Šta boji stolicu?

Roditelji brzo primete da je sadržaj u peleni njihove bebe vrlo promenljivih karakteristika – ne samo po boji i konzistenciji, nego i po broju stolica.

Foto: Kristafoto/flickr

To u nekim slučajevima može da ih zabrine, ali se dešava da ih više brine poređenje njihovog iskustva sa iskustvom drugih roditelja…

Dr Ivana Veljić, pedijatar

Prve stolice novorođenčeta se sastoje od mekonijuma. U pitanju je gusta, crno-zelena materija koja se nakuplja u crevima fetusa, a obično se oslobađa u prvih 48 sati od rođenja. Otpočinjanjem hranjenja bebe, mekonijum postepeno biva zamenjen prelaznim stolicama zelenkasto-braon boje, a posle četiri-pet dana mlečnim, žuto-braon (zlatnim) stolicama.

Učestalost stolica se značajno razlikuje i varira od sedam-osam dnevno, do jedne stolice u nekoliko dana! Novorođenčad koja se hrani majčinim mlekom, obično u prvoj nedelji ima učestale stolice ređe konzistencije, da bi se kasnije njihov broj znatno smanjio. Tako može da se desi da stolica izostane sedam, pa čak i po deset dana! Međutim, ako je vaša beba pritom živahna, dobrog apetita i uobičajenog ponašanja – razloga za brigu nema. Ukoliko ste ipak zabrinuti, pre nego što posegnete za suvim šljivama i drugim narodnim lekovima, obratite se vašem pedijatru za savet.

Boja stolice
Ona je «posledica» prisustva žuči, tačnije žutozelenog pigmenta – bilirubina. Reč je o jedinjenju koje nastaje u jetri, i to iz hemoglobina, kao deo normalnog procesa obnavljanja crvenih krvnih zrnaca. Putem žuči, bilirubin se oslobađa u tanko crevo, a zatim stolicom iz organizma. Boja žuči zavisi od koncentracije bilirubina u njoj i varira od svetložute do crno-zelene (ovaj pigment je, inače, «ozloglašen» među mamama u porodilištu, jer od nivoa bilirubina u krvi zavisi intenzitet žutice novorođenčeta, a samim tim i dužina boravka u porodilištu).
Bilirubin podleže nizu hemijskih promena pri prolasku kroz creva, menjajući svoju boju od zelene, preko žute do braon, tako da boja stolice varira i u zavisnosti od brzine pražnjenja creva. Što se brže prazne creva (proliv na primer), stolica je sve više žuto-zelena, ili u potpunosti zelena.
Na boju stolice može da utiče i hrana. Tako zeleno povrće (spanać, zelje…) boji stolicu u zeleno, dok joj cvekla daje crveni ton. Tu su i druge «prehrambene boje», a neki lekovi – gvožđe, na primer, ili bizmut, stolici daju crnu boju…

Pin It


Komentari

 1. Ankica Postovani moja beba ima mesec i pol dana i fino napreduje.Ne dojim je,pije vestacko mleko ,ali vec dva tri dana ima zelenu stolicu.Zanima me da li treba da brinem?

  Odgovori na komentar
 2. Postovani,
  moja beba ima 7 meseci vec nekoliko dana ima indigo plavu stolicu,ruckao je cetiri dana za redom visnje pa sam boju stolice povezala sa tim,od tada je proslo tri dana a njemu je stolica i dalje plava.Da li treba da se obratimo pedijatru?

  Odgovori na komentar
  • Ako je sve drugo ok – beba lepo jede, nema proliva, aktivna je i vesela, mislim da nema potrebe za hitnim pregledom i da zreba sačekati još par dana da se boja stolice normalizuje.

   Odgovori na komentar
 3. Postovani, moja beba ima zutu stolicu sa nekim maslinasto zelenim tragovima, hranjena je iskljucivo adaptiranim mlijekom. Ustanovljeno je inace da ima pupcanu kilu, treba li da se javimo pedijatru?

  Odgovori na komentar
 4. Zdravo.Moja beba ima mesec ipo dana.Dojim je.Zdnjih dve nedelje moja beba nije imala stolicu kako treba prvo tri dana nije imao stolicu,pa onda tvrda stolica.. a onda nema stolicu pa sad ima stolicu ali jucer je imalo jaku stolicu i jutros zuto-zelenkastu.. a danas kad da ispusti gas .. samo zeleno.. dA li treba da brinem.(Uzgred moja beba ima na vratu kilicu koja je nekad pristutna nekad nije,i stalno mu je krmeljavo oko)

  Odgovori na komentar
Strana 20 od 20<<<1617181920

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.