Šta boji stolicu?

Roditelji brzo primete da je sadržaj u peleni njihove bebe vrlo promenljivih karakteristika – ne samo po boji i konzistenciji, nego i po broju stolica.

boja stolice

Foto: Kristafoto/flickr

To u nekim slučajevima može da ih zabrine, ali se dešava da ih više brine poređenje njihovog iskustva sa iskustvom drugih roditelja…

Dr Ivana Veljić, pedijatar

Prve stolice novorođenčeta se sastoje od mekonijuma. U pitanju je gusta, crno-zelena materija koja se nakuplja u crevima fetusa, a obično se oslobađa u prvih 48 sati od rođenja. Otpočinjanjem hranjenja bebe, mekonijum postepeno biva zamenjen prelaznim stolicama zelenkasto-braon boje, a posle četiri-pet dana mlečnim, žuto-braon (zlatnim) stolicama.

Učestalost stolica se značajno razlikuje i varira od sedam-osam dnevno, do jedne stolice u nekoliko dana! Novorođenčad koja se hrani majčinim mlekom, obično u prvoj nedelji ima učestale stolice ređe konzistencije, da bi se kasnije njihov broj znatno smanjio. Tako može da se desi da stolica izostane sedam, pa čak i po deset dana! Međutim, ako je vaša beba pritom živahna, dobrog apetita i uobičajenog ponašanja – razloga za brigu nema. Ukoliko ste ipak zabrinuti, pre nego što posegnete za suvim šljivama i drugim narodnim lekovima, obratite se vašem pedijatru za savet.

Boja stolice
Ona je «posledica» prisustva žuči, tačnije žutozelenog pigmenta – bilirubina. Reč je o jedinjenju koje nastaje u jetri, i to iz hemoglobina, kao deo normalnog procesa obnavljanja crvenih krvnih zrnaca. Putem žuči, bilirubin se oslobađa u tanko crevo, a zatim stolicom iz organizma. Boja žuči zavisi od koncentracije bilirubina u njoj i varira od svetložute do crno-zelene (ovaj pigment je, inače, «ozloglašen» među mamama u porodilištu, jer od nivoa bilirubina u krvi zavisi intenzitet žutice novorođenčeta, a samim tim i dužina boravka u porodilištu).
Bilirubin podleže nizu hemijskih promena pri prolasku kroz creva, menjajući svoju boju od zelene, preko žute do braon, tako da boja stolice varira i u zavisnosti od brzine pražnjenja creva. Što se brže prazne creva (proliv na primer), stolica je sve više žuto-zelena, ili u potpunosti zelena.
Na boju stolice može da utiče i hrana. Tako zeleno povrće (spanać, zelje…) boji stolicu u zeleno, dok joj cvekla daje crveni ton. Tu su i druge «prehrambene boje», a neki lekovi – gvožđe, na primer, ili bizmut, stolici daju crnu boju…

U kojim situacijama može da se javi zelena stolica?
Zelena stolica je najčešće posledica ubrzanog pražnjenja creva, odnosno proliva. Međutim, i zdravo odojče može da ima više stolica dnevno, koje mogu da budu i tečne. Stoga, da bismo stolicu proglasili prolivom, mora da dođe ili do povećanja broja stolica u odnosu na normalan broj (jedan ipo ili dva puta), ili do značajne promene u sastavu i gustini stolice.
Uzroci proliva mogu da budu različiti:

Crevne infekcije
Znatno su češće kod beba na mlečnoj formuli nego kod beba koje sisaju, zato što je majčino mleko bakteriološki ispravno, čuva se u optimalnim uslovima i sadrži različite odbrambene faktore – antitela i enzime, koji snažno deluju protiv «uljeza». Za razliku od ovog sistema, u lancu spravljanja obroka od mlečne formule može da «zakaže» nekoliko «karika»: čovek (kao potencijalni rezervoar infekcije), neispravne namirnice (voda, mlečna formula – mada retko), neadekvatno čuvanje pripremljenog obroka… Jedan od najvećih nedostataka mlečnih formula u odnosu na ishranu majčinim mlekom jeste i nedostatak faktora koji stimulišu imunitet bebe.
U zavisnosti od prouzrokovača, prolivi mogu da budu posledica virusnih infekcija (najčešće infekcija Rotavirusom u jesenjem i zimskom periodu), bakterijskih infekcija (Ešerihija koli, Salmonela…), parazitarnih infekcija… Osim dijareje, u slučaju ovih infekcija je obično prisutna i povišena temperatura i povraćanje, što povećava rizik od dehidracije bebe, odnosno od narušavanja ravnoteže vode i soli (elektrolita).

Preosetljivost na hranu
Moguća je preosetljivost na određene namirnice ili njihove sastojke. Reakcija svakog organizma je drugačija i može da se kreće od nešto težeg varenja određenog tipa namirnica (netolerancija mlečnog šećera – laktoze), pa sve do prave alergijske reakcije (najčešće alergija na proteine kravljeg mleka). Ovakve reakcije se javljaju obično tek po uvođenju nemlečne ishrane odojčetu, zbog čega se preporučuje uvođenje jedne po jedne namirnice u razmaku od četiri-pet dana, dok se kravlje mleko ne preporučuje pre navršene prve godine života. Neke namirnice (na primer: sok od jabuke, kruške ili višnje) mogu da dovedu do proliva, zbog velikog sadržaja šećera (sorbitola), a ne zbog preosetljivosti organizma na njih.

Upotreba antibiotika
Osim «loših», ubijaju i «dobre» crevne bakterije, što značajno pogoršava varenje.

● Stolice gladi
Kada vide zelenu stolicu, roditelji prvo pomisle da je njihovo dete gladno. Ali, treba znati da takve stolice mogu da se jave tek nakon nekoliko dana «vodene dijete», dakle ako dete ne uzima nikakvu hranu. Onda su ove stolice sluzave, oskudne i lepljive.

Hronična oboljenja
Na primer, ulcerozni kolitis, Kronova bolest i druga oboljenja koja se retko ispoljavaju u uzrastu novorođenčeta i odojčeta.

Kako možete da pomognete vašem detetu?
Pre svega, razmislite o uzroku, isključite sumnjive namirnice iz ishrane, obustavite unos mlečnih proizvoda, osim jogurta (i dojenja!), dajte detetu češće a manje obroke (najbolje je da dajete banane, pirinač, tost hleb, pire od jabuke…), što više tečnosti (takođe u malim porcijama)… Na tržištu postoje gotovi praškovi za pripremanje rastvora kojim se nadoknađuje tečnost, ali zbog specifičnosti dečjeg organizma savetujemo da se pri njihovom izboru konsultujete sa vašim pedijatrom.
Od velike pomoći mogu da budu i, poslednjih godina vrlo popularni preparati – probiotici, koji sadrže «dobre» crevne bakterije (najčešće rod Lactobacillus ili Bifidobacterium). Probiotici pomažu obnavljanje crevne flore oštećene «agresijom» drugih mikroorganizama ili antibioticima. Studije su pokazale da su veoma korisni i u slučajevima preosetljivosti na hranu, jer pomažu obnavljanje crevne barijere, što sprečava alergene iz hrane da ulaze u krvotok. Bebe koje sisaju, imaju veći broj «dobrih» bakterija, a u poslednje vreme su dostupne i mlečne formule u koje je dodat probiotik. To je u znatnoj meri smanjilo učestalost crevnih infekcija kod odojčadi na mlečnoj formuli.
NIPOŠTO NEMOJTE da detetu dajete lekove za zaustavljanje proliva ili povraćanja, čak i ako su vama pomogli!

Kada je potrebno da se obratite pedijatru?
UVEK kada je u pitanju novorođenče (bez obzira na kliničku sliku), zatim u slučaju lošeg opšteg stanja deteta, visoke temperature, čestog povraćanja i proliva, izražene malaksalosti i pospanosti deteta, bola u stomaku, ako primetite u stolici krv ili sluz, ako stolica postane crna… Pedijatru treba da se obratite i ako vaše dete nema izražene tegobe, ali primetite da ne napreduje u težini.

Pin It


Komentari

 1. Imam bebu koja je napunila trimjeseca jucer,imala mi je meksu stolicu i nije htjela da jede(jede aptamil),imala je i bolove u stomaku,isli smo pedijatru,i dala nam je linex baby kesice i da je hranim mlijekom bez laktoze (koje beba nece da jede),i rizinu sluz.nakon toga je stolica bila tamno zelena,i meksa.ja sam nastavila da joj dajem obicni aptamil,ali i njega slabo jede,takodjer je pila caj od sipka (po preporuci pedijatra.sada stalno ima gasove i uzdrigiva.Zanima me zasto nema apetit i slabo dobija na kilazi,inace beba je vesela,i vise nema bolove u stomaku.Hvala

  • Ovo što ste opisali liči na jedan aktuelni stomačni virus koji uzrokuje baš ove probleme. Sve Vam je savetovano ispravno, jedino bi sada trebalo prekinuti čaj od šipka.
   Bolest obično traje pet do sedam dana, nekad koji dan duže, pa se apetiti postepeno normalizuje.

 2. moja beba je napunila pre dva dana tri meseca i zadnjih mesec dana pije samo aptamil bez dojenja i ima stolicu jednom dnevno tamno zelene boje. inace nema grceve i lepo napreduje ( dobila je kilogram za tih mesec dana). zanima me zasto ima zelenu stolicu?

 3. Molin Vas,moja beba puni za 5dana 2meseca. Ima grcice,pa koristimo BioGaia kapi. Medjutim,beba ima zelenu stolicu,nekad zlatno zutu,nekad zeleno zutu a biva I svetlo zelena. Inace,samo sisa,najveci deo dana spava,a noc celu prespava,od 21h do 6h. Da li je moguce da je beba gladna I spava? Inace za mesec dana je napredovao 1250g I porastao 4cm. Sledecu kontrolu imamo za 12dana. Unapred hvala.

 4. Imam bebu od 10meseci i od kako sam pocela da mu uvodim cvrstu hranu (jabuka,kruska,banana,riza,proso,,tikvice itd) u glavnom sve po ps-u,on ima tamno zelenu stolicu…naravno kad je zeleno povrce u pitanju kao i borovnice ona bude bas tamna a inace se kerce od svetlo zelene do tamno zelene.On lepo napreduje(ima 9kg) i stolica mu posvetli kad mu samo dam skroz svetle namirnice kao sto je sargarepa ali svako mesanje izazove tamnu stolicu. Beba je zdrava povremeno mu nosic curi samo je jednom imao temp.od kako se rodio inace je jedna zdrava i vesela beba,molim vas recite mi ima li razloga za brigu?

 5. Sin ima 11 ipo meseci, zadnjih mesec dana ima promenjenu stolicu, dva do tri puta na dan ima meke i sluzave stolice. Radili smo analize nema glavice, bakterije ni parazite od hrane nismo ništa novo uvodili, nema nikakve promene na koži, veseo je ima apetit i težak je 10kg, inače pije aptamil ali hranu spremam sa običnim kravljim mlekom, pedijatar nam je rekao samo liobif i ništa više sumnja da je od zuba. Veoma sam zabrinuta pošto dugo traje, unapred zahvalna.

  • Beba u prvoj godini života NE treba da pije kravlje mleko, pa ni pomenuto dvotrećinsko!

   Beba treba da sisa, a ako mama nema mleka onda je mlečna formula prikladna za ovaj uzrast!

 6. Beba mi je napunila 3 meseca.Stolica je uvek bila na nekih 3 ili 4 dana i zlatno zute boje uglavnom.Pre nekih 7 dana stolica je bila suva , sa velikm grumenom zeleno zuta , pre 3 dana isto , juce isto da bi jutros sat vremena nakon jela bila tecna i gusta i zeleno zuta, pa posle 3 sata ponovo je kakio i redja i zeleno zuta sa belim tackicama i ko neka zelenkasta sluzava nit , pre nekih pola sata ponovo je kakio posle jela i opet redja i zeleno zuta sa belim tackicama.Sve tri stolice danas su manje nego inache kad beba bash napuni pelenu.Da dodam da od pre 5 dana sam pocela pomalo vodu da dajem preko dana.Beba inache dobro jede i ujedno napreduje s’obzirom koliko meseci ima,nema temperaturu, fino spava.interesuje me sledece
  1.Sta je razlog suve u grumuljaste stolice?
  2.Sta moze biti razlog da danas tri puta ima stolicu, inache je imao na tri , cetiri dana.
  3.Moze li ovo da bude pokazatelj da ce beba imati ucestaliju stolicu u narednom perijodu ako su simptomi normalni , ako nisu josh koliko da cekamo pre nego se javimo pedijatru(Ako je u pitanju proliv, neka infekcija)
  4.Da li da pocnemo da mu dajem glukozu 10 procentnu , da bi ga odvikla da jede preko noci s’obizirom da je beba navikla da se probudi oko 2, 3 ili 4 ujutru, podoji(ne puno) i nastavi da spava.Ovo pitam jer sam chula da beba treba u ovom periodu da se navikne da spava od 11 ili 12 do 5 ili 6 pa onda da jede, da se odvikne da jede preko noci.
  Hvala unapred.

  • Bebi ne teba NIŠTA osim majčinog mleka! Kakva voda i glukoza, to je potpuno besmisleno. Večina beba NE prespava noć pre 5. Ili 6. meseca (a neke i kanije).

   Sve što ste opisali u stolici je očekivana varijacija broja i boje stolica i NIJE za brigu.

   Pojava vodenih-prolivastih stolica bi bio razlog za pregled. Za sada da se beba prati i da SAMO sisa!

 7. P.S.
  Ovo kad se budi navece u toku noci oko 2, 3 ili 4 ujutru , mislila sam na to da se budi po dva ili tri puta i podoji po malo.Za glukozu sam mislila da mu stavljam na cucu da ne dajem da jede .

 8. Postovani,
  imam bebu koja je napunila tri mjeseca i vec skoro mjesec dana ima rijetke sluzave stolice…u pocetku su bile zlatno zute boje,a u zadnje vrijeme su zelenkaste sa puno sluzi…Bili smo kod doktora i predlozili su mi dijetu bez mlijeka,jer je beba iskljucivo dojena.Tako sam vec cetvrtu sedmicu na dijeti,ali nema nikakvih promjena na bolje…Beba inace lijepo napreduje i vesela je,sem sto ju ponekad muce grcici…Imate li neki savjet?
  Unaprijed Vam se zahvaljujem…
  Lep pozdrav

 9. Postovani, moja beba je napunila dva meseca pre sedam dana. Zadnjih 3,4 dana stolica je vodenasta malo sluzava i zuta. Inace beba je iskljucivo dojena. Nema tem.i hoce da siki. Prespava citavu noc probudi se oko 5h ujutru da siki i nastavi.Na redovnu kontrolu idemo sad 16-og septembra. Da li da cekam do tad ili da se javim ranije? Hvala

 10. Imam bebu koja ce uskoro sest meseci. Skoro je imao zelenu vodenu stolicu i pedijatar mu je dao probiotik i sad kaki zuto ali stolica mu je od rodjenja kasasta pa me zanima da li je to dobro? Hvala

 11. Postovani, imam bebca koji je napunio prije 7 dana dva mjeseca. Bili smo na kontrolu, za mjesec dana napredovao je 1200 g i porasatao 2,5 cm. Beba doji, i od kad se rodio pa jedno mjesec dana imao je 3 do 4 zute stolice dnevno, onda su one ucestale na 3 do 4 dana, i sad evo na svaki 6 dan, i stolica tada bude obilna,tecna i zelenkasta. Zanima me je li to normalno, i s obzirom da beba doji da li ja mogu sve od hrane da jedem i sta bi trebalo da izbacim? Nasa doktorka nam je dala sirup Isilax, da damo bebi kad nema stolicu,i da mu damo zasladjeni caj od kamilice. Sta vi mislite o tome. Hvala unaprijed:-)

 12. Postovani imam bebe od 7 mjeseci i jako lijepo napreduju. Od 2 mjeseca piju ferum jer su malokrvni. Dojili su 2,5 mjeseca i od tada su na dohrani sa Impamilom. Prije mjesec dana uvela sam im nemlijecnu ishranu po pravilima za dohranu i dobro su je prihvatili. Imaju zelenu stolicu (najcesce djecak) koja je kao “plastelin”, poslije koje guza ostaje kao da je “cista”. Pedijatru sam govorila ali mi je uvijek izbjegavala odgovor na tu temu. Sad izmedju 6 i 7 mjeseca on je dobio samo 170 gr porastao je 1 cm, a ona 315 gr i porasla 1,5 cm. Imaju najvise tri stolice dnevno a najcesce jednom dnevno. Sad su teski on 8165 gr a dug 72,5 cm, a ona 8240 gr i duga 71 cm. Inace su jako raspolozeni i ni po cemu se nevidi da im nesto smeta. Imaju cak po dva zubica. Unaprijed hvala na odgovoru.

  • Ove stolice apsolutno NISU za brigu – radi se o NORMALNOJ boji stolice kod beba na mešovitoj ishrani.

   Bebe treba da udvostruče porođajnu težinu sa 5 do 6 meseci, a da utrostruče sa 12! To znači da imate naprednu decu i da nema razloga za brigu.

  • Postovani,imam bebu od sest meseci,od skoro je pocela da kaki vise puta dnevno (6-7) puta dnevno, stolica je zelene boje puna sluzi,i nije obilna. Od pre nekoliko dana pocela je da pije probiotik multilac baby,ali stolica je i dalje ista. Inace da napomenem da je muce zubici,i da jos uvek nijedan nije izasao. Da li je moguce da je ovo zbog zubica? Da li trebam da se obratim pedijatru? Unapred hvala

   • Nastavite probiotic 7 do 10 dana, pa ako ne bude bolje onda da se obavi pregled kod Vašeg pedijatra.

    Obilno stvaranje sekreta u ustima (nicanje zubića) može privremeno uzrokovati pojavu sluzi u stolici.

 13. Postovani,moja beba ima tri meseca,pije Nan 1 oko 130 ml na tri i po sata ima sest obroka dnevno,sa dva ipo meseca duplirala porodjajnu tezinu ima 6320 gr,a rodjena 3150.Od Nana ima stolicu kao pasta sa zrnastim delovima,ali maslinasto zelenu.Mene zanima da li je ta stolica ok i da li je to mala kolicina za njen obrok posto vise ne moze da popije jer i to pri kraju pije ali jedva,vesela je beba lepo spava,sve ostalo je ok.

 14. postovani, imam bebu od 3 i po mjeseca, hranim je formulom (aptamil) i pre par dana pocela sam da mu uvodim kasice, trenutno me zabrinjava sto ima proliv zut i pomalo sluzav sa jako mnogo nekih crnih dijelova (kao kratke crne niti) sta bi to moglo biti?

  • Prerano ste uveli nemlečne namirnice!

   Na najmanje 6 do 8 nedelja obustavite sve osim formule. Ukoliko ne bude boljitka za 5 do 7 dana, potreban je pregled i eventualna promena formule.

 15. Postovani,

  Moja beba za 4 dana puio dva meseca. Zbog skrivene krvi u stolici pila je probiotik mesec dana i presli smo na hipoalergenik mleko. Sve je bilo uredno dok joj nismo promenili probiotik. Samo je jednom popila drugi probiotik i po savetu lekara posle smo prestali da joj dajemo probiotik. Od kako je popila tu kapsulu probiotika ima problema sa stolicom. Prvi dan nije uopste imala stolicu, kasnije je imala jednu cvrscu zelenu i sledeci dan zutu redju. Sa zutom stolicom sam mislila da se stvar regulise, medjutim svaki naredni dan imala je zelenu stolicu i poslednja dva dana ima zelenu i tecnu stolicu. I da napomenem da ima samo po jednu stolicu dnevno. Doktor nam je rekao da se vratimo na probiotik jos 5 dana. Da li je ovo nesto ozbiljno?

 16. Postovani, beba mi sutra puni pet punih mjeseci. Juce sam pokusala da joj dam sokic u kombinaciji kruska-jabuka, nekih 50 ml, da li je to bilo puno? Beba je ad od 2,5 mjeseca.
  Jutros je bila zelena stolica kao nikada do sada. Ne panicim, ali dovodim u vezu taj sok i stolicu. Mozete mi dati savjet kako da nastavim dalje i sta je najbolje da dam svojoj bebi?

 17. Poštovani,
  Moja beba je preključe napunila 3 meseca, i isključivo je dojim sve vreme.
  Pre 3 nedelje boja stolice se promenila u zelenu. Nekada bude gušća nekada ređa, nekada je bude više nekada manje. Ali po pravilu se dešava tokom ili neposredno posle jela. Čini mi se da povremeno ima sluzi i retko, retko beličastih komadića.
  Za ove 3 nedelje napredovala je 380gr. Inače se ponaša uobičajeno.
  Jede na oko 3 sata po danu, a noću izdrži 7, 8 sati bez buđenja.
  Moja doktorka nije sigurna šta joj je, prvo kaže alergija, a sada da je stolica gladi i predlaže uvođenje formule, od čega ja bežim jer zaista želim da je isključivo dojim bez preke potrebe. Ali svakako ne želim ni da po cenu toga beba pati i gladuje.
  Molim Vas za Vaše mišljenje.
  Unapred hvala!

  • Pre eventualnog uvodjenja formule Vi izbacite mleko i mlečne proizvode iz Vaše ishrane pa nastavite dojenje. Ako za dve nedelje ne bude pomaka na bolje ima smisla da se krene sa dohranom.

 18. Postovani,
  Moja beba ima 4 meseca i 7 dana.Po savetu pedijatra poceo je sa kasicama pre nekih 7 dana.Posto je prilicno alav pojede poprilicno.Od pre par dana nocu se budi cesto,ne place svaki put nego prosto kao da cici i stenje.Trpa stalno ruke u usta i balavi.Stolica mu je zadnjih dana zelenkasto zuta i sluzava.Ne znam sta moze biti? On ima 8,200kg dugacak je 65,5cm
  Hvala

 19. …Moja beba ima nesec i po dana..Dojim je.Do pre pet dana stolice su bile posle svakog podoja,urednih karakteristika..Medjutim sada ima stolicu na 12h, stolice su sluzave( da naglasim da je nosic zapusen),tamno zute,sa po kojom grudvicom belicastom,i na nekim mestima crnim rastegljivim tracicama..Ona je dobro raspolozena,lepo sisa nema povisene temperature,lepo napreduje.Muce je grcici,koristimo Enterokind..Da li je ovo u redu, kako da postupam dalje? Hvala..

  • Ako je beba prehlađena (što je skoro sigurno) sluz u stolici se može očekivati.

   Ukoliko se pojave tračice sveže krvi (što NE treba da izazove paniku) najsigurnije je da Vi iz Vaše ishrane izbacite mleko i mlečne proizvode.

 20. Postovani,
  Moja beba je stara 6,5 meseci. Uvela sam vocne i povrcne kasice i od pre par dana sam pocela da joj dajem i pilece belo meso. Lepo ih pojede i raspolozena je. Poslednja dva dana kaka joj je obilna i crne boje. Inace i dojim i dajem joj aptamil (po potrebi). Da li imam razloga za brigu? Hvala! Pozdrav

 21. Postovani,
  Moja beba ima tri mjeseca i deset dana.Stolicu vec dva mjeseca ima jednom u sedam dana,koja je tamno zute boje i kasaste konzistencije.Na redovnim kontrolama smo vidjeli da beba dobro napreduje.Napominjem da sam do unazad desetak dana bebu iskljucivo dojila.Medjutim,opet po savjetu pedijatra,uveli smo mlijecnu formulu Novalac poslije svakog podoja jer kolicinski mog mlijeka nije bilo dovoljno,jer je bebica stalno bila gladna i placljiva.Bez obzira sto koristimo Novalac tip IT-kod dojencadi sa zatvorom,stolica je opet jednom sedmicno i sada je tamno zelene boje,kasaste konzistencije i jako neprijatnog mirisa.Zbog cega je to tako?Ima li razloga za brigu?I kada mozemo ocekivati regulaciju sto se tice ucestalosti stolice?Unaprijed zahvalna na odgovoru.

  • Nema razloga za brigu!

   Beba lepo napreduje, a ovo je normalna varijacija pražnjenja creva za ovaj uzrast. Teško je proceniti kada će se beba češće prazniti, ali se to može očekivati u narednih nekoliko nedelja.

 22. Moja beba ima 4 meseca i nedelju dana, samo je dojim ali od pre nedelju dana ima zelene stolice i prolive, nekad tamnije nekad svetle, dok joj opšte stanje je dobro. Dan nakon prve zelene stolice smo bili kod pedijatra na redovnom savetovanju i pedijatar je utvrdila da odlično napreduje i da samo nastavimo sa dojenjem, kada sam je pitala za zelenu stolicu i proliv, rekla mi je da je to sasvim normalno, obzirom da malena non stop trpa ručice usta i puno balavi, jer joj izbijaju zubici. Nakon par dana proliva stolica se bila malo normalizovala i imala je malo primese zelene boje, ali je stolica u poslednja dva dana opet postala zelena i tecna. Inače sve vreme redovno sisa. U periodu kad smo imali problema sa grcevima, probali smo sa biogaia kapima i od toga joj je bilo samo jos gore, sad se pitam dal da probam opet sa njima. Hvala Vam unapred na odgovoru.

 23. Imam cerkicu od dve godine,i njoj je vec duze vreme crna i tvrda stolica,ima je redovno svaki dan jednom ili dva puta? Ona lepo jede,aktivna je.. Zanima me da li to ima neke veze sa sokom od visnje,posto ga pije u velikim kolicinama i preko dana,a i nocu…Unapred hvala.

  • Prekinite davanje soka od višnje!

   Nije problem u boji stolice (to nije za brigu) nego u preteranoj količini šećera koji se ovako unosi. Odmah obutravite ovo nepotrebno i štetno noćno ispijanje soka, a za par dana i dnevno nalivanje sokom!

 24. Postovani,
  Moja beba ima 40 dana,u poslednjih nedelju dana stolica joj je penusava zute boje,a zadnja je bila kiselkastog mirisa.Ima ih 2-3 dnevno.Da li je to normalno i koji je razlog penusavih stolica?

 25. Nasa beba ima 2 ipo meseca.Jede PRE HA adaptirano mleko i moje mleko ali samo jednom ujutro i jednom uvece jer ga skoro i nemam vise.Lepo napreduje i vesela je ali je juce imala dva puta zelenu stolicu i u drugoj stolici je imala dva vlakna krvi pa me to plasi i interesuje od cega je jer je do sada bilo sve u redu.Juce je bila malo nervoznija ali nista preterano.inace pijem tablete gvozdja jer mi fali ( ali ih pijem vec skoro dva meseca ).da li imam razloga za brigu i sta da radim?Hvala

  • Ovo što ste opisali NIJE za brigu ako beba lepo jede i napreduje!

   Ukoliko se “končići” krvi i dalje budu javljali narednih dana ili ako se pojavi sluz u stolici – Vi treba da izbacite mleko i ml.proizvode iz Vaše ishrane.

 26. Postovanje,
  Moja beba ima 7 mjeseci. Posljednja dva dana ima rijetku (vodenastu) stolicu zlatno zute boje,(nalik dijareji) jednom dnevno. Nema nikakvih drugih tegoba. Inace jede cvrstu hranu, ali posto je imala tvrdju stolicu, napravili smo pauzu i nastavili samo sa adaptiranim mlijekom, nako cega se pojavila i ova sumnjiva stolica.

 27. Postovani,
  Imam bebu od 18 dana. Rodjen je sa 4610. Ne znam koliko je napredovao jer na prvu kontrolu idemo za dve nedelje. Bebu dojim. Prvih par dana po dolasku iz porodilista, stolica je bila zlatno zuta sa belicastim sitnim gromuljicama, posle toga je postala zuto zelenkasta. Patronazna mi je rekla da mi je dete gladno. On inace sisa na tri nekad cetiri sata, lepo je raspolozen,nocu spava izmedju podoja, danju slabije spava,, mozda ukupno sva, tri sata, mada ga sad muce i grcici. Da napomenem da ja pijem tablete gvozdja, jedem dosta borovnica sto u vidu voca, sto soka. Jela sam i konjsko meso, da sto brze poboljsam krvnu sliku. Da li boja stolice ima veze sa tim? Hvala unapred, patronažname je uplasila sa tim da je beba gladna.

 28. Moja beba ima 5 mjeseci i vec ima 2 zubica, al evo vec treci dan ima zutu stolicu kao voda. Na pelenu je samo zuta fleka. To se desi 2-3 puta u toku dana. Jos nismo poceli sa uvodjenjem druge hrane samo sisa.
  Inace do sad nije imao redovnu stolicu nego sam svaki 5-6 dan stavljala toplomjer.

  • Nikada NE stavljajte tolopomer! To je POTPUNO pogrešno i štetno za uspostavljanje normalnog pražnjenja creva kod dece!

   Za sada je dovoljmo da se bebi da probiktik, a ako za nekoliko dana ne bude bolje da se obavi pregled kod Vašeg pedijatra.

 29. Postovani.Imam devojcicu,,sad u martu puni 3 godine,pre 4 dana pojavila joj se tecna zuckasta stolica i odvratnog je mirisa,ona lepo jede,ali me brine ta stolica,pre 2 dana se zalila da je boli stomak,nadam se da je to samo virus,unapred zahvalna na odgovoru.

 30. Postovani,moja beba ima 5 meseci.Prvih mesec dana je sisala i pila Bebelac.Nakon mesec dana,presli smo samo na Bebelac koji je pila do pre desetak dana kada smo uveli dvotrecinsko kravlje mleko.Od rodjenja bljucka iako smo uveli i cvrstu hranu od pre dve nedelje.Ono sto mene interesuje je to sto od juce ima svetlozutu boju stolice…gustina je normalna,samo me brine boja?Hvala.

  • Boja NE treba da brine, ali je 2/3 kravlje mleko loša hrana za bebu ovog uzrasta. Kada nema maminog, koje je neprevazidjenog kvaliteta, formula je daleko bolja od kravljeg mleka.

 31. Postovani, moja beba ima 4 meseca i 12 dana, samo sisa, bez vode i ostalih pomagala – sa 3,5 meseca je udvostručio svoju težinu izlaska iz porodilišta ( rođen sa 3950 gr a izašao sa 3770 gr ). Imam i stariju ćerku koja je sisala do 3 godine – tako da imam tu vrstu iskustva. Brine me sto beba od kada je rođen ima zlatno žutu stolicu- – sada 3-4 puta dnevno -a ranije i više – ali je ona bez sadrzaja- maltene vodenasta. Moj pedijatar kaže da je to sve normalno jer odlično napreduju – živahan , pravilan psiho-motorni razvoj – ali meni je sve to nekako čudno.

 32. Postovani,moja beba je stara 6 nedelja. Na adaptiranom je mleku.. Ranije mu je stolica bila zlatno zuta sa belim grudvicama,vremenom je imao zatvor i mucio se da kaki. Takodje je ranije pio Sab simplex kapi (7 nakon svakog obroka,nekada i 5) i ako preporucuju 15,nisam htela da preterujem. Medjutim po 12h i vise se muci da kaki,nekada zaplace kada prodje duze,a umesto kake on prducka i place,al’ kada uspe da iskaki,onda je to (ne uvek,ali uglavnom) redja stolica,obilna i intezivnog mirisa (za nijansu-dve redje od kasastog,bez sluzi).. Moram da napomenem da smo zbog jakih grceva pre 2 dana presli na aptamil comfort,iskljucili smo sab simplex i ubacili bio gaia.. 3-4 dana pre tih promena bebcu se promenila i boja kake,postala je vise braonkasta,takva je i sada nakon promene. Beba nema vise grceve i od kada je na aptamil comfort lakse podrigne,cesce prducka i vise nema grudvica u ustima kao od obicnog aptamil,a bele grudvice u kaki su znatno sitnije. Treba li da me zabrine promena boje i gustoce njegove stolice? Ili pak ne? Postaviala bih sva ova pitanja i nasem pedijatru,medjutim ona “na brzaka” obavi pregled i “dovidjenja”,vec drugi put smo bili i od njene brzine da izadjemo “zbog prevelike guzve” ne stignem da je pitam sto me zanima. Cak nam je i termin za prvu vakcinu pomerila za nedelju dana,obavesteni smo postom. Sa koliko nedelja beba dobija prvu vakcinu?

 33. Postovanje. Moja beba je rodzena sa. 3350 iz bolnice smo izasli 3100. Sad ce joj puni 2 mjeseca 20.3. I ima 5300g. Od juce ima zelenu stolicu sluzavu iskljucivo je hranim humana.ima jake vjerove cuju joj se crijeva. Vecinom je imala po jednu stolicu dnevno ono zeleo zutu tvrdzu. A juce vodena.

 34. Imam dečaka od 4 godine koji ide u vrtić. Juče popodne je kod kuće imao zelenu stolicu, čvrstu, 2-3 puta manju količinu.Sigurna sam da nije od zelene hrane(spanać). Ne žali se ni na kakve bolove. Normalno je jeo sinoć i danas. Jutros je takođe imao istu zelenu čvrstu stolicu. Ovo nam se prvi put dešava, pa ne znam o čemu se radi. ima li razloga za strah?Ima li potrebe da se radi koprokultura? Ili krvna slika?Nisam baš rada da ga vodam po lekarima u vreme ovih virusa. Unapred hvala na odgovoru. Bilja

  • Čvrsta – zelena stolica je UOBIČAJENA varijacija boje stolice i nije razlog za brigu, ali ni za bilo kakve analize ili preglede.

   Važno je da stolice nisu vodene i smrdljive (prolivaste).

 35. Postovana, moja beba ima cetiri nedelje. Rodjen je malo ranije 36 +5, iskljucivo pije moje mleko. Pre pet dana je imao jako tvrd stomak, plakao neprestano i odbijao hranu. Pedijatar je uradio rektlni tuse i naucio me kako da masiram stomak uz savet da mu dam malo posecerenog caja. Od tada imao je tri zlatno zute stolice, a onda tecnije,malo smrdljivije karamel zute- zelenkaste stolice vec dva dana. Ima i ceste gasove sada. Lepo jede, po 80ml, spava, raspolozen je i retko ima grceve. Da li treba da me brinu promene u stolici?

 36. Moja beba ima tacno mesec dana,ima zuckastu stolicu,sluzavu sa belicastim gromuljicama.Inace ga dohranjujem jer ja nemam docoljno mleka.Ponekad se zacrveni i zaplace kad kaki a kaki po 4-5 puta dnevno.Na prvu kontrolu nisamo bili idemo sledece nedelje,pa me zanima da li je ovakva stolica za brigu.
  Unapred hvala!

 37. Postovanje. Napunili smo 2 mjeseca i 3 dana . proljev nas je prosao. Al joj se cuju jos crijeva i prducka stalno. Jede normalno vesela je . sta bi to moglo biti. Dali da se obratim lijecniku. Hvala .

 38. Postovanje,imam beba od 3 meseca i 20 dana ,svako jutro ima redovno stolicu,kasnije mozda jos jednu do dvije,ali me brine boja stolice,jer je u pocetku bila zuta ,a sad je pocela da mijenja boju do zeleno zute ,nekad da bude i malo tecnija…..beba samo sisa,vesela je,i prva dva meseca je napredovala 1.050kg ,a u trecem 800 gr….hvala….

 39. Postovanje,imam bebu od 3 meseca i 20 dana ,svako jutro ima redovno stolicu,kasnije mozda jos jednu do dvije,ali me brine boja stolice,jer je u pocetku bila zuta ,a sad je pocela da mijenja boju do zeleno zute ,nekad da bude i malo tecnija…..beba samo sisa,vesela je,i prva dva meseca je napredovala po 1.050kg ,a u trecem 800 gr….hvala….

 40. Postovanje,
  Imam sina od godinu ipo dana. Vec nedelju dana se pojavljuje sluz u stolici. Prva dva dana kao grudvice su se pojavljivale zuckaste , rekli su mi da to izbcauje slajm kroz stolicu. Sada je samo sluz . Nema temperaturu, nije bolestan nema grceve, lijepo jede!
  Molim za savjet

 41. Postovani, imam bebu od 3 meseca. Prvih mesec dana stolica je bila zlatno zute boje i beba je dobila na tezini 1100 grama. Drugi mesec su stolice bile zelenkasto zute boje i dobila je na tezini 680 grama. Da bi sada u trecem mesecu stolice postale zelene, smrdljive i tecne ( jednom dnevno). Beba je za nedelju dana dobila 70 grama. Nosili smo stolicu na analizu na candidu i negativna je. Molim Vas za savet?

  • Ako beba sisa – Vi treba da izbacite mleko i mlečne proizvode iza Vaše ishrane, pa da se vidi hoće li biti boljitka u narednih 7 do 10 dana. Ukoliko se to ne desi – obavezan je pregled.

   Ako je beba na formuli – ona mora da se menja, naravno u dogovoru sa Vašim pedijatrom.

   • Ja sam izbacila pre dva meseca mleko i mlecne proizvode i sve sto je alergeno iz ishrane jer se beba pocela osipati sa mesec dana po licu i pocelo se siriti dalje po telu. Sada osipa nema, mazem je sa A-derma emoliens kremom. Od sest obroka, pet je moje mleko a jedan je dohrana hipp ha1.

 42. Postovani, beba je stara 7 meseci i ima proliv 1-2 puta dnevno. Nakon respiratornih problema, kao i problema pri hranjenju i ekcema koje je dobila svuda po telu a najviše po licu i vratu, pedijatar nas je posavetovao da predjemo na hypoalergenic formulu u kojoj su razbijeni proteini jer smatra da je to alergijska reakcija na mleko (na novoj vrsti formule je nedelju dana). Nikada nije bila dojena, i od pre mesec dana pored formule, jede pretezno povrce, a od skora i voce. Piletinu nam je takodje rečeno da izbacimo do 9. meseca. Zanima me vaše mišljenje, sta je uzrok konstantnog proliva i kako odreagovati?

  • Uz HA (hipolaergijsku) formulu treba da ide probiotik bar 7 do 10 dana i veoma pažljivo i bez žurbe treba uvoditi nemlečne namirnice (uz praćenje kako dete reaguje).

   Ako za 7 do 10 dana nema.boljitka ili ako se proliv pojača – dete treba da pregleda pedijatar-gastroenterolog.

 43. Moj sin ima tri godine i vec neko vreme ima problema kada hoce da kaki. U poslednje vreme se to toliko pogorsalo da se suzdrzava sve dok se ne ukaki, place sve vreme, oko cmara mu je crvenilo, cak se zali i na donji deo stomaka. Inace stolica je retka i zelene boje.
  Unapred hvala na odgovoru

  • Da se uradi perianalni bris (u nekoj od boljih laboratorija ) kao i mikrobiološki pregled stolice.

   Dok nalazi ne stignu da se daje probiotik, a posle detaljnog pranja da se analna regija ispere 3% bornom kiselinom, a kad se osuši da se namaže kremom sa cinkom i pantenolom.

 44. Postovani,moja beba ima dva meseca i 10dana.Od rodjenja i sisa i dobija dohranu,jer ja nemam dovoljno mleka.Tako da mu je 1/3 obroka moje mleko,a ostali formula.Do pre 3 dana smo mu davali NAN 1,ali po savetu pedijatra smo promenili na NAN 1 HA,jer mu je na rukicama i nogicama malo suva,grgurava,kao lisajevi koza.I od tad svaki dan ima po jednu zelenu,malo tecniju stolicu,a pre promene hrane je bila isto jednom dnevno,ali zlatno zuta.Inace nosic mu se zapusi svaku noc,a mislim da nema temperaturu.Na toj drugoj kontrolidneli smo urin na kontrolu,a pedijatar nam je rekao da dodjemo opet za nedelju dana.

  • Ovo NIJE za brigu, pod uslovom da beba lepo jede i napreduje.

   Sekret u nosu je obično pratilac prehladice, a tada se može očekivati i promena boje i konzistencije stolice.

 45. Imam bebu od 6 mj. Vec 2 tjedna ima urtikariju a 7 dana ima stolicu tamno zelenu gotovo pa crnu. Inace je na HA NANU 2. papa i kasice jabuku. Dal je normalna tamnozelena gotovo pa crna stolica??

  • Ta boja stolice je od neke od kašica koju beba jede i to nije za brigu.

   Ako beba zaista ima alergijsku reakciju na koži (Vas pedijatar to mora da potvrdi pregledom) onda je opet neka od kašica uzrok! To JESTE za brigu i to se MORA izbaciti iz bebine ishrane.

 46. Postovani. Moja cerkica do sad imala zelenkastu stolicu tvrdzu. Hranim je Humanom za koji dan puni 4 mjeseca. Od juce su joj stolice skroz zute i mekane. Na zadnjem pregladu imala je 7.kg Lijepo mi jede vesela je ijako samo joj curi iz usta i ocekujemo zubic.

 47. Postovani,

  Moja beba za koji dan puni mesec dana. Ali danas sam prvi put videla da je njena stolica skroz ljigava, sluzna i srednje braon do tamne boje. Nije kao obicno zuta i tecna, nego skroz ljigava kao slina. Pomislisa sam da nije u pitanju mozda slivanje slajmice ili ne znam ni ja. Molim Vas, da mi odgovorite sto pre.

  • Ako dojite bebu, a beba ima sekret u nosiću – moguće je da je baš to uzrok.

   Ukoliko je beba lepo napredovala, ovo ne bi trebalo da Vas brine. Ako potraje duže od 7 dana – ima smisla da se beba pregleda.

 48. Postovani…imam bebu od mjesec i 22 dana…dojim je i dohranjujem jedan obrok humanom…beba ima od 3-4 stolice dnevno rijetke i sluzave…boja stolice zuto braon…a ne znam ni koliko mi je beba napredovala…vagana je samo 7 dana nakon izlaska iz bolnice za tih 7 dana samo je vratila kilazu rodjenja….vodila sam je na kontroli ali pedijatra nije bilo na godisnjem je do 1 juna…bas sam zabrinuta…nekako mi djeluje sitna…ona je vesela…fino spava navece…preko dana malo zeza…spava kratko u prekidima….unapred hvala

  • Najvaznije je da se prati dobijanje u težini!

   1.6. izmerite bebu pa da se vidi kakva je situacija. Ako Vam beba lepo jede, aktivna je i vesela – ogromne su šanse da je sve kako treba.

 49. Da napomenem jos nesto….kad je dohranjujem taj jedan obrok…evo recimo veceras nakon dva sata od zadnjeg sisanja samo je popila 60ml…a inace popije 70-80 ml preko toga nemoze…dal je to malo za nju?…hvala

 50. Zdravo , moja beba ima 2 meseca i sinoc je imala proliv i jutros , na mlecnoj smo formuli – Impamilu ali smo do skoro koristili humanu koju nije prihvatala pa smo pre 4 dana presli na Impamil , beba jede normalno na svaka 3-4 sata , ali bljucka posle hranjenja iako podrigne to je radila i dok je pila Humanu . Dala sam joj malo caj od nane koji je prihvatila i nema temperaturu pa me zanima da li je mozda proliv reakcija na promenu mlecne formule?

 51. Postovanje.. Doktore samo da vas pitam. ?Do 4 mjeseca beba mi je imala tvrdzu stilicu jedanput na dan. A sad ima 2.3 al su ritke zute. Hranim je samo humana1. Dali su to stolice uredu ili da se obratim ljecniku.?hvala

 52. Poštovani,imam bebu 6,5 meseci,počeli smo polako sa uvodjenjem voća i povrća,a beba i dalje sisa dosta. Stolicu je imala redovno svaki dan,desi se nekad da preskoči,a nekad i po dva puta dnevno. Od pre nedelju dana (kako sam joj dala bananu),ima stolicu po par puta dnevno al pomalo i dosta tvrdu. Poslednjih 2-3 dana je i dosta tamna,tamnozelena,skoro pa crna. Bananu joj nisam više ni davala,a od voća jede jabuku,krušku,breskvu..od povrća uglavnom krompir,šargarepu,tikvicu kombinujemo..jede i malo pirincanih žitarica. Beba je inače vesela,ne muči se nešto ni kad ima stolicu,ne plače…al voli baš da ručka. Da li treba da se zabrinem zbog ove tamne stolice i oskudne?

 53. postovani, moja beba iMa 5ipo mjeseci i počeli smo lagano sa uvođenjem nemlijecne hrane. Krompir, sargarepu, tikvica, i od voća jabuka. Jedan obrok povrće, popdne voće. Inace hemoglobin je 100, a donja granica je 90, pa je dr predložila sirup Legofer. A doji od početka, ali zadnjih dana stolica je tamno zelene boje, kao i da ima crnog kroz nju. Danas je bas puno plakala, jer nije mogla da kaki.svaki dan kaki po malo, ali je boli. Kao sto rekoh, stolica tamno zelena, i to je čvrsta, kao plastelin. Jako sam zabrinuta.

 54. BEBA ROĐENA SA 3.250GR DUGAČAK 51 CM.BEBA 5 IPO MESECI OD 4 PUNA MESECA SAM POČELA DA MU UVODIM ČVRSTU NE MLEČNU HRANU PO SAVETU PEDIJATRA NARAVNO SISA OD ROĐENJA I DOBRO NAPREDUJE 29.05.2015 JE IMAO 7,350GR I DUGAČAK JE BIO 66 CM. HRANU JEDE PO MALO U GLAVNOM SAMO SISA MENE BRINE TO ŠTO MU JE STOLICA U ZADNJIH DVE NEDELJE ZELENA I KAKI OD 2- 5 PUTA NA DAN KAKO KAD, INAČE JE RASPOLOŽEN SISA NA 3 SATA UGLAVNOM DA LI TRBA DA BRINEM ZBOG ZELENE STOLICE KOJA JE REĐA PO MALO SLUZAVA ?

 55. Postovani,

  moja beba 14 dana nije imala stolicu. Zavrsili smo u bolnici zbog sumnje na Hirchpung, medjutim tokom rektalnog pregleda je imala stolicu i poslije toga smo otpusteni iz bolnice te ona ima stolicu svaki dan ili svaki drugi. Stolica je sa malim grudicama masnoce i crna je zbog feruma, ali danas joj se pojavila koja tackica krvi u stolici. Imala je jednu stolicu tako tamnu i poslije se malo naprezala bilo je rijetko i sa malo krvi. Inace prije par dana joj je radjena urinokultura i izaslo na prvom nalazu da ima eserihiju preko 100 000, a na drugom samo 2000. Dr. kaze da vjerovatno nismo pravilno uzeli urin jer sterilna vrecica ne smije da stoji duze od pola sata na bebi i da bi bilo najbolje da pokusamo sa sterilnom posudom bez dodirivanja bebine koze. Beba je vesela, lijepo jede i spava. Molim vas recite mi da li je ova krv u stolici zabrinjavajuca. Hvala

 56. Pozdrav svima :-)
  Imam 17 godina i juce sam primetila da mi je stolica tamno zelena,skoro crna, a iste boje je i danas. Jako sam se zabrinula, jer mi se nikada pre nista slicno nije desilo. Znam da je ovo predvidjeno za bebe, ali nisam mogla da nadjem ni jedan drugi sajt da iznesem svoj problem. Bila bih vam jako zahvalna na odgovoru,jer sam veoma zabrinuta i ne znam sta se desava.

  • Najvažnije je da NIJE POTPUNO CRNA! Samo ako je potpuno crna (kao talog crne kafe, a to je malo verovatno da će biti iz Vašeg opisa) potreban je HITAN pregeld u najbližoj bolnici!

   AKo je zelenkasta, ili tamno braon (ali NE i crna) – nema razloga za brigu. Ukoliko je prolivasta – treba uzeti probiotik, uz laganu hranu.

 57. POZDRAV svima.imam decaka od 3 godine koji vec 6 dan ima tecne stolice koje su zutog izgleda..od kada smo se vratili sa mora on vise nije isto dete..odvela sam ga kod pedijatra koji nam je dao baktrim i probiotik koji koristimo vec 4 dan i nista se nedesava..inace da kazem nema temperaturu nepovraca jedino sto nece da jede i dosta spava..inace stolice nisu ceste 1 do 2 u toku celog dana..interesuje me da li da ga vodim u bolnicu na ispitivanja ili da pustim jos malo da vidim kako ide…hvala unapred

 58. Postovanje sa moje strane,imam bebu staru 55 dana,prvih 30 dana dobila je na kilazi 1220 gr.iskljucivo dojena,stolice do skoro bile zlatno zute,a od pre par dana ima stolicu svaki drugi dan i to onako redju tamno braon boje,kaki samo jednom dnevno,sad me plasi ta boja stolice?Da li treba da se javim pedijatru?unapred zahvalna

 59. Beba ima skoro dva meseca, samo ga dojim. Pre nekih sedam dana promenila mu se stolica. Poslala je ucestalija, promenila je boju i teksturu. Sad je retka i narandzasta. Cim sam primetila promenu otisli smo kod doktora. Uveo mu je probiotik, i odneli smo stolica na koprokulturu, pod sifrom virusna infekcija creva. Nalaz je bio negativan na bakterije, a ja sam smoinicijativno odnela stolicu na proveru na rota virus. I taj nalaz je bio negativan.
  Posle pet dana terapije njegova stolica je ista nije se promenila boja ni tekstura. On je imace veseo, jede, nema temperaturu. Iz razloga sto su me ucili u skolici da je kako bitna stolica kod bebe, molim vas da mi objasnite o cemu moze biti rec?

  • AKo beba lepo jede i napreduje – nema mesta za brigu.

   Ipak, ako i posle 10 do 14 dana probiotika nema normalizacije stolice, imna smisla da Vi, iz Vaše ishrane, izbacite mleko i mlečne proizvode, pa da se vidi kako će ovo dalje da se razvija.

 60. Moj sin ima 4 godine i vec nedelju dana ima zelenkastu stolicu,par puta skroz zelenu a par puta braonkasto zelenu. Tvrda je. Da li je potrebno raditi neke analize? Lepo jede i ne zali se da ga nesto boli,ali da napomenem da se retko kada seti da sam trazi da kaki,cesto to drzi dok ga ja ne stavim na solju,zbog toga je pre nekoliko meseci imao fisuru i krv u stolici. Hvala najlepse.

 61. Imam bebu od 5,5 mesec.aPre 15 dana sam pocela sam da joj dajem pirincanu kasicu i od tada je 3-4 puta imala normalnu stolicu zlatno zutu a onda vec nekoliko dana zelenu i gustu stolicu vise puta u toku dana ali nije obilna.Davala sam joj i krompir.Inace je na dohrani Aptamil i ujutru i uvece joj dajem moje mleko.Beba dobro napreduje u kilazi i vesela je.Hranim je na 4 sata i budi se nocu.Da li je zelena stolica razlog za brigu?

 62. Postovani, imam bebu staru 8 meseci i od kada sam krenula da joj uvodim cvrstu hranu krenuli su i problemi sa stolicom. Stolica je uglavnom cvrsta, kao da kaki klikere i sa spoljne strane kao da ima tamnu opnu skoro pa crnu ( jako tamno zelene boje ili braon u zavisnosti od toga sta jede), a unutra je stolica normalne boje svetlo braonkaste ili zelenkaste (zavisno od hrane). Kada joj dam vise tecnosti, oko 300 – 400ml, stolica je meksa, ali me brine da detetu ne optertim bubrege. Da li je normalno da beba ima takvu stolicu, koliko tecnosti mimo obroka mogu da dajem detetu i koliko jogurta sa probioticim?

 63. Poštovanje uvaženom doktoru.Imam jedno pitanje. Imamo bebu dve nedelje i beba izleda odlično, hvala bogu, međutim moja se supruga brine zato što mu je stolica promenila boju od žute na zelenu.Inače beba redovno sisa i pomalo je dohranjujemo sa veštačkim mlekom NAN pro 1 jer mu izgleda nije dovoljno mleko iz sise.Da li imamo razloga za brigu i šta nam je činiti?Hvala unapred

 64. Beba stara 4.mjeseca, dojena, rodjena sa 3.750,sad ima 6990, fino napreduje, u zadnje vrijeme.ima sluzavu stolicu, dr nam je dala waya kapi, treba da pije 14 dana, do sad pije 5 dana, sluzi i dalje ima i danas sam.primjetila neke crvenkaste.nitne, da li da idemo opet kod pedijatra ili je to reakcija od tih kapi

  • Nije reakcija na kapi, ali ako za 2 do 3 dana nema boljitka, Vi treba da izbacite mleko i mlečne proizvode iz Vaše ishrane.

   Tako bar 3 do 4 nedelje pa da se vidi kako će beba reagovatii

 65. Postovani,
  Moj sin danas puni 14 meseci i vec nekih 10-ak dana mu primecujem crvene koncice u stolici. Dojila sam ga do pre mesec dana, a od pre mesec dana sam mu uvela kravlje mleko i pije 300 ml dnevno. Jede raznovrsnu hranu i ima 3 stolice dnevno. Boja stolice varira od zute do tamno zelene, normalne teksture. Da li je moguce da ti koncici nastaju usked razgradjivanja hrane ili moze da ima veze sa kravljim mlekom? Da li je potrebno da se zbog toga javljam pedijatru? (Jos da napomenem da je bio na pancefu 10 dana zbog upale usiju).
  Unapred hvala.

  • ODMAH treba prekinuti davanje kravljeg mleka, pa da se vidi kako će se ovo razvijati narednih par nedelje!

   Ako se stolica normalizuje – jasno je – dete ima alergiju na proteine kravljeg mleka, pa ga treba isključiti iz ishrane na najmanje 6 meseci.

 66. Postovani,

  imam bebu od 5 meseci iskljucivo je dojim. Do pre mesec dana je imao kasastu stolicu zute boje 1-2 dnevno. Prva tri meseca je imao intenzivne grceve i koristili smo Biogaju. U cetvrtom mesecu nismo koristili probiotik. Od pre mesec dana su krenule da se javljaju sluzave tecne stolice zuckasto zelenkaste, jedan dan ih bude 5-6 pa nekoliko dana ih nema bude 1-2 zuta kasasta. Koristili smo multilak nedelju dana i jedan dan smektu po preporuci pedijatra, i stanje se smirilo na 4 dana pa je krenulo opet. U jednoj kasastoj stolici je bilo nekoliko jedva vidljivih tackica sveze krvi na samoj povrsini stolice. Od kada su krenule tecne stolice javio mu se je ojed koji nikako ne prolazi bez obzira na sudokrem i kanesten koji nam je prepisao pedijatar. U jednoj sluzavoj stolici bilo je u okviru belih gromuljica ukupno dve tackice sveze krvi u samoj stolici. Radili smo test stolice na bakterije, viruse i gljivice i nalazi su uredni. Rezultati krvi su u granici normale, sem neznatno povecanih limfocita i neznatno smanjenih neutrofila, crp 0.2. Sto se tice telesne temperature, uvek mu merim rektalno i od rodjenj mu iznosi od 37,3 – 37,6. Ovih mesec dana sam mu stalno proveravala, opet rektalno, i jednom je bila 38.3 i jednom 38 a inace uvece bude 37.5. Od pocetka dojenja koristim mlecne proizvode u svojoj ishrani, jedino izbegavam mahunarke i industrijske suhomesnate proizvode kao i orasaste plodove. Opet smo krenuli sa multilakom treci dan od 6, stolice su se smanjile na 3 sluzave. Pedijatar nam odlaze revakcinaciju pentaksim vakcine zbog trenutne situacije. Napreduje u tezini, rodjen sa 4kg sada ima 9.5kg. Za poslednje dve nedelje bez obzira na tecne stolice je dodao 400gr. Od pre dva meseca su krenuli da ga muce zubici, gura sve sto vidi u usta i jako balavi, desni su mu natecene ali jos uvek se nista ne nazire. Iskreno sam zabrinuta sta bi mogao biti uzrok, i sta treba dalje preduzeti?

  Izvinite na ovako opsirnom postu.

  Unapred hvala na odgovoru!

  Srdacan pozdrav

 67. Postovani, da Vas pitam samo vezano za bebu od 2,5 meseca koja je pila Ferrum sirup po 2,5ml dnevno zbog hemoglobina od 109 u vreme upale uva. Od tada beba koja je kakila 2 puta dnevno sada kaki posle svakog obroka i jednom nocu sigurno 6,7 puta dnevno i kaka joj je tecnija,kasasta,baš smrdi nije skroz vodena iako sam joj dva puta uhvatila da kaki vodeno ali ima i gromuljica. Davala sam joj 10tak dana gvozdje pa sam prestala pre nekih 5 dana. Sve vreme mu dajem probiotik zadnjih 5 dana Linex baby. Zanima me da li ce joj se to srediti i kada mogu da ocekujem normalizaciju stolice posto sam bas vise zabrinuta a dr nije rad da mi pomogne. Da li da trazim neke upute za analizu stolice ? Napominjem da je pocelo sa davanjem Ferruma i da je malo je bilo cesce kakenje za vreme primanje longacefa par dana pre pocetka davanja Ferruma. Beba je na Novalacu Ar formuli jer bljucka dosta. Molim za misljenje. Unapred hvala,izvinite na opsirnom postu. Zabrinuta mama.

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*