10 montesori rečenica za zaustavljanje lošeg ponašanja deteta

Jako je teško videti kako se neko dete loše ophodi prema našem detetu. Isto tako, jako je teško gledati sopstveno dete, za koje obično mislimo da je pravi anđelčić, kako se pretvara u đavolka i loše ophodi prema nekome.

Foto: Pixabay

Ostani uz mene.

Ako je vaše dete u prošlosti ispoljilo agresivna ponašanja i vi već možete da predvidite šta će određeni scenario da izazove, zamolite ga da se igra u vašoj blizini. Možda ćete morati da ga držite za ruku, dok se situacija potpuno ne rasčisti.

Budite smireni, osmotrite situaciju, oslušnite svoje dete. Nakon što se smiri, predložite mu igru, za koju znate da je najbezbednija. Pružite detetu još jednu šansu da se igra mirno, pre nego što se zaputite kući. Ostanite u blizini, čisto da biste mogli da sprečite nepotrebne izlive nepoželjnog ponašanja.

Vreme je da krenemo kući.

Ako se nađete u parku, i primetite da vašem detetu preti žuta minuta, nemojte da se libite, da prekinete igru i povedete dete kući. Dete će sasvim sigurno biti uznemireno, ali je bolje da u tom trenutku odete kući, pa da odete u park drugi dan. Takođe, možete to detetu da saopštite na lep način, tako da odlazak kući ne deluje kao kazna.

Zapamtite sledeće: agresivno ponašanje nije nešto što karakteriše dete kao “loše”. Dete koje ispoljava agresiju treba vas, njemu treba pažnja, ljubav i vaša pomoć. Postavite granice, budite dosledni i pokažite razumevanje.

NajboljaMamaNaSvetu

Podeli:

Komentari

  1. Sanja says:

    Kako navesti dijete da jede obroke za vrijeme boravka u vrtiću? Moja kćer će imati 3 godine i odbija jesti u vrtiću. S obzirom da boravi 7h tamo, gubi mi važne obroke a tete vjerojatno nemaju taktiku ili vremena se posvetiti tome.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA