Šta raditi sa bakterijama u nosu?

Da li žuto-zeleni sekret iz nosa zahteva antibiotsku terapiju? Bistar sekret – nije potrebna terapija! To je ispravan stav. Žućkast – potreban je antibiotik. To je ZABLUDA!

Kada dete nema drugih tegoba osim curenja iz nosa, žućkasto-zeleni sekret nije razlog za antibiotsku terapiju. Ima virusa koji utiču na stvaranje žućkasto-zelenog sekreta, ali i saprofitne bakterije (one što u nosu normalno žive) mogu da zamute sekret koji je bio bistar.

Brojne su dileme koje muče mame i tate kada su u pitanju njihovi mališani.

Moramo reći da većina dilema ne bi trebalo da to budu. Naime, za mnoge od tih “dilema”  postoje odlično definisani medicinski stavovi (medicinska doktrina). Nažalost, ti stavovi teško dopiru do roditelja, a ponekad i do lekara.

Počinjemo sa jednim, veoma čestim pitanjem koje postavljaju roditelji.

ŠTA RADITI SA BAKTERIJAMA U NOSU?

Kod predškolskog deteta se s vremena na vreme izoluju bakterije u nosu. Prvo je to bila Stafilokoka (Staph. aureus), a posle meseca dana Moraxella catharalis. Dete često ima zapušen nos, slinavi… ali je bez temperature, veselo je i odličnog apetita.

Da li je potrebno lečiti dete od ovih bakterija?

Evo dileme koja to zaista ne bi smela da bude. Bakterije u nosu, kod inače zdrave dece, NISU bauk. Naprotiv. Neverovatno je kako iz godine u godinu ovo pitanje ne prestaje da se ponavlja. Pođimo redom…

Da li nos može da bude dom za bakterije?

On to stvarno i jeste!

U nosu žive bakterije kojima je tamo mesto. Stručno se nazivaju saprofiti, a u brisu se vide kao fiziološka flora. Što se tiče navedenih vrsta bakterija (u postavljenom pitanju) – radi se o bezazlenim bakterijama koje “stanuju” u nosu i ne prave deci ama baš nikakve probleme. Pošto te bakterije nisu naša tema, nećemo mnogo o tome.

Kako opasne bakterije stižu u nos?

Kao istureni deo tela, nos je na udaru svega što se oko deteta nalazi. Da ne pominjemo kako je nos uvek zanimljiva destinacija za dečje prstiće, a oni su često prljavi. Uostalom, nos ponekad iznutra svrbucka (svrab nije “privilegija” samo dece koja su alergična na polen), pa je spas u češanju. Zato je jasno da bakterije iz detetove okoline preko ruku veoma lako dospevaju u nos.

Otkud različite bakterije istovremeno kod istog deteta?

Kada bakterije spolja stignu u nos, nailaze na povoljnu podlogu, pogotovo ako je dete već slinavo. Sluz koja curka iz nosa je odlična podloga za razmnožavanje bakterija, pa je bris nosa često pozitivan. Još ako dete ide u vrtić, spektar “razmenjenih” bakterija je širok, pa nije retkost da se kod jednog deteta nađu različite bakterije!

Pin It


Komentari

 1. Dete je vakcinisano redovno i pored toga primio je vakcinu Prevenar 13.
  Znaci da prekinemo sa kapima i da cistimo nosic sa Marissimo sprejom.
  Jel,sme da ide u vrtic i ako ima bakteriju?
  Hvala!

  Odgovori na komentar
 2. VUCEMO STAFILOKOKU AUREUS VEC DUZE VREME,ZADNJI PRIS JE POKAZAO STAFILOKOKU AUREUS I U ZAGRADI JE PISALO MRSA+,CITALA SAM DA JE TA BAKTERIJA REZISTENTNA NA VECINU ANTIBIOTIKA,MOJE PITANJE JE SLEDECE CIME LECITI JER DETETU PRAVI PROBLEME U VIDU SLIVANJA U GRLO I KASLJA,BRIS GRLA JE CIST. HVALA UNAPRED

  Odgovori na komentar
  • BESMISLENO je davanje ORALNIH antibitoka.kad dete NEMA znakove infekcije ovom bakterijom (visoka temperatura, loše opste stanje…).

   Mislim da Vaše dete treba da vidi ORL specijalista koji se bavi decom.

   Odgovori na komentar
 3. Poštovani, moje dete ima 11 i po meseci, imao je 3 dana temperaturu do 38,3 koja se lako skidala brufenom za bebe. Već 24 sata nema povišenu temperaturu i nisam davala nikakve lekove. Ima curenje nosa i dalje, fiziomerom čistim i pumpicom izvlacim ali ne može najbolje.Takodje ponekad suvo kasljuca. Pedijatrica je na osnovu pregleda pre 2 dana prepisala Pancef jednom dnevno 4ml i nemicin kapi u nos, ali ja nisam davala nista jer sam htela da sačekamo rezultate brisa jer je krvna slika bila odlična i nije ukazivala bakterijsku infekciju. Ona je sumnjala i na upalu srednjeg uha i nekakvo curenje iz istog u toku dana, to se nije desilo ali njega uvo ne boli, lepo sisa i jede i na pritisak ne plače. Danas je stigao bris nosa i izolovane su klice streptokok pneumonia, bris grla je uredan. Danas je 5 dan i on je dosta bolje, nema temp. bolje spava i raspolozeniji je, da li davati pancef i da li se ova bakterija mora leciti antibioticima. Unapred hvala

  Odgovori na komentar
  • Pošto dete NEMA visoku temperaturu NEMA potrebe za antibiotskim sirupom!

   Da se nosić redovno ispira, a svakako bi trebalo da dete dobije pneumokoknu vakcinu (Prevenar 13 ili Synflorix)

   Odgovori na komentar
   • Hvala na odgovoru. Zanima me još koliko vremena može da potraje curenje nosa, nema više temperaturu ali nos curi već nedelju dana i pomalo kasljuca i imali nekog rešenja za to. Ako nema temperature i dete je veselo, ali slivanje iz nosa smeta, kako se ponašati. Sekret iz nosa izvlacimo pupicom ali ne bas uspešno. Unapred hvala

    Odgovori na komentar
 4. Postovani,
  Dete ima Staphylococcus aureus u nosu, septembra krece prvi razred, pa me interesuje da li sa ovom bakterijom sme da primi revakcinaciju za skolu ili prvo da izlecimo bakteriju, obzirom da nema nikakve simptome ( kasalj, temperatura).

  Odgovori na komentar
 5. Postovani
  Sin 15 mes, zadnjih mesec dana su mu se pojavile sline zatim produktivan kasalj od nazalnog slivanja. Pluca cista.
  Pedijatar koji prati dete a i ja smo vaseg misljenja da je bris nosa besmislen i da se sam za sebe ne leci. Ispiramo fiziomerom i noskom. Mene interesuje koliko dugo se ocekuje i tolerise trajanje ovakvog stanja. Dete nije u kolektivu. Nema temp. Veseo. Muce ga zubi ( cetvorke). Da li se bez obzira na duzinu trajanja slina i kaslja nista ne preduzima dokle god nema promene opsteg stanja?
  Iz iskustva majki u okolini cujem da su imale isti stav pa kad je to potrajalo mesec dana i duze na osnovu antibiograma ( nakon brisa nosa) primenjena je th kapima posle cega se stanje resilo.
  Samo sam htela pitati da lj postoji vremenska tolerancija bez obzira na opste stanje jer je cinjenica da mu to remeti kvalitet sna
  Unapred hvala
  Divni ste
  Pratim vasu stranicu koja mi je odlican reper za mnoge dileme i kao majke i kao koleginice

  Odgovori na komentar
  • Zaista je BESMISLENO raditi bris nosa!

   Da se nos redovno ispira (MARISSIMO BABY sprej je naša preporuka) i da budete strpljivi – može da potraje JOŠ par nedelja.

   Odgovori na komentar
 6. Imam sina koji uskoro puni 3 godine. Cele prosle godine smo ratovali sa bronhitisima i upalama pluca, popio je 17 antb i lezao na odeljenju pulmologije. Siptomi su uvek isli isto, curenje nosa, blagi kasalj, laringitis, slajm, proskripi. Ima nekoliko alergija, a na kraju su posumnjali i na treci krajnik. Doktor ORL ga je pregledao i konstatovao da se treci krajnik uskoro mora izvaditi. On sad opet smrca i kaslje, radili smo briseve, grlo je ok, ali u nosu ima veliki broj bakterije Haemophilus spp. To je vec po ko zna koji put. Do sada je praksa pokazala da dok se ne resimo tih bakterija, on ne prestaje da kaslje. Sta raditi sada u ovoj situaciji? Koristiti neki lokalni antb ili ne?
  Inace vec neko vreme koristi Narivent sprej koji mu je dao dr ORL. Hvala!

  Odgovori na komentar
   • Koristi hlorofenikol mast 2 dana. Prestao je sekret iz nosa i znacajno manje kaslje. Vise ne znamo ni sta je uzrok stalnog porasta broja tih bakterija, ali svakako se moramo strpeti do operacije, odnosno do oktobra verovatno.

    Odgovori na komentar
Strana 22 od 22<<<1819202122

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.