Šta raditi sa bakterijama u nosu?

Da li žuto-zeleni sekret iz nosa zahteva antibiotsku terapiju? Bistar sekret – nije potrebna terapija! To je ispravan stav. Žućkast – potreban je antibiotik. To je ZABLUDA!

Kada dete nema drugih tegoba osim curenja iz nosa, žućkasto-zeleni sekret nije razlog za antibiotsku terapiju. Ima virusa koji utiču na stvaranje žućkasto-zelenog sekreta, ali i saprofitne bakterije (one što u nosu normalno žive) mogu da zamute sekret koji je bio bistar.

Brojne su dileme koje muče mame i tate kada su u pitanju njihovi mališani.

Moramo reći da većina dilema ne bi trebalo da to budu. Naime, za mnoge od tih “dilema”  postoje odlično definisani medicinski stavovi (medicinska doktrina). Nažalost, ti stavovi teško dopiru do roditelja, a ponekad i do lekara.

Počinjemo sa jednim, veoma čestim pitanjem koje postavljaju roditelji.

ŠTA RADITI SA BAKTERIJAMA U NOSU?

Kod predškolskog deteta se s vremena na vreme izoluju bakterije u nosu. Prvo je to bila Stafilokoka (Staph. aureus), a posle meseca dana Moraxella catharalis. Dete često ima zapušen nos, slinavi… ali je bez temperature, veselo je i odličnog apetita.

Da li je potrebno lečiti dete od ovih bakterija?

Evo dileme koja to zaista ne bi smela da bude. Bakterije u nosu, kod inače zdrave dece, NISU bauk. Naprotiv. Neverovatno je kako iz godine u godinu ovo pitanje ne prestaje da se ponavlja. Pođimo redom…

Da li nos može da bude dom za bakterije?

On to stvarno i jeste!

U nosu žive bakterije kojima je tamo mesto. Stručno se nazivaju saprofiti, a u brisu se vide kao fiziološka flora. Što se tiče navedenih vrsta bakterija (u postavljenom pitanju) – radi se o bezazlenim bakterijama koje “stanuju” u nosu i ne prave deci ama baš nikakve probleme. Pošto te bakterije nisu naša tema, nećemo mnogo o tome.

Kako opasne bakterije stižu u nos?

Kao istureni deo tela, nos je na udaru svega što se oko deteta nalazi. Da ne pominjemo kako je nos uvek zanimljiva destinacija za dečje prstiće, a oni su često prljavi. Uostalom, nos ponekad iznutra svrbucka (svrab nije “privilegija” samo dece koja su alergična na polen), pa je spas u češanju. Zato je jasno da bakterije iz detetove okoline preko ruku veoma lako dospevaju u nos.

Otkud različite bakterije istovremeno kod istog deteta?

Kada bakterije spolja stignu u nos, nailaze na povoljnu podlogu, pogotovo ako je dete već slinavo. Sluz koja curka iz nosa je odlična podloga za razmnožavanje bakterija, pa je bris nosa često pozitivan. Još ako dete ide u vrtić, spektar “razmenjenih” bakterija je širok, pa nije retkost da se kod jednog deteta nađu različite bakterije!

Pin It


Komentari

 1. zora-drljaca 08.04.2013 u 11:22

  mome unuku je dijagnosticirana od strane njegovog pedijatra bakterija sraphylococcus aureus.ali gpre u navedenom tekstu nigdje nisam procitala za njegove simptome,a to su krvarenja iz nosa, ne cesta ali su obilna da navedem da je dijete staro 7 god.i ide u prvi razred o.š.dali je i to ista bakterija ili je nesto drugo u pitanju.unapred zahvalna baka.

  Odgovori na komentar
  • Ovo krvarenje iz nosa NEMA veze sa nađenom bakterijom – tu NEMA dileme.
   Uzrok krvarenja kod većine dece jeste nešto slabiji krvni sudovi nosa koji lako prokrvare. ovo se vremenom (obično u pubertetu) stabilizuje.

   Odgovori na komentar
 2. Streptococcus pneumoniae! u manjoj meri (šta god to značilo!?) Posle rezultata brisa iz nosa, devojćice starosti 1.godine, a za vreme pregleda i decidnog pitanja, da li je moguće lećenje bez upotrebe antibiotika, mlađi pedijatar je bila isključiva da je jedino upotreba antibiotika rešenje… Molim Vas za odgovor na pitanje: da li je moguće lečenje bez upotrebe antibiotika? U napred zahvalan!

  Odgovori na komentar
  • Ako dete NEMA tegoba (povišena temperarura, loš apetit, uporno kašljanje…) ovo se NE leči antibioticima!  Razmislite o pneumokoknoj vakcini, nezavisno od ovog brisa, prava stvar!

   Odgovori na komentar
 3. Danas su mojoj maloj gotovi nalzi gdje pise da ima staphilococcus aureus u nosu, a beba je zdrava, malo joj je zapusen nos ali to očistimo i nema vise balica. A prije dvije sedmice je dobila osip pa smo bili kod pedijatra i dala da radimo bris koze , nosa i grla , na svim mjestima je bila izolovana klebsijela bakterija i dobili mso antibiotik cefaleksin i pila je 5 dana, poslije smo uradili bris i evo to sto sam vam i napisala staphilococcus aureus. Je li opasno??i kako se lijeci

  Odgovori na komentar
  • Ovo je bakterija koja se kod OGROMNE većine dece NE leči antibiotskim sirupima!
   Radi se o površinskoj bakteriji do koje antibiotik teško stiže, pa je to razlog zašto je izolovana iako Vam je dete pod antibiotskom terapijom.

   Odgovori na komentar
 4. Poshtovani doktore. Imamo bebu od 15 meseci i od nosa mu curi sekret zelene boje i problema ima sa trecim krajnikom kazu da ima infekciju treqeg krajnika. Bio je u bollnicu tri nedelje sve analize su mu izasli u redu . Dete je malo bledo (anemik )i zbog treqeg krajnika ne moze nista da jede rekli su mu zbog nosa sto mu curi sekret sumnjamo na ostoporitisis? Molim vas sta vi mislite, vase misljenje. Mnogo sumnjamo u ovu diagnozu koju su mu daliposto ni oni nisu sigurni pa su nam rekli da idemo u inostranstvo za leqenje.

  Odgovori na komentar
  • Nema dileme, Vaše dete mora da pregleda ORL specijalista koji se baš bavi decom ovog uzrasta!
   Ako je adenoid (treći krajnik) uvećan treba da se izvadi pa da se dete reši problema. Ipak, to treba da proceni iskusni ORL specijalista.

   Odgovori na komentar
 5. Postovani, moja devojcica je stara 4 godine i uredno ide u vrtic (hehehehe naravno). Dosad zdravo dete odjednom problem prvo sa bakterijom Staphilococcus (pedijatar dao Azitromicin!) a dete bez temperature, odlicnog apetita, veselo, samo sto je smrcala, sekrecija iz nosa koja je iritirala. Sama sam joj pored tog datog antibiotika mazala nosic Clorophenicolom i to je proslo…Nedugo zatim, ponovo nosic se javlja, kupila sam Propolaid rino sprej za nos na bazi propolisa (nebili stvorili malo jaci imunitet u nosicu) medjutim nije bas imalo vajde, uradili smo ponovo bris grla i nosa i u nosicu ponovo bakterija, ovog puta Streptococcus u malom broju, lekar ponovo daje detetu ovog puta Hemomicin, a dete opet bez temperature, lepo jede, samo kad legne oseti se krkljanje izmedju nosa i grla, hrce dok spava, pritom grlo je mirno nije crveno!!!! HEMOMICIN NISAM HTELA DA JOJ DAM, ponovo mazamo nosic Clorophenicolom 2 puta dnevno, cak sam joj stavljala Gentokulin kapi 2×2 kapi. Ona je zdravo dete, nekaslje, ponekad kihne, sta da radimo vise, i kako da se zastitimo obzirom da su sada i polenske alergije!!! Sta nam preporucujete za zastitu jer inace ona ume bas ‘fino’ da kopa po nosu 🙂

  Odgovori na komentar
 6. dr-dragana-stamatovic 28.05.2013 u 15:00

  Hvala kolega Vukomanoviću, na ovom korisnom tekstu čije osnove postulate ponavljam dve decenije svakog dana – bezbroj puta i uglavnom mislim da se borim sa vetrenjačama. Problem je tako čest, stavovi su toliko neusaglašeni, istina je jedna, a pacijenti tako zbunjeni.
  Veliki pozdrav!

  Odgovori na komentar
  • Ako se ovo nastavi, ili ako dete hrče dok spava, prvo da se obavi ORL pregled.
   Ukoliko je tu sve u redu, a dete i dalje ima zapušen nos treba misliti i na alergiju.

   Odgovori na komentar
 7. Poštovani,imam ćerku od 3 godine kojoj su brisom nosa našli stafilokoku aureus u velikom broju.Dete nema ozbiljne simptome osim temperature koja se pojavi svaki treći dan a bude od 37 do 37,3.Da li je temperatura moguća od bakterije i da li se u tom slučaju treba lečiti nekim lekovima?

  Odgovori na komentar
  • Ovo, samo po sebi NIŠTA ne mora da znači!
   Redovna toaleta nosa fiziološkim rastvorom rešava problem za 7-10 dana. Ako se to NE desi, ili ako se pojave tegobe (glavobolja, povišena temperatura, kašalj…) potreban je pregled.

    

   Odgovori na komentar
 8. Postovani, beba ima 10 meseci i bris GRLA je pokazao staphilokokus areus u velikom broju, a bris nosa uredan. Da li je to cudno i na sta vam ukazuje? Inace, beba ima problema sa usima, zato su i radjeni brisevi.Hvala.

  Odgovori na komentar
  • Ovo NEMA veze sa ušima, a ova bakterija se često nalazi na površini sluznice grla i tamo NE MORA da pravi probleme.
   Naravno, pregled je neophodan da bi se videlo treba li ovo lečiti

   Odgovori na komentar
 9. Poštovani, Djevojcica stara 3 god. nađen staphiloccocus u nosu. Dijete nema nikakve smetnje (curenje nosa,kijanje…),ali ne može dobiti ljekarsko uvjerenje za vrtić. Šta uraditi?

  Odgovori na komentar
  • To je ona glupa situacija! Detetu ništa nije a ne daju potvrdu.
   Neka Vaš pedijatar prepiše neki lokalni antibiotski rastvor za ukapavanje u nos (iako to suštinski nije potrebno) pa da se posle nekoliko dana ponovi bris. Tako se najbezbolnije može ovo prevazići, pa da dete krene u vrtić.

   Odgovori na komentar
 10. Postovani, kod beba 16 meseca stara u bris od nos pronadzena je bakterija Moraxella (branhamella) catarrhalis, beba vec mesec i po ima zeleni secret gust i ljepliv, i cesto uvece ima zapusen nos, do sada nije imala povisena temperatura ili kasalj danas po malo kaslja. Dali je potrebna antibiotska terapija.

  Odgovori na komentar
  • Ovo se NE leči antibiotskim sirupima.
   Detaljno i redovno čišćenje nosića je za sada sasvim dovoljno, imajući u vidu da je dete BEZ drugih simptoma i pokazatelja infekcije!

   Odgovori na komentar
 11. MOJA BEBA IMA STREPTOKOKU I STAFILOKOKU NAIZMENICNO .KASLJE DVA MESECA,NEMA TEMPERATURU,,NEMA PUNO SEKRETA SAMO KRCANJE U NOSU,STA DA RADIM.pila je antibiotik za antibiotikom pre mesec dana.palitrex,panklav,alfacet i cevzil.recite mi zasto kasljuca da li to ima veze sa bakterijom

  Odgovori na komentar
  • NEMA koristi od antibiotskih sirupa kod Vašeg deteta! Oni naprost NE STIŽU do površnih delova sluznice nosa pa zato bakterije opstaju.
   Da dete pregleda ORL specijalista koji se bavi decom pa da se potraži uzrok ovog “produženog” sekreta u nosu.

   Odgovori na komentar
 12. dete je bilo kod orl specijaliste i koristilo je kapi za nos i cevzil ali nista,recite mi da li je kasalj povezan sa bakterijom.zbog cega kasljuca duze od 2 meseca beba ima 9 meseci…molim vas reci te mi jel to neka alergija ili sta vec…unapred hvala…

  Odgovori na komentar
  • Ovaj kašalj SIGURNO NEMA veze sa pomenutim bakterijama.
   A zašto beba kašlje – nemoguće je reći bez pregleda i praćenja bebe. Jedno je jasno GOMILA antibiotika neće rešiti problem.

   Odgovori na komentar
 13. Dete od 3 godine ima Streptococcus pneumoniae u nosu, u grlu ne. Normalan apetit, sve je ok, ali vec mesec i po dana mu cas curi nos, cas zapusen, sa sekretom koji je neki put beo neki put zelenkasto zuckast. Ide u kolektiv. Da li ista preduzimati? Hvala

  Odgovori na komentar
  • NIŠTA!
   Ovaj sekret nema veze sa bakterijom, a dete je bez bitnih simptoma koji bi tražili antibiotsku terapiju!
   Dugoročna prevencija je pneumokokna vakcina (Prevenar 13 ili Synflorix)

   Odgovori na komentar
   • Molim Vas da li bi dete od 21 mesec moglo da primi vakcinu Prevenar ukoliko u nosu i dalje ima bakteriju Pneumokoku 70 posto koja je smanjene osetljivosti na peniciline i cefalosporine , kako piše u nalazu ,a potpuno je zdravo .

    Odgovori na komentar
  • Zabrinuta mama 11.02.2016 u 06:34

   Postovani,

   Moja beba ima 16 meseci. Uhvatio je neki virus sa trodnevnom temp koja je isla do 40. Nakon toga je bio miran dve nedelje pa onda ponovo isto. Temperatura nakon treceg dana spadne kao da je nije ni bilo. Malo je kasljuckao (zrelo) i krcalo mu je u nosu. Pedijatrica mu je uzela bris nosa i nadjena je bakterija streptococus pneumonia. Njegov pedijatar mi je rekao da je bakterija prisutna u nosu vecine dece koja su u kolektivu i da nije potrebno lecenje s obzirom da nema drugih simptoma, ali on je juce dobio temperaturu koja ide do 38. Receno nam je da pratimo i da se javimo za tri dana jer su detetu cista pluca a grlo nije crveno. Da li je moguce da je novi virus u pitanju jer je poceo ponovo da kasljuca? Brinem jer smo cerkicu sa prvim simptomima virusa vodili kod pedijatra, rekli su nam nije nista, a onda je nocu dobila gusenje i zaglavili smo u bolnicu zbog upale pluca, a da pritom niko od 4 pedijatra koja su je slusala nije cuo pod slusalicama da ima upalu pluca. Sada me je strah za njega jer sam se istraumirala u bolnici. Unapred hvala

   Odgovori na komentar
   • Sve ukazuje da se radi o virusnoj infekciji, ali ako se temperatura opet vrati – kontrolni pregled je obavezan.

    ODLIČNA procena Vašeg pedijatra, u pogledu bakterija u nosu.

    Odgovori na komentar
 14. Kod mog deteta je nađena bakterija u nosu haemophilus influezae veliki broj. Imao je gust gnojavi sekret ljubičasto – braon boje. Bez temperture i kašlja. ORL je dao antibiotik Sinacilin zato što je krenulo na uši. Koliko dana nakon davanja poslednjeg antibiotika treba da prođe da se uradi kontrolni bris nosa? Hvala.

  Odgovori na komentar
 15. Moja 16 mesecna devojcica u nosu ima streptococcus pneumonie,konstantno joj curi nosic u vidu redjeg belicastog sekreta,pila je Pancef i gentakulin kapi ali bakterija jos ima.Molim vas posavetuj te me sta da radim,da li su te bakterije opasne,sta da radim?

  Odgovori na komentar
  • Besmislena terapija! A to se vidi i po ponovnim rezultatima. Sekret iz nosa NIJE uzrokovan ovom bakterijom, već je to skoro sigurno VIRUS koji se NE leči antibioticima, već se dete mora samo izboriti uz redovan servis nosića fiziološkim rastvorom.
   Najbolje što možete učiniti za Vaše dete (nezavisno od ovog brisa) je da obavite vakcinaciju pneumokoknom vakcinom (Prevenar 13 ili Synflorix). To je prava prevencija teških formi infekcija.

   Odgovori na komentar
 16. Moj dvogodisnji sin vec zadnjih godinu dana ima ceste naizmenicne upale uva i grla pracenih visokom temperaturom preko 40, i nas pedijatar nije zelela da mu radi bris. Najzad smo uradili,i sada su mu u brisu nosa otkrivene Streptococcus pneumoniae u 50% kulture i Moraxella catarrhalis u ostalih 50%. Molim vas recite mi da li su one opasne i kako se lece? Sta da radimo da mu sprecimo te ceste upale uva? Pocinjemo da se brinemo za njegov sluh, bojimo se da zbog cestih upala ne ostanu neke posledice.

  Odgovori na komentar
  • NAJVAŽNIJI korak je da dete pregleda iskusan ORL specijalista koji se bavi decom, pa da se vidi ima li uvećanog trećeg krajnika (adenoida). Ako ima to da se vadi i dete će da “procveta”
   Drugi korak je da se vakciniše pneumokoknom vakcinom (prevenar 13 ili Synflorix) pa da se zaštiti od teških formi infekcija koju izaziva Streptoccocus pneumoniae.
   Ove bakterije u nosu se NE leče antibiotskim sirupima i nisu uzrok opisanih infekcija! One samo koriste situaciju (zapušen nos, sekret…) i razmnožavaju se u nosu.

   Odgovori na komentar
 17. Postovani,

  Nasa devojcica od 15 meseci imala je u nosu izolovane bakterije:
  1.Haemophylus sp. -70%
  2.Streptococcus pneumoniae -30%
  Kada je radjen ovaj bris, tih dana je bila i pod temperaturom, imala je dosta sekreta, ali nije bio zelen, niti zut, vec bistar ili zamucen.
  Krvna slika je ukazivala na virus. U roku od nedelju dana, smanjili smo sekreciju znacajno, temperatura je prestala tog dana kada je radjen bris, a pre toga je trajala 3 dana. Za nedelju dana ona je bez simptoma, normalno spava, jede, vesela. I posle tih nedelju dana ponovili smo bris nosa i krvnu sliku. Virusa u krvi vise nema, ali se odnos bakterija u nosu promenio:
  1.Haemophylus sp. -50%
  2.Streptococcus pneumoniae -50%

  Nismo koristili nikakve lekove, redovno smo ispirali nos, inhalirali se, pili rucno pravljene biljne sirupe za odvajanje slajma. Dete nam inace ide u vrtic, ali ne trenutno (pauziramo). Ne planiramo da joj dajemo pneumokoknu vakcinu.

  Mozete li mi, molim Vas reci, koliko je opasno prisustvo ovih bakterija i sta znaci ovaj promenjen odnos? Hvala unapred!

  Odgovori na komentar
  • Ovo bakterije NEMAJU nikakve veze sa sekretom koji je ISKLJUČIVO virusnog porekla kod Vašeg deteta! ODLIČNO je to da dete nije dobijalo antibiotike! Oni su potpune nepotrebni i neefikasni kod bakterija u nosu. Prijateljsko – doktorski savet: nemojte raditi bris nosa!

   Odgovori na komentar
   • Moj sin (3 god.) od rođenja ima problema sa zapušenim nosićem, punim sekreta zbog kojeg ima timpanogram tipa B. U dobi od 18 mjeseci odstranjen 3 krajnik i ugrađene cjevčice( ispale nakon 3 mjeseca). U dobi od 2,5 god. ponovo postavljene cjevčice i odstanjen 3 krajnik (vratio se) , ispale nakon 3,5 mjeseca. Timpanogram i dalje loš. Sad mu je bris pokazao Streptokok Pneumonia u nosu. Alergotest uredan. Na koji način se može pomoći,bojim se da mu ne ošteti sluh i govor?

    Odgovori na komentar
 18. Sanja Radoman 05.02.2014 u 14:17

  Postovani,

  Potpuno mi je jasno da sa vaše strane sve ove bakterije smatrate “redovnim stanovnicima” decijeg nosica,i da se ne lece. Imam sina od dve godine koji iz meseca u mesec ima te stafilokoku,pa moraxelu,a sada streptokoku. Eritromicin kapi sam koristila u svim slucajevima i to potvrdjuje vasu priču da ih ne treba koristiti.medjutim,ja sam ocajna jer vidim da dete ima smetnje,ili ga svrbi ili ga boli još ne mogu da prepoznam šta je od toga Al vidim da se muci,molim za savet?
  Pored njega imam bebu od 3 meseca , i već tri meseca ne ispustam pumpicu za nos,cisteci joj fizioloskim rastvorom a pedijatar mi kaže da se “cisti”.ona jadna ne može da sisa,ne može da dise,pa sam na svoju ruku izvadila bris i pokazalo se da ima streptok.davala sam joj eritromicin kapi. Šta dalje?

  Unapred hvala!

  Odgovori na komentar
  • Nažalost, osim ispiranja nosića i te “lokalne” terapije ne postoji drugi način da se deci pomogne. Primarni problem NISU bakterije već zapušen nosić, prepun sekreta (koji je skoro uvek VIRUSNOG porekla), a to bakterije koriste da se tu namnože. Dakle, najvažnije je pročistiti nosić, a to zaista ume da bude dugotrajan posao koji traži upornost i strpljenje.

   Odgovori na komentar
 19. Poštovani,
  moj 6,5 godišnji sin je ove školske godine krenio u vrtić. Kako je krenio, tako je imao valjda sve viroze koje su vladale među djecom, od vodenih kozica, trbušnih viroza, prehlada i tome sl. To nije ništa zabrinjavajuće i sve je prošlo za vrlo kratko vrijeme, međutim, mene zabrinjavaju bakterje koje je imao u nosu. Tri dosada. Dva puta moraxelu i zadnji put streptokok. Naravno da sam vjerovala pedijatrici i svaki puta mu davala antibiotike. Sada, 10 dana nakon zadnje kure antibiotika, su se simptomi ponovo pojavili, ima gust sekret koji mu izlazi iz nosa i dio mu se sljeva u grlo pa ga cijelo vrijeme iskašljava. Osim toga nema nikakve druge simpome, kao ni prošla tri puta. Nismo išli na bris nosa, niti na pregled kod pedijatrice, jer me je strah da će mu opet samo propisati nekakvi antibiotik, a već ih je jadničak previše popio (tri u zadnja tri mjeseca). Čitala sam ove vaše postove, i neugodno sam se iznenadila kad sam iz njih saznala da se bakterije iz nosa ne liječe antibioticima. Pitam se da li to nije činjenica koju bi SVI doktori trebali znati i zašto mu ih naša pedijatrica uporno daje da ih troši? Što da učinim sada pošto on opet ima sekret u nosu i dosta mu to otežava život? Da li je zaista dovoljno samo da mu čistim nosić fiziološkom? Može li bakterija uzrokovati nekakve druge komlikacije ako se ne izlječi? Ali najveće pitanje je : KAKO JU IZLJEČITI bez lijekova? Postoji li nekakav prirodni lijek? Možete li mi dati savjet kako dalje?

  Odgovori na komentar
  • Najvažnije je da se nos redovno i temeljno čisti! Prohodan nos smanuje mogućnost razmnožavanja bakterija u njemu! Vi ste videli na primeru Vašeg deteta da ispijanje antibiotika NE rešava problem!

   Tu morate biti uporni i strpljvi, a ukoliko je nos i dalje zapušen, obavite ORL pregled kod specijaliste koji se bavi decom.

   Odgovori na komentar
 20. Postovani, moj sin od 6 godina je imao temperaturu 39 stepeni tri dana.Nakon toga je u toku dva dana T potuno prestala, ali kasalj mu je sve jaci i nadrazljiviji a u nosicu su guste zute i zelenkaste sline.Drugog dana “temperature” smo posetili lekara, sve je bilo u redu, radili smo analizu krvi, sve je bilo u granicama normale, jedino limfociti malo poviseni.Da li je potrebno da ponovo odemo kod lekara ili da jos malo ispratimo situaciju..Hvala..

  Odgovori na komentar
  • Ovo sve potpuno jasno ukazuje na virusnu infekciju koja je u prolasku!

   Za sada sano ispirajte nos, a ukoliko se kašalj javlja u napadima potreban je kontrolni pregled. Za sada se čini da ovo ide u dobrom pravcu.

   Odgovori na komentar
 21. Postovani,
  imam bebu od 6 meseci kojoj vec nekih mesec dana curi nosic, povremeno (najcesce nocu i ujutru) ima produktivan kasalj, kad se stavi ruka na grudni kos osecalo se “krkljanje”. Pre 6 dana je dobila temperaturu koja je isla od 38 do 39,2 i koju smo uz Eferalgan uspevali da snizimo. Temperatura je trajala 3 dana i odmah po prestanku temperature beba se osula sitnim tackicama po trupu. Pedijatar joj je prepisao inhaliranje berodualom (0,3 ml) i fizioloskim rastvorom (1,5 ml) 3 puta dnevno i kapi za nos koje su nam napravili u apoteci (sol adrianoli, dexaoni, garamycini) isto 3 puta dnevno. Posle 2 dana terapije sekreta u nosu je bilo mnogo manje, kasalj se smanjio, “krkljanje” prestalo. Pre pocetka te terapije uradili smo bris nosa i on je pokazao Haemofilus influenze u vecem broju i Streptococcus pyogenes u malom broju. Sad nam pedijatar savetuje da nastavimo sa inhalacijama i tim napravljenim antibiotskim kapima, a da uvedemo jos i Marocen kapi isto 3 puta dnevno. Beba i dalje ima sekreta u nosu, on je uglavnom voden i belicast. I do sada sam joj nerado davala terapiju, a sad sam u velikoj dilemi da li treba nastaviti sa tom terapijom berodualom jos 5 dana (kako je on savetovao) a pogotovo da li da zbog nadjenih bakterija uvodimo jos jedne antibiotske kapi. Unapred zahvalna na misljenju

  Odgovori na komentar
  • Da NE UVODITE dodatne antibiotske kapi!

   Bakterije u nosu NISU za brigu, one su tu jer je nos “blokiran” sekretom i to pogoduje razmnožavanju ovih POVRŠINSKIH bakterija koje ne prave problem detetu, već su tu samo iskoristile pomenutu situaciju

   Odgovori na komentar
 22. Poštovana doktorice,
  Devojčici od pet godina predloženo vađenje sva tri krajnika i stavljanje cevčica u uši. Već puna dva meseca traje priprema za operaciju i u ta dva meseca dete je konstantno pod antibiotikom zbog streptokoke u grlu i nosu. Danas opet bris pokazuje da je streptokoka tu u nosu. Nema temperature, nema nikakvih simptoma sem smrcanja, čak je nos prazan. Orl specijalista opet daje antibiotik i mast u nos te sprej akvamaris. Mi smo uplašeni od tolikog korištenja antibiotika. Da li je moguće da streptokoka nestane bez antibiotika kako bi dete moglo biti operisano i šta nam vi savetujete? Dete privremeno ne ide ni u vrtić, izolovana je i od druge dece, sve sa ciljem da operacija bude što pre ali jednostavno smo dalje nego na početku. Hvala vam puno

  Odgovori na komentar
  • Lokalna terapija ima smisla samo u neposrednoj preoperativnoj pripremi, a to upravo i radi Vaš ORL lekar. Treba sprovesti lokalnu terapiju i ČIM se “uhvati” sterilan bris, da se obavi operacija koja je jedino trajno rešenje!

   Odgovori na komentar
 23. postovani imam cerku sest godina ima limfne cvorove na obe strane vrata hrce dok spava curi joj nos orl tri puta menja iskaz prvo je bio krajnik pa nije pa posle da je to sve od karijasapa nije a mascilofascijalni joj dao da radi bris nosa i ima pedeset posto stafilokoka i niko mi nista ne kaze konkretno samo me setaju inace bili smo kod infektologa sve analize koje smo radili su negativne.i niko mi nije prepisao nikakav antibiotik za te stafilokoke aureus.inace orl nije zahtevao ni jedan nalaz krviili tako nesto.kokretno pitam da li su lifni cvorovi povezani sa curenjem nosa i bakterijama ili ne.

  Odgovori na komentar
 24. Postovani,beba od mesec dana vec tri nedelje slinavi i naravno nekad i kaslje od slivanja sekreta. Lepo sisa i napreduje,ali me brine trajanje tegoba. Starije dete ide u vrtic. Za sada samo ispiramo fizioloskim. Da li je potreban bris i dodatna terapija? Nema temperaturu…

  Odgovori na komentar
 25. Nikolina Bulajic 22.04.2014 u 15:52

  Postovani, da li beba od godinu dana moze da primi synflorix ako ima povecan broj streptokoka u nosu i ima zuti sekret u nosu. Nema povisenu temperaturu i nikakve tegobe osim blage upale oba uveta. Imao je pre mesec dana vecu upalu uha zbog istih bakterija sa povisenom temperaturom, pa me brine da se upala ne pojaca. Hvala.

  Odgovori na komentar
 26. Moja beba za 2 dana puni 7 meseca. Desava se da u toku dana kija par puta i da kaslje (vecinom se nakaslje iz hira), ali ponekad i nije tako. Ranije joj je suzilo desno oko i malo krmeljalo ali smo to resili toplom vodom i hloranfenikolom. Medjutim, jutros je zaplakala, samo desno oko je zacrvenelo i poceo nosic da curi, nema sekreta samo je bistro i vodenasto, ali sam sinoc cula dok je pila mleko da joj se skupio sekret. Dojena je vrlo malo, hranjena je adaptiranim mlekom hipp ar a sada vec konzumiramo kasice i super napreduje. Nema nikakve druge tegobe. Da li ima razloga za preglede?

  Odgovori na komentar
 27. Poštovani, mojoj bebi od 11 m je u nosicu pronadjena moraxella. Predhodno je pio pfehladjen, kaslje, kija, ali nema temperaturu. Imao je i dijareju zbog koje je bio na dijeti i apetit mu je zbog toga malo oslabljen. Dijareju vise nema. Trenutno od simptoma samo kaslje obicno dok spava ili neposredno posle budjenja i nosic curi, a sekret je providan, mozda malkice zuckast. Da li sve ovo zahteva terapiju? Trenutno pije aerius sirup, a nos mu ispiram fizioloskim.
  Srdacan pozdrav

  Odgovori na komentar
 28. Poštovani,
  Moj sin od 6 meseci već dva dana slinavi i zapušen mu je nosić,sekret je u početku bio providan, a sada već postaje zelenkaste boje. Druge tegobe nema ,ručka normalno ,lepo napreduje ,nema temperature ,ponekad se malo zakašlje ali je kašalj suv. Dva puta sam ga inhalirala ali samo fiziološkim rastvorom,i sekret izvlačila pumpicom. Da li je u pitanju neki virus?
  Unapred zahvalna.

  Odgovori na komentar
  • Da, skoro sigurno je u pitanju produžena prehlada – blaga virusna infekcija.

   Za sada su i halavije fiziološkim uz ispiranje nosa su sve što za sada treba da se radi.

   Odgovori na komentar
 29. Postovani,
  Moj sin od devet godina ima jak kasalj ,zreo ,vec mesec dana.Bili smo kod doktora i nije mu nista prepisao jer nije imao temperaturu.Sada je dobio rezultate brisa iz grla i nema nista u grlu,a u nosu streptokoke.Sutra ide na more pa se pitam zbog kaslja da li bi trebalo da pije neke lekove?

  Odgovori na komentar
  • Ove streptokome u nosu NEMAJU ama baš nikakve veze sa kašljem kojj ste opisali. Antibiotik bi došao u obzir sami u slučaju visoke temperature ili ako se pregledom utvrdi da ima sekreta u plućima.

   Odgovori na komentar
 30. S obzirom da danas deca cesce imaju problema ova tema je odlicna jer i ja imam problem sa detetom koje ima deset godina.Ona vec cetri godine boluje od psorijaze i godinama ima problem sa trecim krajnikom,zapusenim nosem i konstantno crvenim grlom.Pedijatri joj non stop daju antibiotike a dva puta mesecno prima i penicilin injekcije.Zanima me sta da radim dalje jer su joj nasli bakteriju u nosu i to u vecoj kolicini i sad su joj dali palitreks da pije od 500mg i kapi za nos sa gentamicinom jer na druge antibiotike ne reaguje.Ima uvecan taj treci krajnik koji se uopste ne povlaci,a zimi je pod sinacilinom.Dete hrce nocu, a pedijatri ne reaguju uopste ni orl lekari.Molim za savet

  Odgovori na komentar
  • Ovde postojj samo jedno istinsko i dugorkčno rešenje: nadjite ORL specijalistu koji se baš bavi decom i da se reši treći krajnik. Sve ukazuje da je on za vadjenje, a ovo “zatrpavanje” deteta antibioticima svakako NIJE rešenje.

   Odgovori na komentar
 31. Danijela M. 09.07.2014 u 21:07

  Postovani,
  Moja devojcica od 3 god vec mesecima ima zapusen nosic sa zelenkastim sekretom. Posla je u vrtic ovog aprila tako da nije to uzrok jer je jos od zimus isto stanje. Vise puta smo isli kod ORL, dobijali terapiju u vidu kombinovanih kapi i Nazoneksa i to privremeno ocisti nos, ali cim se zavrsi 3 nedelje koriscenja Nazoneksa opet se pojavi sekret koji od belicastog predje u gusti zeleni. Radili smo bris nosa i negativan je. Ne kaslje i nema povisenu temperaturu, nema problema ni sa usima, medjutim hrce i cesto tesko dise kada spava. I preko dana dise na usta uglavnom, ali nocu je ponekad to strasno kako se muci da udahne vazduh na nos. Ne znamo vise sta da radimo, mesecima joj fizioloskim rasvorom cistimo nos i njoj je to vec dosadilo pa trazimo Vas savet sta i kako dalje? Hvala unapred!

  Odgovori na komentar
  • Ako dete hrče noću nadjite ORL specijalistu da se vidi da li je treći krajnik (adenoid) za vadjenje.

   Ukoliko je to sve kako treba treba obaviti pregled kod alergologa.

   Odgovori na komentar
 32. Postovani ,
  imam dete od 2 meseca. Od samog rodjenja ima konjuktivitis.Stavljala sam hloramfenikol mast 2 puta dnevno i bilo mu je bolje, posle par dana prestanka opet se javilo krmeljanje.Oftamolog je prepisao tobrex 3×1 i cloramphenicol kapi 2×1.Takodje je savetovao masazu suznog kanala oba oka.posle nekoliko dana koriscenja terapije i ispiranja fizioloskom uz terapiju i ociju i nosa sve je proslo.ponovo posle nekih 10 dana se javlja problem, ovaj put na levom oku.Od rodjenja smrca pomalo i zadnjih dana teze dise, pa sam odlucila da mu radim bris ociju , grla i nosa i ovo su rezultati :
  Bris nosa Staphylococcous aureus 80%
  Bris grla Staphylococcous aureus 10%
  Bris oba oka Staphylococcous aureus
  Stavili su da je je za oci bakterija osetljiva na antibiotik gentamicin i ciprofloksacin
  a za nos i grlo :panklav , cefaklor , gentamicin , tetraciklini …
  Voleo bih da cujem vashe misljenje po pitanju ovih rezultata.
  Da li preporucujete uzimanje caja od belog sleza za grlo kod beba ili ako je kasalj u pitanju?
  Ukapavanje majcinog mleka u oci ili kamilica ??
  Hvala unapred .
  Zana

  Odgovori na komentar
  • Ove bakterije se NE leče antibiotskim sirupima!

   Za nos je dovoljno redovno i temeljno ispirati fiziološkim rastvorom. Beli slez NIJE za ovaj uzrast!

   Oftalmolog je dao odličnu preporuku – najvažnije je “poreterati” suzni kanal opisanom masažom i tako ga učiniti prohodnim. Sve dok se ne uspostavi protok kroz ovaj kanal biće infekcija. NI mleko NI kamilica, već oči treba ispirati 3% rastvorom borne kisline ZA OČI – prave ga veće apoteke.

   Odgovori na komentar
 33. Postovani,
  Imam decaka od dve godine koji neprestano slinavi. Tegobe su pocele pocetkom proleca,neposredno pre toga brisevi i nosa i grla su bili u redu. Terapija Aeriusom je dala kratkorocne rezultate, naime malo se smiri curenje iz nosa inače bistrog sekreta, da bi se ubrzo opet javilo. Krajem juna smo se vratili sa mora imao je crveno grlo i počeo produktivno da kaslje dobio Hemomicin, kapi u nos i mukolitik malo se smirilo da bi od jutros ponovo krenula sekrecija iz nosa. Inače smo ga vodili kod orl specijaliste jer je u aprilu nakon dugorocne sekrecija bez ab dobio upalu uva i nisu nam naznacili nikakve probleme sa krajnicima. Sta mi savetujete da sada preduzmem? Ponovo bris? Doktorka savetuje opet Aerius a ja imam utisak da se samo vrtimo u krug. Inače stalno ispiramo nosic fizioloskim rastvorom. Imamo jos jedan problem bez obzira na uzrast stalno stavlja igracke u usta pa nikad nisam nacisto da neku infekciju ne pokupi i na taj način.
  Unapred hvala na odgovoru,
  Jelena

  Odgovori na komentar
  • Dosada je sve urađeno kako treba, a kako je ORL specijalista isključio uvećanje adenoida (trećeg krajnika) imalo bi smisla da se u perpektivi uradi pregled alergologa (ukoliko se ovo bude ponavljalo). Sada je najpragmatičnije da se sprovede predložena terapija aeriusom.

   Odgovori na komentar
 34. Postovani,
  Mom djecaku ,koji je star tri godine, u zadnjih 9 mjeseci cesto krvari nos. To se desava iskljucivo nocu, dijete se budi umrljano krvlju,prizor prilicno neprijatan. Krvarenje se desava iz obe nozdrve. brzo i lako prestane, cim malo pritisnem nozdrvu i ne ponavlja se u toku jedne noci. Nekad se krvarenje javlja svaku noc zaredom npr. 3,4 noci, a onda opet stane, pa se ne desava npr 10ak dana, pa se opet pojavi. Njegov pedijatar smatra da nije u pitanju nista opasno, uputio nas je da uradimo bris nosa i ispostavilo se da je prisutna bakterija staphylococcus aureus. Dr je preporucio mast chloramphenicol. Inace, djecak je zdrav, prilicno dobrog imuniteta, nije sklon prehladama, upalama, temperaturi i sl. Dobar mu je apetit,probava super i jako je zivahan. Interesuje me Vase misljenje o tom krvarenju koje me prilicno uznemirava. Hvala unaprijed.

  Odgovori na komentar
  • Ovo krvarenje nema NIKAKVE veze sa nadjenom bakterijom!

   RAdi se o prolaznoj slabosti krvih sudova nosa koju deca sa pubertetom prevaziđu. Ako je dete inače zdravo i aktivno, NEMA razloga za brigu.

   Odgovori na komentar
 35. Postovani imamo dete od godinu dana ,u banji smo prvi put smo otisli na termale i sve je bilo uredu ,u toku dana je kijala par puta,dok u sred noci beba nije pocela da otezano dise i da je muci nosic koji ispusta providnu tecnost i bebi remeti san.Da li je upitanju alergijska reakcija ili je mozda posredi obicna prehlada?Unapred zahvalna…

  Odgovori na komentar
 36. Postovani!
  Kod svoje bebe, koja je stara mjesec dana primjetila sam da otezano dise zbog zacepljenog nosa i noćno disanje je mnogo teze. Pokusala sam sljez kapati i trajalo je mjesec dana ali nema nikavog efekta. Zatim sam uzela bris nosa i nalazi su pokazali prisutnos mrsa bakterije, i pedijatar je preporucio esbesul sirup i morske kapi za nos. Mene zanima kako da znam da bektrija nije uzrokovala stetu u bebinom organizmu i kakve su posljedice prisutnosti ove bakterije, kao i dal je ovaj pristup ljecenja ispravan.
  Lp

  Odgovori na komentar
  • Bakterija NIJE uzrok zapušenog nosa! Ona se tu namnožila ZBOG loše prohodnosti bebinog nosića, pa je najvažnije da se nosić redovno čisti.

   Pomenuta bakterija se NIJE makla iz nosa jer Vaša beba NEMA znakova infekcije: visoka temperatura, potpuna neaktivnost, očajan apetit…

   Odgovori na komentar
 37. Postovani doktore!
  moj sin ima 11 meseci treaba da krene u vrtic i trazili su nam bris grla i nosa. Bris grla je ok, a u brisu nosa stafilokokus aureus 100% . Dete nema nikakve simtome.
  e sad po telu su.mu se pojavile tackice koje pucaju i dermatolog nam je rekao da je to mamuza virus. Spominjem jer ne znam dal to ima nekakve veze jedno s drugim.
  Vracam se na briseve, sa ovakvim nalazom kazu nam da ne mozemo u kolektiv radi druge dece. Sta da radimo? Na rezultatu pise i antibiogram. Hvala vam unapred!

  Odgovori na komentar
  • Bakterije u nosu se NE leče kad dete nema tegoba. Sa Vašim pedijatrom se posavetujete o eventualnoj lokalnoj terapiji (antibiotske kapi) da bi se rešio birokratski problem.

   Osip se ne može komentarisati bez pregleda, ali je skoro sigurno da NEMA veze sa bakterijama u nosu.

   Odgovori na komentar
 38. Moja cerka v ec nekoliko godina(4-5) imam streptakoku u nosu,stalno slinavi bili smo kod razne doktore i kod orl cak sam joj i radila i bris.Pila je razne tablete,ali nista nije bolje.Ima i zpusen nos,stvarno joj smeta.Stavljala sam joj razne masti u nosu i kapi ali nista nije bolje.Pomozite mi molim vas,ima12 godina,mnogo joj smeta.

  Odgovori na komentar
  • Na žalost, ne postoji čarobno rešenje- nos se mora održavati prohodnim ispiranjem fiziološkim rastvorom, redovno i temeljno, kod kuće.

   Ukoliko je nos ipak skoro stalno zapušen, treba uraditi alergološko ispitivanje da se vidi da li je alergija uzrok neprohodnog nosa.

   Bakterije KORISTE zapušen nos da se u njemu razmnožavaju.

   Odgovori na komentar
 39. Dobar dan!
  Moje dijete ima bakteriju staphylococcus aureus u nosu i doktorica nam je pripisala da pije sirup cefalexin 7 dana. Je li uredu koristiti taj antibiotik?
  Jer dijete nema temperaturu, veselo je samo malo slabije jede. Inace j prehladjen zadnja četiri dana.
  Unaprijed hvala!

  Odgovori na komentar
 40. Dijete ima bol u uhu, nema temperaturu, ali je puno zutog sekreta (vjerovatno virusnog podr., kks u granicama normale), je li potrebno lijecenje antibioticima, pedijatar kaze da je kad je uho u pitanju. Jednom smo imali isti slucaj, ali je bio vikend i ja sam mu stavljala samo antub. kapi za uho i kroz dan prošlo. I još jedno pitanje, ako je djetetu iz grla i nosa izoliran s. pyogenes , takode bez temp., uz kasalj i sekret, je li potrebna antibiotska terapija. ORL pregled u granicama normale.

  Odgovori na komentar
  • Prvi korak je čišćenje nosa, pa da se da ibuprofen (Nurofen) sirup 2 do 3 puta dnevno. Ako za 24h bol ne prodje treba dete da se pregleda pa da se vidi ima li potrebe za terapijom.

   Kod dece bez crvenog grla i bez tempertaure, ova se baktrija ne leči antribiotskim sirupima.

   Odgovori na komentar
 41. i mojoj cerki je na moje insistiranje da od pedijatra koji njije bio zainteresovan da mom detetu pomogne popivsi 8 kutija anbiotika zbog bakterije u nosu, dobije uput za dalje da bi joj uspostavili dijagnozu da ima unistene sinuse i gnoj koji je zbog pedijatrovog nemara presao na pluca. sada se dete leci od poledica neadekvatnih terapija nasih nemarnih lekara

  Odgovori na komentar
 42. Oprostite što malko skrećem sa teme. Moja djevojcica , 4 godine, ide već tri godine u vrtić i uporno joj nos curi. Ja joj redovito kapam nos i povremeno usisam usisavacem (onim nastavkom što se kupi u ljekarni). No, u zadnjih 9 mjeseci je 4 puta imala upalu uha. Kod doktora su nam rekli da ima nakupinu tekućine u srednjem uhu. E sad počinje…
  ORL nas gura na operaciju ugradnje cjevčica čime bi se tlak izjednačio, tekućina nestala. Bila na drugom mišljenju kod drugog ORL, taj veli samo toaleta nosa, te žvakanje žvakaće gume. Suprug je za operaciju, ja sam za drugu opciju. Inače suprug ne čuje dobro, urodjeno suženje slušnog kanala i strah ga je da i mala nije to naslijedila. Sta VI mislite o tome? Odnosno, ako me na kraju prevladaju, koje su moguće nuspojave, negativne posljedice ovog zahvata? Unaprijed zahvaljujem!

  Odgovori na komentar
  • ŠTO PRE da se dete operiše!

   Čekanje NEĆE pomoći – naprotiv, biće sve gore. Zahvat je rutinski za iskusnog ORL specijalistu koji se bavi decom i to treba uraditi pre nego krenu jesenje – zimske infekcije

   Odgovori na komentar
 43. Postovani,
  imam sina od 4,5 godine kome su zbog cestih upala uha i ne oticanja sekreta iz srednjeg uha pre tacno godinu dana ugradjene cevcice i uklonjen treci krajnik. Nakon 5 meseci imao je 2 upale na istom uhu, jednu za drugom. Cevcice su kao sto je i pozeljno same ispale nakon 8, 10 meseci, medjutim posle kratkog poboljsanja, tecnost u srednjem uhu se opet vratila i tu je od avgusta. Njegov ORL (koja ga prati vec 2 godine) predlaze ponovnu ugradnju cevcica ako timpanometrija bude ponovo losa. Dete se proteklih dana oseca dobro (samo jedan dan je imao temp. 38) iako dosta kaslje i ima gust sekret koji redovno vadimo. Bris zdrela pokazuje STREPTOCOCCUS pyogenes 30% a nosa MORAXELLA catarrhalis masa. Da li je potrebna terapija antibioticima?
  Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
 44. Hvala na brzom odgovoru. ORL je bio spreman da prepise antibiotik radi preventive ali sam ja odlucila da mu ne dajem nista za sada.
  Takodje bih napomenula da kada je sve pocelo sa njegovih 2,5 godine on je imao 3 upale uha jednu za drugom i svaki put je ispijao antibiotike. Danas mislim da je to zapravo bila jedna ista upala koja nije lecena kako treba… Kasnije sam cak i naisla na tekstove gde kazu da je nakon nekih istrazivanja zakljuceno da antibiotici cesto ne lece upalu vec mogu cak i da izazovu novu. Jako mi je tesko kao roditelju (koji nije iz medicinske struke) da se snadjem u moru razlicitih informacija.

  Odgovori na komentar
 45. mojea cerkica ima 3gog. i pronasli su bakteriju streptokok. Mene sad brine dal joj se moze nesto lose desiti jer puno puta smo je vodil kod doktora,sto jako tesko dise i ima zacepljen nos. al doktor uporno prica da nije nista i samo joj pregldao grlo i to sve. proslo je dosta vremena od onda pa smo se preselili i vidili je kod drugog doktora jer pocela da se zali da nemoze da dise da je boli grlo i stomak. ona trenutno pije penicilin. pa sad se brinem da nije mozda prekasno da se izleci ta bakterija.

  Odgovori na komentar
  • Bakterije u nosu se NE mogu izlečiti antibiotskim sirupima!

   Ključno je da se nos redovno čisti kao i da se obavi ORL pregled da se isključi uvećanje adenoida (trećeg krajnika) kao uzroka dugotrajnog zapušenja nosića.

   Odgovori na komentar
 46. Moj sin ima 18 godina i već para godina se borimo sa bakterijom staphylococcus aureus. Ima slab imunološki sistem i alergičan je na bakterije, gljivice, grah i svo mahunasto povrće, kakao i gazirana pića. Ne znam koliko je antibiotika do sada popio ali mogu reći da je zadnji mjesec popio 3 kutije citerala. Doktori su mu davali i kremu geramycin koju je stavljao u nos, međutim ni to nije pomoglo. Prošli mjesec je imao problema sa kašljem i sekretom i doktori su mu rekli da ima upalu pluća, što je na kraju opovrgnuo doktor pulmologije rekavši da nema ali da ima jako puno sluzi u desnom plućnom krilu i da se o odnekud slijeva u njegova pluća. Rekao je da je od sinusa. Međutim kada smo snimili sinuse moj sin je rođen sa zakržljanim desni sinusom tj. gotovo da ga i nema. Sada je ponovo upućen da radi bris grla i nosa jer smo doktoru rekli za bakteriju. Dali to može imati kakve veze sa ovim što mu se dešava. Na koji način da ojačam njegov imunitet, jer sam čula da se tijelo može izboriti sa bakterijom ako je imunitet jak. Hvala puno…Pozdrav iz Tuzle

  Odgovori na komentar
  • Bakterije u nosu se NE leče ovo gomilom antibiotika! To je besmisleno, imunitet se jača zdravom isahranom, redovnim spavanjem i rekrativnom fizičkom aktivnošću

   Odgovori na komentar
 47. Postovani,
  vec mesec dana cerka od tri godine i sin od godinu dana imaju upalu uha naizmenicno. Sinu je cetri dana nakon sto je popio poslednju terapiju i od strane doktorke proglasen generalno zdravim (ali je slutila neku bakteriju jer se infekcija uha dva puta vracala) radjen bris nosa i tada je pronadjena pneumkok bakterija 90%, par dana nakon toga ponovo dobija temperaturu 38,3, danas je imao 37,5, opet sam ga vodila na kontrolu i doktorka je rekla da su usi i pluca cisti, grlo vrlo malo crveno ali da nije za antibiotik jer je vec bio pod terapijom (sumamed i gentikulin kapi, verovatno sam pogresno napisala, ne zamerite) vec da nam samo ostaje da stanje pratimo.
  Malo je reci da sam preplasena jer znam da ta bakterija moze svasta da napravi. Molim Vas za neki savet! A da, jos jedna stvar, uredno smo isprimali sve tri doze sinflorix vakcine imamo samo revakcinu u januaru. Unapred Vam se zahvaljujem!

  Odgovori na komentar
  • Ova bakterija, kad je u NOSU, skoro NIKADA ne pravi problem!

   Opisane upale uha zahtevaju da Vam decu pregleda ORL lekar koji se bavi decom pa da se utvrdi uzrok ponavljanih upala (neretko je to uvećan treći krajnik – adenoid). Pneumokokna vakcina (Prevenar 13 ili Synflorix) su za preporuku – valjalo bi da je date VAšoj deci.

   Odgovori na komentar
 48. Postovani, hvala Vam na brzom odgovoru a sto se tice pneumokokne vakcine sinu smo je dali- Synflorix vakcinu ali je kao sto vidite to nije sprecilo da ga bakterija napadne. Samo mi nije jasno da li je ova vakcina uopste delovala na njega? I da li ce ga bar stititi od eventualnih komplikacija? Unapred hvala na odgovoru!

  Odgovori na komentar
 49. Postovani,
  Nas decak ima 3 godine, pre mesec dana krenuo je u vrtic i nakon dve nedelje dobio upalu oba uha. Bris pokazao pneumokok. Pio 10 dana antibiotike, usi u redu, nema temperaturu, vise ne curi nosic i ne kaslje. Kontrolni bris pokazuje pneumokok i hemofilus influencu u malom broju. Orl predlaze vakcinu.Da li on sada moze da primi vakcinu protiv pneumokoka ili bris treba da bude cist i koja vakcina je za njegov uzrast od 3 god najbolja?
  Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
  • Prevenar 13 ili Synflorix je pravi izbor. Što pre da se dete vakciniše, naravno, da bude dete zdravo kad se vakcinise. Ovaj nalaz brisa NIJE prepreka za vakcinaciju.

   Odgovori na komentar
 50. jelenaradovanovic 28.11.2014 u 14:04

  Moj sin od 4godine vec dvameseca ima streptokoku pneumonia.lecen je prvo pancef zatim tridox i sada bactrim stavljane su mu i antibiotske kapi u nos.tesko dise a osi toga i zelenog sekreta dobro se oseca da napomenem da treba da operise krajnike i da ima cesto opstrukcije sta da radimo

  Odgovori na komentar
 51. Dete uzrasta 4 godinegodine ima bakteriju streptokoku 20% u brisu grla i hemofilus influence malo u brisu nosa.Dali su joj antibiotik sinacilin i gentamicin kapi za nos.dete sem blago crvenog grla i natecenih limfnih cvorova nije imalo druge tekobe.Da li su ove bakterije opasne po dete i da li postoji mogucnost da i mladje dete ima ove bakterije?Mogu li one izazvati meningitis?

  Odgovori na komentar
 52. Molim vas za odgovor,vec dva meseca u kontinitetu dete od 3 god ima slinice i to bas u ogromnoj kolicini.Boce fizioloskog rastvora trosimo isto tako u velikim kolicinama.S obzirom da je u maju i oktobru dete imala upalu uva,sta da radimo da ocistimo nos.Neki sirup,mast?Vasa preporuka,kazem vam sa obzirom da samo fizioloski nije dovoljan (jer ocigledno slinice brzo dopru do uveta i naprave vecu stetu).Molim vas za savet.jer me je strah zbog tih upala uva…

  Odgovori na komentar
  • Ako dete ima česte upale uha i stalno zapušen nos OBAVEZAN je pregled skusnog ORL specijaliste koji se bavi bebama i malom decom.

   Cilj je da se proceni ima li dete uvećan treći krajnik (adenoid) koji je uzrok problema. Ako Vam dete hrče u snu, ovo je skoro siguran scenario.

   Ukoliko je to OK, sledeći korak je alergološka obrada.

   Odgovori na komentar
 53. Dete tri i po godine, već godinu dana se mučimo sa stafilokokama u nosu, i orl i doktor opste prakse joj neprestano prepisuju antibiotske masti ili kapi ili antibiotike da pije nakon cega sam ja odlucila da joj samo podignem imunitet i cistim nos, medjutim sad su joj se pojavile crvene tacke po ustima i oko nosa, jednom ranije je to imala i tada su mi isto dali neki lokalni antibiotik, sta raditi? Hvala

  Odgovori na komentar
  • Antibiotici NE mogu istrebiti bakterije u nosu! Zato ih je besmisleno davati.

   Opisane crvene tačke po koži se mažu antibiotskom mašću AKO se radi o infekciji kože, a to se lako utvrdi pregledom.

   Odgovori na komentar
 54. Bebica ima zapusen nosic, na pregledu sve u redu (grlo, zlezde, usi…), bez temp, ponekad se suvo zakaslje, radjen bris izolovana haemophilus spp.80% , preporucuje se antibiotici. Ukoliko se ne koriste antibiotici moze li da predje u tezi oblik ove bakterije i izazove niz drugih oboljenja? Hvala unapred, Bojana

  Odgovori na komentar
  • Ova bakterija se NE leči antibiotskim sirupima!

   H.influenzae je opasna bakterija, ali se bebe odavno vakcinišu protiv nje i ona NEMA veze za H.spp koja je bezazlena!

   Odgovori na komentar
 55. molim vas za savet i pomoc.sin ima 10 godina.sem upala grla nikada nije imao problama sa disajnim putevima,takoreci nikada nije ni zakasljao.pre 4 meseca poceo je izjutra u vise navrata da kija.radjen je alergo test i usostavljena alergija na grinje.dobio je nasonex spre.nakon nekog vremena je poceo da kasljuca.onda pedijatri krecu sa inhalacijama,spalmotilom.kasalj se pojacava i ne prestaje.on kaze kao da mu se sekret seta po grlu.pedijatar kaze da tu nema sekreta i ukljucuje levopront sa konstatacijom da je to najverovatnije od alergije.kasalj i dalje samo se desava da je tup i skripav.suprug i ja opet kod pedijatra,on kaze da ne zna i da je to u redu.zamolimo ga da nakon 4 meseca da da uradimo bris grla i nosa.rezulat brisa:u nosu staphylococcus aureus u vecem broju.dobio gentamicin mast i juce poceli sa cefaleksinom danas .kasalj danas prisutan u vecoj meri.jeda dan je imao temperaturu 37 i vise nije.nema bolove.molim za savet.unapred zahvalna.mama

  Odgovori na komentar
  • Ova bakterija u nosu NIJE uzrok opisanih problema kod Vašeg deteta!

   Zato i nema efekta posle uvodjenja antibiotika.

   Valjalo bi da dete pregleda pedijatar-pulmolog pa da se vidi šta dalje da se radi.

   Odgovori na komentar
 56. Postovani,
  beba ima 18 meseci u poslednjih mesec dana imao je 2 upale usnog kanala jednu za drugom u razmaku od 4,5 dana,sve pocne tako sto krene da mu curi nos par dana cistimo fizioloskim rastvorom i usisavamo pumpicom i kada ga posle par dana upornog curenja odvedemo kod pedijatra budu mu crveni usni kanali i prvi i drugi put je imao istu terapiju hemomicin sirup i neodeksacin kapi,posle svake terapije radjena kontrola i sve ok par dana.Sada je ponovo nekih 7 dana po zavrsetku terapije poceo da mu curi nos isli smo i u slanu sobu na 10 tretmana ali izgleda nije pomoglo,molm vas da mi date savet sta dalje?

  Odgovori na komentar
  • Prvi naredni korak je pregled kod ORL specijaliste koji se bavi bebama i malom decom!

   Tada će se dete ispravno proceniti i napraviće se pravi plan daljeg tretmana.

   Odgovori na komentar
 57. Molim vas savjet….Djevojcica ima 2,5 god.i vec danima ima zapusen nosic…redovno cistimo i sekret je providan, nema ga previse….ali kada ocistimo opet ne moze bas fino da dise na nosic,inace nema nikakvih drugih smetnji…jede normalno,nema temperaturu,vesela je,ne kaslje….da li je u pitanju neki virus ili nesto vise zabrinjavajuce?

  Odgovori na komentar
 58. Pocituvana dotkor-ka, imam bebe od Tri meseci. Nose zatnato I so fizioloski rastvor vadime Belo zoltenikav sekret. Temperaturata smo jedom stigla do 37.5. No vec dva Dana smo so kasljaj. Teze cica, Ali davam joj cesto. Pelene su moite I kakane. Plasim se od kasljaj. Bebe je uznemirena, mozda doprinese I nepcata za zube ova nervoza. Isto stavam njoj majcino mleko I nose. Isto I jas I njen otac smo so zatnat nos I glavobolja. Sta da uradim neki bros ili procice samo od sebe. Ve molam za sovet!

  Odgovori na komentar
  • Sve ukazuje da se radi o virusnoj infekciji. Redovno ispiranje nosića je za sada dovoljno.

   Ako se.pojavi visoka temperatura ili ubrzano i otežano disanje – mora se obaviti pegled. Pregled je neophodan i ako beba odbija da sisa.

   Odgovori na komentar
 59. Poštovani,
  molim Vas za savjet.Djevojčica od 8 godina već petnestak dana ima sekret iz nosa žuto -zelene boje. Nikakvi drugi simptomi nisu prisutni. Sve mislim proćiće, pa ne idem kod doktorice koja voli da prepisuje antibiotike pa i pp tri u nizu.Ali ne prolazi, možda se malo smanjilo. Hvala.

  Odgovori na komentar
  • Antibiotici se NE DAJU za zeleni sekret u nosu, kada dete NEMA dugih znakova ozbiljne infekcije: visoka temperatura, bol u uhu, gnojno zapaljenje grla…

   Odgovori na komentar
 60. Hvala vam ponu. Sad mama lakshe dishe. Na beba su prepisali da prima vitamin c I babyvit multi vitamine za jacanje imuniteta tri nedelje. Dali je to neophodno? Beba je tri meseca I jedna nedela. Mi smo isklucivo samo na ekskluzivno doenje. Pozdrav od Makedonija <3

  Odgovori na komentar
 61. Postovana, imam bebicu od 2,5 meseca, koja ima problem sa nosicem i pomalo kaslje. Sekret cistim fiz.rastvorom i izvlacim pumpicom, najcesce je belicasto-zelen. Pedijatrica je preporucila inhaliranje fiz. ras. od 4 mil. ujutru i uvece. Pomalo joj se cuje i hripanje u grudima. Nema temp. i dobro jede. Moje pitanje je da li sme da primi vakcinu koja se daje uzrastu od dva meseca i koji je vas predlog lecenja sto se nosica tice, panika me hvata da joj ne ode na pluca.
  Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
  • Sve je lepo preporučeno što se tiče “servisa” nosića!

   za vakcinu ima vremena – treba sačekati par nedelja pa da se proceni da li je beba zdrava za vakcinaciju.

   Odgovori na komentar
 62. Postovani,
  cerkica mi je u novembru krenula u vrtic, ima 3 godine, i od tada je stalno slinava. nismo lecili nikako jer nije imala nikakve druge tegobe. ispirala sam fizioloskim rastvorom nos vise puta u toku dana, ako je nekad jako zacepljen nos stavila bih joj kapi pred spavanje (olynth za decu), ali ne cesto. uglavnom samo curi, sline jesu zuto zelene, ali me to ne brine posebno vec njena temperatura koja se javi ponekad na 24sata, kad predje 38.5 istusiram je i ako je uvece i vreme za spavanje dam eferalgan ili brufen sirup u propisanim dozama. temperatura spadne, mozda skoci jos jednom i to je to. i onda posle 15 ili mesec dana opet i isto traje 24sata ili retko 48 sati. uz tu temperaturu ona nema nikakve druge tegobe osim ovog konstantnog curenja nosa. da li da se brinem zbog ovoga i da je vodim na dalja ispitivanja? pozdrav, jelena

  Odgovori na komentar
  • SVe ukazuje da se radi o ponavljanim virusnim infekcijama (koje se lako dobijaju u vrtićima), a Vi radite baš sve što treba u opisanim situacijama! Najvažnije je da se nos drži prohodnim.

   Odgovori na komentar
 63. Mirjana Matić 02.02.2015 u 07:03

  Moja cerka stara 14 meseci je pre 2 dana imala temperaturu koja je isla do 38,7,i staklasti sekret u nosu. Pedijatar je pregledao dete i ustanovio da nema potrebe za antibioticima. Danas je sekret postao braon(sto nisam sa starijim detetom dozivela), temperatura ne ide iznad 37,6. Da li ima potrebe za ponovnim pregledom ili da nastavimo ciscenje nosa fizioloskim rastvorom? Inace, beba ima tek 1 zub i ostali su na milimetar do izlaska… Veliko hvala

  Odgovori na komentar
 64. moj sin ima 2 godine i evo vec 2 mjeseci kako ima bakterije u nos i to 2 razlicne relki su mi doktori mogu stavati samo akva maris kapke drugo nista ispio je 2 surupa i oped isto je sta da radim neki sovet hvala puno 🙂

  Odgovori na komentar
 65. Moja cerka ima 2 godine i 10 meseci. Pre mesec i po dana je imala anginu grla,pila je ospamox,pa penicilin injekcije. Nakon toga je dobila bronhoopstrukciju. Pa posle 7 dana sve ponovo,angina grla,pa bronhoopstrukcija. I opet pje lecena ospamoxsom i inhalacijama sa berodualom. Sve ovo vreme ima zelenkasto zuti sekret. A pre tri dana je dobila gusenje, i ustanovili su upalu pluca i dobila je hemomicim,inhalacije-spalmotil. A bris nosa je pokazao da ima bakteriju moraxella catarrhalis-veliki broj. Kao terapiju je dobila i kapi za nos gentakulin 7 dana,pa 7dana uniflox kapi. Molim vas da mi date vase misljenje,da li je ovo prava terapija? Unapred zahvalna

  Odgovori na komentar
  • Jedno je jasno – Vaše dete treba da vidi pedijatar – pulmolog i da se isplanira dalja terapija.

   Moraxella u nosu NE oravi probleme kod ogromne većine dece i ona ne treba da bude u fokusu terapije.

   Odgovori na komentar
 66. Poštovani,

  Imam pitanje u vezi Staph. aureus, Imam 20 god. .isla sam da izvadim sanitarnu, medutim bris grla i nosa mi nije uredu jer imam tu bakteriju u grlu i nosu, a sanitarna mi je potrebna zbog praxe na koju trebam da idem, medutim nemogu raditi praxu ako mi sanitarna nije uredu…Sta bih trebala da uradim po vasem misljenju za bris grla i nosa,kako da izljecim tu bakteriju pa da uradim sanitarnu ponovo a da mi bude uredu. Unaprijed se zahvaljujem..

  S postovanjem…

  Odgovori na komentar
 67. Poštovani,

  isla sam sanitarnu da uradim, al bris grla i nosa mi nije uredu..sta trebam da uradim po vasem misljenju,kako da izljecim ovu bakteriju pa da mi sanitarna bude uredu…Unaprijed se zahvaljujem.

  S poštovanjem.

  Odgovori na komentar
 68. Postovani, kod devojcice od 6 ipo godina je u brisu oka pronadjena bakterija haemophilus influenzae , veliki broj, cista kultura. Preporucena joj je mast hloramfenikol 7 dana ( ujutro i uvece). Kakvo je vase misljenje , da li je to ok? Inace oci joj nisu crvene, samo su krmeljave i slepljene ujutro.Da li ima mesta za brigu? Hvala unapred na odgovoru.

  Odgovori na komentar
 69. Ja želim sledeće da pitam. Moj sin ima 8 godina i dete je koje ima velikih problema sa krajnicima, od čestih upala grla, nos, preko jakih upala uva da je došlo do pada sluha na levom uvu, krajnici su mu ogromni i kada nisu pod upalom, tu je i taj treći krajnik i zbog toga se isto jako zamara, ne može ni da trenira jer ne može da diše kako treba. Uvek je lečen hrpom antibiotika i kasnije raznim homeopatskim preparatima. Sada smo u procesu za operaciju, ali kada smo radili pripremne analize sve je u redu sem brisa grla i nosa u kome je izolovana Stafiilococa. Da li će njemu zbog ovoga biti odložena operacija do daljeg, zapravo dok se on ne izleči. Pozdrav

  Odgovori na komentar
  • ŠTO PRE treba obaviti operaciju! Već je previše vremena prošlo u čekanju.

   Da Vam Vaš pedijatar prepiše lokalni antiseptik za grlo (Tantum verde, Strepsils…) pa da se ova bakterija makar privremeno “izbaci” iz brisa. Trajno rešenje je ISKLJUČIVO vadjenje problematičnih krajnika.

   Odgovori na komentar
 70. Katarina Ikodinovic 21.03.2015 u 11:04

  Postovani! Moj jedanaestogodisnji sin vec 3 meseca ima staphylococcus aureus u nosu. Svaki put kada bi se javio sprovodili smo prvo čišćenje nosa fizioloskim rastvorom i fiziomerom, a kada to ne bi uspevalo, mazali smo razlicite masti, od chloramphenicola za oči, enbecina, floxala, tobradex,gentamicin kapi, a posto ni to nije uspevalo davali smo mu i eritromicin, hemomicin, cefaleksin i sada vec drugi put pancef tbl. Iako u antibiogramu pise da je osetljiv na sve ove antibiotike, dete uopste ne reaguje. Poslednji put pre nekoliko dana kada smo mu ukljucili ponovo pacef zalio se pored zuto-zelene obilne sekrecije i kašlja na potiljacnu i temporalnu glavobolju koja je popustila na uvođenje antibiotika ali sekrecija je samo smanjena iako i dalje zuto-zelena. Bris grla je uredan.Posto smo i suprug i ja lekari uradili smo briseve ali nismo kliconose. Kako je suprug maxilofacijalni hirurg i radi na Orl odeljenju, pregledao mu je i gušu i nos i uši. Treci krajnik nije uvecan a tonzile su umereno uvecane bez inflamacije. Ostali nalaz je uredan. Potrebno je i da napomenem da je moj decak sa 4 godine nakon apendectomije imao sepsu ( hemokulturom izolovan staphylococcus epidermidis) a sa 5 godina nakon ileusa u bolnickim uslovima dobio infekciju rane E.coli. Alergican je na sve moguce trave, korove i polene i sve vreme je i na terapiji xyzalom. Ako imate bilo kakvu ideju sta i kako bismo trebali dalje da uradimo, rado cemo Vas poslusati. Unapred zahvalni roditelji!

  Odgovori na komentar
  • Jedini način da se, na duže staze ovo reši, je da nos bude prohodan i bez sekreta! To uključuje i antialergijsku terapiju sa ciljema da sekreta bude što manje (sekret zapravo hrani ove bakterije).

   Nažalost, ova “gomila” antibiotika ne rešava problem.

   Odgovori na komentar
 71. Postovani,
  Moj sin od godinu dana ima bistar sekret iz nosa koji mu skoro pa non stop tokom dana curi iz nosa. On cak i dise na nos (zatvorena su mu usta) dok se igra, a vodica lije. Preko noci lepo spava osim kad mu se valjda taj sekret nakupi i tu pocinje da kaslje, a ponekad cak nocu i povrati. Par puta se budio i sa skroz zatvorenim krmeljavim ocima. Nosic mu naravno cistim fizioloskim rastvorom i nikakvu drugu terapiju mu ne dajem. Drugi dan curenja nosica je imao temperaturu 38.0 ali mu je temperatura preko noci pala. Sve ovo mene kao majku ne bi zabrinjavalo da je u onim granicama prehlade 7-10 dana, ali sada je vec 12 dan, a njemu i dalje lije vodica iz nosa. Da li postoji bilo sta pored toalete nosica sto bi mogli uvesti da pomognemo u izlecenju? Hvala najlepse

  Odgovori na komentar
  • Za sada je samo potrebno da redovno i strpljivo ispirate nosić.

   Pojava kašlja u napadima (ili ubrzanog i otežanog disanja), visoke temperature ili drasticnog smanjenja apetita bi tražili pregled pedijatra.

   Odgovori na komentar
 72. zivkic jelena 30.03.2015 u 15:27

  moja beba ima mesec ipo dana i cesto joj je zapusen nos koristimo fizioloski rastvor
  ali to pomogne samo nakratko i posle isto opet dohranjujem ga humanom pio je 120mg po obroku do pre dve nedelje sada pije po70mg a 50 mu uvek ostane stolicu ima jednom dnevno i to prvo krene bas tvrda pa onda malo meksa i to uz pomoc toplomera i pavloviceve masti koje mu ja drzim u guzu posto ga bas muci stomak radili smo briseve grla inosa i rezultat je kulturom brisa grla u 2/3kulture izolovane su klice staphyloc.aureusi u 1/3kulture gljivice spp.candida. kulturom brisa nosa u cistoj kulturi izolovane su klice staphyloc.aureus. pedijatar nam je prepisao palitreks na svaka 8 sata po 1ipo mg i kapi nistatin 3 puta po 15 kapi kako mogu jos da pomognem mojoj bebi da se potpuno izleci da napomenem da palitreks smo koristili vec 2 puta i ponovo isto i fizioloski rastvor koristimo jos odmah nakon porodjaja kad je beba dosla kuci molim vas da mi odgovorite neznam sta da radim unapred hvala…

  Odgovori na komentar
 73. Postovani,

  Prije deset dana dijete se probudilo sa krmeljivim ocima te sam ga odvela ocnom koji je prepisao tobradex kapi i preporucio toaletu fiziolskom otopinom. Sljedeci dan sam primjetila bijele tacke po grlu. Do sada je dobrog opsteg stanja i nalazi su mu u redu. Pedijatar je savjetovao nistation kapi sumnjajuci na gljivica ali nista nisu pomogle. Konjuktivitis se povukao, grlo je jos uvijek prekriveno nekolicinom bijelih tackica. Jutros mu je gotov nalaz brisa. Gusa navodno u redu a iz nosa izolovana haemophylus influeenza. U medjuvremenu se javljao kasalj koji je trajao vrlo kratko, uglavnom pred spavanje ili netom nakon budjenja. Inace ide u vrtic i u posljednje vrijeme je bio na antibioticima pa cak i pencilinima i to, ispostavice se, zbog sindroma mononukleozne infekcije (dakle ne klasicna inf. vec neka koja ju je imitirala). Sad me zanima sta ja mogu uciniti da otklonim tu bakteriju iz nosa bez antibiotika, jer su mu oni narusili imunitet koji ja sada jacam kako znam i umijem. Dijete je redovno vakcinisano, ima 3.5 godine. Takodje zelim znati koliko je opasno prisustvo te bakterije u djecijem nosicu?
  Hvala mnogo unaprijed.

  Odgovori na komentar
  • Ova bakterija u nosu se NE leči i nije za brigu! Žive na površini nosa i bezazlene su.

   Vaše dete je vakcinisano protiv ove bakterije pa NEMA mogućnosti da se bilo sta od nje ozbiljno desi.

   Odgovori na komentar
   • Postovani, u međuvremenu je dijete dobilo temperaturu, kakve su sanse da je hemofilus uzrocnik? Jos uvijek kaslje a i primjetila sam da me ne cuje najbolje. Namjeravam ga odvesti sutra na pregled al svakako bih voljela cuti Vase misljenje. Hvala

    Odgovori na komentar
     • Cak iako je izolovana bakterija u nazofilusu (nisam sigurna da se tako zove). Bris nosa je uredan ali ovaj duboko radjeni pokazuje hemofilus. Hvala

     • To nema nikakvog značaja imajući u vidu da je dete vakcinisano protiv ove bakterije, pa ona NE možr napraviti infekciju!

 74. Postovani,
  imam decaka od 6 godina.Ide u predskolsko .Vec mesecima curi nos,zuto zeleni sekret.Uz to je isao kasalj,pa je dobio antibiotik.Prestao je kasalj ali curenje ne.Nakon brisa utvrdjena je streptococcus pneumoniae nosa. Ponovo je dobio antibiotik,pa ponovljen bris. I dalje je prisutna bakterija i odradjen antibiogram. Zanima me da li dete moze da primi redovnu vakcinu koja sledi sada pred skolu,iako i dalje ima pomenutu bakteriju?

  Odgovori na komentar
 75. Postovani,
  Na redovnoj kontroli kod ORL specijaliste, uzet je bris nosa, i nadjen je mali broj St. pneumoniae. Dete je bez ikakvih tegoba, ali je pre dva meseca operisan 3. krajnik i ugradjene su cevcice, a pre mesec dana je imao bakterijsku upalu pluca, upalu usiju i virusnu dijareju, sve u isto vreme,bili smo i hospitalizovani. Bez obzira na sve, dete je “procvetalo”, i za dva meseca dobilo 2kg na kilazi. Preporucena je upotreba antibiotskih kapi, ali me buni da li ih treba dati, jer dete nema nikakve tegobe, cak ni nosic nije zapusen. Inace, decak je star 2 godine. Nalaz pulmologa uredan. Hvala.

  Odgovori na komentar
 76. Moja beba od rodjenja ima sekret u grlu. Puna je slajma. U stanu je bilo veoma toplo i vazduh je suv. Svasta smo probali da bi navlazili sluznicu, ali slajm je uvek tu. Ona ga izbaci kada bljucne posle hrane, ali ne dovoljno. Posto su joj ruke stalno u ustima desi se da nadrazi grlo i ispovraca vecu kolicinu slajma. Fizioloski rastvor redovno koristimo. Sada je sezona grejanja gotova, ali s tanje je isto. Sekret je providne boje, a u nosicu bude belicast sekret. Da li bi to mogla da bude neka alergija ili neka bakterija? Da li ima potrebe za vadjenje brisa? Poceli smo sa cvrstom hranom, ali je slabo prihvata. I mleko ne pije koliko bi trebalo svega oko 600 ml dnevno. (Od rodjenja je na Humani, a od skoro pije Hipp combiotic) Plasim se da joj sekret smeta da jede. Molim za savet.

  Odgovori na komentar
  • Ovi zaista NE izgleda kao bilo kakav ozbiljan problem! Samo nastavite redovan “servis” nosića, kad se stabilizuju lepi dani – ovo bi trebalo polako da se sredi.

   Svakako, ovo nema veze sa Vašim problemom.

   Odgovori na komentar
 77. Poštovani,
  Ćerki već 2 meseca naizmenično curi nos, pa kašlje (prvo produktivno, sada suvo), a imala je i bakterijski konjuktivitis. Tom prilikom urađeni su joj bris grla i nosa i u nosu je nađen mali broj haemophilus influenzae. Što se tiče terapije, primala je samo lokalnu u vidu kapi za oči.
  Obzirom da nije primila poslednju (4.) dozu pentaxima, prvo zbog nestašice, a onda zbog kašljanja, sekrecije iz nosa i konjuktivitisa, pa opet kašljanja i sekrecije, interesuje me da li je potpuno zaštićena od ove bakterije, do kada može da primi poslednju dozu vakcine i koliko su ovi simptomi kontraindikovani za primanje vakcine, obzirom da ona nema temperaturu i druge simptome bolesti.
  Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
  • Mali broj ove bakterije u josu je bez ikakvog značaja i ne treba da Vas brine.

   Ako je dete dobro rapoloženo, bez povšene temperature i urednog nalaz na plućima MOŽE da primi revakcinu Pentaxima.

   Odgovori na komentar
 78. moja devojčica ima 5 god.imala je šarlah u avgustu, operisali smo krajnika u decembru. Sve je bilo ok do sad.curi joj nos sekret žuto zeleni, nema nikakve više simptome. Izvadila sam keš gde su trombo.545 hem 112 le 13 i asot448.ne razumem zašto su ovakvi nalazi?

  Odgovori na komentar
 79. Postovani,mojoj 5-ogodisnjoj cerki iz nosa je izolovan HEMOFILUS 100 posto. Nema pratecih simptoma,u kks leukociti su joj 12.9. Od dr je dobila Gentokulin kapi da stavljamo u nos,4×2. Molim za Vase misljenje. Dete je redovno vakcinisano,primala je Infanrix. Hvala,pozdrav.

  Odgovori na komentar
 80. zaboravila sam da kazem da smo briseve grla i nosa vadili zato sto nas je dr orl na to uputio,jer smo primetili da ne cuje dobro. dr orl nam je dao i uput za alergo test ali to jos nismo uspeli da zakazemo. da li sad posle ovih rezultata briseva trebam opet da idem do orl ili to moze da saceka. hvala

  Odgovori na komentar
 81. Mi imamo problem s trogodisnjom djevojcicom vec dvije god , nosic joj je zapusen i zacepljen, cesto joj pumpicom izvlacim Sekret iz nosa,cesto i nema sekreta a ne moze da die, kad uzdise nosic je zapusen , Dr je konstotovao alergiju, nju nosic toliko srbi da sve razbudi nocu, uglavnom ju srbi nosic i kad uzdahne zacepljen je , budi se cesto nocu i ne znam ima li tome lijeka i kraja…pokusali smo sve i svasta od naseg Dr. I dalje je na sirupu za alergiju i dalje se muci…neko Nam je rekao da ce se samo smiriti s 4 god.. Dr.daje Samo Sirup za alergiju, mene plasi da ne Bude nesto teze il da ne Ode na pluca hrce dok spava, sta mozemo uciniti .,,

  Odgovori na komentar
  • Treba da se obavi i pregled ORL specijaliste koji se bavi decom, pa da se vidi ima li još nešto da se uradi.

   Ako je tu sve kako treba, valjalo bi da se urade i alergijske probe, pa da se vidi na šta je dete alergicno. To je put da se pomogne detetu.

   Odgovori na komentar
 82. Milijana@lo 06.07.2015 u 16:17

  Tek sam pre 3-5 dana primetila kod moje cerkice koja ima 5.5 god.u desnoj nosdrvi da joj curi i smrdi na trulez i poslala sam muza u apoteku po kapi za nos kad smo hteli da joj stavimo kapi upalila sam lampu na mobilnom da vidim dali nesto ima u nosu i videla na vrhu nozdrve kao bela kesica.Sekret iz nozdrve je bele boje.Bas sam uplasena dali da dete vodim kod lekara orl,da necekam vise bojim se da se ne iskomplikuje nesto.Hvala

  Odgovori na komentar
 83. Postovani,
  procitala sam sve vase odgovore vezano za ovu temu i evo i naseg konkretnog primera.
  Beba ima mesec i po dana,vec je pila tridox 7 dana zbog povisenog crp-a cija je vrednost bila 18.
  Posle nedelju dana poceo je da joj se cuje nosic naime nije cureo samo se culo da krci.Posle pregleda pedijatra utvrdjeno je da je samo nos i sekret u njemu.Pedijatar je rekao da se stalno aspirira nosic i da se urade brisevi grla i nosa.Nalazi brisa grlo uredno nos streptococcus pneumoniae u velikom broju.Beba lepo napreduje samo sisa po nekad je uznemirena(moguce zbog grceva) i dalje joj ne curi nosic samo krci pa joj konstantno sipamo bebi sol rastvor i aspiriramo tako da je nosic prohodan.Interesuje me da li je po vasem misljenju potrebna neka terapija ukoliko beba nema temperaturu,lepo napreduje i nema drugih tegoba?
  Unapred zahvalni!

  Odgovori na komentar
  • Ovo se NE leči antibiotskim sirupima!

   Dete (čak i da nema bakteriju u nosu) treba vakcinisati pneumokoknom vakcinom – cim se steknu uslovi. Prevenar 13 je trenutno najbolji izbor.

   Odgovori na komentar
 84. Da li moze neko da mi pomogne.
  Davala sam bris nosa i imam stafilokokus aureus.
  Dali su mi hloramfenikol mast.
  Onda sam dala kontrolni bris prvi dan je bio dobar,drugi dan se u brisu opet pojavila bakterija.
  I dalje su mi dali da stavljam tu istu mast i opet dala bris i nije dobar.
  I opet mi dali da stavljam hloramfenikol.
  Jel imao neko slican problem.
  Sta da radim?! Jel zna neko kako se mogu resiti te bakterije.
  Hvala unapred!

  Odgovori na komentar
  • Ako NEMA simptoma ovo se NE LEČI!

   Izuzetak su osobe koje se bave “osetljivim” zanimanjima: rad ma intezivnim negama, sa bebama u kuhinjama gde se priprema veliki broj obroka…

   Odgovori na komentar
 85. Pozdrav ,
  Vec sam vam pisao u vezi mog malog 6 god.i njegovog nosica (operisan treci krajnik prije nekih 3 mj.)posto mu se nastavio punit nos i poslije op.predlozili ste alergiski test koji smo uradili i negativan je nas dr. nas je poslao specijalisti koji ga je pregledao kamerama u nos itd i ustanovio da je sve u redu i da mu nije krov nosa zacepljen jednostavo da su u pitanju te bakteriji i sam nosic koji luci slinu kad ima neku djecju bolest ili je hladnije slina bude bjelija najbolje mu bude kad je na moru vljda radi slane vode i klime.
  Moje.pitanje je jer ovde ovdasni dr. u njemackoj pustaju sve da se tijelo izbori s tim znaci i ovaj me specijalista poslao kuci s nekim sprejicem za nos
  :dijete je zdravo fala bogu nema temperature nema nekih bolesti nema glavobolja ponekad se zadise od zacepljenosti kad mu se ocisti nos napuni mu se za nekih sat vremena opet ima li kakva prevencija kakva inekcija kakva inhalacija ne mogu da vjerujem da da mu nos curi u stvari puni sekretom ili slinom a da nema nekog lijeka izvinjavam se radi dugog teksta hvala

  Odgovori na komentar
  • NIKAKAVA prevencija tu ne pomaže – imajući u vidu da dete nema alerija!

   Kako je treći krajnik skoro operisan – ovo se može očekivati (čak i do 12 meseci posle operacije), pa osim redovnog i upornog ispiranja nosa, NEMA potrebe da se bilo šta radi.

   Odgovori na komentar
 86. Postovani ,
  imamo bebu od 5 meseci sa zapusenim suznim kanalom od rodjenja na levom oku, na desnom se spontano otvorio.Sa mesec dana koriscene gentokulin kapi i acidi borici za oci zbog krmeljanja bez uspeha a pre mesec dana i vigamox uz poboljsanje samo za vreme trajanje terapije.Sada smo radili bris nosa i levog oka gde je prisutna stafilokoka aureus 80% u nosu i u oku veliki broj. Bris je radjen osim zbog krmeljanja i zbog crvenila na gornjem i donjem kapku koje se pojavilo pre 4 dana. Doktorka je preporucila eritromicin kapi.”Servis” nosa i oka fizioloskim rastvorom kao i masaza suznog kanala se sprovodi od rodjenja. Pitam se da li bi ovaj antibiotik pomogao ili je sve uzaludno dok se ne otvori suzni kanal?
  Unapred zahvalna!!!

  Odgovori na komentar
 87. Postovani,
  Ima sina od nepuna 7 meseca, od rodjenja mu je zapusen nos.
  Imao je problem sa suznim kanalom ali smo to resili masazom brzo ali sada sa vremena na vreme opet pocne da mu suzi.
  Ali to sad nije bitno tolko. Pre 2meseca imao je streptococcus i to smo izlecili. Danas nam stigli rezultati brisa:
  Nazofaringsa…Moraxella catarrhalis u 2/3 kulture.
  Sinusa…Moraxella catarrhalis u cistoj kulturi.
  Doktorka nam prepisala sirup na 12h da pije Klacid
  Neke kapi koje se sastoje od neka 7 sastojka, pravila apotekarka.
  On mnogo tesko dise, sve mu svrce, mnogo kaslje, sekret iz nosa ne mogu da izvadim jer mi se zacenjuje pa nemoze da dodje do vazduha. Kad dise cuje mu se sekret kako smrkce. Kada pije vodu iz flasice jedva dolazi do vazduha, a kad sisa nesmeta mu tolko nos. Samo da napomenem da je ovo privatna doktorka i privatno smo radili bris.
  Tri dana pre ovog nam je stigao bris njegov izabrani doktor nam pisao uput da radimo i tamo su stigli rezultati da nije izolovana nikakva bakterija i njega doktor izabrani leci samo sa fizioloskim ili marisolom i uporno mu nije nista. Od muke i brige za detetom sam morala otici privatno,jer ko zna sta bi sa njim bilo.

  Odgovori na komentar
 88. Moj sin koji ima 6,5 godina zadnje dve godine od septembra do aprila ima problem sa stalnim zrelim sekretom u nosu. Radili smo briseve vise puta i uglavnom ima streptokoku(koju vise ne lecimo), a sada mi je u rezultatu pisalo i hemofilus influence veci br. I antibiogram dat. Uglavnom mu ne dam antibiotik, ali me brine ta nova bakterija koja je u veecm broju i za koju sam citala da moze da izazove meningitis. Sta mislite o tome? Treba li da mu se ukljuci antibiotik. Naomenucu da zivim u mestu gde se antibiotici daju cim se dete pojavi na vratima doma zdravlja. Kad dosjes kod dr on podrazumeva da ce ti pomoci tako sto odmah ukljuci antibiotik. Kako cenim jako vase misljwnjw zanima me sta mislite da li po vama treba tu bakteriju leciti i na koji nacin. Sekret u nosu je gust i zut. Pozdrav

  Odgovori na komentar
  • Bris nosa NE treba raditi! To je besmisleno jer se bakterije u nosu NE lece antibiotskim sirupima.

   Pomenute bakterije se razmnožavaju ZBOG sekreta koji se ne prazni iz nosa, a NISU uzrok nakupljanja sekreta.

   Uzrok dugotrajnog zapusenog nosa treba potražiti, a to je zadatak Vašeg pedijatra uz eventualnu pomoć ORL specijaliste.

   Odgovori na komentar
 89. Poštovani doktore,
  kod bebice stare 2 mj. curi gusti žućkasti sekret iz nosa ali samo pred jutro i ujutro, kad to očistim fiziološkom i izvučem van, nos djeluje začepljen i povremeno grglja ali ništa ne curi van i prohodan je. Tokom dana nakapam još par puta fiziološku i posisam, ništa ne ide van ili bude prozirno-bijelkasto. Ništa ne curi van i sve je uredu dok je na povišenom ili uspravljena, no kad zaspi, nakon kojih pola sata nos se začepi, dignem ju, prodiše normalno.
  Bebica uredno jede, igra se….
  Tegobe su prisutne kojih mjesec dana osim što zadnja 3 dana curi to gusto žućkasto-zelenkasto ujutro.
  Je li potrebno kakvo djelovanje osim čišćenja nosa?

  Odgovori na komentar
 90. Postovani, da li je moguce da je detetu zapusen nos ISKLJUCIVO od bakterije staph. Aurealis? Nema vidljivih znakova prehlade i alergije. Operisala je treci krajnik pre godinu dana.

  Odgovori na komentar
 91. Doktore, pazljivo sam procitala sve vase odgovore. Jasno mi je da kod bakterija u nosu nepomazu oralni antibiotci, a da antibiotske kapi i masti samo privremeno rese problem. Moje pitanje je mozemo li se uopste resiti tih bakterija?

  Odgovori na komentar
 92. Postovani, djecaku od 4 god u nosu sam primjetila izrasline, crvene, u obadvije nozdrve po tri u svakoj ( razlicite velicine) . Nosic curi, bijeli sekret, pedijatar je rekao da je to od infekcija, posljedica upale grla, dobio je sirup cefaleksin za grlo i mast za nos chloramphenicol. po njemu za 5 dana je trebalo proci, sad je 10. dan i nista ne prolazi, kome da se obratim

  Odgovori na komentar
 93. Postovani,
  Dete od 5.godina u poslednje vreme stalno cacka nos i to traje vec par meseci, obicno nikakve druge simptome nije imao, u smislu slinavljena nosa kaslja. Trenutno je malo slinav i kasljuca. U momentu kada smo mu radili bris (pre skoro mesec dana) on je bio generalno zdrav. Odvela sam ga jer mi se smucilo konstantno cackanje nosa i vec sam se zabrinula da mu to ne predje u tik ili neku glupu naviku, pa sam htela da bude 100% sigurna da nije neka bakterija ili sta vec… U uzorku je izolovana bakterija haemophillus spp. 50%. Da li je potrebna terapija ili je to nesto sto je standardno za decu tog uzrasta? Dete ide normalno u vrtic sve vreme. Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
 94. Postovani pazljivo sam procitala sve komentare i sama sam u dilemi.
  Devojcica stara 2 god 7 mes ne ide u vrtic zdravo se hrani odlicna krvna slika samo veliki problem sa bakterijama u nosu. Pre tri meseca hemofilijus influence veliki broj strfilokokus aureus mali broj upala grla pila sinacilin on nije pomogao pa cefzil i marocen kapi u nos i izlecila se bila zdrava brisevi sterilni.
  Sada temperatura 3 dana odmah je vodili na briseve i krvnu sliku urin sterilan krvna slika tog dana LE 13,6 NEUTROFILI 61 LINFOCITI 23 MONOCITI 12 CPR 11 nakon tri dana stigao rezultat bisa strafilokokus aureus veliki broj u nosu grlo nista a krvna slika LE 10.1 NEUTROFILI 62 LINFOCITI 22 MONOCITI 14 A CRP CAK 43,6 vodili je u hitnu grubi kako kazu mislim neuroloski nalaz uredan nista ne vide osim blago upaljenog grla ona tri dana temperaturu normalno se ponasa kada skinemo temperaturu malo kenkavi nista strasno i po antidijagramu dali amosiklav i hloranfenikol u nos dok pedijatrica u domu zdravlja misli da ne treba antibiotik da je virus a ja ne znam da li smem da je ostavim bez antibiotika.molim za pomoc
  i nije mi nikako jasno ispiremo nos da li je u pitanju imunitet posto nismo posumnjali na alergije i da li ona dobija ove upale uravo zbog imuniteta ili je mozda od proslog puta nesto ostalo u nosu pa se sada aktiviralo. izvinjavam se sto sam bila preopsirna hvala unapred

  Odgovori na komentar
  • Naprosto je nemoguće komentarisati stanje deteta i nalaze bez pregleda i praćenja.

   Opisane bakterije u nosu skoro sigurno NISU uzrok opisanih problema, a pravi razlog ipak mora da utvrdi pedijatar koji prati i leči Vaše dete.

   Odgovori na komentar
  • Tu se mora obaviti ORL pregled kod iskusnog ORL specijaliste koji se bavi decom. Ako to bude OK, najcešći uzrok je serijska – produžena virusna infekcija ili alergija.

   Odgovori na komentar
 95. Postovani,

   

  procitala sam veliki broj vasih odgovora, ne sve, pa se izvinjavam se ako se pitanje ponavlja.

  Djevojcica od 27 mj, koja ide u vrtic, je unazad pola godine imala ceste respiratne infekcije, a svaka je ukljucivala i upaljeno uho. Nasa pedijatrica je stvarno ok, ne propisuje antibiotike olako. Neke, manje upale tretirali smo lokalno antibiotskim kapima, a zadnji put sirupom Amoksiklav. Poslije toga smo uradili bris grla i nosa, jer je po zavrsetku terapije sekreta bilo i dalje (da kazem negdje u dubini, nije curio).

  Bris grla je ok, a bris nosa je pokazao Streptococus pneumoniae, osjetljiv na Chloramphenicol, sto nam je onda dr i propisala.

  Moje pitanje je – da li je u smislu sprecavanja sirenja bakterijske kulture na usi (koje su vec imale nekoliko manjih ili vecih uzastopnih upala) opravdano tretiranje nosa antibiotikom?

  Odgovori na komentar
 96. 2 godine i 8 meseci koja vakcina vise odgovara prevenar sinflorix ili pneumo 23.
  gde se moze primiti u beogradu i da li ima smisla da se daje preventivno da li postoje znacajne nuspojave

  Odgovori na komentar
  • Prevenar 13 je najbolji izbor, a ako se ne može nađi – Synflorix je dobra alternativa.

   Značajnih neželjnih pojava nema, a može se kupiti u bolji apotekama pa dati u DZ ili u nekoj od provatnih polilkinika.

   Odgovori na komentar
 97. Cao imam bebu cetiri meseca,pre mesec dana imao je urinalnu infekciju pa po izlasku iz bolnice dobije brohitis pa smo se lecici deset dana I od toga,ali noc mu I dalje curi radili smo bris nosa I nadkena je eserihija lecila sam ga lokalnom terapijom I kada smo ponovili bris nema eserihije nego sada ima streptococcus pneumoniae znatan broj sta sad da radimo dali ima potrebe za atibijotikom beba samo sto curka n o s I mLo kasljuca ovako je sve ok.Hvala u napred

  Odgovori na komentar
 98. moja cerka ima izuzetno suv kasalj.Nema nista na plucima li kaslje nenormalno,koristili smo fizioloski rastvor , stanicid,hloramfenikol, mast od jazavca . Sve smo joj to stavljali u nos nikako da joj se smiri kasalj.Koristimo panklav antibiotik takodje levopront sirup i nista takodej je ustanovljena stafilokoka pa me interesuje dali ima jos nesto jer je ludnica ood kaslja vec pet dana ne spavamo?

  Odgovori na komentar
  • Bez prrgleda je emoguće je tačno utvrditi uzrok kašlja, ali jedno je jasno – pomenuta bakterija u nosu NIJE uzrok kašlja!

   Najveća je šansa da se radi o virusnoj infekciji, a tu dete naprosto mora damo da se izbori.

   Odgovori na komentar
 99. Poštovani imam bebu od jedanaest meseci. Već sa mesec dana počelo je povremeno da se čuje krcanje u nosu i to se povremeno čuje sve do danas Pedijatar nam je rekao da je to krcanje povezano sa trećim krajnikom ali nas nije slao kod orl specijalitet.Beba je sa devet primila Prevenar 13, sad bi trebala da primi revakcinu ali već tri nedelje imamo problem sa nosićem, počelo sa kijavicom okarakterisano kao virus bez temperature.Ali nikako da prodje,čuje se kao krcanje i malo zapusen nosic, čistimo više puta u toku dana fiziološkim i pumpicom. Sad smo.dobili upuy za bris nosa.Molim Vas za mišljenje. Šta u slučaju pozitivnog brisa i smeta.li da sr odloži revakcinu?Hvala

  Odgovori na komentar
  • Bris nosa je BESMISLENO raditi posto se bakterije u nosu (čak iako se nađu) NE leče antibioticima i NISU uzrok zapušenja (već su POSLEDICA) neprohodnog nosića!

   Ovo NIJE razlog za odlaganje vakcine, a svakako treba zakazati pregled kod ORL specijaliste koji se bavi bebama i malom decom.

   Odgovori na komentar
 100. Postovani,
  moj sin od 4,5 godine vec tri puta je imao u grlu (novembar, januar, februar) Streptococcus pyogenes Ag.. kazu da nema vakcine koju bismo mu mogli dati da ga zastitimo.. Ubrzo posle poslednje infekcije, imao je anginu..antibiotike je pio bukvalno svakih 15 dana! Sve ga je to dosta iscrpelo i hgb mu je 113 pa trenutno pije Feroglobin! Dete je dve godine islo u vrtic normalno, a sada ne mozemo da sastavimo nedelju dana! Trenutno ga je i neki virus zakacio i temp. od pet dana.. kasalj i sekret ali prodjosmo bez antibiotika.. Imate li neki savet jer nas dr govori kako je sve samo zbog trenutno loseg imuniteta, bili smo i u Pasterovoj kod orl koji je rekao da su mu krajnici ok! Sad kazu da je mozda alergijski pa da pije Aerius, a onda fluimucil da izbacuje sekret???.. vise smo totalno zbunjeni i ne znamo kome bismo mogli da se obratimo da krenemo pravim putem jer detetu svakako nije dobro! Hvala unapred!

  Odgovori na komentar
  • Jedno je jasno – ANTIBIOTICI se NE daju kod virusnih infekcija!

   Kad su deca ovako cesto bolesna, ima smisla da se privremeno (6 do 8 nedelja) povuku iz vrtića.

   Pored standardnih mera za zdrav imunitet (zdrava hrana, redovan san i rekreativna fizička aktivnost), kod dece sa čestim resp. virusnim infekcijama, ima smisla da se krene sa probiotikom za jačanje imuniteta, a ProbioKid Immuno je odličan izbor.

   Odgovori na komentar
 101. Postovani
  Imam problem sa sinom koji ima devet meseci.Od januara imamo u nosu nadjenu streptokoku pneumoniu i ne mozemo nikako da je se resimo.Kod malog ima komlikacija kao sto su:nosic je prepun zelenog sekreta,teze dise,slabo spava jer mu nosic smeta i napadi kaslja i sve to je iako mu ja redovno cistim nosic-sigurno 6-7 puta dnevno.Stalno je pod lokalnom terapijom hlorofenikolom ali nista ne pomaze.Par puta se spustilo na grlo i imao je temperaturu pa je dva puta zbog toga pio antibiotike.Timpogram nam je mesecima los-bas zbog tog sekreta.Napominjem da je mali sklon bronhialitisu i da smo ga bas cesto imali i da smo zbog toga lezali u bolnici.Jako brzo mu se spusti na pluca i pored redovnog ciscenja.Dok koristi lokalnu terapiju (kao sto rekoh stalno hlorofenikol-sada mu je doktor dao marocen kapi)situacija je podnosljiva ali cim se prestane sutra dan sve krece ponovo.Planiramo vakcinaciju ali nike nam ni to zagarantovano da ce je izleciti zar ne?Recite nam molim vas sta da radimo jer se dete namuci.Cak ne mozemo nigde ni da ga vodimo kako ne bi preneo i drugoj deci bakteriju.
  Unapred hvala
  Ksenija

  Odgovori na komentar
  • Bakterija u kosu se NE LEČI antibioticima već odrzavanjem nosa prohodnim, dakle redovnim ispiranjem fizioloskim rastvorom!

   Obavezno treba vakcijisati bebu pneumokoknom vakcinom – Prevenar 13 ili Synflorix.

   Odgovori na komentar
 102. Poštovani,
  Imam sina od skoro napunjenih sedam godina.Još smo u predškolskoj ustanovi.
  Tegobe sa bakterijom u nosu su krenule odmah u septembru.Streptococa pneumonia.Doktorka Orl,koja je i alergolog nam stalno prepisuje antibiotike..što u nos ..što oralno a bakterija se stalno vraća..Nos mu je uvek pun sadržaja koji je zelenkaste boje..Smeta mu i stalno nešto”duvka”
  Ona kaže da može biti i alergijski..iako su probe negativne.Planira ga za operaciju trećeg krajnika..Iskreno..izludeh od silnih antibiotika i briseva..Molim vas za pomoćni mišljenje..Hvala

  Odgovori na komentar
  • ESMISLENO je davati amtibiotike!!!

   Da se reši uvećani 3. krajnik – to je najvažnije, bez toga će nos stalno biti zapušen, a to pogoduje bakterijama.

   Odgovori na komentar
 103. Postovani,dete od 5 godina ,dva meseca ne ide u vrtic sprema se za operaciju sva tri krajnika na IMD.Konstantno u nalazima briseva ima u nosu Stafilokoku100% a u grlu Streptokoku od 50% do 100%. Primao je Palitreks pa pauza,pa se ponove brisevi i opet isto.Zatim Eritromicin kapi i posle njega opet ima bakterije. Sada nas ne primaju na operaciju jer traze da nalaz bude sterilan i prepisali su mu sad Panklav. Dva meseca izolacije nista ne pomaze a i mi ukucani smo svi radili briseve i niko od nas nema bakterije. Kako izleciti dete da bi moglo najzad da operise krajnike,kada antibiotici ne pomazu a nece nas primiti u operacionu salu dok ne bude sterilan nalaz.

  Unapred zahvalana

  Odgovori na komentar
  • Jedini.način.je da se 7 do 10.dana PRE operacije da antibiotik koji će samo PRIVEMENO suzbiti bakterije, pa da se dete operiše!

   Trajno resenje je ISKLJUČIVO odstranjivanje problematičnih krajnika – oni su uzrok problema.

   Odgovori na komentar
 104. Poštovani, molim Vas savjet. Sin mi ima 5 i pol godina, i prije tjedan dana se žalio na bol u uhu, otorinolaringolog nam je savjetovao ispiranje nosa jer je začepljen. imao je temperaturu do 38, sa nešto
  nakon 3 dana ispiranja bilo mu je bolje, nije se žalio na bol, nije imao temperaturu. išli smo vadidi krv krvan slika bila je uredna samo CRP 30. pedijatrica nas je poslal na vađenje brisa. grlo negativan nalaz nađen streptokok u nosu, ali onaj streptokok bm..ne znam točno kako se zove. pedijatrica nam je dala antibiotik, ali meni se čini čudnim djetetu davati antibiotik kad sad neja temperaturu, ide van, jede… Može li biti kakvih posljedica od te bakterije streptokok u nosu ako se ne liječi.

  Odgovori na komentar
   • Zahvaljujem puno, danas sam bila ponovno kod pedijatrice, navodno da su čak pogriješili i u vrsti streptokoka, bris je pokazao da se radi o pneumonii u nosu. Zahvaljujem jer sam već prije dva dana dobila antibiotksi sirup od pedijatrice, ali ga nisam davala jer je dijete dobro. Poštovanje, hvala na brzom odgovoru.

    Odgovori na komentar
 105. Moje dijete 2 godine i 4 mjeseca, ima zapusenu jednu nozdrvu bez sluzi, nema nikakvog iscjedka ali ima krastice u nosu koje izgledaju zagnojene, moj muz upravo lijeci Staphylococcus aureus koji mu se pojavio na kozi, dijete je imalo slican osip na ruci ali smo izlijecili gentamicinom i oralnim antibiotikom prepisnim od strane dermatologa. sada nas brine nosic, sta uraditi? hvala unaprijed.

  Odgovori na komentar
 106. Poštovani,potreban mi je vaš savet. Imam dečaka od 2 godine i 3 meseca, već dve nedelje noću hrce i bori se za vazduh kao da mu je nos zapusen a nije,drugih simptoma nema.vodili smo ga kod pedijatra,dobio je tantum verde i uput za bris.posto mu nije bilo bolje odveli smo ga kod orl i dijagnoza je:st. post adenoiditis et tonsillitis ac.nakon toga su nam stigli rezultati brisa: bris guse je dobar a u nosu je izolovana staphylococcus aureus. Pedijatru smo pokazali izveštaj orl i rezultate brisa,dobio je amoksiklav 2x. Da li je u ovoj situaciji antibiotik potreban?

  Odgovori na komentar
  • Bakterije u nosu se NE leče antibiotskim.sirupima!

   Upala krajnika, kad je bakterijska DA, a bakterije u nosu NE.

   Treba otkloniti uzrok zapušenog nosa i redovnonga ispirati – to je put da se bakterije “oteraju”.

   Odgovori na komentar
 107. Postovani doktore.
  Moja beba ima 9 mjeseci. Polovinom avgusta i polovinom septembra dva puta je imala temperatutu, curenje nosica i nadrazajni kasalj (to u avg je inace bila prva temperatura, sa sedam i po mjeseci) Oba puta je pila antibiotike jer je grlo bilo malo crveno a bebici je dijagnostifikovan ASD sa ASA. Ima rupicu od 4,4 mm. 7-8 dana nakon ispijanja antibiotika Cefaklora uradili smo briseve grla i nosica, onako na svoju ruku, preventivno. U nosicu je izolovana bakterija hemofilus influens.
  Bebica je primila HIB 1 07.04., HIB 2 23.06. Trecu vakcinu nije primila jer su je zakacile te viroze, prehlade ili sta vec.
  Ona je sad dobrog opsteg stanja osim sto nekad malo kihne i nakaslje se.
  Molim Vas da mi objasnite ovo stanje i sta dalje raditi. Jako sam zabrinuta zbog te bakterije i rupice koju ona ima.
  Beba jos uvijek doji i ima dva nemlijecna obroka.
  Hvala Vam unaprijed. Veliki pozdrav

  Odgovori na komentar
  • Ova bakterija u nosu se NE LEČI antibioticima, kada dete NEMA visoku temperaturu, a ponaša se uobičajeno i lepo jede i raspoložena je.

   Teški oblici infekcije ovom bakterijom se preveniraju HiB vakcinom, koja je u sastavu Pentaxima koji je Vaše dete dobilo u tri doze. Zato mislim da nema mesta za brigu, već samo da se nos redovno i uporno čisti.

   Odgovori na komentar
   • Doktore, oprostite na smetnji. Beba nije dobila pentaksin vec di te pe er ( stare vakcine). Dobila je dvije doze. Trecu nije. Da li to moze da predstavlja problem?
    Da li dijete moze nastaviti da dobija nove petovalentne vakcine iako je do 7 mjeseca primala stare?
    Molim za odgovor.

    Odgovori na komentar
 108. Pedijatar nam je savetovao obrezivanje penisa, sin ima 6 meseci. Kao priprema za zahvat, radili smo nalaze krvi i briseve nosa i grla. Krv i grlo uredni, u nosu izolovana stafilokoka aureus. Bebac super napreduje, jos uvek samo doji, fino spava, veseo, a nosic mu redovno cistimo (sterimar i pumpica).Propisane kapi Gentokulin, s tim da nije otkazan zahvat. Citajuci vase preporuke, i gentokulin je visak, ali me zanima da li je potrebno ipak ovu terapiju sprovesti jer idemo na taj zahvat. Anestezija ce biti samo lokalna. Pedijatar je takodjer napomenu da je gentokulin ‘blag’ antibiotik. Hvala na misljenju.

  Odgovori na komentar
 109. Postovani, moja beba ima 4 meseca . Imala je 4 dana temperaturu koja je išla od 37.3 do 38.2. Ima gust sekret u nosu i kaslje. Urađen je brisanje nosa i pronađena je bakterija heamophilus 100%. Beba nije primila vakcinu HIB. ŠTa ciniti. Da li davati bebi antibiotik. Unapred hvala. Pozz

  Odgovori na komentar
 110. Postovani doktore, bebi od 7 mj u nosu izolovana streptokoka aureus. Pedijatrica odgodila vakcinu, pentraxim, ali nije propisala antibiotik, vec da redovno vrsimo toaletu nosa. Bebi smo prvi put radili bris sa nepunih 6 mj, ista bakterija, tada je bila prva odgoda vakcine, predlozena takodjer samo toaleta nosa, sto smo i uradili. Ne znam do kada mozemo ovako da odgadjamo vakcinu, da li ste i vi misljenja da prisustvo ove bakterije razlog da se odgodi vakcina. Bris nosa oba puta uredan, opste stanje bebe odlicno. Hvala na odgovoru.

  Odgovori na komentar
  • Samo da se nosiv redovno čisti – BEZ antibiotika, uz kontrolu kod Vašeg pedijatra koji je ovo odlično procenio, pa.će znati kada je pravo vreme za revakcinu.

   Odgovori na komentar
 111. Postovani, danas mi je kcerka 4 god bila na kontrolnom pregledu ORL. Sve je u redu, a za RNS pise da ima sekreta. Zapravo smo na kontrole kod ORL krenuli zbog toga sto je logopedica savjetovala da se uradi ORL pregled, to je bilo prije vise od godinu dana. Timpanogram smo uradili i tip A je obostrano. Na prethodnim pregledima znalo je biti da su tonzile razrovane, ili.hipertroficne, uvecane, za nos vecinom prohodan, a ponekad da je sluznica otecena. Dg je bila eadem. Dosad smo koristili kapi merlays o,o5, quixx soft vecinom, chloramfenicol hidrocortyson kapi, i sad smo dobili gentamicin mast. Ono sto ja nikako ne razumijem je ako se gentamicin mast koristi za bakterijske infekcije zasto je mora dijete koristit ako joj samo malo curi nos. Napominjem, dijete je prilicno zdravo, ne sjecam se kad smo koristili sirup za kasalj ili slicno, dakle nema nikakvih tegoba. Bris nosa nismo nikako radili, znaci ne curi joj stalno nos uopce. Nekad imam osjecaj da se olako propisuje svasta nesto, bez nekog posebnog objasnjenja. I mislim da dosta toga nije potrebno, osim naravno ciscenja nosa. Zanima me sto vi kazete na to.

  Odgovori na komentar
 112. Poštovani, danas je dečaku 14 god. izolovan pneumokok u nosu i grlu (veliki broj). Posljednja tri meseca kašlje u jutarnjim časovima, uglavnom suvo. Godinama diše kroz usta, nos koristi samo dok razmišlja o disanju. Noću hrče. ORL lekar ne vidi razlog za odklanjanje trećeg krajnika. Rezultati krvi od pre mesec dana %NEUT 43.3; %LYMPH 42.0; %MONO 6.8; %EOS 4.0; %BASO 0.3; %LUC 3.6. Da li je potrebna primena antibiotika? I na šta ukazuje ova krvna slika?

  Odgovori na komentar
  • Krvna slika se ne može komentarisati bez uvida u sve parametre, ali svakako nema značaja za sadašnju situaciju.

   Dete treba da pregleda pedijatar, pa da se vidi da li treba započeti antibiotsku terapiju.

   Odgovori na komentar
 113. Postovani, dete 18 meseci od rodjenja ima problem sa zapusenim nosicem,a nije u pitanju sekret. I Kad spava hrce. Vecinom dise na usta. Pre 5 meseci smo bili kod ORL specijaliste i nista nam nije rekao u vezi toga. Mada leti se i nije toliko culo dok nije dosla jesen. Sta bi moglo da bude i gde da se obratimo dalje? Da napomenem da je detetov otac imao probleme sa krajnicima cak je dolazilo i do gusenja i da su mu krajnici odstranjeni… Pozdrav

  Odgovori na komentar
 114. Pocituvani, na novorodence veke staro 17 dena mu e najdena bakterija vo ocinjata moraxella. Ima samo zolt lepliv sekret koj go izmivam so fizioloski rastvor. Dali e neophoden antibiotik vo kapki za oci ili da prodolzam.so higiena.so ogled deka solznite kanali ne se uste otvoreni. Vi blagodaram

  Odgovori na komentar
  • Prvi korak je ispiranje očiju 3% bornom kiselinom – na svaka 3 do 4 sata

   Ako za 3 do 4 dana ne bude bolje, lekar treba da prepiše antibiotske kapi za oči.

   Odgovori na komentar
 115. Moja cura ima 2 godine i 6 meseci.Mesec dana joj je curio nos i kasljala,sline bezbojne,kasalj suv ili iskasljava naizmenicno.Dete sve slabijeg apetita,inace vesela.Posle vise od mesec dana pulmolog je cuo spazam na plucima terapija inhalacija pulmikortom 2 puta dnevno.Bris nosa pneumokok,grlo cisto.Posle par dana javlja se visoka t 39.Drugi pedijatar je ustanovio zapaljenje pluca.Terapija pancef 6ml jednom dnevno i ide inhalacija.Temperatura se normalizuje posle 3 dana.7 dana od pocetka th javlja se t do 38.Dete je prestalo skroz da jede.Molim,pretim,vicem,placem,mazim nece da jede !!!Gricne malo i nista.Sta da radim?Pomagajte!I dalje kaslje i slini.

  Odgovori na komentar
 116. Poštovani.
  Dete 2 godine i 3 meseca celu nedelju visoku temperaturu, bili kod dr receno da ne treba nikakva terapija,da je virusno… Problem je sto evo 6 noci ne moze da dise, kako legne tako krene da hrče, apnea… Buđenje svakih 3minuta. Kada je u uspravnom položaju nema tih problema. Redovno čistim nos, stavljam kapi za otpusavanje, ali nista ne vredi. Danas sam mu izvukla iz nosa gust, lepljiv, tvrd, sukrvičast sekret… To kao da je doslo iz neke dubine, iz sinusa.
  Sta da radim? Da idemo kod dr zbog toga ili ce samo prestati?
  Hvala
  Jelena

  Odgovori na komentar
  • Bilo bi dobro da se dete inhalira fiziološkim rastvorom – moglo bi da pomogne da se taj gusti sekret “razvodni” i lakše eliminiše.

   Svakako se MORA ovlažiti vazduh u sobi u kojoj beba spava.

   Odgovori na komentar
 117. Postovani,beba od 6 meseci,od juce ima zuckasti sekret iz nosa,cistimo joj fizioloskim,ona je vesela jede lepo samo malo losije spava jer se cuje sekret. 5og januara je primila vakcinu synoflorix,jer je vec dva puta bila u bolnici zbog bronhiolitisa,jednom sa mesec dana i drugi put sa 4 meseca,razlog tada kao i sada je starija cerkica koja ne ide u vrtic,ali negde zakaci virus koji krece sa zapusenim nosom i providnim sekretom povremeno,da li ima razloga za brigu,i za koliko bi ovaj sekret trebao da prodje ako se nastavi da samo on bude problem?
  Unapred zahvalna

  Odgovori na komentar
 118. Postovani,moje dete od tri god. u nosu ima streptookokus pneumoniju,imala je temp. pracenu kasljanjem i curenjem bistrog sekreta iz nosa,danas su stigli rezul.brisa pa cemo sutra kod pedijatra,ali bih volela da cujem vase misljenje?Unapred zahvalna!

  Odgovori na komentar
  • Ova bakterija NIJE uzrok sekreta iz nosa, već se namnožila u nosu upravo zbog sekreta!

   Najvaznije je da se nos redovno ispira, a ako dete nije vakcinisano protiv pneuumokoka – OBAVEZNO da se vakciniše. Prevenar 13 ili Synflorix – odlične vakcine.

   Odgovori na komentar
 119. Poštovani,
  mojoj ćerkici od tri godine je izolovan Klebsiella Enterobakterija. Bris smo radili posto uvek ima nesto, uglavnom je to Stretokoka pneumonia. Svaki put je imala visoku temperaturu, zapusen nos, sekret. Ono sto mene interesuje, koliko je opasna ova bakterija, pošto sam malo našla informacija o njoj, a pretežno se spominje kod urinarnih infekcija. Unapred hvala!

  Odgovori na komentar
 120. Marija Kopanja 14.02.2017 u 09:55

  Postovanje. Devojcica, 5 godina, ide u vrtic, proteklih godinu dana skoro svaki mesec ima bakteriju u nosu (smenjuju se moraxela, streptokoka, hemofilus). Pocinje suvim kasljem i svetlo zelenim sekretom iz nosa, kroz dva-tri dana pocinje produktivni kasalj, gnojni zeleno-zuti sekret iz nosa i temeratura preko 38° Pedijatar propise kapi za nos po uradjenom antibiogramu i sirup za iskasljavanje, jer uglavnom KKS bude uredna pa ne daje antibiotik u sirupu. Ponekad budu ukljucene i inhalacije, u zavisnosti od procene pedijatra. Nakon terapije sve bude u redu najvise mesec dana i opet se sve isto ponavlja. Bila na ORL pregledu, problema sa krajnicima nema. Koji je uzrok tako cestih pojava bakterija u nosu? Da li ici po jos jedno misljenje ORL specijaliste?
  Unapred hvala na odgovoru.

  Odgovori na komentar
  • Najvažnije je da se nos REDOVNO i uporno čisti fiziološkim rastvorom, a NE da se daju antibiotici! Nabavite MARISSIMO sprej, i budite uporni i strpljivi.

   Odgovori na komentar

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.