Šta raditi sa bakterijama u nosu?

Da li žuto-zeleni sekret iz nosa zahteva antibiotsku terapiju? Bistar sekret – nije potrebna terapija! To je ispravan stav. Žućkast – potreban je antibiotik. To je ZABLUDA!

Kada dete nema drugih tegoba osim curenja iz nosa, žućkasto-zeleni sekret nije razlog za antibiotsku terapiju. Ima virusa koji utiču na stvaranje žućkasto-zelenog sekreta, ali i saprofitne bakterije (one što u nosu normalno žive) mogu da zamute sekret koji je bio bistar.

Brojne su dileme koje muče mame i tate kada su u pitanju njihovi mališani.

Moramo reći da većina dilema ne bi trebalo da to budu. Naime, za mnoge od tih “dilema”  postoje odlično definisani medicinski stavovi (medicinska doktrina). Nažalost, ti stavovi teško dopiru do roditelja, a ponekad i do lekara.

Počinjemo sa jednim, veoma čestim pitanjem koje postavljaju roditelji.

ŠTA RADITI SA BAKTERIJAMA U NOSU?

Kod predškolskog deteta se s vremena na vreme izoluju bakterije u nosu. Prvo je to bila Stafilokoka (Staph. aureus), a posle meseca dana Moraxella catharalis. Dete često ima zapušen nos, slinavi… ali je bez temperature, veselo je i odličnog apetita.

Da li je potrebno lečiti dete od ovih bakterija?

Evo dileme koja to zaista ne bi smela da bude. Bakterije u nosu, kod inače zdrave dece, NISU bauk. Naprotiv. Neverovatno je kako iz godine u godinu ovo pitanje ne prestaje da se ponavlja. Pođimo redom…

Da li nos može da bude dom za bakterije?

On to stvarno i jeste!

U nosu žive bakterije kojima je tamo mesto. Stručno se nazivaju saprofiti, a u brisu se vide kao fiziološka flora. Što se tiče navedenih vrsta bakterija (u postavljenom pitanju) – radi se o bezazlenim bakterijama koje “stanuju” u nosu i ne prave deci ama baš nikakve probleme. Pošto te bakterije nisu naša tema, nećemo mnogo o tome.

Kako opasne bakterije stižu u nos?

Kao istureni deo tela, nos je na udaru svega što se oko deteta nalazi. Da ne pominjemo kako je nos uvek zanimljiva destinacija za dečje prstiće, a oni su često prljavi. Uostalom, nos ponekad iznutra svrbucka (svrab nije “privilegija” samo dece koja su alergična na polen), pa je spas u češanju. Zato je jasno da bakterije iz detetove okoline preko ruku veoma lako dospevaju u nos.

Otkud različite bakterije istovremeno kod istog deteta?

Kada bakterije spolja stignu u nos, nailaze na povoljnu podlogu, pogotovo ako je dete već slinavo. Sluz koja curka iz nosa je odlična podloga za razmnožavanje bakterija, pa je bris nosa često pozitivan. Još ako dete ide u vrtić, spektar “razmenjenih” bakterija je širok, pa nije retkost da se kod jednog deteta nađu različite bakterije!

Pin It


Komentari

 1. Dete je vakcinisano redovno i pored toga primio je vakcinu Prevenar 13.
  Znaci da prekinemo sa kapima i da cistimo nosic sa Marissimo sprejom.
  Jel,sme da ide u vrtic i ako ima bakteriju?
  Hvala!

  Odgovori na komentar
 2. VUCEMO STAFILOKOKU AUREUS VEC DUZE VREME,ZADNJI PRIS JE POKAZAO STAFILOKOKU AUREUS I U ZAGRADI JE PISALO MRSA+,CITALA SAM DA JE TA BAKTERIJA REZISTENTNA NA VECINU ANTIBIOTIKA,MOJE PITANJE JE SLEDECE CIME LECITI JER DETETU PRAVI PROBLEME U VIDU SLIVANJA U GRLO I KASLJA,BRIS GRLA JE CIST. HVALA UNAPRED

  Odgovori na komentar
  • BESMISLENO je davanje ORALNIH antibitoka.kad dete NEMA znakove infekcije ovom bakterijom (visoka temperatura, loše opste stanje…).

   Mislim da Vaše dete treba da vidi ORL specijalista koji se bavi decom.

   Odgovori na komentar
Strana 22 od 22<<<1819202122

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.