10 roditeljskih laži koje kvare odnos sa decom

Svi roditelji lažu svoju decu, svakog dana, ali jednostavno ne primećuju to. Možete govoriti svom detetu da nije lepo lagati, ali ako Vi sami konstantno govorite ove laži učite i njih da isto tako upotrebljavaju laži. Misliće da je u redu lagati čim to rade i mama i tata.

  1. „Dolazim za minut.“

Da, namera vam je dobra. Vi želite da stignete kako biste im pomogli ili zbog čega god da ste mu potrebni. Međutim, usred ste plaćanja računa i želite da završite ono što ste počeli da radite. Onda im to i kažite. Recite da treba da završite sa plaćanjem računa i onda ćete moći da im se pridružite. Nemojte lagati tako što ćete reći da je to za minut, zato što može trajati mnogo duže, a što više vremena prolazi preko tog jednog minuta, to je vaša laž veća. Izbegavajte laž tako  što ćete prosto reći istinu i biti konkretni.

  1. „Idem odavde bez tebe.“

Umesto zastrašivanja, upotrebite konkretne i realne posledice kako biste pokrenuli dete. Možete reći: „Ako se ne obuješ i ne budeš spreman za 5 minuta, nećemo imati vremena da svratimo u park.“ Budite dosledni svaki put. Videćete da će dete slušati zato što kažete nešto, a ne zato što je uplašeno, jer će tada vaše reči imati težinu.

  1. „Nemamo para sada da kupimo to.“

Objasnite ovo detetu tako da ono shvati. Recite mu kako želite svi da idete na letovanje/zimovanje pa ne možete sada da idete, npr. u bioskop ili ne možete da radite bilo koju drugu stvar. Pomozite im da shvate da se nekad moramo žrtvovati zbog nečeg lepog i zabavnog što želimo. Ovim ćete ih naučiti jednoj važnoj  životnoj lekciji.

Istina je najbolji način odrastanja i razvoja dece.

  • Najbrži način korigovanja ponašanja jeste da nauče da postoje posledice lošeg ponašanja

Ako Vaše dete histeriše na kasi svaki put kada odete u kupovinu zato što želi slatkiše i vi mu na to odgovorite „Kupiću ti sledeći put“, sami sebi nameštate budući neuspeh. Na kraju će dete shvatiti da kažete to svaki put i ta rečenica više neće imati nikakvog uticaja na njega.

Budite iskreni i neka snose posledice svog ponašanja. Imajći ovo u vidu, morate imati i spremno rešenje kada se ovaj problem pojavi sledeći put. Možete popričati sa detetom pre ulaska u prodavnicu i objasniti im da histerisanje kao ponašanje nije prihvatljivo i nije lepo.

Recite detetu da za takvo ponašanje postoji kazna. Možda će još neko vreme histerisati tako, ali ako ste dosledni u svojim kaznama, brzo će naučiti da njihovo ponašanje zaista ima posledice, jer se držite onoga što ste rekli. Vaše reči imaju tu moć da od Vas naprave roditelja kome se može verovati ili ne, a razvoj poverenja počinje već u ranom detinjstvu.

  • Bolje je učiti iz iskrenih komentara nego izbegavati razočarenja

Bolje je biti iskren i razočarati dete, pustiti ga da tokom života proživi mala razočarenja nego uništiti vezu između Vas i deteta. Poverenje je osnova jake veze između vas. Ako propustite detetovu utakmicu zato što ste išli na večeru sa prijateljima i zaboravili ste na utakmicu, tada uglavnom umesto iskrenog odgovora kažete: „Žao mi je što sam propustila utakmicu, imala sam važan poslovni sastanak koji nisam smela da propustim“.

Ovo je vrsta bele laži koja vremenom dovodi do nepoverenja, jer će dete shvatiti šta se dešava i da ga lažete. Vrlo je moguće da sretnete tog prijatelja dok ste sa detetom i da Vam tad prijatelj kaže kako je bilo dobro na večeri i da biste mogli opet da odete. Tada će dete znati da ste ga lagali. Uhvaćeni ste. Zar nije bolje reći istinu? Naravno da jeste, zato stvorite naviku da govorite istinu, čak i ako će ona stvoriti neprijatnu i bolnu situaciju za dete. Poverenje je najvažnija osnova svake veze, pa je nemojte upropastiti kad jednostavno možete biti iskreni u svemu.

Jednostavno je trebalo da kažete detetu „Žao mi je, nisam stigla na utakmicu, bila sam na večeri sa prijateljima i skroz sam zaboravila. Potrudiću se da dođem na sledeću, jer se sad osećam loše zato što sam ovu propustila.“ Biti iskren je uvek najbolji izbor. Gradite svoj kredibilitet svojom iskrenošću, i onda kada priznajete krivicu. O ovome je pisao jedan poznati časopis i naveo sledeće:

Deca se mogu izboriti sa bilo kakvim razočarenjem ako imaju podršku roditelja. Sa druge strane, ako roditelji nisu iskreni sa detetom, ono će sumnjati i u najmanje sitnice.

Budite iskreni, ne lažite, jer tako uništavate detetovu sposobnost da veruje. Malo poverenje dovodi do velikog poverenja. Ako Vaše dete ne može da Vam veruje kada su neki sitni problemi u pitanju, kako onda da Vam veruju kada naiđu velika, bitna pitanja, kao što su droga ili seksualni odnosi. Svi roditelji žele da imaju otvoren odnos sa detetom, ali mnogi roditelji umanjuju šanse za to, jer su se koristili malim lažima u ranom detinjstvu deteta, kada se to poverenje i formira.

Aleksandra Ivkovic

Zelena učionica

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA