Šta raditi sa bakterijama u nosu?

Da li žuto-zeleni sekret iz nosa zahteva antibiotsku terapiju? Bistar sekret – nije potrebna terapija! To je ispravan stav. Žućkast – potreban je antibiotik. To je ZABLUDA!

Kada dete nema drugih tegoba osim curenja iz nosa, žućkasto-zeleni sekret nije razlog za antibiotsku terapiju. Ima virusa koji utiču na stvaranje žućkasto-zelenog sekreta, ali i saprofitne bakterije (one što u nosu normalno žive) mogu da zamute sekret koji je bio bistar.

Brojne su dileme koje muče mame i tate kada su u pitanju njihovi mališani.

Moramo reći da većina dilema ne bi trebalo da to budu. Naime, za mnoge od tih “dilema”  postoje odlično definisani medicinski stavovi (medicinska doktrina). Nažalost, ti stavovi teško dopiru do roditelja, a ponekad i do lekara.

Počinjemo sa jednim, veoma čestim pitanjem koje postavljaju roditelji.

ŠTA RADITI SA BAKTERIJAMA U NOSU?

Kod predškolskog deteta se s vremena na vreme izoluju bakterije u nosu. Prvo je to bila Stafilokoka (Staph. aureus), a posle meseca dana Moraxella catharalis. Dete često ima zapušen nos, slinavi… ali je bez temperature, veselo je i odličnog apetita.

Da li je potrebno lečiti dete od ovih bakterija?

Evo dileme koja to zaista ne bi smela da bude. Bakterije u nosu, kod inače zdrave dece, NISU bauk. Naprotiv. Neverovatno je kako iz godine u godinu ovo pitanje ne prestaje da se ponavlja. Pođimo redom…

Da li nos može da bude dom za bakterije?

On to stvarno i jeste!

U nosu žive bakterije kojima je tamo mesto. Stručno se nazivaju saprofiti, a u brisu se vide kao fiziološka flora. Što se tiče navedenih vrsta bakterija (u postavljenom pitanju) – radi se o bezazlenim bakterijama koje “stanuju” u nosu i ne prave deci ama baš nikakve probleme. Pošto te bakterije nisu naša tema, nećemo mnogo o tome.

Kako opasne bakterije stižu u nos?

Kao istureni deo tela, nos je na udaru svega što se oko deteta nalazi. Da ne pominjemo kako je nos uvek zanimljiva destinacija za dečje prstiće, a oni su često prljavi. Uostalom, nos ponekad iznutra svrbucka (svrab nije “privilegija” samo dece koja su alergična na polen), pa je spas u češanju. Zato je jasno da bakterije iz detetove okoline preko ruku veoma lako dospevaju u nos.

Otkud različite bakterije istovremeno kod istog deteta?

Kada bakterije spolja stignu u nos, nailaze na povoljnu podlogu, pogotovo ako je dete već slinavo. Sluz koja curka iz nosa je odlična podloga za razmnožavanje bakterija, pa je bris nosa često pozitivan. Još ako dete ide u vrtić, spektar “razmenjenih” bakterija je širok, pa nije retkost da se kod jednog deteta nađu različite bakterije!

Pin It


Komentari

  1. Jelena. R.A. 05.04.2017 u 22:15

    Poštovani,moj sin ima 8 ipo godina,pre tačno nedelju dana u toku noci,dibio je jako visoku temperaturu,glavobolju i bol u grlu. Odlazimo pedijatru,zahteva krvnu sliku i CRP. Sobzirom da je grlo bili upaljeno,krvna slika je bila u granicama. Zahteva bris nosa i grla da se uzme pre prepisivanja terapije. Odradili smo,i nakon toga dok nestignu rezultati briseva,doktorka mu prepisuje inekcije Penicilin 5dana. Na dan zadnje inekcije uzimamo rezultate , odnosimo i odlazimo na kontrolu. Nadjena je Stafilokoka aerius u velikom broju u nosu,a u grlu je sve uredu. Doktorka na to predlaze da primi 5 gentamicina inekcije. Pokazalo se da je Rezistentan na Penicilin. Na kraju odustaje od gentamicina sa razlogom da nadtavimo narednih 7 dana sa Baktrimom,Hlirofenikolom i Marisolom,i za 10 dana da se ponove rezultati. Dete se super oseca,sve se stabilizovalo,medjutim posle prvog davanja Baktrima,dete oseca bol u stomaku,proliv,glavobilju i pospanost. Javila sam da je lose odreagovao na Bactrim koga prvi put pije,na sta doktorka insistira da idem da napise nalog za inekcije gentamicin a da odmah prestanem sa Bactrimom. Sta da radim,sta dalje,sada mu samo ispiram nosic marisolom,i stavljam hlorofenikol mast u nos. Sta raditi molila bih recite mi,izvinjavam se bila sam malo opsirnija,ali objasnila,jel me zanima dali je zaista sada neophodan pored 5 penicilina jos 5 gentamicina? Ili je sasvim dovoljna mast i ispiranje nosa. Molila bih savet,dali gresim sto nisam prihvatila da dobije 5 gentamicina??? Veliki pozdrav i unapred vam HVALA !

    Odgovori na komentar
  2. Poštovani,beba od 6 mjeseci konstantno ima problem sa nosicem,sad smo joj radili bris nosa i ima streptokoku,nasa pedijatrica nam dala eritromicin da stavljamo u nos,ali bebi sad samo voda ide na nos,a inace redovno cistimo nos fizioloskim. Sta sada raditi i koliko puta u toku dana smije nos da se cisti fizioloskim i da li mozemo da joj ostetimo sluznicu nosa? Hvala

    Odgovori na komentar
Strana 21 od 21<<<1718192021

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.