obliluje vitaminima B1, K, C, A i folnom kiselinom.

Ono po čemu je patlidžan vrlo poznat je antioskidans nasunin koji se nalazi u njegovoj kori, a koji štiti ćelije organizma od uništenja, ali je i sakupljač slobodnih radikala, pa utiče na izlučivanje viška gvožđa iz organizma.

Upravo ovaj antioksidans utiče na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, kao i prevenciju raka.

Smatra da upravo zbog gorkastog ukusa, patlidžan utiče na ublažavanje grčeva u želudcu i sličnih probavnih tegoba.

Patlidžan ima nizak glikemijski indeks, pa je zbog toga jako dobra namirnica za dijabetičare, a klorogenična kiselina, koja također ima antioksidativno delovanje, pomaže u snižavanju nivoa lošeg holesterola.

Priprema patlidžana: 

Najbolji načini za pripremu patlidžana su pečenje na roštilju, na pari ili pohovanje. Jedino o čemu trebate da vodite računa je da će se, ukoliko ga pohujete, samim tim i kalorijska vrednost znantno povećati. Prve dve opcije su znantno zdravije.

Kada birate patlidžan, stisnite ga kako biste proverili da li je zreo. Ukoli se kora vrati na mesto, znači da je zreo, a ako ostane udubljenje, onda još uvek nije dobar za pripremu.

Čuvajte ih na temperaturi od oko 10°C stepeni. Secite ga i ljuštite mu koru neposredno pre spremanja, jer se brzo pokvari ako mu je „meso “ otkriveno.

Gorak ukus patlidžana možete da neutrališet korištenjem soli pre kuvanja. Narežite patlidžan na željenu veličinu, pa komade posolite i ostavite da tako odstoje 30 minuta, pa će gorak ukus nestati.

Patlidžan se kombinuje sa velikim brojem namirnica, a smatra se da je komplementarna namirnica koja balansira sve druge ukuse.

Stil

Tagovi: ishranapatlidžanpovrćeproteini
ShareTweetSendSendShare
0

Komentari 0

Ostavi komentar

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezani članci

govor

Govor i jezik najsavršenije i najsloženije čovekove sposobnosti

16/06/2025
sisanje palca

Istureni zubi zbog sisanja palca

16/06/2025
spf seba med

„Mama vidi razliku“

12/06/2025
strah od stomatologa

Koje su to najčešće greške koje roditelji prave, pa njihova deca razviju strah od odlaska kod zubara

12/06/2025
Prikaži još

Vesti

Becutan Talks: Svesno, a ne savršeno roditeljstvo

Istraživanje: Kakav uticaj na zdravlje ima kisela voda

Dečji psihijatar dr Grujičić: Dolaze roditelji i kažu mi, doktore, on ne ispušta telefon. I onda, ja izađem u čekaonicu gde sede mama i ćerka i obe na telefonima

05.jun – Svetski dan zaštite životne sredine

Istraživanje: Šta su deca pretraživala i gledala na mreži ove godine

Instagram

Moj pedijatar

Copyright © 2023.
Moj Pedijatar

ODRICANJE ODGOVORNOSTI
Materijal koji je preuzet s interneta smatra se javno dostupnim, ukoliko nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi s autorskim pravima na određeni materijal, povreda autorskih prava je učinjena nenamerno. Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.

  • O nama
  • Marketing
  • Politika poslovanja
  • Kontakt

Pratite nas na društvenim mrežama

No Result
View All Result
  • Početna strana
  • Beba
  • Dete
  • Porodica
  • Ishrana
  • Pedijatar
  • Video
  • Vesti
  • Pitajte pedijatra
  • Najnovija pitanja
  • Pretraga pitanja i odgovora