10 roditeljskih laži koje kvare odnos sa decom

Svi roditelji lažu svoju decu, svakog dana, ali jednostavno ne primećuju to. Možete govoriti svom detetu da nije lepo lagati, ali ako Vi sami konstantno govorite ove laži učite i njih da isto tako upotrebljavaju laži. Misliće da je u redu lagati čim to rade i mama i tata.

Foto: Pixabay

I sama sam roditelj, tako da razumem da nekad lažemo kako bismo zaštitili decu, mnogo ih volimo da bismo mogli da dopustimo da ih nešto povredi. Međutim, shvatila sam da lagati decu ne donosi im nimalo dobrog, već izaziva kontraefekat i njih same pretvara u male lažljivce. To svakako nije ono što želimo da postignemo, stoga moramo prestati sa tim što radimo i da budemo iskreni i prema sebi i prema deci.

Neke od najčešćih laži koje roditelji nesvesno govore

Daćemo vam nekoliko primera laži koje roditelji često upotrebljavaju sa odgovarajućim boljim rešenjima. Ovi primeri će vam pomoći da razmislite i ispravite neke svoje laži koje svakodnevno govorite svom detetu.

  1. „Deda Mraz te gleda i neće ti dati poklon ako nisi dobar.“

Ako se braća/sestre tuku i svađaju i želite da to prestane što pre i posegnete za ovom laži, neće osetiti nikakve posledice svog ponašanja (a i na kraju će saznati da ste ih svaki put lagali kada ste ovo govorili). Morate ih realno kazniti, npr. oduzeti računar/telefon/tablet na nekoliko sati ili ih udaljiti da budu sami neko vreme.

  1. „Nikad neću dozvoliti da ti se desi nešto loše.“

Ovo je vaša namera, ali nije moguće ovo ispuniti. Ne možete štititi dete u svakoj sekundi. Umesto ovoga recite istinu, ali tako da dete bude svesno da ste tu za njega, štitićete ga, ali mora biti svesno opasnosti koje postoje. Možete reći nešto kao što je: „Uvek ću se truditi da te zaštitim, ali uvek će postojati loši ljudi i zato ne želim da, kad odemo u neku prodavnicu, odlutaš sam negde na primer. Ovde sam da te zaštitim, ali ako tako odeš negde sam, onda nisam više pored tebe, nisam tu i možeš sebe da dovedeš u neku opasnu situaciju.“ Ovo možda zvuči malo zastrašujuće, ali je svakako iskreno rečeno. Ne želite da ih uznemirite, zato pažljivo birajte reči.

  1. „Park je zatvoren.“

Vi vrlo dobro znate da je park otvoren, ali nemate vremena odvedete dete tamo, jer imate obaveze koje morate da obavite. Umesto ovoga, budite iskreni. „Mama ne može sada da te vodi u park, jer moramo u nabavku namirnica za ovu nedelju kako bismo imali šta da jedemo i imam još neke bitne obaveze koje moram da završim danas.“ Možda će početi da plaču i da se žale, ali to je sasvim u redu, naučiće da u životu ne mogu dobiti uvek ono što traže. Bićete iskreni roditelj, a i kroz neko vreme dovoljno će odrasti da shvate da ih lažete kada kažete da je park zatvoren.

  1. „Obećavam da neće boleti.“

Zamislite da dete treba da primi injekciju, ali ono počinje da vrišti i vi samo želite da to prestane kako biste završili sa posetom lekaru. Svakako će nastaviti da vrište,jer znaju da ne govorite istinu. I prvi put kad je dete primalo injekciju rekli ste da neće boleti, a bolelo je. Ipak znaju bolje. Naučili su iz prošle vaše laži. Nemojte ih lagati. Recite im da će osetiti mali ubod, malo bola, ali onda sve to prođe i biće im smešno. Objasnite im da moraju to da istrpe, zbog njihovog zdravlja. Nemojte biti lažov. Ovo će od vas napraviti lošeg roditelja, jer ako kažete da neće boleti, a njih počne da boli, vi ste ti koje će kriviti za taj bol. Istina je da injekcije bole, ali bol brzo nestane, pa se vodite tom činjenicom i dete će vam samo više verovati, nikako manje.

  1. „Ti si najbolji umetnik, ovaj crtež je neverovatan!“

Nemojte toliko hvaliti dete ako niste iskreni. Verovali ili ne, deca nisu toliko lakomislena koliko vi mislite. Mogu prepoznati ton vašeg glasa, govor tela i znati da niste skroz iskreni. Umesto ovoga, možete pohvaliti kreativnost ili genijalnost u njihovom radu. Hvalite ih u onim stvarima u kojima ste potpuno iskreni po pitanju njihovih veština i sposobnosti, nije samo finalni proizvod predmet pohvale.

  1. „Vreme je za spavanje!“

Tek je 19:30 i nije baš vreme za krevet, jer i sami znate da im je vreme za spavanje u 20:00. Jednostavno recite: „Vreme je da se spremamo za spavanje.“ Bitne su reči. Možda ste vi u sebi i mislili da je vreme za spremanje, ali ono što ste rekli je da je vreme za krevet. Budite sigurni da ste rekli šta ste mislili i da mislite ono što ste rekli. Sve je u održavanju poverenja između deteta i vas. Možda vam se čini kao „mala bela laž“, ali jedna za drugom dovode do većih problema u poverenju.

  1. „Ne znam šta se desilo tvom crtežu koji je bio zalepljen na vratima frižidera.“

Znate šta mu se desilo jer ste ga vi bacili. Ne možete čuvati sve crteže, jer prosto nemate prostora za sve. Najbolje rešenje je da to i objasnite detetu. Pokažite mu fioku ili policu gde čuvate njegove najbolje radove. Ono samo može stavljati svoje crteže tu ukoliko želi da bude siguran da su na sigurnom. Kada se fioka napuni, tada je vreme da zajedno sa detetom sortirate crteže i vidite šta možda može da se baci, kako bi se oslobodio prostor. Ovim im dajete određenu odgovornost za njihove radove, a i vi ste onda iskreni roditelj.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA