Šta boji stolicu?

Roditelji brzo primete da je sadržaj u peleni njihove bebe vrlo promenljivih karakteristika – ne samo po boji i konzistenciji, nego i po broju stolica.

Foto: Kristafoto/flickr

To u nekim slučajevima može da ih zabrine, ali se dešava da ih više brine poređenje njihovog iskustva sa iskustvom drugih roditelja…

Dr Ivana Veljić, pedijatar

Prve stolice novorođenčeta se sastoje od mekonijuma. U pitanju je gusta, crno-zelena materija koja se nakuplja u crevima fetusa, a obično se oslobađa u prvih 48 sati od rođenja. Otpočinjanjem hranjenja bebe, mekonijum postepeno biva zamenjen prelaznim stolicama zelenkasto-braon boje, a posle četiri-pet dana mlečnim, žuto-braon (zlatnim) stolicama.

Učestalost stolica se značajno razlikuje i varira od sedam-osam dnevno, do jedne stolice u nekoliko dana! Novorođenčad koja se hrani majčinim mlekom, obično u prvoj nedelji ima učestale stolice ređe konzistencije, da bi se kasnije njihov broj znatno smanjio. Tako može da se desi da stolica izostane sedam, pa čak i po deset dana! Međutim, ako je vaša beba pritom živahna, dobrog apetita i uobičajenog ponašanja – razloga za brigu nema. Ukoliko ste ipak zabrinuti, pre nego što posegnete za suvim šljivama i drugim narodnim lekovima, obratite se vašem pedijatru za savet.

Boja stolice
Ona je «posledica» prisustva žuči, tačnije žutozelenog pigmenta – bilirubina. Reč je o jedinjenju koje nastaje u jetri, i to iz hemoglobina, kao deo normalnog procesa obnavljanja crvenih krvnih zrnaca. Putem žuči, bilirubin se oslobađa u tanko crevo, a zatim stolicom iz organizma. Boja žuči zavisi od koncentracije bilirubina u njoj i varira od svetložute do crno-zelene (ovaj pigment je, inače, «ozloglašen» među mamama u porodilištu, jer od nivoa bilirubina u krvi zavisi intenzitet žutice novorođenčeta, a samim tim i dužina boravka u porodilištu).
Bilirubin podleže nizu hemijskih promena pri prolasku kroz creva, menjajući svoju boju od zelene, preko žute do braon, tako da boja stolice varira i u zavisnosti od brzine pražnjenja creva. Što se brže prazne creva (proliv na primer), stolica je sve više žuto-zelena, ili u potpunosti zelena.
Na boju stolice može da utiče i hrana. Tako zeleno povrće (spanać, zelje…) boji stolicu u zeleno, dok joj cvekla daje crveni ton. Tu su i druge «prehrambene boje», a neki lekovi – gvožđe, na primer, ili bizmut, stolici daju crnu boju…

Pin It


Komentari

  1. Poštovani
    Beba ima 1,5 meseci, dojim je i dohranjujem sa ad mlekom. Za prvi mesec dobila 1kg. Pre nedelju dana sm krenula da smanjujem dohranu, i to u samo jednom obroku sam prvo smanjila 1 mericu, a posle 5 dana i drugu (po obroku mu pravim 2 merice). Naravno posle mu dajem ponovo da sisa koliko hoće.
    Poklopilo se da je sa smanjivanjem i stolica ređa, svaki drugi dan, i ono što me najviše brine boja. Stolica je od tad maslinasto zelena, kao blato, sa zlatno žutim tragovima, a danas žuta sa skoro crnim tačkicama.

    Odgovori na komentar
  2. Beba ima mesec i 20 dana .Bila je na adaptiranom mleku Aptamil .Stolica je bila normalne boje ,jednom dnevno.Imala je jake grcice i jedno vece smo zaglavili u bolnicu .Mi naravno nismo znali da su to jaki grcevi jer je prva bebica i iz straha smo otisli u bolnicu.Pedijatar koji nas je pregledao i hirurg kazu da su to jaki grcevi i da se bebi promeni formula na Aptamil bez laktoze i da se u svaki obrok stavlja 20 kapi espumisana .Grcevi su prestali medjutim stolica se menja bude maslinasto zelena sa premasama oker zute i neprijatnog mirisa ..gustina normalna nije proliv.Pomislili smo da joj sad to mleko bez laktoze ne odgovara pa opet vratili obican Aptamil i tu krece haos ..bebac ne spava uopste ,grci se po ceo dan kao da hoce da kaki medjutim kad kaki stolica normalna oker zute boje ..muci se ,razdrazljiva,nervozna ,placljiva ..bukvalno ne spava po celu noc..celo pre podne ..i u zadnjih par dana pocinje slabije da jede ,izvija se ,vraca mleko place ..Na prvom pregledu beba lepo napreduje i kazu nam da ostanemo na obicnom Aptamilu ..izasli iz porodilista sa 3.750 na pregledu 5.300. Medjutim posle toliko mucenja mi odlucujemo da opet probamo Aptamil bez laktoze ..Beba mirno spava ,ne grci se vise ..vesela je ..lepo rucka ali stolica opet zelena gusta sa zutim tackicama …jako neprijatnog mirisa .Da li je to za brigu? I sta treba da uradimo,jako smo zabrinuti .Ovo mleko Aptamil bez laktoze lepo pije.. i ona je super ,samo nas ta stolica brine.

    Odgovori na komentar
Strana 21 od 21<<<1718192021

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.